Варення з абрикосів без кісточок – смачний десерт, який цілком можна заготовити на зиму. Розглянемо кілька простих рецептів консервації густого продукту, який сподобається всій родині.
Дуже густий джем
Для приготування густого варення з абрикосів без кісточок на зиму рекомендується брати не до кінця дозрілі фрукти, оскільки в них більше пектину. Рецепт дозволяє зробити солодку, але не надто приторную заготовку.
Інгредієнти:
- абрикоси – 900 г;
- цукор – 900 г;
- лимон – 1 шт.;
- вершкове масло – 25 р.
Приготування:
- Взяти підходящу каструлю, не алюмінієву. Добре змастити дно вершковим маслом. Абрикоси вимити і нарізати на половинки, видалити кісточки. Покласти в посуд шарами, кожен з них при цьому присипати цукром.
- Полити заготівлю лимонним соком і закрити каструлю рушником. Дати постояти так протягом ночі.
- При необхідності частково злити сік з абрикосів, рідина повинна лише трохи покривати плоди. Поставити посуд на помірний вогонь і тушкувати хвилин 15, поки цукор до кінця не розчиниться.
- Посилити вогонь і проварити заготівлю протягом 20 хвилин. Масу постійно перемішувати, щоб вона не підгоріла.
- Довести джем до бажаної консистенції і прибрати з плити. Скласти в підготовлені банки і закатати. Зберігати в холодному місці.
Абрикосовий джем з маком
Варення з абрикосів без кісточок – густий і апетитний десерт. Приготувавши його за рецептом на зиму, можна буде використовувати заготовку для доповнення млинців або оладок.
Інгредієнти:
- абрикоси – 400 г;
- цукор – 300 г;
- мак – 50 г;
- лимонна кислота – 2 щіпки.
Приготування:
- Абрикоси вимити і видалити з них кісточки. Порізати плоди маленькими дольками і відправити в казан. Засипати цукром, додати лимонну кислоту.
- Поставити посудину на плиту, довести вміст до кипіння. Зменшити полум’я і готувати 15 хвилин до пом’якшення фруктів.
- Акуратно довести абрикоси до стану пюре за допомогою заглибного блендера. Ввести з джем сухий мак і відправити каструлю знову на плиту. На цей раз томити на невеликому вогні хвилин 5.
- Залишити заготовку на 40 хвилин, після чого знову проварити 5 хвилин.
Вилити джем в підготовлені банки і закатати. Почекати охолодження, тримати в холодному місці.
Простий рецепт
Це дуже простий рецепт густого варення з абрикосів без кісточок на зиму. Для готування дозволяється брати навіть пом’яті плоди, сорт може бути будь-яким.
Інгредієнти:
- абрикоси – 1 кг;
- цукор – 1 кг;
- вода – ½ ст.
Приготування:
- Абрикоси вимити і вийняти з них кісточки. Покласти в підходящу посуд і присипати цукром.
- Добре перемішати заготовку. Залити зазначеною кількістю води.
- Відправити на плиту, варити до густоти. Ягоди повинні стати розвареними. Готовий продукт має янтарний відтінок.
- Викласти джем в підготовлені банки і закрити кришками. Поставити на зберігання в темне і прохолодне місце.
Джем з ядерцями
Навіть якщо хочеться приготувати варення з абрикосів на зиму без кісточок, то викидати їх не варто. Цей рецепт дозволяє приготувати густе частування з ядерцями з кісточок. Виходить дуже смачно.
Інгредієнти:
- абрикоси – 1 кг;
- цукор – 1,1 кг;
- лимонна кислота – 3 г;
- ядерця з абрикосових кісточок.
Приготування:
- Абрикоси вимити і витягти з них кісточки. Нарізати плоди і пом’яти руками.
- В отриману заготовку порційно ввести цукор і покласти лимонну кислоту. Дати заготівлі постояти до остаточного розчинення цукру.
- Дістати ядерця з кісточок абрикоса і покласти їх до фруктів. Ретельно змішати, щоб інгредієнти розподілилися рівномірно.
- Залити в каструлю приблизно 2 ополоника отриманої маси і закип’ятити. Тушкувати 3 хвилини.
Відправити джем у підготовлену банку, після чого приготувати наступну порцію. Закрити ємності стерильними кришками і дати продукту охолонути.
З кукурудзяним крохмалем
Приготувати густий джем з абрикосів без кісточок на зиму за цим рецептом дуже просто. Цей десерт навіть більш цікавий і менш витратний, ніж варення.
Інгредієнти:
- цукор – 1,5 кг;
- крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.;
- абрикоси – 1,5 кг.
Приготування:
- Ретельно вимити абрикоси і дати їм обсохнути. Дістати кісточки, плоди довести до стану пюре будь-яким зручним способом.
- В отримане пюре покласти цукор і ретельно змішати. Сипучий компонент повинен розчинитися.
- Відправити заготовку на плиту. Коли пюре почне закипати, а на поверхні з’явиться пінка, відразу вимкнути вогонь і при необхідності зняти піну.
- Як тільки джем охолоне, повернути його на плиту і почекати закипання. З цього моменту тушкувати хвилин 5. Покласти кукурудзяний крохмаль, вводячи його акуратними порціями і помішуючи заготовку.
Викласти варення в банки і закрити кришками. Простерилізувати банки з готовим продуктом протягом 5 хвилин.
З яблучним пектином
Густий джем з абрикосів без кісточок, заготовлений на зиму, нагадує про теплі дні. Рецепт дуже простий, тому будь-яка господиня впорається без проблем.
Інгредієнти:
- абрикоси – 2,5 кг;
- цукор – 1 кг;
- яблучний пектин – 20 р.
Приготування:
- Абрикоси вимити і дати їм обсохнути. Поділити кожен плід на дві половинки і видалити кісточки.
- Викласти плоди в підходящу каструлю і посипати цукром. Залишити 150 грам на потім.
- Прикрити заготівлю кришкою і дати постояти приблизно півгодини. Повинен виділитися сік. Якщо його немає, то залишити абрикоси ще на годину.
- Довести нарізку до стану пюре за допомогою блендера.
- Змішати прибраний в бік цукор і пектин. Додати суміш у фруктове пюре.
- Томити на невеликому вогні протягом 7 хвилин, постійно перемішуючи вміст посудини.
Гарячий джем покласти в стерильні ємності і закатати кришками. Залишити на 24 години, щоб продукт як слід охолов.
З бадьяном і корицею
Дуже цікавий варіант приготування джему передбачає використання бадьяна і кориці. Готовий продукт має виражений смак та яскравий аромат.
Інгредієнти:
- абрикоси – 1,5 кг;
- цукор – 1 кг;
- лимон – 1 шт.;
- вода – 50 мл;
- бадьян – 3 шт.;
- кориця – 1 шт.
Приготування:
- Викласти абрикоси в миску і залити їх на кілька хвилин холодною водою. Акуратно промити і помістити в друшляк.
- Нарізати плоди на половинки і вийняти кісточки.
- У каструлю висипати цукор, сік лимона і воду. Цитрусовий сік бажано попередньо процідити.
- Покласти в заготовку бадьян і корицю. Відправити на плиту і прогріти на невеликому вогні, поки сипучий компонент повністю не розчиниться.
- Відправити в сироп нарубані абрикоси і поставити на плиту. Закип’ятити і видалити пінку.
- Потомити продукт 20 хвилин на невеликому вогні, постійно помішуючи. Як тільки абрикоси стануть прозорими, прибрати посуд з плити і перетерти через сито. Корицю з бадьяном відправити назад в каструлю.
- Ще раз закип’ятити заготівлю і проварити протягом 10 хвилин на середньому вогні.
Розкласти гарячий джем з підготовленим банкам і прикрити стерильними кришками. Як тільки заготовка повністю охолоне, щільно закупорити ємності і поставити в темне місце.
З желатином
Джем з желатином вийде густим і дуже смачним. Такий ідеальний десерт для випічки, він доповнить тости або тістечка.
Інгредієнти:
- абрикоси – 2 кг;
- лимонний сік – ¼ ст.;
- вода – ½ ст.;
- цукор – 4 ст.;
- желатин – 1 пакетик.
Приготування:
- Абрикоси вимити і витягти з них кісточки. М’якоть нарізати шматочками невеликого розміру.
- Змішати воду і сік лимона, половину норми цукру і желатин в одній великій каструлі. Довести все до однорідності і викласти туди абрикоси.
- Поставити посуд на вогонь і довести до кипіння, після чого висипати залишки цукру. Як тільки джем дійде до бажаної консистенції, прибрати його з плити і викласти у підготовлені банки. Закрити кришками і перевернути. Після охолодження прибрати на зберігання.
Джем в мультиварці
Мультиварка значно полегшує процес приготування багатьох страв. В ній можна зробити смачний і густий джем, який сподобається всім членам сім’ї.
Інгредієнти:
- абрикоси – 1 кг;
- вода – 500 мл;
- цукор.
Приготування:
- Абрикоси промити і порізати половинками. Дістати з них кісточки і відправити в мультиварку. Поставити програму «Мультиповар», виставити температуру 160 градусів і залити фрукти водою. Готувати 20 хвилин.
- Перетерти заготівлю крізь дрібне сито. Зважити джем і відправити назад в каструлю. Додати цукор з розрахунку 100 грам пюре на 1 частину цукру. Закип’ятити заготовку.
- Поставити температуру 120 градусів і тушкувати близько години. У гарячому вигляді розкласти десерт по банкам і закрити кришками. Почекати охолодження і прибрати на зберігання в темне холодне місце.
Варення з абрикосів з додаванням апельсина
Цитрусові відмінно доповнюють смак абрикосів. Така заготовка може послужити хорошою начинкою для булочок або тістечок.
Інгредієнти:
- абрикоси – 1 кг;
- апельсин – ½ шт;
- цукор – 600 р.
Приготування:
- Абрикоси вимити, розрізати на дві половинки і дістати кісточки.
- Відправити нарізку в м’ясорубку і добре прокрутити. Вийде однорідна маса, що нагадує кашу.
- Розрізати апельсин довільним чином разом з шкіркою і теж подрібнити за допомогою м’ясорубки. Змішати обидва види пюре.
- Засипати в заготовку цукор. Проварити протягом півгодини на невеликому вогні, постійно помішуючи.
Розкласти джем з підготовленим банкам і закатати кришками. Зберігати в холодному місці.
У приготуванні абрикосового джему насправді немає нічого складного. Цей десерт подобається і дорослим, і дітям. Його навіть можна використовувати в якості намазування на хліб до чаю.