Заготовки щавлю на зиму в банках

Час приготування: 30 хв

Щавель на зиму — корисна заготівля, заповнює в організмі недолік корисних речовин, елементів. Рецептів консервування в банках безліч, зелень також можна заморозити — другий із способів заготівлі рослини.

Простий рецепт

У складі заготовки відсутні сіль, цукор і оцет. Завдяки наявності природної кислоти вона прекрасно зберігається і без додаткових консервантів.

Інгредієнти:

  • щавель;
  • вода.

Приготування:

  • Рослина промити, обрізати акуратно палички і нарізати листя на невеликі шматочки.

  • Порційно викласти щавель в киплячу воду.

  • Як тільки щавель змінив колір, його потрібно викласти в стерильну банку за допомогою шумівки.
  • Зайву воду з банки потрібно акуратно злити або процідити. У підсумку тара повинна бути наповнена щавлем без рідини.

  • Закатати кришкою. Перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.
  • Додатково заготівлю укутувати не потрібно. Консервований щавель добре зберігається в прохолоді.

Щавель «П’ятихвилинка»

Робиться щавель на зиму буквально за 5 хвилин. За рецептом рослину підготовляють, утрамбовують у банки, заливають окропом і закривають. Заготівля готова.

Інгредієнти:

  • щавель;
  • вода;

Приготування:

  • У щавлю обрізати жорсткі хвостики. Нашаткувати листя середньою соломкою, відправити в глибоку миску.

  • У сотейник влити воду, довести до кипіння.
  • У стерильну банку ретельно утрамбувати нашатковану щавель.

  • Залити звичайним окропом. Злегка притиснути, щоб рослина осіла і вийшло все зайве повітря.
  • Закрутити кришками, перевернути догори дном. Накрити рушником, залишити до повного охолодження.

Обов’язково спробуйте зробити заготовку. Вона чудово підійде в якості заправки для борщу.

Щавель на зиму з зеленню

Пропонуємо на зиму зробити заготовку з щавлю в банках. Покроковий рецепт дозволить приготувати смачну добавку для борщу або іншого супу.

Інгредієнти:

  • щавель — 700 г;
  • кріп — 100 г;
  • петрушка — 300 г;
  • зелена цибуля — 300 г;
  • вода — 700 мл;
  • часник — 4-6 зубчиків;
  • лимонна кислота по ⅓ ч. л.;
  • кухонна сіль — 1 ст. л.

Приготування:

  • Щавель промити, обрізати непридатні в їжу стебла. Якщо рослина молоде, тоді дозволено використовувати разом з ними.
  • Нашаткувати невеликими скибочками.
  • Цибулю разом з головками нашаткувати кільцями.
  • Зелень петрушки і кропу дрібно нарубати.
  • Викласти в глибоку миску, ретельно все перемішати руками.

  • Утрамбувати овочеву суміш в стерильні банки.
  • На дно каструлі покласти рушник. Налити трохи гарячої води, поставивши на плиту.
  • У мірну склянку налити окропу, висипати сіль і розмішати.
  • Зубчики часнику очистити. Нарізати слайсами, розкласти по банках.
  • Засипати в кожну банку лимонної кислоти.

  • Наповнити сольовим розчином.
  • Прикрити кришками.
  • Поставити акуратно в каструлю з гарячою водою, при необхідності додати рідини. Залишити стерилізуватися на 25 хвилин.
  • Через зазначений час, акуратно витягти, закатати.
  • Перевернути догори дном, остудити.
  • Для консервації рекомендується використовувати баночки місткістю 500 мл Цієї кількості достатньо, щоб разово зварити суп для всієї родини.

Заготівля щавлю на зиму в СВЧ-печі

Найбільш простий спосіб заготівлі щавлю на зиму в банках. За рецептом використовується мінімум інгредієнтів. Він відрізняється від представлених вище тим, що робиться в мікрохвильовій печі.

Інгредієнти:

  • щавель — 1 кг;
  • гаряча вода — 250 мл

Приготування:

  • Рослина промити, дрібно нарізати разом зі стеблами.

  • Викласти в глибоку тарілку. Залити крутим окропом.
  • Поставити в мікрохвильову піч на найбільшу потужність (900 Вт) на 4 хвилини.

  • Дістати, добре перемішавши щавель. Знову поставити в СВЧ-піч на 4 хвилини.
  • Витягти, знову розмішати. Відправити в мікрохвильову піч на 1 хвилину.

  • Розкласти по стерильним баночкам. Закатати машинкою. Перевернути догори дном і остудити під рушником.
  • Такий щавель прекрасно зберігається вдома у коморі. Обов’язково спробуйте зробити кілька баночок.

Холодний спосіб засолювання щавлю

Холодний спосіб засолювання зелені на зиму дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів, корисних речовин, кольору і аромату.

Інгредієнти:

  • щавель — 500 г;
  • сіль — 2-3 ст. л.

Приготування:

  • Щавель попередньо промити, обсушити. Дрібно подрібнити.
  • Викласти в глибоку миску і пересипати сіллю.

  • Перемішувати руками так, щоб рослина пустила сік.
  • На дно стерильної банки насипати трохи кам’яної солі.
  • Щільно утрамбовувавши, викласти щавель.

  • Зверху посипати невеликою кількістю солі.
  • Закрити кришкою, прибрати в холодильник.

Заморожування щавлю

Заготовити щавель на зиму можна не тільки за рецептом в банках. Ще один із способів — заморозити. Це найпростіший варіант збереження всіх корисних властивостей рослини. Пропонуємо розглянути 3 популярних варіанти.

Простий

Якщо в морозилці багато місця, то можна скористатися легким рецептом заготовки рослини.

Інгредієнти:

  • щавель;
  • пакет з замком Zip-Lock.

Приготування:

  1. Листя промити, дочекатися стікання зайвої рідини. Видалити стебла.
  2. Після розрізати на 2 частини і порізати тонкою соломкою. Викласти в глибоку миску.
  3. Викласти в пакет з зіп-локом. З ним зручно упаковувати, зберігати та використовувати у подальшому.
  4. Добре притиснути руками, випускаючи зайве повітря. Закрити.
  5. Прибрати в морозильну камеру.

З зеленню

Можна витратити трохи більше часу і приготувати зелений набір.

Інгредієнти:

  • зелена цибуля;
  • щавель;
  • кріп;
  • петрушка;
  • пакети з замком Zip-Lock.

Приготування:

  1. Щавель промити, дрібно нашаткувати соломкою. Відправити в глибоку миску.
  2. Дрібно нарізати зелень петрушки.
  3. Аналогічним чином поступити зі свіжим кропом.
  4. Очищений зелений лук з головками нарізати кільцями середнього розміру.
  5. Всі підготовлені продукти з’єднати в глибокій тарі, ретельно змішавши.
  6. Викласти суміш у пакети з Zip-Lock. Випустити зайве повітря, закрити.
  7. Прибрати набір в морозильну камеру.

Заморожені кульки

Щоб заморозити рослина цим способом, потрібно подрібнити ножем.

Інгредієнти:

  • щавель;
  • вода.

Приготування:

  • Листя промити, обсушити і дрібно нашаткувати кубиками.

  • Викласти щавель в підготовлені формочки для льоду або перенесення яєць.
  • Використовуючи мірну ложку, кожну з ємностей залити холодною водою.

  • У такому вигляді поставити в морозильну камеру на 2-3 години.
  • Незвичайні кульки з щавлем і водою готові. Їх можна надіслати в поліетиленовий мішок і прибрати в морозильник.

Заготовки з щавлю на зиму в банках добре зберігаються. Готуються за рецептами легко і просто. Приємна кислинка, яскравий смарагдовий відтінок щавлю нагадують у зимові дні про спекотне літо.

Інгредієнти
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь