Лазанья болоньєзе (Lasagna bolognese) – класичний різновид усіма улюбленої італійської лазаньї з рагу болоньєзе. Лазанья болоньєзе є стравою з тонких пластів пасти, викладених один на одного в чергуванні з шарами рагу болоньєзе, соусу бешамель і тертого пармезану.
Взагалі лазанья вважається одним із найстаріших видів пасти, її походження відносять до середньовіччя. Перший задокументований рецепт лазаньї датується початком XIV ст. Батьківщиною лазаньї називають Неаполь, а найбільш традиційним видом лазаньї вважається лазанья ді карневалі (lasagne di carnevale).
Батьківщиною рецепту лазаньї болоньєзе є італійський регіон Емілія-Романья, саме там лазанью традиційно готують із соусом бешамель. У Болоньї, столиці регіону, лазанью болоньєзе прийнято готувати з листів лазаньї, пофарбованих соком шпинату у зелений колір.
Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт лазаньї болоньєзе. Листи лазаньї за потреби потрібно попередньо відварити відповідно до інструкції на упаковці.
- Листи лазаньї 200-250 гр.
- Соус бешамель 2 склянки
- Рагу болоньєзе 1.5 склянки
- Сир Пармезан 1 склянка
- Олія оливкова 2-3 ст. л.
- Прямокутну форму для лазаньї змастити оливковою олією.
- Покласти 3-4 ст. ложки рагу болоньезе і розподілити тонким шаром по дну форми.
- Поверх викласти шар листів лазаньї щільно один до одного так, щоб вони покривали весь периметр форми.
- Далі викласти і рівномірно розподілити шар соусу бешамель, зверху також розподілити частину рагу болоньезе і посипати тертим пармезаном.
- Далі сформувати ще три аналогічні шари з листів лазаньї, соусу бешамель, рагу болоньезе і тертого пармезану. Зверху має залишитися сир.
- Випікати лазанью болоньєзе в попередньо розігрітій до 160 °С духовці близько 1 години.
- Після приготування лазанью болоньєзе остудити протягом 15 хвилин, нарізати на порційні шматки і подавати до столу теплому вигляді.