З кульбаб можна приготувати дуже смачне, красиве і корисне варення по простому рецептом з покроковими фото.
Варення з кульбаб з лимоном
За простим рецептом приготування з покроковими фото можна зварити дуже смачне варення з кульбаб, зібраних у сонячну погоду вдень.
Інгредієнти:
- квіти кульбаб – 400 шт.;
- цукор – 1 кг;
- лимон – 1-2 шт.;
- вода – 1 л.
Приготування:
- Квітки кульбаб очищаємо від зелених частин, викладаємо в підходящу ємність і заливаємо водою. Через 5-6 годин (або на ранок) воду зливаємо, споліскуємо, щоб прибрати гіркоту.
- Заливаємо кульбаби, викладені в ємність, у якій будемо варити варення, літром свіжої води (можна налити окріп). Прогріваємо воду з кульбабами на вогні до кипіння і варимо 10-15 хвилин.
- Одночасно робимо нарізку лимонів невеликими шматочками, додаємо в відварювану основу для варення і готуємо ще 20 хвилин.
- Виливаємо отриману масу в друшляк, встановлений на приготовлену ємність. Ретельно віджимаємо всю масу, рідина знову ставимо на вогонь.
- Всипати до відвару з кульбаб з лимонами цукор у вказаній в рецепті кількості, розмішуємо і варимо 40 хвилин.
У гарячому вигляді варення розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо, як зазвичай, залишивши деяку кількість медових ласощі на пробу.
Кульбабовий мед з лимонною кислотою
Дуже смачне варення, буквально мед з кульбаби можна приготувати по простому покроковому рецепту з фото.
Інгредієнти:
- квіти кульбаби – 200 г;
- цукор – 1 кг;
- вода – 1 л;
- лимонна кислота – ½ ч. л.
Приготування:
- Щоб скоротити час приготування варення з квіток кульбаби, заощадивши на очищення, робимо правильний їх збір, зрізуючи ножицями тільки жовту частину.
- Кульбабки не промиваємо, заливаємо водою в зазначеній кількості, залишаємо постояти 20-30 хвилин.
- Прогріваємо пелюстки квітів кульбаби з водою до кипіння, варимо 10 хвилин додаємо лимонну кислоту, варимо ще 10 хвилин, залишаємо настоятися 20 хвилин.
- Відвар квіток проціджуємо будь-яким способом, знову ставимо на вогонь, кладемо в нього цукор.
- Продовжуємо процес приготування ще 30 хвилин (в залежності від потрібної в результаті консистенції).
При бажанні варення з кульбаб можна закупорити як звичайну домашню консервацію металевими, капроновими або закручуються кришками, прибрати про запас.
Мед з квітів кульбаби – простий рецепт
Приготувати дуже смачне варення з кульбаб, як мед, можна по простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- кульбабки – 400 шт.;
- лимонна кислота – 1 ч. л;
- вода – 750 мл;
- цукор – 1 кг
Приготування:
- З цього простого рецепту зелені частини від квіток не прибираємо. Зібрані суцвіття корисного рослини ополоснем водою, виклавши їх у відповідну ємність, що дозволяє стікати воді.
- Відправляємо основу варення в приготовлену ємність, заливаємо водою і ставимо прогріватися. Після закипання варимо 15-20 хвилин.
- Відвар виливаємо в сито, проложенне марлею або схожою за структурою тканиною, віджимаємо.
- З’єднуємо відвар з цукром, додаємо лимонну кислоту, знову ставимо на вогонь. Безперервно перемішуючи варення до розчинення цукру, зменшуємо вогонь до слабкого кипіння.
- Проваривши солодкий сироп на основі відвару квіток кульбаби 30-40 хвилин, розкладаємо його в гарячому вигляді по стерильним банкам, закупорюємо або закрити капроновими кришками.
Готуючи варення з кульбаб, контролюємо його консистенцію, знаходячи «золоту середину» між рідкуватим (загрожує прокисанням) і густим (може зацукруватися).
Мед з кульбаби густий
По одному з кращих рецептів приготування з покроковими фото можна отримати дуже смачне варення з кульбаб.
Інгредієнти:
- квіти кульбаби – 200 г (400 шт.);
- вода – 500 мл;
- цукор – 1 кг
Приготування:
- При зборі цілющої рослини, щоб уникнути подальшої чищення, обриваємо тільки квіти, залишаючи стебло (для зручності можна скористатися ножицями).
- Зібрану масу промиваємо від пилу, замочуємо на півгодини, щоб вийшли на поверхню води присутні комахи. Воду зливаємо, прополіскуємо сировину в проточній воді.
- Заливаємо квіти кульбаб свіжою водою, взятою в тій кількості, яке зазначено в рецепті.
- Поставивши ємність з залитими водою квітками на вогонь, проварюємо їх півтори години при слабкому кипінні, відключаємо нагрівання і залишаємо ще на півгодини настоятися.
- Зливаємо настій в підходящу ємність для подальшого приготування, віджавши квіткову масу.
- У відвар насипаємо цукор і варимо 5-10 хвилин, виливаємо в гарячому вигляді в стерильну банку, закриваємо кришкою і після охолодження прибираємо на зберігання.
За цим рецептом краще готувати невелику кількість кульбабового варення, виходить воно неймовірно смачним, але відсутність в рецепті кислоти сприяє швидкому зацукровуванню.
Цілюще варення з кульбаб
Приготувати варення з кульбаб можна з максимальним збереженням користі цієї рослини, допоможе один з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Інгредієнти:
- квітки кульбаби – 400 шт.;
- лимон – 1-2 шт.;
- цукор – 1 кг;
- вода – 500 мл
Приготування:
- Зібрані в сонячну погоду (коли вони максимально відкриті) квітки кульбаб розкладаємо на тканину і «перетрушуємо», набираючи в руки і кидаючи вниз (позбавляємося від комах).
- Промивати квітки ми не будемо, щоб не змити частина корисних речовин, що містяться в нектарі. Тому вибираємо місце збору на лузі, подалі від дороги і промислової зони.
- Обрізавши жовті пелюстки, викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою в зазначеній кількості, ставимо на вогонь, кип’ятити 10 хвилин. Прибираємо відвар на ніч (або на 5-8 годин), укривши чим небудь, що утримує тепло.
- Настояний відвар знову прогріваємо до кипіння, насипаємо цукор, перемішуємо, поки не розчиниться.
Після закипання зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні годину. Додаємо в варення часточки лимонів, продовжуємо процес ще 10 хвилин і розкладаємо по банках.
Варення з кульбаб з агар-агаром – як мармелад
За простим рецептом приготування з покроковими фото можна приготувати дуже смачне густе варення з кульбаб з консистенцією мармеладу або повидла.
Інгредієнти:
- квітки кульбаб – 400 шт.;
- цукор – 500 г;
- вода – 1 л;
- лимон – 1 шт.;
- лимонний цукор – 50 г;
- агар – агар – 1 ст. л.
Приготування:
- Квіти кульбаби зрізаємо з невеликим відрізком стебла, беремо по кілька штук в руки і грунтовно протрушуємо, щоб позбавиться від комах. Так як промивати квітки ми не будемо, то цей крок важливий.
- Зрізаємо ножицями жовту частину квіток, викладаємо в підходящу ємність, заливаємо водою і кип’ятити 10 хвилин, закривши кришкою. Залишаємо всю масу настоювати 2-3 години (або за бажанням) в тій же ємності, в якій кип’ятили.
- Настояний відвар проціджуємо через два шари марлі, знову доводимо до кипіння, додавши звичайний цукор і лимонний.
- Як тільки цукор повністю розчиниться, додаємо лимонний сік, продовжуємо процес ще 10 хвилин.
- Розводимо в невеликій ємності агар-агар згідно інструкції, підмішуємо в варення, вимикаємо нагрівання.
- У гарячому вигляді розкладаємо варення з кульбаб по стерильним банкам, закриваємо кришками.
Любителі такого делікатесу, як варення з кульбаб, знають, наскільки це смачно ласощі, схоже на мед, приготувати яке також можна зі смаком лимона по кожному з кращих рецептів з покроковими фото. Новачки ж просто зобов’язані спробувати, щоб зрозуміти, повз якогось чарівного смаку вони могли «пройти».