Класичні рецепти тістечка Картопля в домашніх умовах

Тістечко «Картопля» – давно відомий всім десерт, його люблять і дорослі і діти, готується він дуже просто без випічки. Пропонуємо кілька класичних рецептів, які легко можна зробити в домашніх умовах.

Тістечко «Картопля» по ГОСТу

Назвали десерт «Картоплею» в першу чергу із-за зовнішнього вигляду, оскільки за формою і за кольором тістечко нагадує бульби картоплі.

До складу солодкого страви входять доступні всім продукти: подрібнений бісквіт або печиво, змішані з вершковим маслом, цукром і густим згущеним молоком. Як додаткові компоненти можна додавати горіхи, какао-порошок, насіння або сухофрукти.

Ще в радянські часи в кожному кафе і ресторані на десерт подавали тістечко «Картопля». У класичному варіанті воно всередині світле, саме тому страва виправдовує свою назву. Приготувати його в домашніх умовах і отримати той же смак можна за цим рецептом.

Головний секрет десерту за Гостом – він повинен мати структуру, а не однорідну масу. Її можна отримати, якщо підсушений бісквіт, який випечено в домашніх умовах, перекрутити на м’ясорубці.

Інгредієнти:

  • яйце – 3 шт.;
  • цукор – 90 г;
  • мука в/с – 75 г;
  • крохмаль – 15 г;
  • вершкове масло – 125 г;
  • цукрова пудра – 165 г (65 г – для крему, 100 г – для обвалювання);
  • згущене молоко – 50 г;
  • алкоголь (коньяк або ром) – 3-4 ч. л.;
  • какао-порошок – 80 р.

Приготування:

  • Ділимо цукор на три частини, дві з них з’єднуємо з курячими жовтками і збиваємо міксером до білої кремоподібної консистенції.

  • Білки з’єднуємо з рештою цукру і збиваємо їх до твердих піків.

  • З’єднуємо збиті білки і жовтки, додаємо просіяне через сито борошно і крохмаль. Все акуратно розмішуємо, щоб не збити повітряну масу.

  • На деко вистилаємо пергаментний папір і виливаємо тісто. Розрівнюємо його і відправляємо в розігріту духовку на 15 хвилин. Випікаємо бісквіт при температурі 200 градусів.

  • Готовий бісквіт охолодити і ламаємо на шматочки. Подрібнюємо їх у блендері або м’ясорубці до дрібної крихти.

  • Висипаємо крихту в глибоку ємність і приступаємо до приготування крему. Для цього м’яке вершкове масло перебиваємо міксером або блендером з цукровою пудрою до пишної консистенції.
  • Не припиняючи працювати блендером, частинами додаємо згущене молоко. Відкладаємо 1 ч. л. крему окремо. Решту масу додаємо в бісквітну крихту.

  • У тісто для тістечок додаємо ром і коньяк. Усе ретельно розмішуємо до отримання маси неоднорідної структури, з якої можна ліпити тістечка.

  • У плоску тарілку насипати цукрову пудру і какао-порошок. Ліпимо з тіста «картоплі» овальної форми і обвалюємо кожну суміші пудри і какао. Даємо полежати приблизно 5-7 хвилин і обвалюємо тістечка ще раз.

  • Готові тістечка «Картопля», приготовані в домашніх умовах за класичним рецептом, прикрашаємо кремом, який ми залишили раніше.

У кожному з тістечок робимо невеликі заглиблення, куди видавлюємо крем, імітуючи «вічка». Залишаємо десерт в холодильнику на 1 годину, щоб він як слід просочився.

Тістечко «Картопля» з печивом

Готується тістечко «Картопля» з крихти печива або бісквіта. У цьому класичному рецепті будемо готувати його з печива. В домашніх умовах смачний десерт вийде приготувати швидко, так як його не потрібно випікати і чекати, коли він охолоне.

Інгредієнти:

  • печиво – 250 г;
  • молоко – 75 мл;
  • вершкове масло – 50 г;
  • цукор – 50 г;
  • какао-порошок – 3 ст. л.

Приготування:

  • За допомогою блендера печиво подрібнюємо в крихту.

  • У глибокій ємності змішуємо какао-порошок і цукор. Відразу відокремлюємо 1 ст. л. какао для змішування його з 1 ст. л. крихти печива, в цій суміші будемо обвалювати «картоплю».

  • До сухої суміші додаємо вказану кількість молока і все ретельно розмішуємо до повного розчинення цукру. Молоко повинно бути теплим, але не гарячим.

  • Далі кладемо в миску розм’якшене вершкове масло, ставимо посуд на плиту на середній вогонь.
  • Постійно помішуючи суміш віночком, доводимо до кипіння. Відставляємо ємність і даємо охолонути.

  • У крихти печива наливаємо остигле молоко, поєднане з іншими компонентами. Усе ретельно розмішуємо до отримання однорідної консистенції.

  • Какао, яке ми попередньо відкладали окремо, змішуємо з подрібненої крихтою печива і залишаємо на плоскій тарілці.
  • З в’язкої маси формуємо «картоплі» овальної форми. Обвалюємо кожну з них у крихті какао з печивом. Викладаємо печиво на блюдо і відправляємо в холодильник на 1 годину.

Тістечка «Картопля» відмінно тримають форму завдяки охолодженню масла, яке міститься в рецептурі десерту. Але для цього йому потрібно постояти в холодному місці приблизно 1 годину.

Тістечко «Картопля» зі згущеним молоком

Дуже часто в радянський час ми збиралися зі своїми рідними за великим столом і пили чай з тістечками «Картопля». Це дуже смачний і ситний десерт. Згадаймо класичний рецепт і приготуємо до приходу гостей солодкі ласощі. В домашніх умовах робити його дуже просто, страва не вимагає великих затрат та багато часу.

Інгредієнти:

  • печиво – 800 г;
  • вершкове масло – 250 г;
  • згущене молоко – 1 банка;
  • какао-порошок – 5 ст. л.;
  • молоко – 1 стакан;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • кокосова стружка – для присипки;
  • какао – для присипки.

Приготування:

  • За допомогою блендера або м’ясорубки перемелюємо печиво в дрібну крихту. Відокремлюємо кілька ложок крихти для обвалювання тістечок.

  • В металеву ємність наливаємо молоко, додаємо цукор і ставимо на середній вогонь. Доводимо молоко до теплого стану і знімаємо ємність з плити.
  • Нагріте молоко з цукром, вливаємо в крихти з печива. Все добре перемішуємо.
  • Вершкове масло розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі. Вливаємо його в тісто для тістечок. Знову все ретельно вимішуємо.

  • В отриману в’язку суміш додаємо згущене молоко, розмішуємо. Потім додаємо какао і знову перемішуємо.

  • На три плоскі тарілки насипаємо окремо какао, крихти печива, кокосову стружку.

  • З отриманого тіста формуємо кульки. Деякі з них обсипаємо кокосовою стружкою, інші – крихтою печива, ще одні – какао-порошком.
  • Викладаємо тістечка на тарілку і відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину.

Такі тістечка «Картопля» можна подавати до столу дітям, як цукерки, адже в цьому класичному рецепті ми формували невеликі круглі кульки, які своїм зовнішнім виглядом нагадують цукерки. В домашніх умовах можна зробити найпростіший десерт, смак якого любимо нами з дитинства.

Тістечко «Картопля» з бананом за вегетаріанським рецептом

Тістечко «Картопля» – не завжди класичний рецепт по ГОСТу, в сучасній кулінарії є безліч інших цікавих варіацій, які нічим не поступаються стандартному десерту.

В домашніх умовах пропонуємо приготувати вегетаріанський десерт на основі бананів, вівсяних пластівців і рисових хлібців. Повірте, такий варіант тістечок дуже сподобається і вам, і дітям.

Інгредієнти:

  • банан – 1 шт.;
  • рисові хлібці – 3 шт.;
  • вівсяні пластівці – 2 ст. л.;
  • какао-порошок – 1 ст. л. + 1 ст. л. (для посипки).

Приготування:

  • Банан очистити, викладаємо в глибоку ємність і розминаємо його виделкою до пюреподібного стану.

  • Рисові хлібці і вівсяні пластівці викладаємо в чашу блендера і подрібнюємо їх у крихту.
  • До пюре з бананів додаємо подрібнену крихту з пластівців і хлібців, насипаємо 1 ст. л. какао і все ретельно розмішуємо до отримання однорідної в’язкої маси.

  • На плоску тарілку насипаємо ще 1 ст. л. какао.
  • З в’язкої маси формуємо овальну форму і обвалюємо кожну в какао-порошку. Викладаємо печиво на тарілку і відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину.

  • Такий десерт можна зробити дуже швидко, коли на порозі вже стоять гості. Це відмінний варіант до дружнього чаювання. До того ж вегетаріанський рецепт тістечок відмінно замінить калорійні солодощі і дозволить тримати фігуру у відповідній формі.

Ми завжди будемо пам’ятати той чудовий час, коли наші батьки купували нам тістечко «Картопля». Поринути в дитинство і отримати насолоду від смаку десерту можна завдяки нашим класичними рецептами солодкого ласощі. В домашніх умовах його зробити дуже просто, так і витрат на приготування практично немає, адже у складі бюджетні продукти.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь