Шиш Тавук – традиційний азербайджанський курячий шашлик

Шиш таук (турецька: şiş tavuk або tavuk şiş, арабська: شيش طاووق, іврит: שישליק עוף, азербайджанська: toyuq kababı) — традиційний маринований курячий шашнек. Його широко вживають у їжу в Туреччині, Вірменії, Азербайджані, Єгипті, Йорданії, Сирії, Іраку, Ізраїлі та Лівані.

Шиш таук подають у багатьох ресторанах швидкого приготування кебабу в Туреччині , як і у багатьох містах світу.

Ця страва дуже популярна в Ізраїлі, де її дві найпоширеніші назви: шишлик оф (שישליק עוף), що означає «курячий шашлик», або шипудей паргуйоті (שיפודי פרגיות), що означає «шашік. Parguit (множина parguyote) – м’ясо курячого стегна.

Що означає шиш тавук?

У сиро-арабських діалектах слово шиш , що походить від давньотурецького слова şiş , означає «крутив». Це слово походить від кореня  у старотурецькій мові, що означає «різати», оскільки їжу розрізають перед тим, як нанизати її на рожен. Слово шис було прийнято в єгипетсько-арабському, лівано-арабському та сиро-арабському діалектах.

Слово “таук”, що походить від давньотурецького слова “тавук” (вимовляється “тах-воук”), означає “курка”.

Як приготувати шашлик тавук?

Шиш тавук складається з кубиків маринованої курячої грудки, нанизаних на шампури та приготовлених на грилі. Найтрадиційніший маринад складається з йогурту, лимонного соку, спецій та трав, а іноді і томатного концентрату.

Курка повинна маринуватись не менше 4 годин, а краще всю ніч. Хитрість та особливо найважливіший крок цього рецепту – маринад. Пом’якшуючим елементом маринаду є його кислий інгредієнт. У випадку шашлику молочна кислота, що міститься в йогурті, дуже ефективна.

Для маринування м’яса необхідний скляний чи фарфоровий контейнер, тому що метал чи пластик можуть змінити смак.

При приготуванні курки, особливо якщо вона приготовлена ​​на грилі, обов’язково добре злийте воду зі скибочок, щоб рідина з маринаду не капала з гриля, створюючи полум’я, яке може спалити м’ясо.

Бажано використовувати металеві шпажки, але якщо використовуються бамбукові, їх необхідно замочити в дуже холодній воді на 45 хвилин. Це запобігає їх підгоранню та можливому спалюванню тріски всередині м’яса.

Шиш тавук потрібно пробувати відразу після приготування, щоб він був неймовірно соковитим.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
20 хвДрук
  • Курячі грудки нарізати великими кубиками близько 4 см.
  • До іншої миски додайте всі інгредієнти для маринаду і перемішайте.
  • Вилийте маринад на шматочки курки і перемішайте, щоб вони були повністю покриті маринадом.
  • Замаринуйте курку мінімум на 2 години (а краще на ніч) у холодильнику.
  • Коли курка замаринується, насадіть шматочки на металеві шпажки.
  • Смажте на середньому вогні на сковороді до рум’яної скоринки або в духовці.

Якщо ви виберете духовку, то температура розігрітої духовки повинна бути 180˚C. Смажити протягом 10-15 хвилин, перевернувши всередині процесу.

 

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь