Рецепт варення з кульбаби

Час приготування: 3 год 0 хв

З кульбаб можна приготувати дуже смачне, красиве і корисне варення по простому рецептом з покроковими фото.

Варення з кульбаб з лимоном

За простим рецептом приготування з покроковими фото можна зварити дуже смачне варення з кульбаб, зібраних у сонячну погоду вдень.

Інгредієнти:

  • квіти кульбаб – 400 шт.;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1-2 шт.;
  • вода – 1 л.

Приготування:

  • Квітки кульбаб очищаємо від зелених частин, викладаємо в підходящу ємність і заливаємо водою. Через 5-6 годин (або на ранок) воду зливаємо, споліскуємо, щоб прибрати гіркоту.

  • Заливаємо кульбаби, викладені в ємність, у якій будемо варити варення, літром свіжої води (можна налити окріп). Прогріваємо воду з кульбабами на вогні до кипіння і варимо 10-15 хвилин.

  • Одночасно робимо нарізку лимонів невеликими шматочками, додаємо в відварювану основу для варення і готуємо ще 20 хвилин.

  • Виливаємо отриману масу в друшляк, встановлений на приготовлену ємність. Ретельно віджимаємо всю масу, рідина знову ставимо на вогонь.

  • Всипати до відвару з кульбаб з лимонами цукор у вказаній в рецепті кількості, розмішуємо і варимо 40 хвилин.

У гарячому вигляді варення розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо, як зазвичай, залишивши деяку кількість медових ласощі на пробу.

Кульбабовий мед з лимонною кислотою

Дуже смачне варення, буквально мед з кульбаби можна приготувати по простому покроковому рецепту з фото.

Інгредієнти:

  • квіти кульбаби – 200 г;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 1 л;
  • лимонна кислота – ½ ч. л.

Приготування:

  • Щоб скоротити час приготування варення з квіток кульбаби, заощадивши на очищення, робимо правильний їх збір, зрізуючи ножицями тільки жовту частину.

  • Кульбабки не промиваємо, заливаємо водою в зазначеній кількості, залишаємо постояти 20-30 хвилин.
  • Прогріваємо пелюстки квітів кульбаби з водою до кипіння, варимо 10 хвилин додаємо лимонну кислоту, варимо ще 10 хвилин, залишаємо настоятися 20 хвилин.

  • Відвар квіток проціджуємо будь-яким способом, знову ставимо на вогонь, кладемо в нього цукор.
  • Продовжуємо процес приготування ще 30 хвилин (в залежності від потрібної в результаті консистенції).

При бажанні варення з кульбаб можна закупорити як звичайну домашню консервацію металевими, капроновими або закручуються кришками, прибрати про запас.

Мед з квітів кульбаби – простий рецепт

Приготувати дуже смачне варення з кульбаб, як мед, можна по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • кульбабки – 400 шт.;
  • лимонна кислота – 1 ч. л;
  • вода – 750 мл;
  • цукор – 1 кг

Приготування:

  • З цього простого рецепту зелені частини від квіток не прибираємо. Зібрані суцвіття корисного рослини ополоснем водою, виклавши їх у відповідну ємність, що дозволяє стікати воді.
  • Відправляємо основу варення в приготовлену ємність, заливаємо водою і ставимо прогріватися. Після закипання варимо 15-20 хвилин.

  • Відвар виливаємо в сито, проложенне марлею або схожою за структурою тканиною, віджимаємо.

  • З’єднуємо відвар з цукром, додаємо лимонну кислоту, знову ставимо на вогонь. Безперервно перемішуючи варення до розчинення цукру, зменшуємо вогонь до слабкого кипіння.

  • Проваривши солодкий сироп на основі відвару квіток кульбаби 30-40 хвилин, розкладаємо його в гарячому вигляді по стерильним банкам, закупорюємо або закрити капроновими кришками.

Готуючи варення з кульбаб, контролюємо його консистенцію, знаходячи «золоту середину» між рідкуватим (загрожує прокисанням) і густим (може зацукруватися).

Мед з кульбаби густий

По одному з кращих рецептів приготування з покроковими фото можна отримати дуже смачне варення з кульбаб.

Інгредієнти:

  • квіти кульбаби – 200 г (400 шт.);
  • вода – 500 мл;
  • цукор – 1 кг

Приготування:

  1. При зборі цілющої рослини, щоб уникнути подальшої чищення, обриваємо тільки квіти, залишаючи стебло (для зручності можна скористатися ножицями).
  2. Зібрану масу промиваємо від пилу, замочуємо на півгодини, щоб вийшли на поверхню води присутні комахи. Воду зливаємо, прополіскуємо сировину в проточній воді.
  3. Заливаємо квіти кульбаб свіжою водою, взятою в тій кількості, яке зазначено в рецепті.
  4. Поставивши ємність з залитими водою квітками на вогонь, проварюємо їх півтори години при слабкому кипінні, відключаємо нагрівання і залишаємо ще на півгодини настоятися.
  5. Зливаємо настій в підходящу ємність для подальшого приготування, віджавши квіткову масу.
  6. У відвар насипаємо цукор і варимо 5-10 хвилин, виливаємо в гарячому вигляді в стерильну банку, закриваємо кришкою і після охолодження прибираємо на зберігання.

За цим рецептом краще готувати невелику кількість кульбабового варення, виходить воно неймовірно смачним, але відсутність в рецепті кислоти сприяє швидкому зацукровуванню.

Цілюще варення з кульбаб

Приготувати варення з кульбаб можна з максимальним збереженням користі цієї рослини, допоможе один з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • квітки кульбаби – 400 шт.;
  • лимон – 1-2 шт.;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 500 мл

Приготування:

  • Зібрані в сонячну погоду (коли вони максимально відкриті) квітки кульбаб розкладаємо на тканину і «перетрушуємо», набираючи в руки і кидаючи вниз (позбавляємося від комах).
  • Промивати квітки ми не будемо, щоб не змити частина корисних речовин, що містяться в нектарі. Тому вибираємо місце збору на лузі, подалі від дороги і промислової зони.

  • Обрізавши жовті пелюстки, викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою в зазначеній кількості, ставимо на вогонь, кип’ятити 10 хвилин. Прибираємо відвар на ніч (або на 5-8 годин), укривши чим небудь, що утримує тепло.

  • Настояний відвар знову прогріваємо до кипіння, насипаємо цукор, перемішуємо, поки не розчиниться.

Після закипання зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні годину. Додаємо в варення часточки лимонів, продовжуємо процес ще 10 хвилин і розкладаємо по банках.

Варення з кульбаб з агар-агаром – як мармелад

За простим рецептом приготування з покроковими фото можна приготувати дуже смачне густе варення з кульбаб з консистенцією мармеладу або повидла.

Інгредієнти:

  • квітки кульбаб – 400 шт.;
  • цукор – 500 г;
  • вода – 1 л;
  • лимон – 1 шт.;
  • лимонний цукор – 50 г;
  • агар – агар – 1 ст. л.

Приготування:

  • Квіти кульбаби зрізаємо з невеликим відрізком стебла, беремо по кілька штук в руки і грунтовно протрушуємо, щоб позбавиться від комах. Так як промивати квітки ми не будемо, то цей крок важливий.

  • Зрізаємо ножицями жовту частину квіток, викладаємо в підходящу ємність, заливаємо водою і кип’ятити 10 хвилин, закривши кришкою. Залишаємо всю масу настоювати 2-3 години (або за бажанням) в тій же ємності, в якій кип’ятили.
  • Настояний відвар проціджуємо через два шари марлі, знову доводимо до кипіння, додавши звичайний цукор і лимонний.

  • Як тільки цукор повністю розчиниться, додаємо лимонний сік, продовжуємо процес ще 10 хвилин.

  • Розводимо в невеликій ємності агар-агар згідно інструкції, підмішуємо в варення, вимикаємо нагрівання.
  • У гарячому вигляді розкладаємо варення з кульбаб по стерильним банкам, закриваємо кришками.

Любителі такого делікатесу, як варення з кульбаб, знають, наскільки це смачно ласощі, схоже на мед, приготувати яке також можна зі смаком лимона по кожному з кращих рецептів з покроковими фото. Новачки ж просто зобов’язані спробувати, щоб зрозуміти, повз якогось чарівного смаку вони могли «пройти».

Інгредієнти
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь