Економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб

Знизити витрати на продукти допомагає грамотно складене економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб. Представлені рецепти з фото дозволяють заощадити час, гроші.

Які продукти вибирати

Для приготування бюджетних страв потрібно використовувати недорогі крупи — гречка, рис, квасоля, сочевиця, перловка. Останню можна використовувати в якості самостійного гарніру або додати в суп.

У раціоні обов’язково повинні бути присутніми сезонні овочі та фрукти. У літній період використовують багато свіжої зелені, томати, огірки, солодкий перець, свіжу капусту. З них виходять легкі салати. Взимку рекомендується віддавати перевагу квашеній капусті, тушкованим або запеченим овочам, заготівлях.

Новий смак, аромат можна надати звичним стравам, якщо додати трохи спецій. М’ясо птиці чудово поєднується з сухими травами, каррі. В салати додають мелений чорний перець, для випічки і виробів із сиру підійде ванілін або кориця.

Якщо вибирати свинину або курку, то перевагу варто віддавати другому. М’ясо птиці легше засвоюється, багате тваринним білком.

З мінімальної кількості продуктів можна приготувати економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб. Представляємо докладні рецепти.

Сніданок

На сніданок можна приготувати молочну кашу, омлет, варені або смажені яйця. Все залежить від смакових уподобань. З напоїв підійде кава, чай.

Каша рисова

Рисова каша вранці допомагає підбадьоритися, заповнити недолік енергії. Розберемося, як приготувати ситний і смачний сніданок на 2 персони.

Інгредієнти:

  • рис круглий — ½ склянки;
  • вода — 300 мл;
  • сіль за смаком;
  • молоко — 100 мл;

Приготування:

  1. Крупу перебрати, промити в декількох водах.
  2. У зручній посуді закип’ятити воду.
  3. Викласти рис, трохи посолити і перемішати.
  4. Варити під кришкою до готовності, постійно помішуючи.
  5. Через 5 хвилин влити молоко, продовжити готування до готовності крупи.
  6. Розкласти готову рисову кашу по тарілках. Подати до столу разом з шматочком вершкового масла.

Омлет на водяній бані

Для сніданку в економне меню на тиждень з покроковими рецептами для сім’ї з 2 осіб можна включити варений омлет. Він виходить нежирним, так як у складі зовсім немає рослинної олії.

Інгредієнти:

  • яйця — 3 шт.;
  • молоко — 150 мл;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Яйця розбити в глибоку миску. Додати сіль за смаком. Добре збити міксером.
  • Влити молоко, висипати трохи меленого чорного перцю. Знову все перемішати.

  • В один поліетиленовий мішок помістити інший, добре розрівнявши його.
  • Вилити суміш для омлету. Випустити повітря, зав’язати пакети. Опустити в киплячу воду.

  • Накрити кришкою, варити 15-20 хвилин на середньому вогні.

Через зазначений час пакет витягти з гарячої води і розв’язати. Перекласти готову страву на плоску тарілку. Подати до столу.

Яєчні грінки з зеленню

Пропонуємо на сніданок приготувати смачні грінки з яйцем, молоком і свіжою зеленню. Страва допомагає урізноманітнити звичне меню і здивувати домочадців.

Інгредієнти:

  • хліб білий — 4 шматочка;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • молоко — 50 мл;
  • зелень кропу — 10 г;
  • рослинна олія для смаження.

Приготування:

  • Яйця розбити в миску, трохи посолити. Збити віночком або за допомогою міксера.
  • Влити молоко, висипати трохи перцю за смаком і подрібнену зелень, перемішати.

  • Хліб нарізати на скибочки товщиною 1 див.
  • Хліб просочити яєчною масою з 2 сторін.
  • Викласти на розігріту з рослинною олією сковороду, обсмажити до золотистої скоринки.

  • Подати до столу в гарячому вигляді.

Обід

На обідню перерву найкраще підійде суп. Для економного меню оптимально куряче м’ясо. Воно недороге, поживне. Пропонуємо кілька рецептів з фото різноманітних супів на тиждень для сім’ї з 2 осіб.

Курячий суп з рисом

Після оброблення курки завжди залишається багато кісток. На отриманому суповому наборі можна приготувати дуже смачний і бюджетний супчик.

Інгредієнти:

  • суповий набір з однієї курки;
  • картопля — 1-2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля-ріпка — 1 головка;
  • рис — 3-4 ст. л.;
  • зелень — 10 г;
  • чебрець — ½ ч. л.;
  • хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
  • часник — 4 зубчики;
  • томатна паста — 1 ст. л.;
  • масло рослинне — 2 ст. л.;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Суповий набір промити, помістити в глибоку каструлю. Залити холодною водою, поставити варитися приблизно на 30-40 хвилин після закипання.

  • Прибрати акуратно пінку, додати сіль за смаком і продовжити приготування.
  • Овочі промити, очистити.

  • Ріпчасту цибулю, моркву і картоплю нашаткувати кубиками. Свіжу зелень подрібнити.

  • З бульйону, видалити всі кісточки і процідити через дрібне сито.
  • Відправити в нього промитий рис. Відразу ж перемішати, щоб крупа не прилипла до дна.
  • Довести до кипіння і покласти картоплю.
  • На рослинній олії обсмажити протягом 3-4 хвилин ріпчасту цибулю, а потім додати моркву і продовжити приготування ще 2-3 хвилини.

  • Додати томатну пасту, зажарку, продовжити варіння до готовності всіх продуктів.
  • Спробувати на смак, додати сіль і спеції.

  • В самому кінці додати дрібно рубаний часник, зелень, кілька кісточок з м’ясом, лавровий лист. Продовжити приготування ще 2-3 хвилини.

  • Подавати до столу в гарячому вигляді.

Курячий суп з галушками

Готується швидко, використовуються доступні продукти. Виходить апетитним, смачним.

Інгредієнти:

  • курка — 400 г;
  • картопля — 280 м;
  • морква — 90 г;
  • цибуля — 140 г;
  • сіль — 2 ч. л.;
  • лавровий лист — 1 шт.;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • масло рослинне — 1 ст. л.;
  • борошно — 80 г;
  • курячі яйця — 2 шт.;
  • кріп за смаком.

Для бульйону:

  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • черешки селери — 2 шт.;
  • вода — 2 л

Приготування:

  • У каструлю помістити курку, стебла селери, моркву і цибулю для бульйону. Залити холодною водою.

  • Після закипання видалити піну. Закрити кришкою і продовжити варіння на повільному вогні.
  • Сковороду змастити рослинною олією, розжарити і викласти подрібнений кубиками ріпчасту цибулю.
  • Смажити до золотистої скоринки, а потім додати нашатковану на тертці моркву. Продовжити приготування.

  • З готового бульйону вийняти овочі і м’ясо.

  • Відправити в нього нарізану кубиками картоплю, лавровий лист, перемішати. Посолити, прикрити і варити на слабкому вогні протягом 10 хвилин.
  • У глибокій мисці змішати сіль і борошно. Вбити курячі яйця, замісити густе і однорідне тісто.

  • Куряче м’ясо відокремити від кісток, відправити в каструлю до інших продуктів.
  • Викласти пасеровані овочі, продовжити варіння ще 3 хвилини.
  • Маленькою ложкою частинами викласти тісто в гарячий бульйон. Так виходять невеликі галушки. Перемішати, варити 5 хвилин.

  • Додати спеції, свіжу зелень.

  • Розлити по тарілках і подати до столу.

Вечеря

У економне меню на вечерю рекомендується включати овочеві страви. Це можуть бути різні запіканки, овочеві котлети, рагу. На тижні представлені рецепти з фото для сім’ї з 2 осіб можна повторювати.

Картопляні котлети з куркою

Заощадити сімейний бюджет нескладно. Особливо якщо під рукою є такий легкий, зручний і дуже смачний варіант котлет. Досить з’їсти одну, щоб насититися.

Інгредієнти:

  • картопля — 1 кг;
  • яйце — 1 шт.;
  • панірувальні сухарі — 50 г;
  • куряча грудка — 1 шт.;
  • цибуля — 1 головка;
  • сіль, спеції за смаком.

Приготування:

  • Картоплю очистити, розрізати на шматочки і відварити до готовності в підсоленій воді.
  • Злити воду, використовуючи толкушку подрібнити овоч.

  • Вбити яйце і продовжувати перемішувати. У результаті повинна вийти однорідна маса без грудочок. Прибрати в сторону для охолодження.
  • Заздалегідь відварити курячу грудку. Помістити її в чашу блендера, подрібнити. Перекласти фарш в тарілку.

  • Ріпчасту цибулю очистити, нашаткувати дрібними кубиками.
  • Сковороду змастити маслом, розжарити на середньому вогні. Викласти цибулю і обсмажити до золотистої скоринки.
  • Після додати курку, приправи за смаком. Перемішати, прибрати з вогню.

  • Панірувальні сухарі висипати в глибоку миску.
  • Взяти в руки 1 ст. л. картопляного пюре. Спочатку скачати в кульку, а потім трохи розплющити.
  • В середину викласти курячу начинку.

  • Надати форму котлети, обваляти в панірувальних сухарях. Аналогічно вчинити з усієї картопляною масою.

  • Сковороду змастити маслом, розжарити на середньому вогні. Викласти котлети, обсмажити з 2 сторін до появи рум’яної скоринки.

  • Готові котлети можна подавати до столу зі свіжими овочами або сметаною.

Гречка з печінкою та овочами

Для різноманітності меню на вечерю для сім’ї з 2 чоловік в один з днів тижня можна зробити смачне і економне друге страву з покроковим рецептом — тушковану гречку з курячою печінкою та овочами. Особливої пікантності страві додає лечо, яке з легкістю можна замінити консервованими помідорами або томатною пастою.

Інгредієнти:

  • гречка — 1,5 склянки;
  • цибуля — 2 головки;
  • печінка куряча — 350 г;
  • морква — 1 шт.;
  • лечо — 4 ст. л.;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Всі продукти необхідно заздалегідь підготувати. Гречану крупу перебрати, промити. Очищену моркву натерти середньою соломкою, ріпчаста цибуля дрібно нашаткувати кубиками. Курячу печінку промити, видалити жилки і дрібно нарізати.
  2. У казан налити олію, розжарити. Відправити курячу печінку.
  3. Коли субпродукт стане м’яким, додати ріпчасту цибулю, моркву, перемішати.
  4. Викласти лечо, перемішати, посолити і поперчити за смаком, додати лавровий лист.
  5. Висипати гречану крупу.
  6. Залити все окропом, зменшити нагрів і накрити. Залишити тушкуватися до повного приготування гречки.
  7. Коли крупа стане м’якою, добре перемішати.
  8. Викласти на порційну тарілку. Посипати дрібно рубаною зеленню.

З представленими рецептами можна з легкістю скласти економне меню на тиждень для сім’ї з 2 осіб. Перед походом в магазин потрібно чітко прописати список продуктів і купувати виключно потрібні інгредієнти. Для перекусу використовують свіжі фрукти. Протягом тижня страви будуть повторюватися, що дозволить економити продукти і час на приготування їжі.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь