Калорійність на 100 грам (кбжу):
2.5 г.
Білки
0.6 г.
Жири
4.3 г.
Вуглеводи
27
ккал

Коли на кухонному столі вазочка з букетом із зелених і фіолетових дуже запашних гілочок з великим листям – це щастя. Це базилік. Зелений базилік використовую в європейській кухні, особливо в Італії.

Що приготувати з зеленим базиліком

Фіолетовий – улюбленець Кавказу та Азії. Там його називають райхон (в перекладі «запашний»). З ним готують все – від смачного рідкого і гарячого до «компоту».

Супи з цією зеленню багаті смаками і запахом італійських вулиць. Просто прикрасивши швидкий суп-пюре одним-єдиним листочком, господиня подає зовсім інший обід. Аромат – приголомшливий, рецепт – звичайний.

Темний вигляд додають при варінні – він втрачає колір, але дарує страві всю свою гаму смаку домашнім стравам.

Гаряче з ним готує майже кожна народність. В італійській кулінарній традиції прийнято використовувати листя кольору трави перед подачею (рецепти – паста, різотто, салати). В азіатській і Кавказькій – на початку (м’ясні страви, рагу, тушковане).

Щоб висушити цю пряність, потрібно обірвати листя і просушити його протягом декількох днів в тіні. Зберігати в полотняному мішечку. Вийшло красиво? Займає багато місця? Швидко і просто протріть заготовку через сито або дрібний друшляк – буде Спеція краще магазинної. І компактна!

Його додають в десерти, і варення. Ідеальний і простий джем виходить з полуниці з м’ятою і базиліком. Ці інгредієнти потрібно пересипати цукром, почекати появи соку, проварити, прибрати листочки, пюрировати і залишити на зиму. Чим довше настоїться – тим гармонійніше на золотистій грінці або брускетті.

курка в цибулевому соусі
1 год 5 хв100107
Ясса або курка в цибулевому соусі — це національне сенегальське блюдо, де м’ясо птиці спочатку довго маринують, а потім тушкують в маринаді з цибулі і спецій. І, знаєте,...
Гаряча закуска з баклажанів, запечених в духовці
1 год 10 хв40179
Закуска родом з Італії – запечені баклажани з молодим пармезаном і соковитими томатами. Приготувати таку страву можна в домашніх умовах без витрати безлічі зусиль і часу. Рецепт дуже...
1 год 25 хв100129
Рулетики можна їсти як в гарячому, так і в холодному вигляді. Однак гарячі, вони дуже схожі на піцу за смаковими якостями. Особливу пікантність страві надає сир, який утворює...
3 год 30 хв40206
Закуска з кабачків приготована за цим рецептом, вже дуже нагадує мариновані гриби і миттєво розлітається зі столу. Відмінно доповнює будь-які м’ясні страви, а також прекрасно
Швидкі мариновані кабачки з оцтом
5 год 20 хв4077
Небанальна закуска з кабачків готується дуже швидко і просто, доведеться почекати тільки пару годин, поки овоч промаринується медом, сіллю і різними травами. Таке блюдо прекрасно поєднується з будь-якими.
Класичний рецепт абхазької аджики на зиму
1 год 20 хв100135
Через м’ясорубку пропускається пекучий перець, часник, кінза, базилік, петрушка і кріп. Потім туди додається коріандр, суміш перців, хмелі-сунелі і сіль. Все добре перемішується
салат з капусти з огірками, помідорами і болгарським перцем
20 хв0144
Неймовірно красивий, дуже легенький, вітамінний салатик, який сподобається всім. Тут соковиті помідори, хрустка капуста, не менш соковитий і хрусткий огірок, яскравий солодкий болгарський
Мариновані кабачки швидкого приготування
1 год 30 хв0235
Що можна приготувати зі звичайного кабачка? У вас напевно промайнули в голові традиційні рецепти оладок, запіканок і овочевого рагу. Це все, звичайно, смачно, але досить буденно.
Як смачно приготувати соковиту скумбрію на мангалі в фользі
50 хв40312
Неймовірно соковита ароматна рибка у фользі з мінімумом інгредієнтів. За рахунок того, що вона готується у фользі, жирна соковита скумбрія на мангалі виходить ще більш соковитою і ніжною....
пряна заправка для Грецького салату
10 хв10286
Ще один рецепт начебто простий, але дуже смачної заправки, яку ви приготуєте швидше, ніж прочитаєте цей рецепт. Легка кислинка лимона, пряно-терпкий аромат базиліка, гіркуватий смак
Брускета з рікоттою і медовими томатами
40 хв0290
Ще один простий рецепт неймовірно смачної закуски. Соковита, кисло-солодка завдяки поєднанню черрі, рікотти і меду начинка просто ідеально підходить для хрусткого свіжого хліба.
Брускета з вершковим сиром, авокадо і в'яленим томатом
35 хв0245
Для любителів яскравого смаку з легкою кислинкою. Ніжна паста з авокадо і двох видів сиру стає ще більш ніжною і ситною завдяки додаванню майонезу. До того ж саме...
Брускетта з помідорами, прошутто і пармезаном
20 хв0304
Любите італійську кухню? Тоді цей рецепт брускети просто створений для вас. Італійська шинка, сир і помідори в поєднанні зі свіжим багетом не залишать байдужим нікого. А щоб підкреслити...
Брускета з авокадо і помідорами
30 хв70244
Ще один просто приголомшливий варіант легкої і соковитою закуски. Авокадо дає брускеттам кремовість і ніжність, помідори – соковитість, цибуля – свою родзинку, а зелень – свіжість і легкість.
Брускетта з помідорами і базиліком
25 хв0213
Це один з найпростіших і, в той же час, смачних варіантів приготувати брускетти вдома. Легкі, свіжі, ароматні – такі міні-бутербродики припадуть до смаку кожному. Дивовижне поєднання
Мастава
1 год 10 хв60212
Мастава (або ж мастоба) — це узбецьке блюдо, яке ще називають рідким пловом. Готують його з рису і великої кількості інших інгредієнтів. Всі вони прості і добре знайомі....
Салат з трьох інгредієнтів
10 хв30281
Я люблю смачно і ситно перекусити, але і за фігурою намагаюся стежити. Так що в Моєму меню на день переважають овочі, фрукти і білкова їжа. Ось чому в...
1 год 50 хв50235
Класичний томатний соус маринара — основа основ італійської кухні. Своїм букетом смаків і ароматів прикрашає піцу, випічку, пасту, рис, брускетти. Та все що завгодно!
1 год 5 хв20548
У категорії гарнірів картопля майже не має собі рівних. Ситніше, ніж овочі, і яскравіше, ніж крупи, вона йде пліч-о-пліч зі святковими стравами. Її подають до дичини, риби, запеченої...
Свинина по-грузинськи
1 год 20 хв60324
Місяць тому подруга запросила мене пообідати в одному з грузинських ресторанів. Чесно кажучи, їх в нашому місті відкрилося вже стільки, що я не очікувала нічого особливого. Катя, правда,...