Економне меню на тиждень для сім’ї з 3 чоловік з рецептами

Скласти економне меню з рецептами на тиждень для сім’ї з 3 людей – справа непроста. Адже мова йде не тільки про економію коштів. Важливо, щоб страви були поживними і різноманітними, інакше економія стане справжньою мукою. Але впоратися з таким завданням можна, якщо зрозуміти, що економне меню – це можливість втілити в життя інші сімейні цілі.

Правила економії та особливості складання меню

Сьогодні сім’я з 3 чоловік витрачає більшу частину свого бюджету на харчування. І перед тим як перейти до складання економного меню з рецептами на тиждень, варто врахувати деякі правила:

  • на формування меню не варто шкодувати часу, адже так можна визначити страви скласти список необхідних для їх приготування продуктів;
  • здійснювати покупки варто тільки за списком, а також не потрібно вирушати в магазин на голодний шлунок, так вийде уберегти себе від спокуси купити щось зайве;
  • купувати продукти краще відразу на тиждень, адже так господиня буде знати, що все необхідне в холодильнику є, а значить, не потрібно зайвий раз забігти в магазин;
  • продукти варто використовувати розумно, наприклад, з м’яса можна приготувати друге блюдо, а на кісточці зварити суп;
  • не варто відмовлятися від випічки, це набагато смачніше і дешевше, ніж покупні кондитерські вироби.

При складанні економного меню з рецептами для сім’ї з 3 чоловік також варто враховувати вік всіх членів, наявність захворювань і, звичайно, їх смакові уподобання. Також варто взяти до уваги, що дитяче меню відрізняється від дорослого.

Економне меню з рецептами

Назвати точну суму, яка буде йти на продукти, не можна. Тут все залежить від фінансового добробуту сім’ї і від того, скільки коштів вони готові виділити на витрати, пов’язані з харчуванням. Нижче представлені рецепти, які допоможуть скласти економне, але при цьому різноманітне меню на тиждень для сім’ї з 3 чоловік.

Сніданок

Виключати з меню сніданок категорично не можна. Мало того, він повинен бути поживним. При виборі страв можна віддати переваги каш, омлетів, оладок. Це смачно, ситно і недорого.

Рисова каша з гарбузом

Гарбуз – корисний і недорогий овоч, який при наявності ділянки можна вирощувати на своєму городі. Гарбуз спокійно зберігається всю зиму і з неї можна готувати різноманітні страви, наприклад, рисову кашу.

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза;
  • 300 г рису;
  • 1 стакан молока;
  • 2 склянки води;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1,5 ст. л. цукру.

Приготування:

  1. Очищений гарбуз натираємо на тертці або ріжемо невеликими шматочками.
  2. У каструлю з товстим дном вливаємо воду, і як тільки вона закипить, засипаємо добре промитий рис.
  3. Після повторного закипання закладаємо гарбуз, знову чекаємо закипання, а потім готуємо під кришкою 10 хвилин.
  4. Далі вливаємо молоко, після закипання підсипаємо сіль і цукор, перемішуємо. Накриваємо кришкою, варимо 20 хвилин.
  5. Потім кладемо шматочок масла, вимикаємо вогонь, каструлю закутуємо і наполягаємо кашу протягом 2-х годин.
  6. Таку кашу можна зварити і з будь-якими сухофруктами, які легко засушити на зиму в сезон фруктів і ягід.

Яблучні оладки

На сніданок для всієї родини можна приготувати яблучні оладки. Це завжди смачно, ситно і для приготування потрібні недорогі за ціною продукти.

Інгредієнти:

  • 3 яблука;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 яйце;
  • 4 ст. л. борошна;
  • 0,5 ч. л. кориці;
  • рослинна олія.

Приготування:

  1. Очищені яблука натираємо на крупній тертці.
  2. Підсипаємо до них цукор, корицю, борошно і вбиваємо яйце.
  3. Ретельно все перемішуємо і смажимо оладки на рослинній олії до рум’яного кольору.
  4. Також приготувати оладки можна на кефірі з додаванням яблук. Випічка виходить соковитою і смачною.

Омлет з начинкою

Таке блюдо, як омлет, готують у багатьох сім’ях. Щоб зробити сніданок більш поживним, різноманітним, але без зайвих витрат, можна приготувати його з начинкою з овочів та сиру.

Інгредієнти:

  • 5 яєць;
  • 75 мл молока;
  • 1 помідор;
  • 50 г сиру;
  • свіжа петрушка;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Помідор нарізаємо напівкружечками.

  • Сир натираємо на крупній тертці.
  • Дрібно шаткуємо зелень петрушки.
  • У миску вбиваємо яйця, вливаємо молоко, підсипаємо спеції і збовтуємо до однорідності.

  • Яєчну суміш виливаємо на змащену маслом сковороду, накриваємо кришкою і готуємо на найменшому вогні.

  • Як тільки омлет зверху схопиться, одну його половину присипаємо сиром.
  • Зверху викладаємо томати, потім знову сир і зелень.

  • Після другої половиною омлету накриваємо начинку, готуємо страву під кришкою ще 1-2 хвилини.
  • Омлет можна готувати з замороженими овочами, які найкраще заморозити в домашніх умовах і використовувати їх для приготування інших страв. Це дуже зручно і економно.

Обід

Економне меню на тиждень для сім’ї з 3 чоловік не повинно бути занадто «економним». Тому обов’язково підбираємо рецепти гарячих страв, які необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту.

Курячий суп

На обід для всієї родини можна зварити курячий суп. Блюдо смачне, легке і корисне. Для приготування необов’язково використовувати дороге філе, можна взяти крильця або суповий набір.

Інгредієнти:

  • курячі крильця;
  • картопля;
  • цибуля;
  • морква;
  • вермішель;
  • спеції;
  • зелень.

Приготування:

  • У каструлю з киплячою водою відправляємо курячі крильця, варимо до готовності.

  • Після додаємо нарізану картоплю, підсипаємо сіль і продовжуємо варити.

  • У цей час на сковороді з рослинною олією пасеруємо до м’якості подрібнену кубиками цибулю.
  • Після додаємо натерту моркву, смажимо ще 3-4 хвилини.

  • Тепер до овочів висипаємо дрібну вермішель, обсмажуємо до рум’яного кольору.

  • Потім овочеву засмажку разом з вермішеллю відправляємо в каструлю, додаємо спеції і варимо до повної готовності.
  • Подаємо Суп зі свіжою зеленню.

Вермішель обсмажувати необов’язково, але так суп виходить більш цікавим на смак. Та й після того, як він постоїть, вермішель в ньому не розбухає.

Смачний гороховий суп

Приготування горохового супу також не потребує великих витрат, при цьому страва виходить ситним та смачним.

Інгредієнти:

  • 400 г свинячих ребер;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 3 бульби картоплі;
  • 200 г гороху;
  • 0,5 ч. л. перцю;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 лаврових аркуша.

Приготування:

  1. Горох добре промиваємо, висипаємо в каструлю і вливаємо воду на рівень 1-2 см вище бобів. Варимо протягом 10 хвилин.
  2. В цей час натираємо на тертці моркву.
  3. Подрібнюємо цибулю Кубиками.
  4. Відправляємо овочі на сковороду з розігрітим маслом і обсмажуємо до м’якості.
  5. Повертаємося до гороху і доливаємо води до його рівня. Варимо 5 хвилин.
  6. Після в каструлю викладаємо свинячі ребра, знову доливаємо воду, підсипаємо сіль і варимо до готовності м’яса.
  7. Потім додаємо нарізану брусочками картоплю, обсмажені овочі, лавровий лист. Також підсипаємо перець і ще трохи солі, варимо 10-15 хвилин.

Деякі господині попередньо горох замочують або додають соду, щоб прискорити процес варіння бобів. Але запропонований спосіб дозволить швидко зварити на обід смачний суп без замочування та використання соди.

Суп з курячими сердечками

Ні для кого не секрет, що м’ясні субпродукти коштують набагато дешевше, ніж саме м’ясо. Крім того, вони корисні і з них можна приготувати різні страви. Так, з курячими сердечками можна зварити на обід дуже смачний суп.

Інгредієнти:

  • 500 г курячих сердечок;
  • 500 г печериць (за бажанням);
  • 3-4 бульби картоплі;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 ст. л. гречаної крупи;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 2 лаврових листа;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Курячі сердечка відправляємо в каструлю, заливаємо водою і після закипання варимо 1 годину.
  • Гриби шаткуємо пластинами.
  • Напівкружечками нарізаємо моркву, невеликими кубиками кришимо цибулю.
  • На суху сковороду висипаємо гриби, смажимо до випаровування всієї рідини.

  • Потім додаємо овочі і обсмажуємо до м’якості моркви.

  • До сердечок відправляємо нарізану брусочками картоплю, гриби з овочами, сіль і перець горошком. Після закипання варимо 10 хвилин.

  • Висипаємо гречку і варимо до повної готовності крупи.
  • Тепер кладемо в суп лавровий лист, вимикаємо вогонь, даємо страві трохи часу настоятися і подаємо зі свіжою зеленню кропу.

  • Перед приготуванням курячі сердечка потрібно добре промити, обов’язково очистити від всіх плівок і прожилок, інакше субпродукт вийде жорстким і неприємним на смак.

Полуденок і вечеря

Після обіду настає полуденок. Дітям пропускати його не можна, а ось дорослим самим вирішувати, чи варто включати його в економне меню на тиждень для сім’ї з 3 чоловік чи ні. Як правило, на полуденок їдять фрукти, молочні продукти.

Що стосується вечері, то тут також все залежить від смакових уподобань кожного члена сім’ї. Для когось підійдуть рецепти легких салатів, а хтось не уявляє вечері без м’ясних страв.

Курячі котлети

Курячі котлети – смачне і соковите блюдо, яке сподобається як дорослим, так і дітям. На гарнір можна подати картоплю і капустяний салат з часниковою заправкою.

Інгредієнти:

  • 1 кг курячого м’яса;
  • 250 г білого хліба;
  • 350 мл молока;
  • 30 г вершкового масла;
  • сіль за смаком;
  • 100 г панірувальних сухарів.

Приготування:

  • З скибочок білого хліба зрізаємо скоринки. Заливаємо молоком. Після того як хліб стане м’яким, розминаємо.

  • Відправляємо хлібну кашку в перекручене м’ясо птиці, додаємо сіль і розм’якшене масло. Все добре вимішуємо, охолоджуємо фарш 15 хвилин.

  • Залишилися скоринки подрібнюємо у блендері змішуємо з панірувальними сухарями.

  • З фаршу формуємо котлети і обсмажуємо на олії з двох боків до рум’яності.

Для котлет можна взяти м’ясо з цілої курки і двічі прокрутити через м’ясорубку. Ціла тушка птиці коштує дешевше, ніж філе або грудка. А ті, що залишилися після оброблення кісточки можна використовувати для приготування перших страв.

Картопляна запіканка

Картопляна запіканка – страва смачна, ситна і готується з простих і доступних за ціною продуктів. У запропонованому рецепті використовується свинина, але також можна приготувати з куркою або будь-яким м’ясним фаршем.

Інгредієнти:

  • 400 р свинини;
  • 600 г картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 100 г консервованої кукурудзи;
  • 100 мл води;
  • 200 г сиру;
  • 2 ст. л. томатного соусу;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 0,5 ч. л. чебрецю;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • М’ясо нарізаємо невеликими шматочками.
  • Шаткуємо півкільцями цибулю.

  • Тонкими напівкружечками подрібнюємо картоплю.
  • У форму викладаємо м’ясо, присипаємо сіллю і перцем.

  • Зверху кладемо цибулю, який злегка приминаєм руками, щоб він став м’якшим.

  • Картоплю солимо, перчимо і викладаємо наступним шаром.
  • Шар з картоплі також присипаємо чебрецем і зверху розсипаємо консервовану кукурудзу.

  • У склянку вливаємо 100 мл води, додаємо томатний соус, розмішуємо. Заливаємо вміст форми.
  • Зверху наносимо тонкий шар майонезу, накриваємо форму фольгою і ставимо в духовку на 1 годину, температура 200 °С.

Потім фольгу прибираємо, засипаємо сиром і повертаємо в піч на 5 хвилин, щоб сир розплавився. Запіканка виходить соковитою, ніжною і ситної, така страва обов’язково сподобається всім членам сім’ї.

Економне меню має безліч переваг. Це і економія коштів, що важливо для сім’ї з 3 чоловік. Також доведеться відмовитися від походів в піцерії і бургерні, а значить, покращиться самопочуття. Плюс економне меню навіть допоможе скинути пару зайвих кілограмів. І на завершення пропонуємо меню на тиждень з рецептами, які представлені в таблиці.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь