Із зеленої сочевиці можна просто і смачно приготувати високобілкові страви. Запропоновані рецепти з фото покроково.
Салат з сочевицею
Для перекусу можна приготувати цей дуже цікавий і оригінальний салат. За смаком він виходить в міру пікантним.
Інгредієнти:
- консервований перець — 1 шт.;
- сочевиця — 1 склянка;
- морква середнього розміру — 1 шт.;
- цибулю зелений — 30 гр;
- петрушка — 15 гр;
- листочки м’яти за смаком;
- масло рослинне — 1 ст. л.;
- оцет столовий, сік лимона за смаком.
Приготування:
- Сочевицю промити, викласти в каструлю і залити водою. Поставити на плиту, посолити за смаком. З моменту закипання варити 10 хвилин, а після злити рідину. Знову залити новою водою, продовжити готування до готовності.
- Моркву очистити, натерти на крупній тертці.
- Зелень промити, обсушити і дрібно нашаткувати ножем.
- Консервований солодкий перець нарізати середніми кубиками.
- У глибокій мисці з’єднати відварну сочевицю, болгарський перець, свіжу моркву, зелень. Посолити за смаком.
- Заправити рослинною олією.
- Трохи додати лимонного соку і оцту.
- Для поліпшення смаку можна додати гранатовий соус, але це за бажанням.
- Все ретельно перемішати і прикрасити.
- Салат готовий до подачі на стіл.
Суп із зеленої сочевиці
Із зеленої сочевиці можна приготувати суп, вийде дуже смачно і просто. За цим рецептом блюдо робиться швидко, фото покроково допоможуть дотримати послідовність.
Інгредієнти:
- зелена сочевиця — 1 склянка;
- ріпчаста цибуля — 1 головка;
- томатна паста — ½ ст. л.;
- рослинна олія — 3-4 ст. л.;
- вода або бульйон — 3 склянки;
- рис — 50 г;
- м’ята суха — 1 ч. л.;
- червоний і чорний мелений перець за смаком;
- сіль, приправи за смаком.
Приготування:
- Сочевицю перебрати, а потім промити водою.
- У каструлю налити рослинну олію. Викласти нашатковану кубиками ріпчасту цибулю. Обсмажити до золотистого відтінку.
- До цибулі відправити томатну пасту, перемішати. Продовжити готувати на середньому вогні.
- Викласти в каструлю сочевицю.
- Додати рис.
- Залити водою або бульйоном.
- Висипати м’яту, червоний і чорний мелений перець, сіль за смаком.
- Перемішати, закрити кришкою і варити до готовності бобових.
- Коли суп із сочевиці готовий, при бажанні можна додати ще води або бульйону, а також відварне м’ясо.
Зелена сочевиця з цибулею та морквою
Це рецепт простого і смачної страви з вареної зеленої сочевиці. За рахунок обсмаженої цибулі і моркви гаряче виходить соковитим, ароматним.
Інгредієнти:
- сочевиця зелена — 1 склянка;
- вода — 400 мл;
- часник — 2-3 зубчики;
- свіжа зелень — 15 г;
- морква середнього розміру — 2 шт.;
- ріпчаста цибуля — 2 головки;
- сіль, спеції за смаком;
- рослинна олія.
Приготування:
- Сочевицю промити, залити холодною водою. Довести до кипіння, готувати 20 хвилин при середньому нагріві.
- Очищену цибулю нашаткувати тонкими півкільцями.
- Зелень промити, обсушити і дрібно порубати.
- Зубчики часнику подрібнити ножем.
- Моркву натерти середньою соломкою.
- За 5 хвилин до закінчення варіння сочевиці додати сіль за смаком.
- На рослинній олії обсмажити спочатку цибулю до золотистого кольору.
- Викласти моркву і продовжити смажити до готовності.
- Відправити на сковороду до овочів відварену сочевицю, часник.
- Поперчити, посипати свіжою зеленню.
Розкласти по тарілках, подати до столу.
Маджадра — смачне поєднання рису і зеленої сочевиці
Маджадра — самостійне традиційне блюдо східної кухні. Готується просто і смачно, складається з зеленої сочевиці і рису. Розглянемо покроковий рецепт цікавого гарніру з фото.
Інгредієнти:
- рис басматі — 1 склянка;
- зелена сочевиця — ¾ склянки;
- цибуля ріпчаста — 5 головок;
- часник — 3-4 зубчики;
- рослинна олія — 100 мл;
- кухонна сіль — 1 ч. л.;
- зіра — ½ ч. л.;
- вода — 2 склянки.
Приготування:
- Сочевицю перебрати, промити. Викласти в каструлю, залити водою. Довести до кипіння, зменшити нагрів і варити 10 хвилин під закритою кришкою.
- Головку цибулі нарізати невеликими кубиками. Обсмажити в невеликій кількості олії до прозорості.
- Додати насіння зіри, так спеція швидше розкриє свій смак і аромат.
- Через хвилину викласти промитий рис, все ретельно перемішати.
- Як тільки рис став прозорим, можна додати відварну сочевицю.
- Перемішати суміш і залити залишками відвару від бобових.
- Довести до кипіння, посолити і розмішати.
- Акуратно розкласти очищені часникові часточки.
- Знизити нагрів до мінімуму, закрити кришкою і залишити на 20 хвилин.
- Тим часом ріпчасту цибулю нашаткувати соломкою.
- Обсмажити його на рослинній олії до золотистої скоринки. В самому кінці посолити.
- Після відправити його до крупі, ретельно перемішати.
- Готовий рис із сочевицею розкласти по тарілках, подати до столу.
Зелена сочевиця з картоплею та морквою
Урізноманітнити звичне меню можна, якщо приготувати дуже цікаве і смачне блюдо. За рецептом до складу входять прості продукти. Обов’язково зробіть і здивуйте своїх рідних.
Інгредієнти:
- сочевиця зелена — 1 склянка;
- картопля — 4 бульби;
- морква — 2 шт.;
- цибуля ріпчаста — 1 головка;
- часник — 3 зубчики;
- сметана — 200 г;
- вода — 2 склянки;
- каррі — 1 ч. л.;
- коріандр — 1 ч. л.;
- сіль, чорний перець за смаком;
- рослинна олія;
- свіжа зелень — 15 р.
Приготування:
- Ріпчасту цибулю нарізати невеликими кубиками. Викласти в окрему ємність.
- Аналогічно вчинити з картоплею. Відправити в глибоку миску.
- Дрібними кубиками нарізати моркву.
- Невелику каструлю з товстим дном, поставити на плиту. Налити олію і розжарити.
- Потім викласти цибулю, смажити до прозорості.
- Додати пропущений через прес часник, спеції і перемішати.
- Відправити моркву. Прогрівати 2-3 хвилини на середньому вогні. При необхідності додати масла.
- Викласти в каструлю картоплю. Розмішати, обсмажувати декілька хвилин при безперервному помішуванні.
- До овочів додати промиту сочевицю.
- В окрему ємність налити 1,5 склянки окропу, додати 1 ч. л солі і сметану. Розмішати віночком до однорідності.
- Залити готовим соусом овочі і сочевицю.
- Додати за смаком чорний мелений перець.
- Закрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму. Тушкувати до готовності всіх компонентів.
- Готову страву розкласти по тарілках і подати в гарячому вигляді до столу.
Сочевиця з грибами і помідорами
Пропонуємо приготувати пісну страву з зеленої сочевиці з грибами і помідорами. За рецептом гаряче виходить ситним, ароматним і оригінальним, все смачно і просто.
Інгредієнти:
- сочевиця — 200 г;
- вода — 500 мл;
- гриби — 200 г;
- помідори — 200 г;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- майоран — 1 ч. л.;
- масло рослинне — 3 ст. л.;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Сочевицю перебрати, промити. Відправити в каструлю, залити водою. Додати трохи солі і поставити варитися. Закрити, довести до кипіння і варити на повільному вогні протягом 10 хвилин.
- Тим часом нашаткувати дрібними кубиками ріпчасту цибулю.
- Моркву натерти середньою соломкою на тертці.
- Обсмажити підготовлені овочі на рослинній олії до золотистого кольору.
- Печериці нарізати не великими шматочками.
- Томати нашаткувати скибочками або кубиками.
- До овочів відправити гриби, перемішати і тушкувати ще 10 хвилин, поки вся виділилася волога не випарується.
- Посолити, поперчити за смаком, рівномірно розсипати майоран.
- Перемішати, пропустити через прес часник.
- У сковороду з грибами і овочами відправити варену сочевицю разом з бульйоном.
Потім відправити томати накрити кришкою і готувати на повільному вогні протягом 10 хвилин.
Готову страву розкласти по тарілках і подати до столу. Посипати свіжої подрібненої зеленню.
Запіканка з зеленої сочевиці
Із зеленої сочевиці за представленим рецептом можна приготувати ситне білкове блюдо, це смачно і просто. Подається воно в незвичній формі — у вигляді запіканки.
Інгредієнти:
- зелена сочевиця 300 г;
- вода — 600 мл;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- морква — 2 шт.;
- селера — 1 стебло;
- петрушка — 20 г;
- рослинна олія;
- сіль за смаком;
- часник — 1 зубчик;
- сухарі панірувальні;
- харчові дріжджі — 1 ст. л.
Приготування:
- Ріпчасту цибулю і моркву нарізати середніми кубиками.
- Дрібно нашаткувати стебло селери.
- Перекласти всі підготовлені овочі в глибокий сотейник.
- Поставити на плиту і влити трохи води.
- Покласти зелену сочевицю. Попередньо бобові потрібно перебрати, промити.
- Додати стільки води, щоб вона покривала всі зерна. Залишити варитися до готовності всіх продуктів. При необхідності додати води, перемішувати овочі.
- Форму для запікання змастити олією.
- У готову сочевицю з овочами додати 1 зубчик часнику, попередньо пропущену через прес. За смаком спеції, сіль і харчові дріжджі.
- Все збити блендером.
- Додати в однорідну масу подрібнену свіжу петрушку.
- Перекласти у форму для запікання.
- Розрівняти силіконової лопаткою.
- Зверху посипати панірувальними сухарями.
- Прикрасити черрі.
- Запікати в розпеченій духовці при температурі 200 градусів протягом чверті години. На поверхні обов’язково повинна вийде рум’яна кірочка.
Запіканка з сочевиці готова. Її можна подавати з зеленню, розрізаємо на порційні шматки.
Котлети з сочевиці
Пропонуємо приготувати дуже корисні котлети з зеленої сочевиці. По покроковому рецепту блюдо робиться швидко і просто, виходить дуже ситно і смачно.
Інгредієнти:
- зелена сочевиця — 200 г;
- морква — 1 шт.;
- сіль, спеції за смаком;
- олія для смаження.
Приготування:
- Сочевицю перебрати, промити і замочити в холодній воді на ніч. Після відкинути на друшляк і дочекатися стікання зайвої рідини.
- Підготовлені бобові висипати в чашу кухонного комбайна. Потім моркву, нашатковану соломкою. Подрібнити все до однорідності. Для отримання більш ніжної маси рекомендується додатково збити всі заглибним блендером.
- Додати за смаком спеції: карі, паприку, корінь селери, кумін, куркума, чорний перець.
- З отриманої маси сформувати котлети.
- Обсмажити котлети на олії з 2 сторін до золотистого кольору.
- Подавати в гарячому вигляді. Як гарнір можна використовувати свіжі або варені овочі.
Із зеленої сочевиці можна приготувати безліч цікавих страв, все просто, але смачно. Представлені рецепти допоможуть урізноманітнити звичне меню. Обов’язково спробуйте зробити їх і здивувати рідних, близьких людей.