Рецепти страв на Яблучний Спас

Час приготування: 30 хв

Традиційно всі страви до свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа повинні містити у своєму складі яблука. Пропонуємо добірку простих і смачних рецептів з фото, щоб приготований до обіду на Яблучний Спас стіл порадував домочадців.

Салат «Осінній»

Так як на Яблучний Спас триває Успенський піст, просту і смачну закуску по цьому рецепту з фото будемо готувати без звичного всім майонезу і яєць. Щоб приготувати салат «Осінній», попередньо відваримо картоплю в шкірці до готовності.

Інгредієнти:

  • 300 г картоплі відварної;
  • 1 червона цибулина солодкого сорту;
  • 250 г маринованих опеньків;
  • 1 солоний огірок;
  • 1 ч. л. зернистої гірчиці;
  • 1 ст. л. рафінованої олії;
  • 1 зелене яблуко або груша.

Приготування:

  • Чистимо картоплю, ріжемо середнім кубиком.

  • Шаткуємо цибулину дрібними шматочками.
  • Нарізаємо огірки невеликими кубиками.

  • Чистимо фрукт від шкірки, видаляємо насіння і перегородки, подрібнюємо відповідними шматочками.
  • Виймаємо з банки опеньки, відкидаємо гриби на друшляк, щоб стік маринад.

  • Змішуємо всі компоненти в одній салатниці, заправляємо сумішшю гірчиці та олії.
  • Подаємо до запечене в духовці картоплі. Мариновані опеньки можна замінити відвареними і підсмаженими в невеликій кількості олії свіжими грибами. Так салат буде ситніше.

Салат з селерою

Важко уявити собі більш корисне і вітамінна страва, що приготований за цим рецептом з фото салат. Щоб просте і смачне частування наситило організм максимумом мікроелементів, готувати його слід безпосередньо перед подачею на стіл в Яблучний Спас.

Інгредієнти:

  • 1 великий корінь селери;
  • 1 велике зелене яблуко;
  • чверть склянки очищених волоських горіхів;
  • чверть голівки червонокачанної капусти;
  • 2 ст. л. свіжого лимонного соку;
  • з 1 середнього пучка свіжої зелені петрушки та кропу;
  • півсклянки знежиреної сметани;
  • мелений чорний перець і сіль – за бажанням і смаком.

Приготування:

  • Чистимо від шкірки промиті яблука і селеру.

  • Капусту, яблуко і корінь селери шаткуємо тонкою соломкою.
  • Горіхи обсмажуємо на сухій сковороді і розмелюємо в подрібнювачі до великої крихти.
  • Змішуємо сметану з дрібно нарубаною зеленню. Заправляємо соус перемеленими горіхами, соком, перцем і сіллю.

  • Змішуємо всі інгредієнти в глибокій мисці, даємо постояти третину години. Подаємо просте і смачне частування на подушці з салатного листя, попередньо прикрасивши насінням кунжуту і граната.

Щоб приготувати страву за цим рецептом на Яблучний Спас, вибирайте невеликі головки капусти з ніжними і соковитим листям. Тоді в пригощанні вона не буде жорсткою.

Суп з яблук

Для цього простого і смачного рецепти з фото нам потрібні яблука кислих сортів. Щоб приготувати оригінальний суп на Другий Спас, знадобиться також кориця, але якщо ваші домочадці її аромат не вітають, можна пряність не додавати.

Інгредієнти:

  • 700 г свіжих яблук;
  • 40 г картопляного крохмалю;
  • 20 г меленої кориці;
  • 0,5 ст. цукру;
  • 80 г вершків;
  • 1 л. очищеної води;
  • 0,5 ч. л. солі.

Приготування:

  • Ретельно перемиваємо фрукти, видаляємо пошкоджені і червиві місця. Шаткуємо яблука тонкими скибочками.
  • Поки фрукти готуються до варіння, відправляємо на плиту каструлю з підсоленою водою.
  • Тепер скибочки плодів опускаємо в окріп і накриваємо ємність кришкою.
  • Тримаємо на середньому нагріванні близько 5 хвилин, стежимо, щоб скибочки не розвалилися.
  • В половині склянки теплої води розвести крохмаль.

  • У ємність з готовими яблуками відправляємо цукор і корицю, розмішуємо масу до повного розчинення крупинок.

  • Тепер тонкою цівкою вливаємо розведений крохмаль, добре все розмішуємо, щоб не було грудочок.
  • Як тільки суп почне густіти, прибираємо його з плити. При подачі на тарілку викладаємо скибочки фруктів, заливаємо рідкою частиною частування і додаємо в миску вершки за смаком.
  • Картопляний крохмаль в цьому рецепті можна замінити кукурудзяним або додати пектин (згідно інструкції на упаковці).

Яблучний суп від шеф-кухаря

Насичений аромат такого простого і смачного частування не залишить ваших домочадців байдужими. Щоб приготувати за цим рецептом з фото страву на Яблучний Спас, потрібно зовсім небагато часу.

Інгредієнти:

  • 3 зелених яблука;
  • 60 г вершкового масла;
  • 3 г кухонної солі;
  • 100 г цукру;
  • 10 г меленої кориці;
  • 100 мл молока 2,5 %;
  • 100 мл вершків 10 %;
  • 20 мл свіжого лимонного соку.

Приготування:

  • Ретельно моєму фрукти під краном. У одного з них зрізаємо з бочка кілька тонких слайсів товщиною в 2-3 міліметра для декорування страви. В інших плодів знімаємо шкірку, виймаємо насіння разом з перегородками. Шаткуємо плоди шматочками товщиною 3-2 див.
  • Кладемо в сотейник масло, ставимо ємність на плиту і чекаємо, поки воно розтопиться. Додаємо сюди ж 4 ст. л. цукру.
  • Перемішуємо до повного розчинення кристалів, опускаємо сюди яблучні шматочки і витримуємо на плиті до тих пір, поки кожен скибочку не покриється рум’яною карамеллю.

  • На сковорідці з шматочком розтопленого масла обсмажуємо до появи скоринки приготовані яблучні пластинки з двох сторін. Присипаємо їх корицею прямо на сковорідці.

  • Вливаємо свіжовичавлений лимонний сік в сотейник з фруктовою масою і цукром, дуже акуратно перемішуємо лопаткою, щоб не розвалилися скибочки.
  • Змішуємо молоко і вершки, вливаємо рідину в сотейник з яблучно-лимонною масою і знову перемішуємо.
  • Як тільки рідина в каструлі закипить, знімаємо суп з плити, розбиваємо його в однорідну масу заглибним блендером. Для подрібнення фруктових шматочків підійде і звичайна толкушка для пюре.

  • Наливаємо в порційні мисочки ароматний суп і подаємо до столу.

При подачі обов’язково прикрашаємо просте і смачне блюдо на Яблучний Спас обсмаженого скибочками фруктів, спіральками лимонної цедри і свіжими листочками м’яти. Щоб приготувати частування по цьому рецепту з фото, слід використовувати сорту Гренні Сміт, Путівка або Сніжку.

Свинина з яблуками на сковорідці

Якщо релігійні традиції вам не близькі, можна на Яблучний спас приготувати м’ясо з кисло-солодкими плодами. Так як на це свято церква допускає послаблення, сміливо робіть це просте і смачне частування за нашим рецептом з фото.

Інгредієнти:

  • 300-400 свіжого м’яса;
  • 1 кг цибулі;
  • 5 великих яблук;
  • 1-2 ст. л. цукру;
  • велика щіпка спецій для корейської моркви.

Приготування:

  • Свинину ріжемо невеликими кубиками, злегка віджимаємо від зайвої води.
  • Вливаємо на сковороду трохи рафінованої олії, трохи присолюємо, щоб не так бризгалось. Обсмажуємо м’ясо, перемішуємо дерев’яною лопаткою.

  • Поки свинина доходить до готовності, великими шматками очищену цибулю шаткуємо. Відправляємо його до м’яса, перемішуємо і заправляємо дрібкою солі і цукром.

  • Знову все ретельно перемішуємо і накриваємо ємність кришкою. Тримаємо сковорідку на середньому вогні, час від часу заглядаючи під кришку. Обов’язково перемішуємо масу в процесі приготування, щоб цибуля просмажилася рівномірно.

  • Промиті фрукти обсушуємо рушником і нарізаємо великими шматочками. Шкірку знімати не потрібно.
  • Відправляємо фруктову заготовку до піджарки, заправляємо спеціями і перемішуємо.

  • Накриваємо кришкою, тушкуємо до готовності яблук. Обов’язково заглядаємо час від часу під кришку, щоб регулювати вогонь і не допустити пригорання.
  • Якщо фрукти не дуже соковиті, підливаємо трохи кип’яченої води, щоб всі компоненти стали соковитими і вийшла підливка до гарніру.

  • Подаємо блюдо, приготоване за рецептом з покроковим фото на Яблучний Спас, з відварним рисом. Щоб частування виглядало більш святковим, прикрашаємо його свіжою зеленню.

За цим рецептом можна приготувати будь-яке м’ясо – курку, яловичину або змішати кілька видів. Спеції можна замінити на свій смак і розсуд.

Шарлотка

Складніше придумати більш популярне частування, ніж це блюдо. Пропонуємо рецепт з фото, що дозволить приготувати випічку на Яблучний Спас легко і просто. Випічка буде дуже смачною і ароматною.

Інгредієнти:

  • 5 яєць;
  • 1 ст. борошна;
  • 1 ст. цукру;
  • масло для змащування форми;
  • 4-5 яблук;
  • кориця або ванілін за бажанням;
  • 1/4 ч. л. розпушувача.

Приготування:

  • Промиті, сухі плоди чистимо від шкірки і насіннєвий коробки, нарізаємо тонкими часточками.
  • Присипаємо заготівлю цукром і улюбленою пряністю, відставляємо в сторону.
  • Розбиваємо в глибокій посуді яйця, додаємо цукор і збиваємо їх міксером до стану густої піни.
  • Порціями вводимо в масу просіяне борошно з розпушувачем, щоб тісто вийшло однорідним і повітряним.

  • Роз’ємну форму змащуємо рафінованим маслом, трохи присипаємо манкою або борошном.
  • Виливаємо в підготовлену ємність половину тіста, рівномірним шаром викладаємо поверх заготовки скибочки фруктів.

  • Заливаємо форму тістом, що залишилося, відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Час випічки в середньому становить близько півгодини.

  • Даємо пирогу охолонути повністю і виймаємо з форми. Перед подачею на стіл шарлотку присиплюєм цукровою пудрою або тертим шоколадом.

Таке частування на Яблучний Спас можна приготувати також з грушами, тільки сорт потрібно вибирати твердий. Щоб скибочки плодів краще пропеклися, обдайте їх окропом перед закладанням в тісто по цьому рецепту з фото.

Яблучний напій

В середині серпня, коли святкують Яблучний Спас, ще стоїть спека. Порадуйте домочадців корисним прохолодним напоєм з додаванням яблук.

Інгредієнти:

  • 500 мл свіжовичавленого яблучного соку;
  • жменя листя м’яти;
  • 1-2 ст. л. тростинного цукру (можна замінити медом);
  • лайм (цілий або половина — за смаком);
  • 500 мл газованої води;
  • лід.

Приготування:

  1. Готуємо з промитих і очищених від насіннєвих коробок яблук сік.
  2. Наповнюємо ємність для напою кубиками льоду.
  3. Відправляємо сюди ж цукор, четвертинки зеленого цитруса і цукор.
  4. Вливаємо яблучний сік, перемішуємо міксером на малих обертах до розчинення сипучих інгредієнтів.
  5. Доливаємо ємність охолодженої мінеральною водою. Подаємо у високих склянках.
  6. У рецепті можна використовувати сік із пакета, якщо вдома немає соковижималки. Так готувати лимонад можна практично з будь-яких плодів, навіть з гарбуза.

Представлені прості і смачні рецепти з фото — лише мала частина того, що можна приготувати на Яблучний Спас.

Інгредієнти
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь