Піца Маргарита (Pizza Margherita) – традиційна страва італійської кухні. Піца Маргарита є найпопулярнішим різновидом неаполітанської піци. Інгредієнти для приготування піци Маргарита найпростіші, але при цьому дуже італійські: крім тіста, потрібні лише помідори, моцарелла та свіжий базилік. При цьому дуже важлива якість інгредієнтів. Помідори для піци Маргарита використовують сливоподібні. Краще взяти консервовані та подрібнити їх блендері до стану грубого пюре. Червоні томати, біла моцарелла і зелений базилік в результаті дають улюблене італійцями поєднання кольорів, що відсилає до італійського прапора.
Вважається, що свою назву піца Маргарита отримала на честь італійської королеви Маргарити Савойської, дружини короля Умберто I. Вона дуже любила піцу, і, згідно з однією з легенд, причетна до розробки рецепту піци Маргарита.
Нижче наводимо традиційний італійський рецепт піци Маргарита. Окрім якості та свіжості інгредієнтів для начинки, дуже важливе значення має рецепт тіста для піци. Воно готується із спеціального хлібопекарського борошна з високим вмістом білка, яке в Італії маркується двома нулями (00). Дріжджі в Італії зазвичай використовують натуральні, пивні, але можна використовувати і пекарські, свіжі чи сухі. Дуже важливе значення має визрівання тіста. Не варто шкодувати часу на цей процес. Краще, якщо тісто постоїть не менше 6-8 годин. Із зазначеної кількості інгредієнтів можна приготувати чотири порційні піци діаметром близько 22 см або дві великі піци діаметром близько 30 см.
- Тісто:
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Дріжджі 2 гр.
- Олія оливкова 35 гр.
- Сіль 5 гр.
- Вода 300 мл.
- Для начинки:
- Консервовані томати Pelati 300 гр.
- Сир Моцарелла 250 гр.
- Базилік свіжий кілька гілочок
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- У невеликій кількості води кімнатної температури розчинити дріжджі. Ідеальна температура води 25°С.
- У глибоку миску просіяти борошно, в центрі зробити поглиблення і влити воду з дріжджами.
- Поступово додаючи воду, почати замішувати тісто. Коли додали приблизно половину води, додати сіль. Продовжувати додавати воду, доки тісто не збереться в єдину масу.
- Влити частинами оливкову олію, продовжуючи замішувати тісто. Викласти його на робочу поверхню і добре замісити приблизно 10 хвилин.
- Покласти тісто в миску і залишити на 10 хвилин, накривши зверху харчовою плівкою.
- Після цього взяти тісто, розтягнути його трохи і згорнути, загинаючи краї з усіх боків до центру. У такий спосіб сформувати кулю.
- Покласти тісто в миску, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце, поки воно не збільшиться в об’ємі в 2 рази. За часом це триває від 2 до 6 годин.
- Коли тісто збільшиться, дістати його з миски та розділити на 4 рівні частини. Надати круглу форму кожному шматочку, загинаючи, як і раніше, краї із чотирьох сторін у центр. Накрити харчовою плівкою та прибрати в холодильник на 6-8 годин або на ніч. За цей час тісто для піци має досить піднятися.
- Витягти тісто для піци з холодильника і залишити при кімнатній температурі приблизно на півгодини, щоб воно зігрілося.
- Покласти тісто для піци на присипану мукою робочу поверхню і злегка розтягувати руками, обертаючи і надаючи йому круглу форму, паралельно закріплюючи пальцями невеликі борти по краях. На сам борт при цьому пальцями натискати не можна.
- Після того, як кругла заготовка з бортиками сформована, її потрібно розтягувати за допомогою долоні. В результаті з кожної заготовки повинна вийти кругла основа для піци діаметром близько 20-25 см і завтовшки близько 2-3 мм, з невеликими бортами по краях.
- Очищені томати з банки (без рідини, в якій вони знаходяться) покласти в блендер і подрібнити до стану грубого пюре буквально протягом кількох секунд. Не потрібно сильно подрібнювати томати, інакше соус буде надто рідким. Додати сіль та мелений чорний перець за смаком.
- Отриманий соус акуратно, не натискаючи ложкою, розподілити на основі для піци з розрахунку близько 2-3 ст. ложки соусу на кожну піцу.
- Зверху викласти кульки чи шматки моцарелли.
- Випікати неаполітанську піцу на максимальній температурі, яку може дати духовка. Чим вища температура, тим менший час випікання. Важливий момент – духовка має бути дуже добре розігріта перед випіканням. Для стандартної домашньої духовки з температурою 230-250 З час випікання неаполітанської піци буде близько 6-8 хвилин.
- Готову неаполітанську піцу дістати з духовки та прикрасити листям базиліка. Подавати неаполітанську піцу одразу після приготування.