Варення з абрикосів без кісточок

Варення з абрикосів без кісточок – смачний десерт, який цілком можна заготовити на зиму. Розглянемо кілька простих рецептів консервації густого продукту, який сподобається всій родині.

Дуже густий джем

Для приготування густого варення з абрикосів без кісточок на зиму рекомендується брати не до кінця дозрілі фрукти, оскільки в них більше пектину. Рецепт дозволяє зробити солодку, але не надто приторную заготовку.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 900 г;
  • цукор – 900 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • вершкове масло – 25 р.

Приготування:

  • Взяти підходящу каструлю, не алюмінієву. Добре змастити дно вершковим маслом. Абрикоси вимити і нарізати на половинки, видалити кісточки. Покласти в посуд шарами, кожен з них при цьому присипати цукром.

  • Полити заготівлю лимонним соком і закрити каструлю рушником. Дати постояти так протягом ночі.
  • При необхідності частково злити сік з абрикосів, рідина повинна лише трохи покривати плоди. Поставити посуд на помірний вогонь і тушкувати хвилин 15, поки цукор до кінця не розчиниться.

  • Посилити вогонь і проварити заготівлю протягом 20 хвилин. Масу постійно перемішувати, щоб вона не підгоріла.

  • Довести джем до бажаної консистенції і прибрати з плити. Скласти в підготовлені банки і закатати. Зберігати в холодному місці.

Абрикосовий джем з маком

Варення з абрикосів без кісточок – густий і апетитний десерт. Приготувавши його за рецептом на зиму, можна буде використовувати заготовку для доповнення млинців або оладок.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 400 г;
  • цукор – 300 г;
  • мак – 50 г;
  • лимонна кислота – 2 щіпки.

Приготування:

  • Абрикоси вимити і видалити з них кісточки. Порізати плоди маленькими дольками і відправити в казан. Засипати цукром, додати лимонну кислоту.

  • Поставити посудину на плиту, довести вміст до кипіння. Зменшити полум’я і готувати 15 хвилин до пом’якшення фруктів.

  • Акуратно довести абрикоси до стану пюре за допомогою заглибного блендера. Ввести з джем сухий мак і відправити каструлю знову на плиту. На цей раз томити на невеликому вогні хвилин 5.

  • Залишити заготовку на 40 хвилин, після чого знову проварити 5 хвилин.

Вилити джем в підготовлені банки і закатати. Почекати охолодження, тримати в холодному місці.

Простий рецепт

Це дуже простий рецепт густого варення з абрикосів без кісточок на зиму. Для готування дозволяється брати навіть пом’яті плоди, сорт може бути будь-яким.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – ½ ст.

Приготування:

  • Абрикоси вимити і вийняти з них кісточки. Покласти в підходящу посуд і присипати цукром.

  • Добре перемішати заготовку. Залити зазначеною кількістю води.
  • Відправити на плиту, варити до густоти. Ягоди повинні стати розвареними. Готовий продукт має янтарний відтінок.

  • Викласти джем в підготовлені банки і закрити кришками. Поставити на зберігання в темне і прохолодне місце.

Джем з ядерцями

Навіть якщо хочеться приготувати варення з абрикосів на зиму без кісточок, то викидати їх не варто. Цей рецепт дозволяє приготувати густе частування з ядерцями з кісточок. Виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 1 кг;
  • цукор – 1,1 кг;
  • лимонна кислота – 3 г;
  • ядерця з абрикосових кісточок.

Приготування:

  • Абрикоси вимити і витягти з них кісточки. Нарізати плоди і пом’яти руками.
  • В отриману заготовку порційно ввести цукор і покласти лимонну кислоту. Дати заготівлі постояти до остаточного розчинення цукру.
  • Дістати ядерця з кісточок абрикоса і покласти їх до фруктів. Ретельно змішати, щоб інгредієнти розподілилися рівномірно.

  • Залити в каструлю приблизно 2 ополоника отриманої маси і закип’ятити. Тушкувати 3 хвилини.

Відправити джем у підготовлену банку, після чого приготувати наступну порцію. Закрити ємності стерильними кришками і дати продукту охолонути.

З кукурудзяним крохмалем

Приготувати густий джем з абрикосів без кісточок на зиму за цим рецептом дуже просто. Цей десерт навіть більш цікавий і менш витратний, ніж варення.

Інгредієнти:

  • цукор – 1,5 кг;
  • крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.;
  • абрикоси – 1,5 кг.

Приготування:

  • Ретельно вимити абрикоси і дати їм обсохнути. Дістати кісточки, плоди довести до стану пюре будь-яким зручним способом.
  • В отримане пюре покласти цукор і ретельно змішати. Сипучий компонент повинен розчинитися.

  • Відправити заготовку на плиту. Коли пюре почне закипати, а на поверхні з’явиться пінка, відразу вимкнути вогонь і при необхідності зняти піну.

  • Як тільки джем охолоне, повернути його на плиту і почекати закипання. З цього моменту тушкувати хвилин 5. Покласти кукурудзяний крохмаль, вводячи його акуратними порціями і помішуючи заготовку.

Викласти варення в банки і закрити кришками. Простерилізувати банки з готовим продуктом протягом 5 хвилин.

З яблучним пектином

Густий джем з абрикосів без кісточок, заготовлений на зиму, нагадує про теплі дні. Рецепт дуже простий, тому будь-яка господиня впорається без проблем.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 2,5 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • яблучний пектин – 20 р.

Приготування:

  • Абрикоси вимити і дати їм обсохнути. Поділити кожен плід на дві половинки і видалити кісточки.
  • Викласти плоди в підходящу каструлю і посипати цукром. Залишити 150 грам на потім.

  • Прикрити заготівлю кришкою і дати постояти приблизно півгодини. Повинен виділитися сік. Якщо його немає, то залишити абрикоси ще на годину.
  • Довести нарізку до стану пюре за допомогою блендера.

  • Змішати прибраний в бік цукор і пектин. Додати суміш у фруктове пюре.
  • Томити на невеликому вогні протягом 7 хвилин, постійно перемішуючи вміст посудини.

Гарячий джем покласти в стерильні ємності і закатати кришками. Залишити на 24 години, щоб продукт як слід охолов.

З бадьяном і корицею

Дуже цікавий варіант приготування джему передбачає використання бадьяна і кориці. Готовий продукт має виражений смак та яскравий аромат.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 1,5 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1 шт.;
  • вода – 50 мл;
  • бадьян – 3 шт.;
  • кориця – 1 шт.

Приготування:

  • Викласти абрикоси в миску і залити їх на кілька хвилин холодною водою. Акуратно промити і помістити в друшляк.

  • Нарізати плоди на половинки і вийняти кісточки.
  • У каструлю висипати цукор, сік лимона і воду. Цитрусовий сік бажано попередньо процідити.

  • Покласти в заготовку бадьян і корицю. Відправити на плиту і прогріти на невеликому вогні, поки сипучий компонент повністю не розчиниться.

  • Відправити в сироп нарубані абрикоси і поставити на плиту. Закип’ятити і видалити пінку.
  • Потомити продукт 20 хвилин на невеликому вогні, постійно помішуючи. Як тільки абрикоси стануть прозорими, прибрати посуд з плити і перетерти через сито. Корицю з бадьяном відправити назад в каструлю.

  • Ще раз закип’ятити заготівлю і проварити протягом 10 хвилин на середньому вогні.

Розкласти гарячий джем з підготовленим банкам і прикрити стерильними кришками. Як тільки заготовка повністю охолоне, щільно закупорити ємності і поставити в темне місце.

З желатином

Джем з желатином вийде густим і дуже смачним. Такий ідеальний десерт для випічки, він доповнить тости або тістечка.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 2 кг;
  • лимонний сік – ¼ ст.;
  • вода – ½ ст.;
  • цукор – 4 ст.;
  • желатин – 1 пакетик.

Приготування:

  1. Абрикоси вимити і витягти з них кісточки. М’якоть нарізати шматочками невеликого розміру.
  2. Змішати воду і сік лимона, половину норми цукру і желатин в одній великій каструлі. Довести все до однорідності і викласти туди абрикоси.
  3. Поставити посуд на вогонь і довести до кипіння, після чого висипати залишки цукру. Як тільки джем дійде до бажаної консистенції, прибрати його з плити і викласти у підготовлені банки. Закрити кришками і перевернути. Після охолодження прибрати на зберігання.

Джем в мультиварці

Мультиварка значно полегшує процес приготування багатьох страв. В ній можна зробити смачний і густий джем, який сподобається всім членам сім’ї.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 1 кг;
  • вода – 500 мл;
  • цукор.

Приготування:

  • Абрикоси промити і порізати половинками. Дістати з них кісточки і відправити в мультиварку. Поставити програму «Мультиповар», виставити температуру 160 градусів і залити фрукти водою. Готувати 20 хвилин.

  • Перетерти заготівлю крізь дрібне сито. Зважити джем і відправити назад в каструлю. Додати цукор з розрахунку 100 грам пюре на 1 частину цукру. Закип’ятити заготовку.

  • Поставити температуру 120 градусів і тушкувати близько години. У гарячому вигляді розкласти десерт по банкам і закрити кришками. Почекати охолодження і прибрати на зберігання в темне холодне місце.

Варення з абрикосів з додаванням апельсина

Цитрусові відмінно доповнюють смак абрикосів. Така заготовка може послужити хорошою начинкою для булочок або тістечок.

Інгредієнти:

  • абрикоси – 1 кг;
  • апельсин – ½ шт;
  • цукор – 600 р.

Приготування:

  • Абрикоси вимити, розрізати на дві половинки і дістати кісточки.
  • Відправити нарізку в м’ясорубку і добре прокрутити. Вийде однорідна маса, що нагадує кашу.

  • Розрізати апельсин довільним чином разом з шкіркою і теж подрібнити за допомогою м’ясорубки. Змішати обидва види пюре.

  • Засипати в заготовку цукор. Проварити протягом півгодини на невеликому вогні, постійно помішуючи.

Розкласти джем з підготовленим банкам і закатати кришками. Зберігати в холодному місці.

У приготуванні абрикосового джему насправді немає нічого складного. Цей десерт подобається і дорослим, і дітям. Його навіть можна використовувати в якості намазування на хліб до чаю.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь