Щавель на зиму — корисна заготівля, заповнює в організмі недолік корисних речовин, елементів. Рецептів консервування в банках безліч, зелень також можна заморозити — другий із способів заготівлі рослини.
Простий рецепт
У складі заготовки відсутні сіль, цукор і оцет. Завдяки наявності природної кислоти вона прекрасно зберігається і без додаткових консервантів.
Інгредієнти:
- щавель;
- вода.
Приготування:
- Рослина промити, обрізати акуратно палички і нарізати листя на невеликі шматочки.
- Порційно викласти щавель в киплячу воду.
- Як тільки щавель змінив колір, його потрібно викласти в стерильну банку за допомогою шумівки.
- Зайву воду з банки потрібно акуратно злити або процідити. У підсумку тара повинна бути наповнена щавлем без рідини.
- Закатати кришкою. Перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.
- Додатково заготівлю укутувати не потрібно. Консервований щавель добре зберігається в прохолоді.
Щавель «П’ятихвилинка»
Робиться щавель на зиму буквально за 5 хвилин. За рецептом рослину підготовляють, утрамбовують у банки, заливають окропом і закривають. Заготівля готова.
Інгредієнти:
- щавель;
- вода;
Приготування:
- У щавлю обрізати жорсткі хвостики. Нашаткувати листя середньою соломкою, відправити в глибоку миску.
- У сотейник влити воду, довести до кипіння.
- У стерильну банку ретельно утрамбувати нашатковану щавель.
- Залити звичайним окропом. Злегка притиснути, щоб рослина осіла і вийшло все зайве повітря.
- Закрутити кришками, перевернути догори дном. Накрити рушником, залишити до повного охолодження.
Обов’язково спробуйте зробити заготовку. Вона чудово підійде в якості заправки для борщу.
Щавель на зиму з зеленню
Пропонуємо на зиму зробити заготовку з щавлю в банках. Покроковий рецепт дозволить приготувати смачну добавку для борщу або іншого супу.
Інгредієнти:
- щавель — 700 г;
- кріп — 100 г;
- петрушка — 300 г;
- зелена цибуля — 300 г;
- вода — 700 мл;
- часник — 4-6 зубчиків;
- лимонна кислота по ⅓ ч. л.;
- кухонна сіль — 1 ст. л.
Приготування:
- Щавель промити, обрізати непридатні в їжу стебла. Якщо рослина молоде, тоді дозволено використовувати разом з ними.
- Нашаткувати невеликими скибочками.
- Цибулю разом з головками нашаткувати кільцями.
- Зелень петрушки і кропу дрібно нарубати.
- Викласти в глибоку миску, ретельно все перемішати руками.
- Утрамбувати овочеву суміш в стерильні банки.
- На дно каструлі покласти рушник. Налити трохи гарячої води, поставивши на плиту.
- У мірну склянку налити окропу, висипати сіль і розмішати.
- Зубчики часнику очистити. Нарізати слайсами, розкласти по банках.
- Засипати в кожну банку лимонної кислоти.
- Наповнити сольовим розчином.
- Прикрити кришками.
- Поставити акуратно в каструлю з гарячою водою, при необхідності додати рідини. Залишити стерилізуватися на 25 хвилин.
- Через зазначений час, акуратно витягти, закатати.
- Перевернути догори дном, остудити.
- Для консервації рекомендується використовувати баночки місткістю 500 мл Цієї кількості достатньо, щоб разово зварити суп для всієї родини.
Заготівля щавлю на зиму в СВЧ-печі
Найбільш простий спосіб заготівлі щавлю на зиму в банках. За рецептом використовується мінімум інгредієнтів. Він відрізняється від представлених вище тим, що робиться в мікрохвильовій печі.
Інгредієнти:
- щавель — 1 кг;
- гаряча вода — 250 мл
Приготування:
- Рослина промити, дрібно нарізати разом зі стеблами.
- Викласти в глибоку тарілку. Залити крутим окропом.
- Поставити в мікрохвильову піч на найбільшу потужність (900 Вт) на 4 хвилини.
- Дістати, добре перемішавши щавель. Знову поставити в СВЧ-піч на 4 хвилини.
- Витягти, знову розмішати. Відправити в мікрохвильову піч на 1 хвилину.
- Розкласти по стерильним баночкам. Закатати машинкою. Перевернути догори дном і остудити під рушником.
- Такий щавель прекрасно зберігається вдома у коморі. Обов’язково спробуйте зробити кілька баночок.
Холодний спосіб засолювання щавлю
Холодний спосіб засолювання зелені на зиму дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів, корисних речовин, кольору і аромату.
Інгредієнти:
- щавель — 500 г;
- сіль — 2-3 ст. л.
Приготування:
- Щавель попередньо промити, обсушити. Дрібно подрібнити.
- Викласти в глибоку миску і пересипати сіллю.
- Перемішувати руками так, щоб рослина пустила сік.
- На дно стерильної банки насипати трохи кам’яної солі.
- Щільно утрамбовувавши, викласти щавель.
- Зверху посипати невеликою кількістю солі.
- Закрити кришкою, прибрати в холодильник.
Заморожування щавлю
Заготовити щавель на зиму можна не тільки за рецептом в банках. Ще один із способів — заморозити. Це найпростіший варіант збереження всіх корисних властивостей рослини. Пропонуємо розглянути 3 популярних варіанти.
Простий
Якщо в морозилці багато місця, то можна скористатися легким рецептом заготовки рослини.
Інгредієнти:
- щавель;
- пакет з замком Zip-Lock.
Приготування:
- Листя промити, дочекатися стікання зайвої рідини. Видалити стебла.
- Після розрізати на 2 частини і порізати тонкою соломкою. Викласти в глибоку миску.
- Викласти в пакет з зіп-локом. З ним зручно упаковувати, зберігати та використовувати у подальшому.
- Добре притиснути руками, випускаючи зайве повітря. Закрити.
- Прибрати в морозильну камеру.
З зеленню
Можна витратити трохи більше часу і приготувати зелений набір.
Інгредієнти:
- зелена цибуля;
- щавель;
- кріп;
- петрушка;
- пакети з замком Zip-Lock.
Приготування:
- Щавель промити, дрібно нашаткувати соломкою. Відправити в глибоку миску.
- Дрібно нарізати зелень петрушки.
- Аналогічним чином поступити зі свіжим кропом.
- Очищений зелений лук з головками нарізати кільцями середнього розміру.
- Всі підготовлені продукти з’єднати в глибокій тарі, ретельно змішавши.
- Викласти суміш у пакети з Zip-Lock. Випустити зайве повітря, закрити.
- Прибрати набір в морозильну камеру.
Заморожені кульки
Щоб заморозити рослина цим способом, потрібно подрібнити ножем.
Інгредієнти:
- щавель;
- вода.
Приготування:
- Листя промити, обсушити і дрібно нашаткувати кубиками.
- Викласти щавель в підготовлені формочки для льоду або перенесення яєць.
- Використовуючи мірну ложку, кожну з ємностей залити холодною водою.
- У такому вигляді поставити в морозильну камеру на 2-3 години.
- Незвичайні кульки з щавлем і водою готові. Їх можна надіслати в поліетиленовий мішок і прибрати в морозильник.
Заготовки з щавлю на зиму в банках добре зберігаються. Готуються за рецептами легко і просто. Приємна кислинка, яскравий смарагдовий відтінок щавлю нагадують у зимові дні про спекотне літо.