Шашлик вважається стравою кавказької кухні. Назва прийшла до нас з тюркської мови і в перекладі означає «страва, смажена на рожні».

Як приготувати шашлик

Звичайно, головну роль в приготуванні шашлику грає м’ясо. Від правильного вибору залежить смак майбутнього страви. Не варто використовувати заморожене м’ясо, тому що приблизно третина поживних речовин в ньому вже втрачена. Шашлик краще готувати зі свіжого м’яса. Для цього підійде:

  • баранина. Це м’ясо вважається традиційним при приготуванні шашлику. Але сьогодні баранина використовується рідко. Це пояснюється її специфічним смаком і запахом;
  • свинина. З неї шашлик виходить дуже соковитим і м’яким. Підійдуть також і свинячі реберця. Але вони повинні бути “м’ясні”, з невеликим вмістом сала;
  • курка. Шашлик буде дуже ніжний. Великий плюс-шашлик з курки швидко готується;
  • яловичина. Вона використовується при приготуванні шашлику не так часто, як свинина і курка, тому що блюдо з неї виходить жорстким і сухим.

Після вибору м’яса має бути наступний, не менш важливий етап приготування – це маринування. Відразу слід зазначити, що ні в якому разі не можна маринувати м’ясо в алюмінієвому посуді. Найкраще для цих цілей підійде емальований, скляний або глиняний посуд.

Маринад готують найрізноманітніший. Для основи можна брати гранатовий або лимонний сік, кисле молоко, вино, кефір, майонез, соєвий соус, ріпчаста цибуля і т. д.

Головне правило при маринуванні м’яса – ніякого оцту!

Маринад надає шашлику соковитість і м’якість, м’ясо стає дуже ніжним і готується набагато швидше, ніж незамариноване.

Як гарнір до шашлику найкраще подавати листя салату, зелень, овочі. Традиційний гарнір у вигляді картоплі не годиться.

Смажать шашлик на вугіллі, попередньо нанизавши м’ясо на шампури, вертіла. Потрібно врахувати той факт, що нанизувати м’ясо потрібно уздовж волокон, стежити за тим, щоб м’ясо не звисало, інакше воно може підгоріти.

Перевірити готовність шашлику не складно: досить надрізати шматочок м’яса і подивитися на сік. Якщо він прозорий – шашлик готовий.

20 хв2
Шиш таук (турецька: şiş tavuk або tavuk şiş, арабська: شيش طاووق, іврит: שישליק עוף, азербайджанська: toyuq kababı) — традиційний маринований курячий шашнек. Його широко вживають у їжу в.
Мцваді зі свинини
35 хв5
Якщо ви любите соковите та пряне м’ясо, вам обов’язково варто спробувати мцваді зі свинини. Після цього ви не захочете готувати шашлик в інший спосіб. Адже неймовірно простий метод.
5 год 0 хв4
Варіантом простого і смачного маринаду для свинячого шашлику може бути у вас маринад на мінеральній воді з цибулею і оцтом або лимоном. Вуглекислий газ мінералки відмінно розпушує волокна...
Маринад з оцтом, цибулею і лимоном для м'якого шашлику
13 год 0 хв10
Хорошим варіантом маринаду для шашлику є лимонно-цибульний маринад, особливо якщо будуть їсти діти. Фруктова кислота лимона добре розм’якшує м’ясні волокна, робить шашлик
Маринад з оцтом, цибулею і майонезом для шашлику
11 год 0 хв10
Майонез, доповнений столовим оцтом, робить м’ясо шашлику неймовірно ніжним і м’яким, та й при смаженні утворює рум’яну скоринку, що зберігає соковитість м’
3 год 20 хв5
Для оцтово-цибулевого маринаду використовують різний оцет, але поряд зі стандартним столовим (коли його просто немає) можна взяти і 70% оцтову есенцію. Її або розводять водою до концентрації 9%,.
3 год 20 хв7
З безлічі маринадів для шашлику, варіант з лука і 9%-ного оцту вважається найпростішим і швидким. Оцет за 2 години робить м’ясо більш пухким, м’яким, і воно добре просочується...
Маринад для шашлику без оцту і майонезу
40 хв4
Теплі безвітряні дні, яскраве світло сонця і особливий весняний запах в повітрі нагадує про те, що літо вже не за горами. Зовсім скоро відкриється сезон відпочинку на природі...
1 год 20 хв
Соковитий, ніжний, смачний, з легкою скоринкою шашлик зі скумбрії буде у вас на столі, якщо ви візьмете за основу цей рецепт. Імбир є чи не ключовою складовою маринаду...
1 год 30 хв3
Тут, на відміну від минулих рецептів, скумбрію потрібно готувати на шампурах, тому рибка нарізається шматками. Ніжна, соковита – з мінімумом спецій і максимум свого природного смаку.