Знизити витрати на продукти допомагає грамотно складене економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб. Представлені рецепти з фото дозволяють заощадити час, гроші.
Які продукти вибирати
Для приготування бюджетних страв потрібно використовувати недорогі крупи — гречка, рис, квасоля, сочевиця, перловка. Останню можна використовувати в якості самостійного гарніру або додати в суп.
У раціоні обов’язково повинні бути присутніми сезонні овочі та фрукти. У літній період використовують багато свіжої зелені, томати, огірки, солодкий перець, свіжу капусту. З них виходять легкі салати. Взимку рекомендується віддавати перевагу квашеній капусті, тушкованим або запеченим овочам, заготівлях.
Новий смак, аромат можна надати звичним стравам, якщо додати трохи спецій. М’ясо птиці чудово поєднується з сухими травами, каррі. В салати додають мелений чорний перець, для випічки і виробів із сиру підійде ванілін або кориця.
Якщо вибирати свинину або курку, то перевагу варто віддавати другому. М’ясо птиці легше засвоюється, багате тваринним білком.
З мінімальної кількості продуктів можна приготувати економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб. Представляємо докладні рецепти.
Сніданок
На сніданок можна приготувати молочну кашу, омлет, варені або смажені яйця. Все залежить від смакових уподобань. З напоїв підійде кава, чай.
Каша рисова
Рисова каша вранці допомагає підбадьоритися, заповнити недолік енергії. Розберемося, як приготувати ситний і смачний сніданок на 2 персони.
Інгредієнти:
- рис круглий — ½ склянки;
- вода — 300 мл;
- сіль за смаком;
- молоко — 100 мл;
Приготування:
- Крупу перебрати, промити в декількох водах.
- У зручній посуді закип’ятити воду.
- Викласти рис, трохи посолити і перемішати.
- Варити під кришкою до готовності, постійно помішуючи.
- Через 5 хвилин влити молоко, продовжити готування до готовності крупи.
- Розкласти готову рисову кашу по тарілках. Подати до столу разом з шматочком вершкового масла.
Омлет на водяній бані
Для сніданку в економне меню на тиждень з покроковими рецептами для сім’ї з 2 осіб можна включити варений омлет. Він виходить нежирним, так як у складі зовсім немає рослинної олії.
Інгредієнти:
- яйця — 3 шт.;
- молоко — 150 мл;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Яйця розбити в глибоку миску. Додати сіль за смаком. Добре збити міксером.
- Влити молоко, висипати трохи меленого чорного перцю. Знову все перемішати.
- В один поліетиленовий мішок помістити інший, добре розрівнявши його.
- Вилити суміш для омлету. Випустити повітря, зав’язати пакети. Опустити в киплячу воду.
- Накрити кришкою, варити 15-20 хвилин на середньому вогні.
Через зазначений час пакет витягти з гарячої води і розв’язати. Перекласти готову страву на плоску тарілку. Подати до столу.
Яєчні грінки з зеленню
Пропонуємо на сніданок приготувати смачні грінки з яйцем, молоком і свіжою зеленню. Страва допомагає урізноманітнити звичне меню і здивувати домочадців.
Інгредієнти:
- хліб білий — 4 шматочка;
- яйця курячі — 2 шт.;
- молоко — 50 мл;
- зелень кропу — 10 г;
- рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Яйця розбити в миску, трохи посолити. Збити віночком або за допомогою міксера.
- Влити молоко, висипати трохи перцю за смаком і подрібнену зелень, перемішати.
- Хліб нарізати на скибочки товщиною 1 див.
- Хліб просочити яєчною масою з 2 сторін.
- Викласти на розігріту з рослинною олією сковороду, обсмажити до золотистої скоринки.
- Подати до столу в гарячому вигляді.
Обід
На обідню перерву найкраще підійде суп. Для економного меню оптимально куряче м’ясо. Воно недороге, поживне. Пропонуємо кілька рецептів з фото різноманітних супів на тиждень для сім’ї з 2 осіб.
Курячий суп з рисом
Після оброблення курки завжди залишається багато кісток. На отриманому суповому наборі можна приготувати дуже смачний і бюджетний супчик.
Інгредієнти:
- суповий набір з однієї курки;
- картопля — 1-2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- цибуля-ріпка — 1 головка;
- рис — 3-4 ст. л.;
- зелень — 10 г;
- чебрець — ½ ч. л.;
- хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
- часник — 4 зубчики;
- томатна паста — 1 ст. л.;
- масло рослинне — 2 ст. л.;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Суповий набір промити, помістити в глибоку каструлю. Залити холодною водою, поставити варитися приблизно на 30-40 хвилин після закипання.
- Прибрати акуратно пінку, додати сіль за смаком і продовжити приготування.
- Овочі промити, очистити.
- Ріпчасту цибулю, моркву і картоплю нашаткувати кубиками. Свіжу зелень подрібнити.
- З бульйону, видалити всі кісточки і процідити через дрібне сито.
- Відправити в нього промитий рис. Відразу ж перемішати, щоб крупа не прилипла до дна.
- Довести до кипіння і покласти картоплю.
- На рослинній олії обсмажити протягом 3-4 хвилин ріпчасту цибулю, а потім додати моркву і продовжити приготування ще 2-3 хвилини.
- Додати томатну пасту, зажарку, продовжити варіння до готовності всіх продуктів.
- Спробувати на смак, додати сіль і спеції.
- В самому кінці додати дрібно рубаний часник, зелень, кілька кісточок з м’ясом, лавровий лист. Продовжити приготування ще 2-3 хвилини.
- Подавати до столу в гарячому вигляді.
Курячий суп з галушками
Готується швидко, використовуються доступні продукти. Виходить апетитним, смачним.
Інгредієнти:
- курка — 400 г;
- картопля — 280 м;
- морква — 90 г;
- цибуля — 140 г;
- сіль — 2 ч. л.;
- лавровий лист — 1 шт.;
- перець чорний мелений за смаком;
- масло рослинне — 1 ст. л.;
- борошно — 80 г;
- курячі яйця — 2 шт.;
- кріп за смаком.
Для бульйону:
- цибуля — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- черешки селери — 2 шт.;
- вода — 2 л
Приготування:
- У каструлю помістити курку, стебла селери, моркву і цибулю для бульйону. Залити холодною водою.
- Після закипання видалити піну. Закрити кришкою і продовжити варіння на повільному вогні.
- Сковороду змастити рослинною олією, розжарити і викласти подрібнений кубиками ріпчасту цибулю.
- Смажити до золотистої скоринки, а потім додати нашатковану на тертці моркву. Продовжити приготування.
- З готового бульйону вийняти овочі і м’ясо.
- Відправити в нього нарізану кубиками картоплю, лавровий лист, перемішати. Посолити, прикрити і варити на слабкому вогні протягом 10 хвилин.
- У глибокій мисці змішати сіль і борошно. Вбити курячі яйця, замісити густе і однорідне тісто.
- Куряче м’ясо відокремити від кісток, відправити в каструлю до інших продуктів.
- Викласти пасеровані овочі, продовжити варіння ще 3 хвилини.
- Маленькою ложкою частинами викласти тісто в гарячий бульйон. Так виходять невеликі галушки. Перемішати, варити 5 хвилин.
- Додати спеції, свіжу зелень.
- Розлити по тарілках і подати до столу.
Вечеря
У економне меню на вечерю рекомендується включати овочеві страви. Це можуть бути різні запіканки, овочеві котлети, рагу. На тижні представлені рецепти з фото для сім’ї з 2 осіб можна повторювати.
Картопляні котлети з куркою
Заощадити сімейний бюджет нескладно. Особливо якщо під рукою є такий легкий, зручний і дуже смачний варіант котлет. Досить з’їсти одну, щоб насититися.
Інгредієнти:
- картопля — 1 кг;
- яйце — 1 шт.;
- панірувальні сухарі — 50 г;
- куряча грудка — 1 шт.;
- цибуля — 1 головка;
- сіль, спеції за смаком.
Приготування:
- Картоплю очистити, розрізати на шматочки і відварити до готовності в підсоленій воді.
- Злити воду, використовуючи толкушку подрібнити овоч.
- Вбити яйце і продовжувати перемішувати. У результаті повинна вийти однорідна маса без грудочок. Прибрати в сторону для охолодження.
- Заздалегідь відварити курячу грудку. Помістити її в чашу блендера, подрібнити. Перекласти фарш в тарілку.
- Ріпчасту цибулю очистити, нашаткувати дрібними кубиками.
- Сковороду змастити маслом, розжарити на середньому вогні. Викласти цибулю і обсмажити до золотистої скоринки.
- Після додати курку, приправи за смаком. Перемішати, прибрати з вогню.
- Панірувальні сухарі висипати в глибоку миску.
- Взяти в руки 1 ст. л. картопляного пюре. Спочатку скачати в кульку, а потім трохи розплющити.
- В середину викласти курячу начинку.
- Надати форму котлети, обваляти в панірувальних сухарях. Аналогічно вчинити з усієї картопляною масою.
- Сковороду змастити маслом, розжарити на середньому вогні. Викласти котлети, обсмажити з 2 сторін до появи рум’яної скоринки.
- Готові котлети можна подавати до столу зі свіжими овочами або сметаною.
Гречка з печінкою та овочами
Для різноманітності меню на вечерю для сім’ї з 2 чоловік в один з днів тижня можна зробити смачне і економне друге страву з покроковим рецептом — тушковану гречку з курячою печінкою та овочами. Особливої пікантності страві додає лечо, яке з легкістю можна замінити консервованими помідорами або томатною пастою.
Інгредієнти:
- гречка — 1,5 склянки;
- цибуля — 2 головки;
- печінка куряча — 350 г;
- морква — 1 шт.;
- лечо — 4 ст. л.;
- лавровий лист — 2 шт.;
- сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Всі продукти необхідно заздалегідь підготувати. Гречану крупу перебрати, промити. Очищену моркву натерти середньою соломкою, ріпчаста цибуля дрібно нашаткувати кубиками. Курячу печінку промити, видалити жилки і дрібно нарізати.
- У казан налити олію, розжарити. Відправити курячу печінку.
- Коли субпродукт стане м’яким, додати ріпчасту цибулю, моркву, перемішати.
- Викласти лечо, перемішати, посолити і поперчити за смаком, додати лавровий лист.
- Висипати гречану крупу.
- Залити все окропом, зменшити нагрів і накрити. Залишити тушкуватися до повного приготування гречки.
- Коли крупа стане м’якою, добре перемішати.
- Викласти на порційну тарілку. Посипати дрібно рубаною зеленню.
З представленими рецептами можна з легкістю скласти економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб. Перед походом в магазин потрібно чітко прописати список продуктів і купувати виключно потрібні інгредієнти. Для перекусу використовують свіжі фрукти. Протягом тижня страви будуть повторюватися, що дозволить економити продукти і час на приготування їжі.