Що можна приготувати на Медовий Спас

Медовий Спас православні відзначають 14 серпня, оскільки в цей день пасічники збирають мед. До цього дня поспіває і мак, тому в народі це свято також називають Маковеєм. На святковому столі повинні бути страви з меду і маку. Тим, хто не знає, що приготувати, пропонуємо кілька простих і смачних рецептів з фото.

Шулики з маком

На Медовий Спас можна приготувати шуліки. Це медові коржики, залиті маковим молочком, і таке просте, але дуже смачне блюдо — традиційне для української кухні. У старовину шулики були пісними, але ми пропонуємо рецепт з фото здобної випічки на сметані, з додаванням яєць і вершкового масла.

Інгредієнти для тіста:

  • 2 яйця;
  • 200 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 60 г меду;
  • 100 мл сметани;
  • 1 ч. л. соди;
  • 450 г борошна.

Для заливки:

  • 650 мл води;
  • 150 г маку;
  • 130 г цукру.

Приготування:

  • У миску з яйцями висипаємо цукор і збиваємо до пишної білої маси.

  • Вливаємо розтоплене масло, мед і сметану, розмішуємо до однорідності.
  • Додаємо гашену оцтом соду і порційно підсипаємо борошно, замішуємо густе тісто.

  • Форму змащуємо маслом, посипаємо борошном, викладаємо тісто ложкою рівномірно розподіляємо по всій поверхні.

  • Відправляємо в розігріту до 180 °С духовку і випікаємо до рум’яного кольору. Готовий корж дістаємо і повністю охолодити. Остиглий корж нарізаємо на невеликі шматочки.

  • Для заливки висипаємо в миску мак, заливаємо його окропом на 20 хвилин.

  • З маку зливаємо воду і розтираємо його в ступці (можна скористатися блендером).

  • До маку висипаємо цукор, вливаємо охолоджену воду і розмішуємо.

  • В отриману заливку закладаємо шматочки коржа, акуратно перемішуємо і даємо їм час просочитися.

  • Для хорошої заливки води не повинно бути багато, адже головний смаковий елемент — сік, який виділяє мак при розтиранні. А ось дізнатися, чи правильно розтертий мак, дуже просто, — маса повинна стати білого кольору.

Смачні медові кекси

На Медовий Спас необов’язково накривати ситний стіл, а можна просто випити чашечку чаю в колі сім’ї з медовими кексами. Запропонований рецепт з фото не складний, а випічка виходить в міру вологою і дуже смачною. Так що починаємо готувати.

Інгредієнти:

  • 1,5-2 склянки борошна;
  • 2 ст. л. меду;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 7 г розпушувача;
  • 1 склянку теплої води;
  • 0,5 ч. л. солі.

Приготування:

  • У миску з теплою водою додаємо мед і розмішуємо.
  • Як тільки він повністю розчиниться, засипаємо цукор, вливаємо олію, а також підсипаємо розпушувач або соду. Все перемішуємо.

  • Просіваємо борошно і замішуємо тісто. Розкладаємо його по формах.

  • Випікаємо кекси 20 хвилин при температурі 180 °С.

Медовий Спас збігається з початком Успенського посту, тому такий рецепт випічки підходить тим, хто постує.

Рулет з медово-маковою начинкою

Рулет з медово-маковою начинкою – ще один простий рецепт з фото смачної випічки, яку можна приготувати на Медовий Спас. Такий десерт не потребує багато часу, так як тут використовується готове листкове тісто, що особливо підходить сучасним господиням.

Інгредієнти:

  • 1 лист листкового тіста;
  • 1 яєчний жовток;
  • 200 г маку;
  • 150 г запашного меду.

Приготування:

  • Висипаємо В миску мак, заливаємо окропом і наполягаємо 10-15 хвилин, потім воду зливаємо.

  • У мак додаємо мед і перемішуємо.
  • Листкове тісто злегка розкачуємо і розподіляємо по всій поверхні медово-макову начинку.

  • Звертаємо в щільний рулет і перекладаємо на деко з пергаментом.
  • По всій поверхні рулету робимо надрізи, змащуємо збитим жовтком і відправляємо в розігріту до 180 °С духовку на 15-20 хвилин.

  • З меду можна приготувати самі різні напої, наприклад, квас. Для цього кип’ятимо 5 л води, розмішуємо в ній 800 г меду, остуджуємо. Після додаємо 25 г дріжджів і сік двох лимонів. Наполягаємо квас при кімнатній температурі протягом 12 годин, потім розливаємо по пляшках і охолоджуємо.

Маковик

Маковик – смачний маковий пиріг, який можна приготувати не тільки на Медовий Спас, але і в будь-який інший день. Пропонуємо простий рецепт з фото випічки, але при бажанні його можна доповнити горіхами і родзинками, що зробить десерт більш цікавим на смак.

Інгредієнти:

  • 90 г борошна;
  • 150 г маку;
  • 3 яйця;
  • 110 р цукру;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 90 г вершкового масла.

Приготування:

  • Мак запарюємо в окропі на 20-40 хвилин.

  • У миску просіваємо борошно разом з содою.
  • З маку зливаємо воду і подрібнюємо його в блендері.

  • В окрему ємність вбиваємо яйця, збиваємо до легкої піни.
  • Після порційно підсипаємо цукор і продовжуємо розмішувати до пишної маси.
  • Потім також в декілька заходів вводимо борошно, перемішуємо до однорідності.

  • У тісто частинами вмішуємо мак.
  • В останню чергу додаємо м’яке масло і перемішуємо до однорідності.

  • Відправляємо тісто в змащену маслом форму і печемо пиріг 30-40 хвилин, температура 180 °С.

  • При бажанні маковик можна прикрасити сметанним кремом. Для цього просто збиваємо кисломолочний продукт з цукром і ваніліном. Щоб крем вийшов густим, додаємо желатин або загусник для сметани (вершків).

Курка у медовому маринаді

Якщо в планах накрити на Медовий Спас багатий стіл, то можна приготувати курку в медовому маринаді. У запропонованому рецепті використовується мед, що відповідає всім традиціям свята. Страва готується просто, виходить смачним і виглядає на святковому столі дуже апетитно, як на фото.

Інгредієнти:

  • куряче м’ясо;
  • 8 ст. л. соєвого соусу;
  • 1,5 ст. л. меду;
  • 4 зубчики часнику;
  • 0,5 ч. л. солодкої паприки;
  • 0,5 ч. л. гострого перцю;
  • 2 цибулини;
  • насіння кунжуту;
  • зелень петрушки.

Приготування:

  • Для запікання беремо курячі стегна і гомілки. Добре промиваємо, шкірку залишаємо, зрізаємо зайвий жир і просушуємо.
  • Тепер готуємо маринад. Для цього в мисочку виливаємо соєвий соус і кладемо мед, розмішуємо до повного його розчинення.

  • Далі підсипаємо солодку і гостру паприку, видавлюємо часник і добре все розмішуємо.

  • Цибулю шаткуємо тонкими кільцями, викладаємо в маринад і перемішуємо.

  • Відправляємо в маринад з цибулею куряче м’ясо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 1 годину, але можна залишити в холодильнику на всю ніч.

  • Після перекладаємо гомілки і стегна курки в форму разом з маринадом, ставимо в духовку на 30-40 хвилин, температура 180 °С.

  • Запечене м’ясо викладаємо на велике блюдо, посипаємо подрібненою петрушкою і насінням кунжуту, які можна підсушити на сухій сковороді.

Короп шматочками в медовому соусі з кунжутом

Так як Медовий спас збігається з початком посту, то готувати м’ясо не можна, але православні знають, що у свята можна приготувати рибу. Є дуже простий, але смачний рецепт з фото карпа, запеченого в медовому соусі.

Інгредієнти:

  • короп;
  • 3 ст. л. меду;
  • 150 мл соєвого соусу;
  • головка часнику;
  • чорний перець за смаком;
  • лимон;
  • насіння кунжуту.

Приготування:

  • Карпа чистимо від луски, всіх нутрощів, добре промиваємо і розрізаємо на стейки товщиною 2 див.

  • Шматочки риби перчимо, поливаємо соком цитруса, перемішуємо.
  • Для заливки в миску вливаємо соєвий соус, додаємо мед і пропущений через прес часник, все ретельно розмішуємо.

  • Заливаємо маринадом рибу, перемішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин.

  • Після перекладаємо коропа у форму, яку застеляємо фольгою, посипаємо кунжутом і запікаємо рибу в духовці 15-20 хвилин при температурі 180 °С.

Запечені шматочки риби перекладаємо на блюдо з листям салату, прикрашаємо часточками лимона і подаємо до столу.

Яблука з медом, корицею і горіхами

Такий десерт у вигляді запечених яблук можна приготувати на Медовий, а також Горіховий або Яблучний Спас. Щоправда, подібне блюдо можна готувати в будь-який інший день, адже, як відомо, печені фрукти дуже корисні.

Інгредієнти:

  • яблука;
  • курага;
  • цедра апельсина;
  • мед;
  • горіхи;
  • сік лимона.

Приготування:

  • З яблук відрізаємо верхню частину та з допомогою чайної ложки вирізаємо серцевину.

  • Для начинки дрібно подрібнюємо курагу і будь за смаком горіхи.
  • У миску відправляємо горіхи, курагу, сік лимона і корицю, все перемішуємо.

  • Отриманою начинкою наповнюємо чашечки з яблук.

  • Зверху додаємо цедру апельсина і накриваємо верхньою частиною фрукта.
  • У форму для запікання вливаємо склянку окропу, розчиняємо цукор, кладемо цедру апельсина, паличку кориці і залишилися шматочки яблук.
  • Тепер прямо в воду ставимо яблука, верхню частину змащуємо медом і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин, температура 200 °С. В процесі запікання яблука кілька разів поливаємо сиропом.

При бажанні фрукти можна нарізати тонкими скибочками, додати до нього сік лимона, а також суміш з розтопленого вершкового масла і меду. Все перемішати і відправити у форму. Зверху присипати сумішшю з горіхів, кориці і цукру і потім запікати 15-20 хвилин при температурі 200 °С.

Листкові пампушки з медом до Медового Спасу

На Медовий Спас можна приготувати на звичайній сковороді листкові коржі, які виходять дуже м’якими і смачними та поживними.

Інгредієнти:

  • 350 мл кефіру;
  • 400 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • щіпка солі;
  • 70 г вершкового масла;
  • мед.

Приготування:

  • У миску просіваємо борошно, робимо поглиблення, підсипаємо сіль і вливаємо кефір.
  • Замішуємо тісто спочатку в мисці, а потім на столі. Тісто повинне вийти м’яким і не липнути до рук.
  • Після тісто ділимо на три рівні частини, скачуємо в кульки і кладемо на присипаний борошном стіл.

  • Перший колобок руками розтягуємо в коржик. Зверху щедро змащуємо м’яким вершковим маслом. Збираємо краю і загортаємо всередину.

  • Знову розтягуємо колобок в коржик, змащуємо маслом, збираємо, кладемо швом вниз і розгортаємо в пампушку товщиною 5 мм
  • Перекладаємо пампушку на розігріту суху сковороду, робимо надрізи ножем і смажимо на одній стороні до рум’яного кольору.

  • Після перевертаємо, рум’яний верх змащуємо маслом.

  • Як тільки пампушка підрум’яниться і з іншого боку, знімаємо з вогню, змащуємо маслом, поливаємо медом і відразу подаємо до столу, поки корж ще не охолола.

Медова коврижка

Медову коврижку ще називають «монастирським пирогом», так як тісто замішується без яєць, молока та інших заборонених в пост продуктів. І незважаючи на те, що пісна випічка, вона дуже смачна й ароматна.

Інгредієнти:

  • 240 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • 12 ч. л. розпушувача;
  • 1 ч. л. кориці;
  • 80 г цукру;
  • 120 мл меду;
  • 70 мл рослинної олії;
  • 180 мл води;
  • 100 г родзинок.

Приготування:

  1. Висипаємо В миску борошно, соду і розпушувач, перемішуємо.
  2. У сотейник відправляємо мед, цукор і корицю. Ставимо на вогонь, при постійному помішуванні доводимо суміш до кипіння і варимо буквально хвилину.
  3. У медову суміш вливаємо воду і масло, перемішуємо.
  4. Тепер з’єднуємо рідку і суху суміш, ретельно все розмішуємо.
  5. В кінці додаємо родзинки, який попередньо добре промиваємо і просушуємо. Ще раз все перемішуємо.
  6. Відправляємо тісто в застелену пергаментом форму і печемо пиріг 30 хвилин, температура 190 °С.
  7. Медову коврижку дістаємо з форми на тарілку, посипаємо цукровою пудрою. При бажанні в такий пиріг можна додати не тільки ізюм, але і горіхи, і будь-які сухофрукти.

На Медовий Спас можна приготувати будь-які страви, головне, щоб на столі був мед або мак. Сподіваємося, що прості і смачні рецепти з фото вам сподобалися. Тим, хто постує, рекомендується готувати страви тільки з дозволених в пост продуктів.

Інгредієнти

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь