Як зберігати брюссельську капусту вдома?

як зберігати брюссельську капусту

Загальновідомий факт, що свіжа капуста — один з найкорисніших овочів. Брюссельська, в свою чергу, обійшла білокачанну за вмістом корисних речовин. Родом з Бельгії, завоювавши велику популярність в Європі, вона дійшла і до нас. Фахівці рекомендують включати її в раціон через великий вміст заліза, фосфору і калію. Щоб ці корисні речовини збереглися протягом довгого часу, необхідно знати, як зберігати брюссельську капусту.

Підготовка брюссельської капусти до зберігання

Термін зберігання капусти безпосередньо залежить від того, як вона була зібрана. Зараз виведено багато сортів, які витримують морози до восьми градусів. Якщо на вашому городі саме такі сорти, і ваш регіон не відрізняється тривалими морозами, то можна не поспішати викопувати капусту. Вам пощастило, адже ви зможете зрізати качанчики прямо перед вживанням. Якщо ж такий спосіб не підходить для місцевості, де ви живете, зберігати овочі можна декількома способами:

  • Не чекаючи холодів, зріжте плоди з ніжки;
  • Залишаючи плоди недоторканими, зріжте разом з невеликою ніжкою, на якій вони ростуть;
  • Викопайте, залишаючи коріння цілими.

Корисна порада. Якщо ви вирішили зберігати брюссельську капусту разом зі стеблом, то залиште кілька верхніх листочків на ніжці, а решта видаліть. Такий спосіб допомагає збільшити термін зберігання.

Обов’язково при підготовці до зберігання переберіть все качанчики. Вони повинні бути пружними, з характерним забарвленням і трохи поблискувати. Якщо вам зустрілися пухкі і деформовані, відокремте їх від загальної маси і використовуйте в першу чергу.

Пам’ятайте, капусту різних сортів зберігають окремо, так як кожен вид має свій час зберігання.

Важливо. Якщо хочете, щоб капуста зберігалася довго, не мийте її, так як восковий шар на ній служить захистом від почорніння.

Як зберігати свіжу брюссельську капусту

як зберігати свіжу брюссельську капусту

Існує багато способів, що допомагають зберегти брюссельську капусту на зиму. Ми підібрали кілька варіантів, щоб кожен міг вибрати найкращий, враховуючи свої обставини. Далі будуть описані особливості кожного способу. І так, зберігати капусту можна в:

  • Холодильнику;
  • Морозильні камері;
  • Погребі, підвалі, гаражі і т. д.

Зберігання в холодильнику

Найбільш простий спосіб зберегти продукт-зберігання в холодильнику. Для цього розкладіть овочі невеликими порціями в пластикові або паперові пакети. Так ви при кожному випадку не будете розгортати всю упаковку.

У холодильнику при температурі до 10 градусів капуста залишиться свіжою і корисною протягом двох місяців. Якщо ж опустіть температуру до 5 градусів, то час зберігання збільшиться в два рази.

Регулярно переглядайте овочі. Якщо почала гнити хоча б одна головка, негайно її видаліть, так як вона може швидко заразити і інші. Якщо ви бачите, що в пакеті накопичується конденсат, просушіть капусту, а упаковку змініть.

Порада господині. Щоб качанчики не почали гнити, в пакетах зробіть невеликі дірочки, щоб проходило повітря. Так всередині не буде збиратися зайва волога.

Заморожування в морозильній камері

Заморозка — це один з найефективніших способів зберегти продукт надовго (до року). Тому кожній господині важливо знати, як заморозити брюссельську капусту на зиму в домашніх умовах. Існує кілька етапів:

  • Переберіть і помийте капусту, видаляючи нижнє листя;
  • Замочіть на півгодини в прохолодній воді;
  • У закипаючу воду покладіть на пару хвилин;
  • Процідивши;
  • Висушивши;
  • Розфасуйте по пакетам або пластиковим ємностям з кришкою;
  • Надішліть в морозилку.

Можна пропустити етап бланшування, але тоді термін зберігання скорочується до півроку. Корисним буде написати дату заморозки і приклеїти до ємності або пакету.

Корисна інформація. Цей продукт не можна заморожувати повторно, тому обсяг замороженого пакета повинен дорівнювати одній страві.

Додаткові способи зберігання брюссельської капусти

Якщо ви є власником підвалу або льоху, знайте, що це чудові місця, щоб зберегти свіжу брюссельську капусту на зиму. Цей спосіб не тільки заощадить місце в холодильнику, але і дозволить овочам дозріти, якщо є така необхідність. Важливо стежити, щоб температура в таких приміщеннях трималася від 0 до 4 градусів тепла, а вологість була не нижче 90%. Якщо ваші умови дозволяють, для зберігання можна використовувати кілька варіантів.

  • Скласти в ящик. Акуратно зрізані качанчики щільно укладають в тару без кришки, щоб овочі не загнили. Замість неї можна використовувати лист картону або щільний папір. Зберігати хрусткі овочі в ящиках можна 2 — 3 місяці.
  • Прикопати в пісок. Такий метод підходить, якщо ви не зрізали качанчики, а викопали стебло разом з корінням або зберегли невеликий держак. Відгородите в погребі місце, куди можете висипати пісок або тирсу. Слідкуйте, щоб грунт завжди був вологим. На глибину близько чотирьох сантиметрів прикопайте стебло. При такому способі овочі дозрівають і термін зберігання брюссельської капусти продовжується майже до півроку.
  • Підвісити під стелю. Цей спосіб заощадить вам місце. Якщо складно контролювати вологість або її недостатньо-використовуйте поліетилен. Оберніть їм капусту, підвішену корінням вгору, але не дуже щільно, даючи повітрю можливість потрапляти всередину. Слідкуйте, щоб всередині не з’являвся конденсат, з ним ваші овочі швидко прийдуть в непридатність. Помітивши зайву вологу, поміняйте поліетилен. Якщо ви зробили все правильно, то врожаю нічого не загрожує протягом двох місяців.

Якщо ви не можете скористатися підвалом або льохом, є ще кілька смачних способів, як зберегти брюссельську капусту на зиму — маринування і засолювання.

Маринування

Для маринування і засолювання необхідно зрізати качанчики зі стебла, перебрати, помити і заповнити ними банки, потрібного вам обсягу. Щоб смачно замаринувати капусту нам треба:

  • Приготувати маринад (на 1 літр води знадобитися 30мл 9% оцту, 1 ч. л. солі, 3 ч. л. цукру, перець горошком і лавровий лист за смаком);
  • Довести маринад до кипіння;
  • Розлити киплячу рідину в приготовані пастеризовані банки з качанчиками;
  • Пастеризувати півгодини;
  • Закатати під залізні кришки.

Засолювання

Щоб зберегти солону брюссельську капусту, необхідно:

  • Кочанчики залишити у воді на годину;
  • Перемістити їх в банку, переклавши кропом, лавровим листом, перцем горошком (можна додати терту моркву);
  • Залити капусту розсолом (на один літр окропу додати по 2 ст. л. солі і цукру);
  • Залишити на кілька днів, можна під гнітом, головне, щоб капуста не виглядала з-під рідини.

Використовуйте поради з цієї статті і зберігання брюссельської капусти буде для вас легкою справою. Радуйте свою сім’ю цим цінним і корисним продуктом!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь