Варення з абрикосів без кісточок на зиму

Варення з абрикосів без кісточок — смачне і ароматне ласощі, які просто обожнюють дорослі і діти. І зараз розглянемо рецепти, як можна заготовити на зиму такий улюблений багатьма десерт.

Варення з абрикосів без кісточок на швидку руку

Пропонуємо рецепт з покроковим фото варення з абрикосів без кісточок, яке можна приготувати всього за 10 хвилин на звичайній сковороді. Такий десерт можна не тільки заготовити на зиму, але і насолодитися його смаком після приготування.

Приготування:

  1. Вибираємо трохи недозрілі плоди абрикосів, так часточки залишаться цілими. Плоди ділимо на половинки і виймаємо кісточки.
  2. У глибоку сковороду висипаємо частина цукру, потім абрикоси, після знову цукор і т. д. Цукровий пісок беремо з розрахунку 450 г на 0,5 л банку плодів.
  3. Як тільки цукор почне танути, фрукти — давати сік, акуратно перемішуємо вміст сковороди.
  4. Після закипання варимо 5-7 хвилин.
  5. Потім гарячий десерт розкладаємо по стерилізованим банкам і закатуємо кришками.

Абрикоси чудово поєднуються з різними фруктами, ягодами і навіть овочами — гарбузом, морквою і ревенем. Так що є можливість поекспериментувати зі смаками.

Смачне абрикосове варення — простий рецепт

Навіть найпростіший рецепт дозволить насолодитися смачним і ароматним абрикосовим варенням. Плоди залишаються цілими, а сам десерт виходить красивого бурштинового кольору, як на покрокових фото.

Інгредієнти:

  • 1 кг абрикосів;
  • 600 г цукру.

Приготування:

  • На дно ємності, в якій буде варитися варення, наливаємо трохи води.
  • Потім присипаємо дно 2-3 ст. ложками цукру. Це потрібно для того, щоб абрикоси до дна не причепилися і не пригоріли.
  • Плоди добре промиваємо під проточною водою, розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки, а половинки кладемо в ємність.
  • Присипаємо цукром і ставимо на самий малий вогонь. Як тільки цукровий пісок почне танути, з’явиться сироп, знімаємо з вогню, навіть якщо весь цукор ще не розплавився.

  • Нічого не заважаємо, а залишаємо абрикоси на кілька годин, а потім повертаємо на вогонь і доводимо до кипіння.
  • Знову знімаємо ємність з вогню і тепер вже залишаємо на 6-8 годин.

  • Ставимо варення третій раз на вогонь, доводимо до кипіння, викладаємо в банки.

Варити варення можна і в четвертий раз, але тоді десерт стане темно-бурштинового кольору.

Абрикосове варення «П’ятихвилинка»

Для приготування на зиму абрикосового варення без кісточок, як правило, на 1 кг фруктів беруть 1 кг цукру. Але такий десерт виходить занадто нудотним, і не всім таке варення доводиться по смаку.

Тож пропонуємо рецепт з покроковими фото, в якому кількість цукру потрібно зменшити в 2 рази. Варення з абрикосів виходить смачною, запашною і в міру солодким.

Приготування:

  • Абрикоси попередньо промиваємо, обсушуємо, потім розрізаємо вздовж навпіл, щоб витягти кісточки.
  • Якщо плоди великі, то розрізаємо кожну половинку ще навпіл.

  • Зважуємо фрукти, відміряємо потрібну кількість цукру і присипаємо їм абрикосові часточки.
  • Фрукти з цукром накриваємо і залишаємо на 2-3 години, щоб плоди дали сік. Потім ставимо на вогонь, прогріваємо, після можна акуратно перемішати.

  • Доводимо варення до кипіння, варимо 5 хвилин і розливаємо по банках.

Варити варення можна і з кісточками, але тоді плоди повинні бути великими і щільними. Інакше абрикоси розваряться, і кісточки будуть просто плавати в сиропі.

Абрикосове варення часточки в сиропі без стерилізації

Варення з абрикосів без кісточок часточками в цукровому сиропі — смачна заготівля на зиму. Готується таке ласощі швидко, стерилізувати нічого не потрібно, просто слідуємо рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • абрикоси;
  • 1,5 склянки цукру;
  • 800 мл води;
  • 0,5 ч. лимонної кислоти.

Приготування:

  1. Попередньо підготовлені до варіння варення фрукти розрізаємо навпіл.
  2. Виймаємо кісточки і відразу часточки закладаємо в чисті стерилізовані банки.
  3. Фрукти в банку заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 10-15 хвилин.
  4. Після воду зливаємо і засипаємо в неї цукор і лимонну кислоту, яка виступить в ролі консерванту, а також зробить сироп не таким солодким.
  5. Відправляємо сироп на вогонь, доводимо до кипіння, а потім відразу заливаємо вміст банок і закручуємо кришками.

Лимонну кислоту можна замінити соком самого цитруса, який збереже смакові якості варення.

Медове варення з абрикосів з ядерцями

Деякі господині кісточки від абрикосів не викидають, а дістають з них ядерця і додають в варення. Звичайно, для приготування такого десерту потрібно час, але результат того коштує, тому обов’язково візьміть запропонований рецепт з покроковими фото на замітку.

Приготування:

  • Бажано щоб плоди були великі і щільні, добре промиваємо. Ділимо на половинки і виймаємо кісточки.
  • Фруктові скибочки присипаємо цукром і залишаємо на всю ніч. За цей час абрикоси повинні дати сік, а цукор розтанути. Якщо так все й сталося, то акуратно фрукти перемішуємо і ставимо на вогонь.

  • Доводимо до кипіння на самому малому вогні, але не кип’ятимо. Прибираємо з вогню на 20-30 хвилин.
  • Після абрикоси повертаємо на плиту, але вже на сильний вогонь, чекаємо закипання і прибираємо на 20 хвилин.

  • В останній раз ставимо фрукти на сильний вогонь. Після закипання варимо 5-7 хвилин і на цьому етапі кладемо від кісточок ядерця.

  • Готове варення розкладаємо по банках.

Очистити ядерця можна різними способами, наприклад, покласти в мікрохвильовку. Як тільки з’явиться запах горіхів, дістати і очистимо. Можна просто спробувати розбити шкаралупу молоточком або розчавити оріхоколом.

Абрикосовий джем

Якщо абрикоси вже перезріли, то зварити варення з цільними часточками не вийти, але зате з них на зиму можна заготовити смачний і густий джем. Представлений рецепт з покроковими фото подобається багатьом господиням, так як джем — не просто десерт, а ще і смачна начинка для пиріжків, пирогів та іншої випічки.

Інгредієнти:

  • 2 кг абрикосів;
  • 1 кг цукру;
  • 50 мл лимонного соку;
  • 50 мл води;
  • 20 г агар-агару.

Приготування:

  • Для початку змішуємо воду з агар-агаром, відставляємо в сторону набухати.
  • В цей час беремо стиглі, можна навіть перезрілі солодкі абрикоси і виймаємо з них кісточки.

  • Фрукти разом з цукром перекладаємо в каструлю, вливаємо лимонний сік і пробиваємо блендером.

  • Каструлю з абрикосовим пюре відправляємо на плиту і прогріваємо до кипіння, а потім варимо на маленькому вогні 5 хвилин.
  • У пюре додаємо набряклий агар-агар, розмішуємо, знову чекаємо кипіння і варимо 3-4 хвилини.

  • Розливаємо готовий джем по банкам і щільно закорковуємо кришками.

Уварювати пюре не варто, інакше воно набуде темно-карамельний відтінок. І не варто боятися, що джем може вийти рідким, по мірі охолодження він буде густіти, але при цьому залишиться таким же ніжним і м’яким.

Варення з абрикосів з аґрусом

Для тих, хто хоче відкрити для себе варення з новим смаком, пропонуємо спробувати таке поєднання, як абрикоси і агрус. В результаті виходить дуже смачна заготівля на зиму.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг абрикосів;
  • 1 кг агрусу;
  • 1,2 кг цукру.

Приготування:

  • Абрикоси і агрус добре промиваємо, а потім відправляємо фрукти вже без кісточок разом з ягодами в каструлю.

  • Пересипаємо цукром-піском і залишаємо на 1 годину.
  • Ставимо на плиту, включаємо середній вогонь і чекаємо закипання. Варимо 20 хвилин.

  • Готове варення розкладаємо по банках і герметично закриваємо кришками.

Щоб варення не перетворилося на кашу, в процесі варіння фрукти з ягодами не перемішуємо, а лише акуратно відкладаємо від стінок посуду.

Абрикосове варення з ядерцями та мигдалем

Пропонуємо спробувати ще один рецепт абрикосового варення — з ядерцями абрикоса і мигдалевими горіхами. Запевняємо вас, такий десерт нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти:

  • 1 кг абрикосів;
  • 700 г цукру;
  • 300 мл води;
  • 200 г мигдалевого горіха (сирого).

Приготування:

  • Абрикоси ділимо на шматочки, виймаємо кісточки і складаємо в каструлю.
  • Кісточки розбиваємо молоточком, виймаємо ядерця, промиваємо, і разом з сирим мигдалем відправляємо в загальну ємність.
  • У сотейник вливаємо воду, засипаємо цукор і варимо сироп.
  • Заливаємо гарячим сиропом абрикоси з горіхами і залишаємо на 24 години.

  • Після закінчення доби зливаємо сироп, доводимо до кипіння, заливаємо ним абрикоси з горішками і знову залишаємо на 24 години.
  • На наступний день вже нічого не зливаємо, а відправляємо варення на вогонь. Після закипання варимо на самому малому протягом години.

  • Готовий десерт розкладаємо по банках і щільно закручуємо кришками.

Мигдаль можна замінити волоськими горіхами, з ними теж десерт виходить у незвичний на смак.

Абрикосове варення з апельсинами

Абрикоси чудово поєднуються і з цитрусовими, тому можна зварити абрикосове варення з апельсинами. Багато господинь вже оцінили такий рецепт і запевняють, що десерт виходить дуже смачним і ароматним.

Інгредієнти:

  • 500 г абрикос;
  • 1 апельсин;
  • 600 г цукру.

Приготування:

  • Абрикоси поділяємо на половинки, виймаємо кісточки.
  • На дно каструлі наливаємо трохи води, щоб фрукти не пригоріли і викладаємо половинки в ємність частинами, пересипаючи їх цукром.

  • Тепер черга за апельсином, спочатку натираємо цедру, відправляємо до фруктів.
  • Потім цитрус очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками.
  • Додаємо до абрикосів апельсин, присипаємо цукром, накриваємо і залишаємо на 3 години.

  • Фрукти відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо піну і залишаємо на всю ніч.
  • На наступний день варення ще раз доводимо до кипіння і вже готовий десерт розкладаємо по банках.

Апельсин можна спробувати замінити лимоном, теж вийде дуже цікаве поєднання смаків.

Абрикосове варення азербайджанське

Дуже незвичайне варення з абрикосів виходить азербайджанське. А ось в чому його особливість, ви дізнаєтеся із запропонованої рецепту з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • 1 кг абрикосів;
  • 600 г цукру;
  • половинка лимона.

Для замочування:

  • 1 л води;
  • 1 ст. л. соди.

Приготування:

  • Абрикоси промиваємо і тонким шаром зчищаємо з них шкірку.
  • У ємності з водою розчиняємо соду і відправляємо сюди очищені фрукти, залишаємо на 2 години.

  • Потім абрикоси замочуємо в чистій холодній воді на 3-4 хвилини.
  • Не руйнуючи цілісність плоду, виймаємо кісточки, можна дерев’яною паличкою. Кісточки не викидаємо, вони ще знадобляться.
  • Після абрикоси засипаємо цукром і забуваємо про них на 8-10 годин.

  • Потім ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, додаємо ядерця, які попередньо дістаємо з кісточок. Варимо на самому малому вогні приблизно 1 годину.
  • Тепер вливаємо сік половини лимона, варимо 20 хвилин, після знімаємо піну і розкладаємо готове варення по банках.

Содовий розчин не дозволить фруктів розваритися — вони залишаться цілими. Якщо абрикоси добре промити, то ні смаку, ні запаху соди відчуватися не буде.

Варення з абрикосів і персиків

Абрикос і персик — «солодка парочка», з них виходить джем — просто казка. Обов’язково спробуйте заготовити на зиму такий смачний, ароматний і густий десерт.

Інгредієнти:

  • 600 г абрикосів;
  • 600 г персиків;
  • 3-4 г вершкового масла;
  • 1/3 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування:

  1. З персиків і абрикосів виймаємо кісточки, ріжемо фрукти більш дрібними шматочками.
  2. Перекладаємо нарізку в каструлю, присипаємо цукром і, щоб вони пустили сік, залишаємо на кілька годин.
  3. Як тільки абрикоси з персиками настоятися і цукор розчиниться, відправляємо на вогонь і доводимо до кипіння.
  4. У процесі варіння варення завжди утворюється багато піни, тому додаємо зовсім небагато вершкового масла і через хвилину піна зникне.
  5. Через 5 хвилин нагрівання вимикаємо і залишаємо джем до повного охолодження.
  6. Приблизно через 10 годин варимо варення другий раз вже протягом 10-12 хвилин з додаванням лимонної кислоти.
  7. Потім фрукти трохи розминаємо товкачиком, перевіряємо сироп на щільність. Для цього крапельку капаємо на тарілку, і якщо він не розтікається, значить, джем готовий, можна розкладати по банках.

Важливо вибирати хороші плоди для варення. Деякі господині вважають, що тривалий процес варіння все виправить. Але така думка хибна — варення може вийти несмачним або швидко скисне.

Ось такі прості рецепти дозволять заготовити на зиму варення з абрикос без кісточок. А щоб ласощі дійсно вийшло смачним, варто використовувати культурні сорти, а не дичку. Дикі види не такі солодкі, вони дрібні, мають неприємні на смак жорсткі прошарки біля кісточок, так і варення з них виходить не таким ароматним.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь