Молочні продукти зазвичай швидко псуються. Тому багатьох цікавить, як зберігати сир в холодильнику довго свіжим. Існують певні правила упаковки і змісту вже розкритої продукції. Ознайомлення з ними дозволить надовго зберегти свіжість сиру.
Заморожування продуктів — відмінний вихід
У більшості випадків зберегти продукти до розтину можна, заморозивши їх. Однак даний спосіб не підходить для сирів. Існує кілька причин, за якими краще цього не робити:
- Продукт втрачає аромат.
- Відбувається зміна смакових якостей.
- Зміна консистенції сиру.
- Сильне кришіння.
- Ряд сортів стає гумовим після розморожування.
Якщо заморозка — єдиний спосіб на довгий час зберегти сир, то робити це потрібно з урахуванням всіх правил.
Продукт необхідно витягти з пакета або слюди. Після розкриття упаковки сир слід нарізати тонкими скибочками або натерти. Так він краще збереже свої смакові якості і консистенцію. Продукцію потрібно упакувати в спеціальні ЗІП-пакети і нанести наклейки з маркуванням в цілях безпеки.
Залишати сир в морозильній камері можна не більше трьох місяців.
Правила розміщення продукту в холодильнику
У холодильнику сир зберігати звичніше, але необхідно знати, як довго він може залишатися свіжим. Також слід враховувати особливості упаковки і місця розташування продукту. Оптимальна температура залежить від виду:
- Більшу частину сирів необхідно зберігати в умовах + 6-8 ℃.
- Дорогі сорти, привезені з Франції, не втратять смакових якостей і консистенції при більш теплій температурі, в середньому, + 10 ℃.
- Ряд видів виробники рекомендують зберігати в холодному місці з температурою від 0 до + 4 ℃.
Слід уважно ознайомитися з рекомендаціями, зазначеними на етикетці упаковки.
Вологість також відіграє важливу роль при зберіганні сиру. Оптимальним є рівень в межах 85-90%. У разі, коли цей показник підвищений, поруч з продуктом необхідно покласти шматочок цукру. Він вбере в себе всю зайву вологу і дозволить продукту залишатися свіжим набагато довше.
Яку упаковку краще використовувати і куди класти сир
До розкриття виробничої упаковки його слід залишити в герметичній слюді. Якщо продукт був придбаний в плівці або пакеті, то необхідно перекласти його в щось інше. Запобігти висиханню і появі цвілі допоможе пергамент. Буде потрібно загорнути шматок в папір і заклеїти липкою стрічкою.
Зберігає смакові якості і аромат сиру скляна або емальована тара. Це може бути Банку, ступка або гуртка з кришкою. У пластиці зберігати сир ні до, ні після розкриття упаковки не рекомендується. Продукт вбере в себе запах цього матеріалу і знайде неприємний присмак.
Сири різних сортів не можна складати в одну ємність або запаковувати в один аркуш паперу. Вони мають різні властивості і вимоги до зберігання.
Розташовувати в холодильнику сир слід на полицях. Також для зберігання підходять ящики для овочів і фруктів. У них передбачена спеціальне середовище яка дозволяє надовго залишатися продуктам свіжими. У дверку сир краще не складати. Температура і вологість в цьому місці не відповідає нормам зберігання цього молочного продукту.
У деяких випадках сир можна упаковувати в папір і прибирати в целофановий пакет. До цього методу вдаються, коли продукт потрібно взяти з собою в дорогу. В якості другої упаковки також можна використовувати пластиковий контейнер або вакуумний пакет.
Якщо паперу для запікання немає, то її можна замінити на фольгу. Вона також збереже смакові якості цього молочного продукту і не дасть йому засохнути. Часто фольгу використовують для зберігання плавленого або м’яких сортів сиру.
Що робити якщо сир почав пліснявіти
Іноді через неправильне зберігання на сирі може з’явитися цвіль. Якщо вогнище ураження несильний, то його можна акуратно зрізати ножиком. Що залишився шматок потрібно загорнути в пергамент і прибрати в холодильник.
Яких термінів слід дотримуватися
Якщо всі умови по зберіганню виконані, то залишати сир в холодильнику після розкриття упаковки можна в середньому на 1 тиждень. Так радять робити не тільки фахівці з якості продукції, але і шеф-кухаря.
Для деяких сортів цей термін може бути збільшений або зменшений:
- Адигейський сир зберігає смакові якості у вакуумі або під склом протягом 30 днів.
- Копчену “косичку” не слід залишати в холодильники більш, ніж на 10 днів, якщо сир зберігатися в пергаменті.
- Тофу краще залишати в заводській упаковці, але якщо вона була пошкоджена, то слід щодня перекладати сир в новий пергамент або герметичну упаковку протягом не більше 7 днів.
- Вишукані сорти необов’язково прибирати в холодильник, вони люблять тепло, тому їх краще залишити в шафі або на столі до 2-3 діб.
- Плавлені сири можна зберігати до 2-3 днів.
- Тверді сорти можуть зберігатися в холодильнику до 15 діб, якщо вони були порізані. Цілі головки можна зберігати при дотриманні всіх умов не більше двох місяців.
- Сири в розсолі мають найменший термін придатності. Максимум їх можна залишати на 1-2 дні в холодильнику, якщо упаковка була розкрита.
Підсумок
Для зберігання сирів в холодильнику існують особливі правила. Їх необхідно дотримуватися, щоб продукт довше залишався свіжим. В середньому, його термін придатності в разі розкритої упаковки становить не більше 7 днів. Однак все залежить від сорту сиру.
Заморожувати цей продукт не рекомендується. Він втрачає смакові якості і аромат. Але якщо інший варіант для зберігання неможливий, то в морозилку його необхідно помістити в нарізаному або натертому вигляді. При цьому упаковка повинна бути герметична.
Тільки в пластиці або целофані зберігати сир не рекомендується. Краще помістити його в скляну ємність або емальовану баночку. Також для зберігання сиру в холодильнику підійде пергамент.