Як зберігати квашену капусту в домашніх умовах?

як зберігати квашену капусту

Квашена капуста – це продукт відомий здавна, але протягом років не втратив свою актуальність. Хто з нас не балував свою сім’ю цим хрустким блюдом. Але не тільки смак є цінною складовою цього продукту. У квашеній капусті містяться глюкозинолати (перешкоджають утворенню раку), пробіотики (корисні бактерії, що поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту), натрій (підтримує в клітинах водно-сольовий баланс) і вітамін К (нормалізує згортання крові). Крім того, з’їдаючи всього лише 100 грам капусти в день, можна заповнити третю частину добової норми вітаміну С. Все це багатство корисних речовин можна розгубити при неправильному зберіганні. Тому кожній господині буде корисно дізнатися, як зберігати квашену капусту в домашніх умовах.

Скільки можна зберігати квашену капусту в домашніх умовах?

На термін зберігання вашої страви може впливати кілька факторів: температура і вологість повітря, Кількість попадається світла і тара, в яку поміщений продукт. Ідеальне місце зберігання то, де можна контролювати всі ці фактори-холодильник або льох. При температурі від 0 до 5 градусів тепла, квашену капусту можна зберігати трохи менше року. Якщо температура піднімається до 10 градусів, то термін зберігання скорочується до 20 днів.

Цікава інформація. Якщо немає інших відповідних умов, квашену капусту можна зберігати і при кімнатній температурі. Для цього кожен день досипати трохи цукру. Він перешкоджає процесу окислення. З такою хитрістю блюдо можете зберігати протягом місяця, але пам’ятайте, що цукор вплине на смак продукту.

У чому краще зберігати капусту після закваски?

Існує величезна кількість варіантів, в чому зберігати квашену капусту. Вибирайте кращий варіант для ваших умов, головне, щоб були дотримані всі правила зберігання. Зверніть увагу, що вибір тари незначно, але впливає на термін зберігання квашеної капусти.

  • Скляні банки. Зручність в тому, що її можна помістити в холодильник, але кількість заготовляється продукції різко обмежується. Зберігання розтягнеться до 11 місяців.
  • Пластикові контейнери. Також зручно зберігати в холодильнику, щільно закривши кришкою. Перед заготівлею перевірити тару на відсутність сторонніх запахів, вимити харчовою содою. Зберігати 4 місяці.
  • Дерев’яні діжки. Можна сміливо сказати, що це найкраща ємність для зберігання квашеної капусти. Дерево містить природні антиокислювальні речовини, при цьому додасть вашій страві неповторний смак. Продукт буде придатним для їжі до 10 місяців.
  • Посуд з глини. Природний матеріал, який “дихає”. Завдяки такій здатності тара самоохолоджується. Можете сміливо зберігати капусту до 10 місяців.
  • Емальовані каструлі. У них продукт може перебувати до півроку. Важливо, щоб метал не вступав в реакцію з заготівлею. Тому ємності повинні бути без тріщин і подряпин.

Важливо! Квашену капусту не можна зберігати в алюмінієвому та іншому металевому посуді. Це сприяє накопиченню металів в організмі.

Де і як зберігати квашену капусту в будинку?

Щоб насолоджуватися улюбленим продуктом і отримувати при цьому максимальну користь, не боячись появи цвілі, необхідно створити оптимальні умови. Як вже говорилося вище, кращим місцем зберігання є льох. Але не всі ми є щасливим володарем такого затишного містечка. Якщо ви живете в квартирі, у вас теж є відповідні місця для зберігання.

  • Холодильник. Дуже важливо ємності щільно закривати кришками. Так запахи від інших продуктів не потраплять всередину і не зіпсують смак квашеної капусти.
  • Балкон. Зберігати на балконі трохи складніше, ніж в холодильному агрегаті, так як температура навколишнього середовища може коливатися. Якщо температура опускається нижче 0 за Цельсієм, добре укутайте ємності з продукцією. Слідкуйте, щоб капуста не перемерзла.

Існує ще кілька секретів, як зберегти квашену капусту на зиму в домашніх умовах. Продукт повинен бути повністю покритий розсолом, а не виступати над ним. Справа в тому, що вітамін С, який нам так необхідний для здорової життєдіяльності, швидко руйнується на свіжому повітрі. З огляду на цей факт, капусту слід діставати з рідини перед самою подачею на стіл і в тій кількості, яка буде з’їдено за раз.

Щоб правильно зберегти капусту, її утрамбовують в ємність, покриваю зверху цільним листям і кладуть прес, щоб рідина покривала весь овоч. Діставати продукт із загальної тари можна тільки чистими приладами. Це продовжить термін її реалізації.

Порада господині. Якщо попалася не дуже соковита капуста і не набирається достатня кількість розсолу, його можна доповнити холодною підсоленою водою.

Якщо у вас не ніяких з перерахованих вище умов зберігання, тоді готовий продукт можна законсервувати, використовуючи стерилізацію. Але при такому варіанті більшість корисних речовин буде втрачено.

Цікавий факт. Вважається, що нарізка капусти більшими шматочками, забезпечить збереження більшої кількості вітамінів і корисних елементів.

Чи можна заморожувати квашену капусту для тривалого зберігання?

Прочитавши статтю, багато хто з господинь задумаються, а що якщо просто заморозити квашену капусту? Оптимальна температура зберігання не повинна перевищувати 5 градусів тепла і опускатися нижче 0 градусів. При заморожуванні продукт втрачає деякі корисні властивості, а повторна — вбиває їх без залишку. Якщо у вас підмерзла продукція, то з’їжте її в першу чергу відразу після розморожування. Але краще не допускати заморожування.

Як зрозуміти, що квашена капуста зіпсувалася?

Хоча квашена капуста має порівняно тривалий термін зберігання, Не буде зайвим перевіряти її на придатність до вживання. Якщо помічаєте, що продукт став більш слизьким, в’ялим, з неприємним запахом і з білим нальотом, знайте, завівся дріжджовий грибок.

Знаючи маленькі хитрощі, хороша господиня зможе вберегти свою страву від цвілі. На приклад, в квашену капусту можна додати ягоди журавлини або брусниці. Також хорошим засобом є гірчичний порошок. У своєму складі він вже містить природний антисептик, який перешкоджає розвитку цвілі. Посипаючи їм поверхню капусти, також ви поліпшите її смак. Ще замість гірчиці можна використовувати натертий хрін. Важливо пам’ятати, що його слід додавати після процесу бродіння.

Дотримання всіх цих нескладних правил допоможе зберегти не тільки приємний смак улюбленого продукту, але і збагатить вітамінами на всю зиму, допоможе дешево і смачно підтримати здоров’я. Якщо ви хочете, щоб ця стаття принесла користь не тільки вам, діліться нею з друзями в соціальних мережах. Залишайте свої коментарі, нам буде цікава Ваша думка. Не хворійте!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь