Маринади для шашликів
Маринад – найважливіший момент для приготування шашлику. Від того, яким буде маринад, залежить кінцевий смак м’яса. Звичайно, якщо ще й шашличник постарається і не пересмажить або навпаки не досмажить м’ясо на мангалі.
Маринади для шашлику – інгредієнти
Кращий спосіб, вважають багато кухарів світу, маринувати м’ясо – це лимонний сік. Він підходить для будь-яких видів м’яса, для птиці і навіть для риби. Любителям кисломолочних маринадів слід пам’ятати про те, що маринований шашлик – продукт, який зазвичай везуть далеко і не завжди по прохолоді. А кисломолочні продукти швидко псуються при плюсовій температурі. Тому кефір, сироватку, сметану та інші швидкопсувні продукти не слід застосовувати для приготування шашличного маринаду, якщо у вас немає мобільного холодильника, в якому ви могли б перевезти м’ясо на природу. Зате кисломолочні продукти, крім хорошого розм’якшення м’яса, оберігають його від надмірного засмажування на мангалі.
Головними інгредієнтами маринаду для шашлику, крім традиційної ріпчастої цибулі і букета спецій можуть виступити шматочки ананаса або ківі (ці два продукти дуже швидко маринують м’ясо, буквально за годину, якщо потримати довше, то м’ясо буде буквально розвалюватися по волокнах при смаженні), соус ткемалі, гірчиця, Цитрусові фрукти і їх сік, гранатовий сік, коньяк, сухе вино, пиво, мінеральна вода, сік обліпихи, яблучний сік. І це далеко не всі продукти, за допомогою яких можна робити мариноване м’ясо. Нижче пропонуємо два рецепти найпоширеніших маринадів, які люблять застосовувати для маринування м’яса любителі виїзду з шашличком на природу.
Маринад з оцтом
Оцет багато шеф-кухарів і люди, які знають толк в приготуванні шашлику, взагалі не рекомендують застосовувати в маринаді. Він сушить зайве м’ясо і робить його жорстким. Але оцет в свою чергу надає неповторний аромат м’ясу, вбиває сторонні запахи, робить його особливим. Ви можете замінити звичайний столовий оцет бальзамічним, або виноградним, яблучним. Вони теж додадуть смаку маринованого м’яса ту саму оцтову кислинку, але принесуть набагато більше користі маринаду, так як мають ряд корисних мікроелементів. Найкраще м’ясо для маринування в оцті – свинина. Її оцет жорстким не зробить, а шашлик зі свинини буде дуже ароматним.
Щоб приготувати маринад з оцтом у восьми столових ложках води розмішайте оцет. Його потрібно брати з розрахунку на півтора кіло м’яса чотири столові ложки. Додаємо в маринад чайну ложку цукру – для пікантності, сіль і перець. Нарізаємо побільше ріпчастої цибулі. На півтора кіло м’яса штуки три великі головки. Нарізати потрібно не крупно, а подрібніше.
Змішуємо м’ясо з маринадом і цибулею. Накриваємо тарілкою, кладемо зверху вантаж. Прибираємо м’ясо маринуватися в холодильник на кілька годин.
Маринад з майонезом
Маринувати м’ясо з майонезом добре тоді, коли немає занадто багато часу на маринування, а шашлик на виході хотілося б отримати м’яким і соковитим. Маринуватися шашлику з майонезом досить пару годин. Для цього на кіло м’яса знадобиться триста грамів майонезу. Краще домашнього, якщо є на його приготування час. Побільше цибулі. Перець, сіль за смаком. Маринуємо під гнітом 2-3 години і маринований шашлик готовий. Залишилося тільки на вугіллі довести його до рум’яної скоринки, і смачного!