Скільки і як варити варення?

скільки варити варення

У літній час багато господині роблять заготовки на зиму і чимале місце серед цих заготовок займає смачне варення з різних ягід і фруктів, тому в даній статті розглянемо детальніше, скільки часу і як варити варення різних видів, дізнаємося прості і корисні секрети приготування смачного варення в домашніх умовах.

Скільки варити варення?

Час варіння варення залежить від того, з чого воно зроблене, так як різні фрукти і ягоди вимагають різний час термічної обробки перед закачуванням в банки. Розглянемо детальніше, скільки вариться варення різних видів:

  • Скільки часу варити варення з яблук? Першим ділом очищені і нарізані на шматочки яблука засипають цукром і залишають на 5-6 годин, щоб вони пустили сік, після чого варять 5 хвилин після закипання і охолоджують при кімнатній температурі (процедуру варіння повторюють 3-4 рази).
  • Скільки потрібно варити варення з груш? Груші в варення варять після закипання до тих пір, поки всі скибочки груші не стануть прозорими.
  • Скільки варять варення зі слив? Варення з слив доводять до кипіння і варять 10 хвилин, після чого охолоджують повністю при кімнатній температурі і повторюють процедуру ще 2 рази.
  • Скільки варити варення з малини? Чисту малину заздалегідь засипають цукром, залишають на 4-5 годин, щоб вона пустила сік, потім зливають і вийшов сироп кип’ятять 10 хвилин, додають в нього самі ягоди і варять ще 5 хвилин після закипання.
  • Скільки варити варення з вишні? Варення з вишні попередньо настоюють в сиропі 3-4 години, після чого варять 7-10 хвилин після закипання, після чого каструлю знімають з вогню на 5-10 хвилин і потім знову доводять до кипіння (цю процедуру повторюють 2-3 рази перед закачуванням в банки).
  • Скільки варити варення з ревеню? Варення з ревеню в середньому варять 30-40 хвилин після закипання.
  • Скільки часу варити варення з смородини? Смородину для варення варять у сиропі всього 5 хвилин після закипання.
  • Скільки часу варити варення з полуниці? Полуничне варення варять 25-30 хвилин після закипання на середньому вогні, при цьому не накривають каструлю кришкою і періодично знімають ложкою пінку.
  • Скільки хвилин варити варення з айви? Айву очищену і нарізану на шматочки варять у цукровому сиропі 5-7 хвилин, після чого залишають каструлю з вогню і 10-12 годин варення відстоюється, після чого його варять ще 5-7 хвилин, знову залишають на 5-6 годин, після чого останній раз проварюють ще 10-11 хвилин після закипання.
  • Скільки варять варення з кульбаб? Варення з кульбаб в середньому варять 10 хвилин після закипання.

Дізнавшись, скільки потрібно варити варення з часу, розглянемо найбільш важливі секрети, які допоможуть зробити смачні і корисні заготовки на зиму.

Корисні поради, як правильно варити варення

  • Для варіння варення краще всього використовувати глибокі каструлі з алюмінію, міді або нержавіючої сталі, а від емальованих каструль краще відмовитися, так як в них варення часто пригорає.
  • Для приготування варення краще використовувати тільки свіжі ягоди та фрукти, так як залежалися плоди можуть зіпсувати смак самого варення, а також підвищиться ймовірність швидкого псування варення після закачування в банки.
  • Фрукти і ягоди необхідно ретельно підготувати для варіння варення, а також добре промити. Наприклад, яблука і груші часто не тільки добре миють, але і вирізують серцевини з кісточками і очищають від шкірки, а з вишень перед варінням видаляють кісточки. Для миття м’яких ягід краще використовувати великий таз, в який заливається холодна вода, акуратно перекладаються ягоди і також акуратно перемішуються, після чого воду зливають.
  • На якість варення істотно впливає приготований для нього сироп, який по консистенції має бути схожий на мед (тягучий, але рідкий).
  • Важливо під час варіння варення видаляти з його поверхні пінку, так як вона може суттєво вплинути на термін зберігання варення (в ній збираються шкідливі речовини і сміття з ягід і фруктів під час варіння).
  • Не менш важливо доварити варення до потрібного стану. Перевірене варення з легкістю може зацукрувався при зберіганні, а недоварене і зовсім скиснути раніше терміну. Ознакою готового варення є: ягоди рівномірно розподілені в рідині і не спливають до поверхні, пінка на поверхні не збирається по краях каструлі, сироп густий і щільний (якщо капнути краплю сиропу на чисту тарілку, вона не розтечеться і збереже свою форму).
  • Варення важливо варити тільки на слабкому вогні, щоб воно сильно не кипіло і не пригорає під час варіння (особливо, якщо вона тривала).
  • Закочувати варення краще в невеликі банки, так як після їх відкриття його краще швидше з’їсти і не зберігати довго в такому стані. Також рекомендується заливати варення в банки не до самого верху, а залишаючи відстань 1-1,5 см до горлечка.

У висновку до статті можна відзначити, що зварити варення не так вже і просто, важливо знати чимало секретів і дотримуватися рекомендацій по рецепту для кожного з виду фруктів і ягід (які пропорції використовувати, скільки і як варити, як готувати ягоди і фрукти, тощо). Свої відгуки та корисні поради, як правильно варити варення будинку з ягід або фруктів залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь