Рецепти страв на Горіховий Спас

Час приготування: 60 хв

На Горіховий спас, який припадає на період розговіння віруючих після Успенського посту, можна приготувати різноманітні смачні страви з горіхами за простими рецептами з покроковими фото.

Пиріг на Горіховий спас

Найперше, що потрібно приготувати на Горіховий Спас, – це освячений здобний хліб з горіхами. Приготувати таку смачну домашню випічку можна по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • борошно – 350 г;
  • масло вершкове – 200 г;
  • цукор – 100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сода – 1 ч. л.

Для начинки:

  • вершки 30 % — 200 мл;
  • горіхи волоські – 120 г;
  • цукор – 200 р.

Приготування:

  • Готуємо м’яке пісочне тісто, для чого в просіяне борошно викладаємо розм’якшене вершкове масло розтираємо. По черзі додаємо в замішуване тісто цукор, яйця і соду, гашену оцтом.
  • Вимішуємо тісто не довго, кладемо в пакет і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.

  • Так як для пирога нам потрібна повністю охолола начинка, то готуємо її або заздалегідь, або відразу після замісу тіста. На сковороді розігріваємо вершки з цукром, проварюємо до легкого загустіння.

  • Горіхи злегка подрібнюємо будь-яким способом, додаємо до вершків. Все перемішуємо і при безперервному перемішуванні карамелізуємо масу до бажаного кольору, залишаємо остигати.
  • Тісто ділимо на дві нерівні частини, більшу викладаємо у форму змащувати не треба), розрівнюємо, викладаємо начинку.

  • Зверху закриваємо пиріг другий розкатаної половиною тіста, запікаємо при 180 °С 30 хвилин.

Panforte на Горіховий спас

Що неодмінно слід приготувати на Горіховий Спас, так це надзвичайно смачний італійський десерт по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • борошно – 60 г;
  • какао – 40 г;
  • цедра лимона – 2 ч. л.;
  • цукор – 100 г;
  • інжир, курага – 100 г;
  • фундук, мигдаль – по 125 г;
  • мед – 4 ст. л.;
  • цукрова пудра – 40 г;
  • кориця – 2 ч. л.;
  • імбир – 1 ч. л.

Приготування:

  • В одній ємності змішуємо всі сухі інгредієнти для десерту, борошно, какао, імбир і корицю.

  • Очищаємо горіхи, мигдаль підсушуємо на розігрітій сковороді, загортаємо в тканинну серветку і розкачуємо руками, позбавляючись від лушпиння. Мигдаль заливаємо окропом, знімаємо шкірку.
  • Промиті і обсушені сухофрукти нарізаємо невеликими шматочками, змішати з підготовленими подрібненими горіхами.
  • До суміші горіхів і сухофруктів додаємо раніше приготовлену суху суміш, перемішуємо.

  • У тісто додаємо цедру лимона і розтоплений мед з цукром.
  • Викладаємо тісто у змащену форму, відправляємо в духовку, розігріту до 150 °С, на 50 хвилин.

  • Витягаємо десерт з духовки, перекладаємо на блюдо. В охолодженому вигляді посипаємо пиріг цукровою пудрою, нарізаємо і подаємо до столу.

Рогалики з волоськими горіхами

Смачна домашня випічка з горіхами – це те, що важливо приготувати на Горіховий Спас для своїх близьких по кожному з кращих простих рецептів.

Інгредієнти:

  • борошно – 300 г;
  • масло вершкове – 130 г;
  • молоко – 150 мл;
  • дріжджі – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • У теплому молоці розвести дріжджі і цукор, додаємо трохи борошна, залишаємо на 15 хвилин.

  • Змішуємо борошно (попередньо її просіявши) з сіллю і розпушувачем, додаємо шматочки розм’якшеного вершкового масла, розтираємо в крихту.

  • В утворену олійно-борошняну крихту наливаємо ферментовані дріжджі, розмішуємо до однорідного стану.
  • Перекладаємо тісто в приготовану ємність, вкриваємо харчовою плівкою, залишаємо підніматися на 1,5 години.
  • За цей час готуємо начинку, для чого подрібнюємо в блендері горіхи, додаємо цукор і корицю, розмішуємо.

  • Ділимо горіхову суміш на чотири частини, по дві на кожен шар тіста, розділеного попередньо навпіл і зібраного в кулю.

  • Одну частину горіхів кладемо прямо на робочий стіл, зверху маємо один шар тіста, розкачуємо в тонкий коло, насипавши зверху другу частину горіхів.
  • Ділимо розкатане тісто з горіхами на 16 частин, звертаємо рулетиками, укладаємо на деко з пергаментом.

  • Випікаємо горіхові рулети при 180 °С протягом 15 хвилин (не більше).

Котлети картопляні з горіхами

На Горіховий Спас необхідно приготувати смачну ситну їжу за простими рецептами з покроковими фото, таку, що допоможе організму відновитися після посту.

Інгредієнти:

  • картопля – 500 г;
  • сало (можна замінити вершковим маслом) – 150 г;
  • цибуля – 1 головка;
  • яйця – 2 шт.;
  • хліб – 100 г;
  • волоські горіхи – 1 ст.;
  • панірувальні сухарі;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  • Приготуємо дуже ситні картопляні котлети з горіхами, нагадують за смаком аналогічні вироби з м’ясом. Для цього заздалегідь відварюємо картоплю в мундирі, очистити.
  • Картопля, сало, горіхи, цибулю і хліб прокручуємо на м’ясорубці. Додаємо в отриману масу яйця, борошно, сіль і перець, добре вимішуємо.

  • Формуємо з картопляного тіста з горіхами котлети бажаного розміру, обвалюють у панірувальних сухарях.
  • Закінчивши з формуванням котлет, викладаємо їх на розігріту з маслом сковорідку, обсмажуємо з двох сторін по 3-4 хвилини.

  • Смачні, ситні котлети подаємо до столу на Горіховий спас і в будь який інший час, щоб урізноманітнити своє харчування.

Котлети з яловичини з горіхами

Вирішуючи, що приготувати на Горіховий Спас, згадуємо про простий рецепт з покроковими фото смачних м’ясних котлет з горіхами.

Інгредієнти:

  • яловичий фарш – 500 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • горіхи грецькі – 150 г;
  • манна крупа – ½ ст.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень – невеликий пучок;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Цибулю нарізаємо довільно, перекручуємо разом з горіхами через м’ясорубку. Отриману горіхово-цибульну масу викладаємо до м’ясного фаршу.
  • У фарш з горіхами і цибулею, додаємо яйце, сіль, перець, манку і подрібнену зелень, все вимішуємо до однорідності.

  • З фаршу формуємо котлети будь-якої форми, обсмажуємо в олії до рум’яної скоринки по 5-7 хвилин з кожного боку.

  • Викладаємо котлети в каструлю, на дно якої крупно нарізали цибулю. У каструлю наливаємо склянку води, доводимо до кипіння, тушкуємо котлети 20 хвилин під кришкою.

  • Подаємо дуже смачні котлети з будь-яким салатом або овочевою нарізкою.

Сациві з горіхами до столу на Горіховий спас

До столу на Горіховий Спас важливо приготувати щось дуже смачне і ситне з горіхами, наприклад, сациві з куркою по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • курка невелика;
  • волоські горіхи – 350 г;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 1 головка;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • кінза свіжа – невеликий пучок;
  • коріандр, уцхо сунелі (або хмелі-сунелі, або і те, і те), шафран мелений;
  • оцет 9 % – 1 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Курку промиваємо, знімаємо шкірку, розділяємо на великі шматочки, кладемо в каструлю разом з шкіркою.

  • Заливши водою шматочки курки так, щоб вона повністю покривала, доводимо до кипіння, солимо і зменшуємо вогонь. Під час варіння курки періодично знімаємо пінку, варимо до готовності.
  • Промиту кінзу подрібнюємо в блендері разом з часником, викладаємо в приготовлену ємність.

  • Також подрібнюємо в блендері волоські горіхи, викладаємо в ємність з кінзою і часником, додаємо попередньо обсмажену і остиглу цибулю, прокручений на м’ясорубці.

  • Готові шматки курки виймаємо з бульйону і укладаємо в приготовану форму для запікання.
  • До суміші горіхів з кінзою, часником і цибулею, додаємо сіль, перець і всі спеції, зазначені в рецепті, розводимо бульйоном.

  • Додаємо в соус столову ложку оцту, ще раз розмішуємо і заливаємо шматочки курки.
  • Даємо страві настоятися і подаємо до святкового столу на Горіховий Спас.

Салат з шинкою, волоськими горіхами і чорносливом

Визначаючи, що приготувати на святковий стіл з нагоди Горіхового Спаса, вибираємо простий рецепт з покроковими фото дуже смачного салату.

Інгредієнти:

  • шинка – 200 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • огірки – 200 г;
  • чорнослив – 80 г;
  • волоські горіхи – 1 жменя;
  • майонез – 4 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Горіхи нарізаємо невеликими шматочками, обсушенний чорнослив, огірки і шинку – соломкою. Розкладаємо в порційні салатниці (або в одну загальну) шарами, починаючи з нарізки огірків.

  • На шар шинки укладаємо натерті на крупній тертці яйця. На них розподіляємо чорнослив і змащуємо майонезом.

  • Посипаємо салат подрібненими волоськими горіхами в якості прикраси і додаткового пікантного інгредієнта.

Салат з копченою куркою та горіхами

На святковий стіл з нагоди Горіхового Спаса приготуємо такий смачний салат з куркою та горіхами, що просто пальчики оближеш». Для цього скористаємося одним з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • копчена куряча грудка – 1 шт.;
  • яйця – 3 шт.;
  • огірки мариновані – 3 шт.;
  • волоські горіхи – ½ ст.;
  • часник – 1 зубчик;
  • майонез.

Приготування:

  • Розмішати яйця зі столовою ложкою майонезу, випікаємо два яєчних млинці.

  • Нарізаємо соломкою курячу грудку, остиглі млинці і огірки, викладаємо всі підготовлені продукти в одну ємність.

  • Додаємо в салат роздавлений часник і майонез, все перемішуємо, викладаємо в салатницю.

  • Зверху салат рясно посипаємо горіхами, подаємо до столу.

Листковий салат з горіхами і сиром

Смачний салат з горіхами по простому рецептом з фото — якраз те, що потрібно приготувати на Горіховий Спас для відновлення сил і підняття настрою.

Інгредієнти:

  • куряча грудинка – 150 г;
  • сир твердий – 100 г;
  • яблуко;
  • гриби – 200 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • майонез за смаком;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Цибулю і гриби нарізаємо як зазвичай для обсмажування, солимо, перчимо і готуємо на одній сковороді до золотистого кольору цибулі.
  2. Майонез змішати з розчавленим часником і перцем.
  3. Викладаємо на тарілку для подачі цибулю з грибами, зверху розкладаємо курячу грудку, попередньо відварену і нарізану кубиками.
  4. Кожен з укладених шарів змащуємо майонезом, посипаємо подрібненими волоськими горіхами.
  5. Зверху на горіхи розкладаємо невеликі кубики очищеного яблука.
  6. Картопля, попередньо відварену і охолоджений, натираємо на крупній тертці і покриваємо салат, змащуємо майонезом.
  7. На завершення рясно посипаємо салат сиром, натертим на дрібній тертці, даємо просочитися і подаємо до столу. При бажанні верхній шар салату теж змащуємо майонезом.

Так як Горіховий спас припадає на закінчення одного з християнських постів, то на святковому столі має бути достатня різноманітність смачних поживних страв. Вибираємо відразу кілька перевірених кращих рецептів і готуємо смачні горіхові страви для своїх близьких.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь