Варення з айви в домашніх умовах на зиму

Варення з айви
Час приготування: 60 хв

Айву використовують для приготування різних страв, але найчастіше з неї роблять дуже смачне і корисне варення, багата калієм і антиоксидантами. А як заготовити на зиму таке ласощі в домашніх умовах, підкажуть прості рецепти.

Варення з айви — простий рецепт

Айва – терпкий і кислий фрукт, але теплова обробка повністю змінює його смак. І щоб у цьому переконатися, пропонуємо рецепт приготування варення з айви, що в домашніх умовах зможе заготовити на зиму кожна господиня.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 1 кг цукру;
  • 1 стакан води;
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування:

  • Айву очистити від насіння, нарізаємо середніми шматочками і висипаємо в миску або каструлю.

  • Посипаємо фруктові шматочки половиною цукру.

  • Цукор, що залишився висипаємо в сотейник, підсипаємо лимонну кислоту, вливаємо воду і ставимо на вогонь.

  • При постійному помішуванні доводимо сироп до кипіння, після переливаємо його до шматочків айви, перемішуємо.

  • Відправляємо фрукти в сиропі на вогонь, після закипання варимо 5 хвилин, після нагрівання вимикаємо і залишаємо варення до повного охолодження.
  • Потім повторюємо процедуру з поетапною варити ще 3-4 рази.

  • Після останнього варіння розкладаємо варення по стерильним баночках і закатуємо кришками.
  • Лимонну кислоту в рецепт можна не додавати, але так варення буде зберігатися довше, адже такий простий інгредієнт виступає в ролі консерванту.

Варення з айви часточками

Варення з айви – смачна, корисна і гарна заготівля на зиму. Простий Рецепт десерту, єдине — потрібно час, але тільки так часточки айви збережуть смак, структуру і природний аромат.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 1 кг цукру;
  • 1,2 л води;
  • половинка лимона.

Приготування:

  • Айву добре промиваємо, чистимо від шкірки і насіннєвих коробочок.

  • Очищені плоди фрукта ріжемо часточками і перекладаємо в миску з водою. Для того, щоб айва не потемніла, додаємо сік половинки лимона.

  • У каструлі кип’ятимо воду, потім викладаємо шкірку і насіннєві коробочки, після закипання проварюємо їх 10-15 хвилин.

  • Всі очищення прибираємо, одержаний відвар проціджуємо, повертаємо в каструлю разом з цукром.
  • Як тільки цукор повністю розчиниться і сироп закипить, закладаємо айву, варимо 10 хвилин.

  • Потім фрукти в сиропі повністю охолодити. Далі варимо другий раз 10 хвилин, а в третій раз — від 15 до 30 хвилин, все залежить від бажаної густоти.
  • В цей час стерилізуємо банки, а після заповнюємо їх гарячим варенням і закручуємо кришками.

  • У процесі варіння варення краще не перемішувати, інакше можна порушити цілісність часточок, а ось піну при необхідності треба знімати.

Варення з айви з лимоном

В домашніх умовах красиве і смачне можна зварити варення з айви з лимоном. Рецепт приготування нескладний, головне, не варити фруктові скибочки на великому вогні, інакше вони розпадуться.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 1 кг цукру;
  • 1 лимон;
  • 300 мл води.

Приготування:

  • Айву розрізаємо навпіл, видаляємо насіння, потім кожну половинку нарізаємо шматочками і перекладаємо в каструлю.
  • Фрукти засипаємо цукром і залишаємо на кілька годин, щоб айва дала сік. Якщо соку буде недостатньо, а таке часто буває, коли айва не дозріла, то підливаємо склянку води.

  • Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, після зменшуємо вогонь і варимо 5 хвилин. Нагрівання вимикаємо, і айву в сиропі повністю охолодити. Повторюємо процедуру ще 3 рази.

  • Лимон нарізаємо тонкими часточками, варимо айву з цитрусом ще 5 хвилин.

  • Готове варення розкладаємо по простерилізованим баночкам і щільно закручуємо кришками.
  • Таке варення можна подавати до чаю, з млинцями або використовувати як начинку для пирогів.

З волоськими горіхами

Варення з айви з волоськими горіхами – це рецепт приготування східних ласощів з дивовижним смаком і ароматом. При цьому варення виходить дуже красивого бурштинового кольору, але все залежить від сорту і часу варіння в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 1 стакан волоських горіхів;
  • 250 мл води;
  • 1-2 ст. л. лимонного соку;
  • 4 склянки цукру.

Приготування:

  • Айву розрізаємо на чотири частини, вирізаємо серцевину з насінням і ріжемо часточками.
  • Висипаємо В каструлю цукор, вливаємо сік лимона і воду, варимо сироп.
  • У киплячий сироп закладаємо часточки айви, акуратно перемішуємо і тушкуємо протягом години.

  • Додаємо волоські горіхи, перемішуємо і продовжуємо варити ще 40 хвилин.

  • Як тільки варення загусне, перекладаємо у пропарені банки і закорковуємо кришками.
  • Таке варення можна зварити з будь-якими іншими горіхами або їх сумішшю, а також для більшого смаку і аромату можна додати ванілін.

З яблуками

Айва чудово поєднується з різними фруктами. Зварити варення можна з додаванням яблук. Рецепт приготування в домашніх умовах такий же простий, а ласощі виходить дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 2 кг айви;
  • 1 кг яблук;
  • 3 кг цукру.

Приготування:

  • Очищену від насіння айву і яблука ріжемо середніми за розмірами кубиками.

  • Висипаємо В каструлю цукор, вливаємо воду і ставимо на вогонь.
  • Як тільки цукор повністю розтопиться, засипаємо фрукти, перемішуємо і варимо протягом години, але точний час буде залежати від бажаної консистенції і кольору.

  • Готове варення розкладаємо по банках і герметично закорковуємо кришками.

Щоб варення вийшло смачним, використовуємо яблука літніх сортів, наприклад, Білий налив. Такі фрукти дають багато соку, тому не доведеться використовувати воду.

З мигдалем

Варення з айви можна зварити з волоськими горіхами або мигдалем, який надає ласощів насичений смак. Рецепт приготування десерту в домашніх умовах простий і під силу опанувати навіть недосвідченим господаркам.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 750 р цукру;
  • 1,5 склянки води;
  • 1 лимон;
  • 100 г мигдалю;
  • 1 ч. л. ванільної есенції.

Приготування:

  • Кожен плід айви розрізаємо на чотири частини, очищаємо від твердої серцевини і шкірки.
  • Ріжемо часточками і відправляємо в миску з водою, а щоб айва не потемніла, додаємо у воду трохи лимонного соку.
  • Після часточки айви промиваємо, даємо стекти зайвої рідини, висипаємо в каструлю.

  • Слідом засипаємо цукор і вливаємо воду, акуратно перемішуємо і варимо протягом 40 хвилин.

  • У цей час чистимо мигдаль.
  • В кінці варіння додаємо сік лимона, мигдаль і ванільну есенцію.

  • Варимо варення ще 5-10 хвилин і розкладаємо по банках, щільно закорковуємо кришками.

Очистити мигдаль від шкірки дуже просто, для цього заливаємо горіхи окропом на 10 хвилин. За цей час шкіра стане м’якою і буде легко відділятися від ядерець.

З апельсином

Смачне і ароматне варення з айви можна зварити з апельсином. Рецепт дуже простий. Десерт виходить красивим і корисним — ідеальне ласощі для холодних зимових вечорів.

Інгредієнти:

  • 2 кг айви;
  • 2 кг цукру;
  • 2 л води;
  • 2 апельсина.

Приготування:

  • Айву очистити від серцевини, насіння і шкірки. Очищення поки нікуди не викидаємо, а кладемо в каструлю, заливаємо 2 л води і ставимо на вогонь. Варимо 20 хвилин з моменту закипання.

  • В цей час айву нарізаємо кубиками і перекладаємо в іншу каструлю.
  • Очищення викидаємо, а відваром заливаємо айву, ставимо на вогонь, з моменту закипання варимо 10-15 хвилин.

  • Потім фрукти відкидаємо на сито, даємо стекти зайвої рідини і повертаємо в каструлю.
  • У відвар висипаємо цукор, ставимо на вогонь і варимо фруктовий сироп 5 хвилин.

  • Заливаємо гарячим сиропом айву, перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо на 12 годин.

  • Апельсини добре промиваємо і прямо разом цедрою ріжемо кубиками, прибираємо тільки кісточки.
  • Відправляємо цитруси разом з соком, що виділився в каструлю до айві, перемішуємо і варимо 30 хвилин.
  • Готове варення розкладаємо по стерильним баночкам і закручуємо кришками.

Варити очищення від айви зовсім не обов’язково, можна просто приготувати звичайний сироп з води і цукру. Але такий спосіб дозволить отримати варення з більш насиченим смаком і ароматом.

З гарбузом

Пропонуємо ще один простий рецепт, завдяки якому можна отримати на зиму смачне і корисне варення. Гарбуз вибираємо солодку, мускатних сортів.

Інгредієнти:

  • 500 г айви;
  • 1 кг гарбуза;
  • 500 г цукру;
  • 1 апельсин;
  • половинка лимона.

Приготування:

  • Айву і гарбуз чистимо, ріжемо кубиками і відразу викладаємо в каструлю. Присипаємо цукром, а також вичавлюємо сік половинки лимона й одного апельсина.

  • Все перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо на 3-4 години.
  • Потім ємність з айвою і гарбузом ставимо на вогонь, після закипання проварюємо 7-10 хвилин, остуджуємо. Повторюємо процедуру ще 2 рази.

  • Готове варення розкладаємо по стерильним баночкам, але можна подрібнити інгредієнти заглибним блендером. В результаті вийде густий джем.

При варінні варення з айви можна додати сухофрукти, наприклад, родзинки або курагу. Це зробить ласощі ще смачніше і збільшить його харчову цінність.

Варення з айви в мультиварці

Багато господинь вважають за краще варити варення в мультиварці, так як цей кухонний прилад дозволяє зберегти більшу частину поживних речовин, якими багата айва. Пропонуємо найпростіший рецепт, але при бажанні можна приготувати варення з айви з додаванням інших фруктів.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 500 г цукру.

Приготування:

  1. Айву чистимо, нарізаємо кубиками, відправляємо в чашу мультиварки.
  2. Слідом висипаємо цукор, вливаємо 100 мл води, перемішуємо і включаємо режим «Гасіння» на 1 годину.
  3. Після сигналу готове варення розкладаємо по сухим стерильним баночкам і закручуємо кришками.
  4. При бажанні айву з цукром можна залишити на всю ніч, щоб фрукт дав сік, тоді варення вийде ще більш смачним.

Желе з айви

Айва містить велику кількість пектину, тому з неї можна зварити не тільки густе варення, але і дуже смачне желе.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 1 кг цукру;
  • 300 мл води;
  • 5 г лимонної кислоти.

Приготування:

  1. Айву добре промиваємо (можна навіть щіткою, щоб видалити наліт), після нарізаємо часточками. Шкірку і насінну коробочку залишаємо, так як саме в них найбільше пектину.
  2. Часточки айви кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь, варимо 30 хвилин.
  3. Після сито застеляємо марлею, кладемо на будь-яку глибоку ємність, відкидаємо айву разом з рідиною. Потім фрукти прикриваємо і залишаємо на всю ніч.
  4. Після сік з-під айви ставимо на вогонь, варимо 20 хвилин, а потім засипаємо цукор.
  5. Також підсипаємо лимонну кислоту і варимо ще 20-30 хвилин.
  6. Готове желе розливаємо по банках, закручуємо кришками.
  7. Таке желе ідеально підходить для приготування тортів, пирогів та іншої випічки, так і просто його можна подати як самостійний десерт до чаю.

У сирому вигляді айву люблять одиниці, так як вона терпка, кисла і жорстка. А от варення з неї виходить смачним і ароматним. Кожен із запропонованих рецептів приготування дозволить отримати в домашніх умовах ласощі на будь-який смак.

Якщо хочеться, щоб часточки айви в десерті мали більш ніжну консистенцію, то їх потрібно бланшувати в окропі з додаванням 1 ч. ложки лимонної кислоти.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь