Тістечко «Картопля» – давно відомий всім десерт, його люблять і дорослі і діти, готується він дуже просто без випічки. Пропонуємо кілька класичних рецептів, які легко можна зробити в домашніх умовах.
Тістечко «Картопля» по ГОСТу
Назвали десерт «Картоплею» в першу чергу із-за зовнішнього вигляду, оскільки за формою і за кольором тістечко нагадує бульби картоплі.
До складу солодкого страви входять доступні всім продукти: подрібнений бісквіт або печиво, змішані з вершковим маслом, цукром і густим згущеним молоком. Як додаткові компоненти можна додавати горіхи, какао-порошок, насіння або сухофрукти.
Ще в радянські часи в кожному кафе і ресторані на десерт подавали тістечко «Картопля». У класичному варіанті воно всередині світле, саме тому страва виправдовує свою назву. Приготувати його в домашніх умовах і отримати той же смак можна за цим рецептом.
Головний секрет десерту за Гостом – він повинен мати структуру, а не однорідну масу. Її можна отримати, якщо підсушений бісквіт, який випечено в домашніх умовах, перекрутити на м’ясорубці.
Інгредієнти:
- яйце – 3 шт.;
- цукор – 90 г;
- мука в/с – 75 г;
- крохмаль – 15 г;
- вершкове масло – 125 г;
- цукрова пудра – 165 г (65 г – для крему, 100 г – для обвалювання);
- згущене молоко – 50 г;
- алкоголь (коньяк або ром) – 3-4 ч. л.;
- какао-порошок – 80 р.
Приготування:
- Ділимо цукор на три частини, дві з них з’єднуємо з курячими жовтками і збиваємо міксером до білої кремоподібної консистенції.
- Білки з’єднуємо з рештою цукру і збиваємо їх до твердих піків.
- З’єднуємо збиті білки і жовтки, додаємо просіяне через сито борошно і крохмаль. Все акуратно розмішуємо, щоб не збити повітряну масу.
- На деко вистилаємо пергаментний папір і виливаємо тісто. Розрівнюємо його і відправляємо в розігріту духовку на 15 хвилин. Випікаємо бісквіт при температурі 200 градусів.
- Готовий бісквіт охолодити і ламаємо на шматочки. Подрібнюємо їх у блендері або м’ясорубці до дрібної крихти.
- Висипаємо крихту в глибоку ємність і приступаємо до приготування крему. Для цього м’яке вершкове масло перебиваємо міксером або блендером з цукровою пудрою до пишної консистенції.
- Не припиняючи працювати блендером, частинами додаємо згущене молоко. Відкладаємо 1 ч. л. крему окремо. Решту масу додаємо в бісквітну крихту.
- У тісто для тістечок додаємо ром і коньяк. Усе ретельно розмішуємо до отримання маси неоднорідної структури, з якої можна ліпити тістечка.
- У плоску тарілку насипати цукрову пудру і какао-порошок. Ліпимо з тіста «картоплі» овальної форми і обвалюємо кожну суміші пудри і какао. Даємо полежати приблизно 5-7 хвилин і обвалюємо тістечка ще раз.
- Готові тістечка «Картопля», приготовані в домашніх умовах за класичним рецептом, прикрашаємо кремом, який ми залишили раніше.
У кожному з тістечок робимо невеликі заглиблення, куди видавлюємо крем, імітуючи «вічка». Залишаємо десерт в холодильнику на 1 годину, щоб він як слід просочився.
Тістечко «Картопля» з печивом
Готується тістечко «Картопля» з крихти печива або бісквіта. У цьому класичному рецепті будемо готувати його з печива. В домашніх умовах смачний десерт вийде приготувати швидко, так як його не потрібно випікати і чекати, коли він охолоне.
Інгредієнти:
- печиво – 250 г;
- молоко – 75 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- цукор – 50 г;
- какао-порошок – 3 ст. л.
Приготування:
- За допомогою блендера печиво подрібнюємо в крихту.
- У глибокій ємності змішуємо какао-порошок і цукор. Відразу відокремлюємо 1 ст. л. какао для змішування його з 1 ст. л. крихти печива, в цій суміші будемо обвалювати «картоплю».
- До сухої суміші додаємо вказану кількість молока і все ретельно розмішуємо до повного розчинення цукру. Молоко повинно бути теплим, але не гарячим.
- Далі кладемо в миску розм’якшене вершкове масло, ставимо посуд на плиту на середній вогонь.
- Постійно помішуючи суміш віночком, доводимо до кипіння. Відставляємо ємність і даємо охолонути.
- У крихти печива наливаємо остигле молоко, поєднане з іншими компонентами. Усе ретельно розмішуємо до отримання однорідної консистенції.
- Какао, яке ми попередньо відкладали окремо, змішуємо з подрібненої крихтою печива і залишаємо на плоскій тарілці.
- З в’язкої маси формуємо «картоплі» овальної форми. Обвалюємо кожну з них у крихті какао з печивом. Викладаємо печиво на блюдо і відправляємо в холодильник на 1 годину.
Тістечка «Картопля» відмінно тримають форму завдяки охолодженню масла, яке міститься в рецептурі десерту. Але для цього йому потрібно постояти в холодному місці приблизно 1 годину.
Тістечко «Картопля» зі згущеним молоком
Дуже часто в радянський час ми збиралися зі своїми рідними за великим столом і пили чай з тістечками «Картопля». Це дуже смачний і ситний десерт. Згадаймо класичний рецепт і приготуємо до приходу гостей солодкі ласощі. В домашніх умовах робити його дуже просто, страва не вимагає великих затрат та багато часу.
Інгредієнти:
- печиво – 800 г;
- вершкове масло – 250 г;
- згущене молоко – 1 банка;
- какао-порошок – 5 ст. л.;
- молоко – 1 стакан;
- цукор – 1 ч. л.;
- кокосова стружка – для присипки;
- какао – для присипки.
Приготування:
- За допомогою блендера або м’ясорубки перемелюємо печиво в дрібну крихту. Відокремлюємо кілька ложок крихти для обвалювання тістечок.
- В металеву ємність наливаємо молоко, додаємо цукор і ставимо на середній вогонь. Доводимо молоко до теплого стану і знімаємо ємність з плити.
- Нагріте молоко з цукром, вливаємо в крихти з печива. Все добре перемішуємо.
- Вершкове масло розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі. Вливаємо його в тісто для тістечок. Знову все ретельно вимішуємо.
- В отриману в’язку суміш додаємо згущене молоко, розмішуємо. Потім додаємо какао і знову перемішуємо.
- На три плоскі тарілки насипаємо окремо какао, крихти печива, кокосову стружку.
- З отриманого тіста формуємо кульки. Деякі з них обсипаємо кокосовою стружкою, інші – крихтою печива, ще одні – какао-порошком.
- Викладаємо тістечка на тарілку і відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину.
Такі тістечка «Картопля» можна подавати до столу дітям, як цукерки, адже в цьому класичному рецепті ми формували невеликі круглі кульки, які своїм зовнішнім виглядом нагадують цукерки. В домашніх умовах можна зробити найпростіший десерт, смак якого любимо нами з дитинства.
Тістечко «Картопля» з бананом за вегетаріанським рецептом
Тістечко «Картопля» – не завжди класичний рецепт по ГОСТу, в сучасній кулінарії є безліч інших цікавих варіацій, які нічим не поступаються стандартному десерту.
В домашніх умовах пропонуємо приготувати вегетаріанський десерт на основі бананів, вівсяних пластівців і рисових хлібців. Повірте, такий варіант тістечок дуже сподобається і вам, і дітям.
Інгредієнти:
- банан – 1 шт.;
- рисові хлібці – 3 шт.;
- вівсяні пластівці – 2 ст. л.;
- какао-порошок – 1 ст. л. + 1 ст. л. (для посипки).
Приготування:
- Банан очистити, викладаємо в глибоку ємність і розминаємо його виделкою до пюреподібного стану.
- Рисові хлібці і вівсяні пластівці викладаємо в чашу блендера і подрібнюємо їх у крихту.
- До пюре з бананів додаємо подрібнену крихту з пластівців і хлібців, насипаємо 1 ст. л. какао і все ретельно розмішуємо до отримання однорідної в’язкої маси.
- На плоску тарілку насипаємо ще 1 ст. л. какао.
- З в’язкої маси формуємо овальну форму і обвалюємо кожну в какао-порошку. Викладаємо печиво на тарілку і відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину.
- Такий десерт можна зробити дуже швидко, коли на порозі вже стоять гості. Це відмінний варіант до дружнього чаювання. До того ж вегетаріанський рецепт тістечок відмінно замінить калорійні солодощі і дозволить тримати фігуру у відповідній формі.
Ми завжди будемо пам’ятати той чудовий час, коли наші батьки купували нам тістечко «Картопля». Поринути в дитинство і отримати насолоду від смаку десерту можна завдяки нашим класичними рецептами солодкого ласощі. В домашніх умовах його зробити дуже просто, так і витрат на приготування практично немає, адже у складі бюджетні продукти.