- Пиріг на Горіховий спас
- Panforte на Горіховий спас
- Рогалики з волоськими горіхами
- Котлети картопляні з горіхами
- Котлети з яловичини з горіхами
- Сациві з горіхами до столу на Горіховий спас
- Салат з шинкою, волоськими горіхами і чорносливом
- Салат з копченою куркою та горіхами
- Листковий салат з горіхами і сиром
На Горіховий спас, який припадає на період розговіння віруючих після Успенського посту, можна приготувати різноманітні смачні страви з горіхами за простими рецептами з покроковими фото.
Пиріг на Горіховий спас
Найперше, що потрібно приготувати на Горіховий Спас, – це освячений здобний хліб з горіхами. Приготувати таку смачну домашню випічку можна по простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- борошно – 350 г;
- масло вершкове – 200 г;
- цукор – 100 г;
- яйця – 2 шт.;
- сода – 1 ч. л.
Для начинки:
- вершки 30 % — 200 мл;
- горіхи волоські – 120 г;
- цукор – 200 р.
Приготування:
- Готуємо м’яке пісочне тісто, для чого в просіяне борошно викладаємо розм’якшене вершкове масло розтираємо. По черзі додаємо в замішуване тісто цукор, яйця і соду, гашену оцтом.
- Вимішуємо тісто не довго, кладемо в пакет і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
- Так як для пирога нам потрібна повністю охолола начинка, то готуємо її або заздалегідь, або відразу після замісу тіста. На сковороді розігріваємо вершки з цукром, проварюємо до легкого загустіння.
- Горіхи злегка подрібнюємо будь-яким способом, додаємо до вершків. Все перемішуємо і при безперервному перемішуванні карамелізуємо масу до бажаного кольору, залишаємо остигати.
- Тісто ділимо на дві нерівні частини, більшу викладаємо у форму змащувати не треба), розрівнюємо, викладаємо начинку.
- Зверху закриваємо пиріг другий розкатаної половиною тіста, запікаємо при 180 °С 30 хвилин.
Panforte на Горіховий спас
Що неодмінно слід приготувати на Горіховий Спас, так це надзвичайно смачний італійський десерт по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- борошно – 60 г;
- какао – 40 г;
- цедра лимона – 2 ч. л.;
- цукор – 100 г;
- інжир, курага – 100 г;
- фундук, мигдаль – по 125 г;
- мед – 4 ст. л.;
- цукрова пудра – 40 г;
- кориця – 2 ч. л.;
- імбир – 1 ч. л.
Приготування:
- В одній ємності змішуємо всі сухі інгредієнти для десерту, борошно, какао, імбир і корицю.
- Очищаємо горіхи, мигдаль підсушуємо на розігрітій сковороді, загортаємо в тканинну серветку і розкачуємо руками, позбавляючись від лушпиння. Мигдаль заливаємо окропом, знімаємо шкірку.
- Промиті і обсушені сухофрукти нарізаємо невеликими шматочками, змішати з підготовленими подрібненими горіхами.
- До суміші горіхів і сухофруктів додаємо раніше приготовлену суху суміш, перемішуємо.
- У тісто додаємо цедру лимона і розтоплений мед з цукром.
- Викладаємо тісто у змащену форму, відправляємо в духовку, розігріту до 150 °С, на 50 хвилин.
- Витягаємо десерт з духовки, перекладаємо на блюдо. В охолодженому вигляді посипаємо пиріг цукровою пудрою, нарізаємо і подаємо до столу.
Рогалики з волоськими горіхами
Смачна домашня випічка з горіхами – це те, що важливо приготувати на Горіховий Спас для своїх близьких по кожному з кращих простих рецептів.
Інгредієнти:
- борошно – 300 г;
- масло вершкове – 130 г;
- молоко – 150 мл;
- дріжджі – 1 ч. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- У теплому молоці розвести дріжджі і цукор, додаємо трохи борошна, залишаємо на 15 хвилин.
- Змішуємо борошно (попередньо її просіявши) з сіллю і розпушувачем, додаємо шматочки розм’якшеного вершкового масла, розтираємо в крихту.
- В утворену олійно-борошняну крихту наливаємо ферментовані дріжджі, розмішуємо до однорідного стану.
- Перекладаємо тісто в приготовану ємність, вкриваємо харчовою плівкою, залишаємо підніматися на 1,5 години.
- За цей час готуємо начинку, для чого подрібнюємо в блендері горіхи, додаємо цукор і корицю, розмішуємо.
- Ділимо горіхову суміш на чотири частини, по дві на кожен шар тіста, розділеного попередньо навпіл і зібраного в кулю.
- Одну частину горіхів кладемо прямо на робочий стіл, зверху маємо один шар тіста, розкачуємо в тонкий коло, насипавши зверху другу частину горіхів.
- Ділимо розкатане тісто з горіхами на 16 частин, звертаємо рулетиками, укладаємо на деко з пергаментом.
- Випікаємо горіхові рулети при 180 °С протягом 15 хвилин (не більше).
Котлети картопляні з горіхами
На Горіховий Спас необхідно приготувати смачну ситну їжу за простими рецептами з покроковими фото, таку, що допоможе організму відновитися після посту.
Інгредієнти:
- картопля – 500 г;
- сало (можна замінити вершковим маслом) – 150 г;
- цибуля – 1 головка;
- яйця – 2 шт.;
- хліб – 100 г;
- волоські горіхи – 1 ст.;
- панірувальні сухарі;
- борошно – 1 ст. л.;
- сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Приготуємо дуже ситні картопляні котлети з горіхами, нагадують за смаком аналогічні вироби з м’ясом. Для цього заздалегідь відварюємо картоплю в мундирі, очистити.
- Картопля, сало, горіхи, цибулю і хліб прокручуємо на м’ясорубці. Додаємо в отриману масу яйця, борошно, сіль і перець, добре вимішуємо.
- Формуємо з картопляного тіста з горіхами котлети бажаного розміру, обвалюють у панірувальних сухарях.
- Закінчивши з формуванням котлет, викладаємо їх на розігріту з маслом сковорідку, обсмажуємо з двох сторін по 3-4 хвилини.
- Смачні, ситні котлети подаємо до столу на Горіховий спас і в будь який інший час, щоб урізноманітнити своє харчування.
Котлети з яловичини з горіхами
Вирішуючи, що приготувати на Горіховий Спас, згадуємо про простий рецепт з покроковими фото смачних м’ясних котлет з горіхами.
Інгредієнти:
- яловичий фарш – 500 г;
- яйце – 1 шт.;
- горіхи грецькі – 150 г;
- манна крупа – ½ ст.;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- зелень – невеликий пучок;
- масло рослинне для обсмажування;
- сіль, перець.
Приготування:
- Цибулю нарізаємо довільно, перекручуємо разом з горіхами через м’ясорубку. Отриману горіхово-цибульну масу викладаємо до м’ясного фаршу.
- У фарш з горіхами і цибулею, додаємо яйце, сіль, перець, манку і подрібнену зелень, все вимішуємо до однорідності.
- З фаршу формуємо котлети будь-якої форми, обсмажуємо в олії до рум’яної скоринки по 5-7 хвилин з кожного боку.
- Викладаємо котлети в каструлю, на дно якої крупно нарізали цибулю. У каструлю наливаємо склянку води, доводимо до кипіння, тушкуємо котлети 20 хвилин під кришкою.
- Подаємо дуже смачні котлети з будь-яким салатом або овочевою нарізкою.
Сациві з горіхами до столу на Горіховий спас
До столу на Горіховий Спас важливо приготувати щось дуже смачне і ситне з горіхами, наприклад, сациві з куркою по простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- курка невелика;
- волоські горіхи – 350 г;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 1 головка;
- масло рослинне для обсмажування;
- кінза свіжа – невеликий пучок;
- коріандр, уцхо сунелі (або хмелі-сунелі, або і те, і те), шафран мелений;
- оцет 9 % – 1 ст. л.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Курку промиваємо, знімаємо шкірку, розділяємо на великі шматочки, кладемо в каструлю разом з шкіркою.
- Заливши водою шматочки курки так, щоб вона повністю покривала, доводимо до кипіння, солимо і зменшуємо вогонь. Під час варіння курки періодично знімаємо пінку, варимо до готовності.
- Промиту кінзу подрібнюємо в блендері разом з часником, викладаємо в приготовлену ємність.
- Також подрібнюємо в блендері волоські горіхи, викладаємо в ємність з кінзою і часником, додаємо попередньо обсмажену і остиглу цибулю, прокручений на м’ясорубці.
- Готові шматки курки виймаємо з бульйону і укладаємо в приготовану форму для запікання.
- До суміші горіхів з кінзою, часником і цибулею, додаємо сіль, перець і всі спеції, зазначені в рецепті, розводимо бульйоном.
- Додаємо в соус столову ложку оцту, ще раз розмішуємо і заливаємо шматочки курки.
- Даємо страві настоятися і подаємо до святкового столу на Горіховий Спас.
Салат з шинкою, волоськими горіхами і чорносливом
Визначаючи, що приготувати на святковий стіл з нагоди Горіхового Спаса, вибираємо простий рецепт з покроковими фото дуже смачного салату.
Інгредієнти:
- шинка – 200 г;
- яйця – 2 шт.;
- огірки – 200 г;
- чорнослив – 80 г;
- волоські горіхи – 1 жменя;
- майонез – 4 ст. л.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Горіхи нарізаємо невеликими шматочками, обсушенний чорнослив, огірки і шинку – соломкою. Розкладаємо в порційні салатниці (або в одну загальну) шарами, починаючи з нарізки огірків.
- На шар шинки укладаємо натерті на крупній тертці яйця. На них розподіляємо чорнослив і змащуємо майонезом.
- Посипаємо салат подрібненими волоськими горіхами в якості прикраси і додаткового пікантного інгредієнта.
Салат з копченою куркою та горіхами
На святковий стіл з нагоди Горіхового Спаса приготуємо такий смачний салат з куркою та горіхами, що просто пальчики оближеш». Для цього скористаємося одним з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- копчена куряча грудка – 1 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- огірки мариновані – 3 шт.;
- волоські горіхи – ½ ст.;
- часник – 1 зубчик;
- майонез.
Приготування:
- Розмішати яйця зі столовою ложкою майонезу, випікаємо два яєчних млинці.
- Нарізаємо соломкою курячу грудку, остиглі млинці і огірки, викладаємо всі підготовлені продукти в одну ємність.
- Додаємо в салат роздавлений часник і майонез, все перемішуємо, викладаємо в салатницю.
- Зверху салат рясно посипаємо горіхами, подаємо до столу.
Листковий салат з горіхами і сиром
Смачний салат з горіхами по простому рецептом з фото — якраз те, що потрібно приготувати на Горіховий Спас для відновлення сил і підняття настрою.
Інгредієнти:
- куряча грудинка – 150 г;
- сир твердий – 100 г;
- яблуко;
- гриби – 200 г;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- масло рослинне для обсмажування;
- майонез за смаком;
- сіль, перець.
Приготування:
- Цибулю і гриби нарізаємо як зазвичай для обсмажування, солимо, перчимо і готуємо на одній сковороді до золотистого кольору цибулі.
- Майонез змішати з розчавленим часником і перцем.
- Викладаємо на тарілку для подачі цибулю з грибами, зверху розкладаємо курячу грудку, попередньо відварену і нарізану кубиками.
- Кожен з укладених шарів змащуємо майонезом, посипаємо подрібненими волоськими горіхами.
- Зверху на горіхи розкладаємо невеликі кубики очищеного яблука.
- Картопля, попередньо відварену і охолоджений, натираємо на крупній тертці і покриваємо салат, змащуємо майонезом.
- На завершення рясно посипаємо салат сиром, натертим на дрібній тертці, даємо просочитися і подаємо до столу. При бажанні верхній шар салату теж змащуємо майонезом.
Так як Горіховий спас припадає на закінчення одного з християнських постів, то на святковому столі має бути достатня різноманітність смачних поживних страв. Вибираємо відразу кілька перевірених кращих рецептів і готуємо смачні горіхові страви для своїх близьких.