Для кращої організації різноманітного харчування сім’ї з 4 чоловік на тиждень без зайвого навантаження на скромний бюджет буде раціонально скласти економне меню. Допоможуть прості рецепти з покроковими фото, представлені далі.
Приблизний перелік основних простих страв для включення в меню на кожен день
Понеділок
- сніданок – вівсяномлинці з яблуками (сухофруктами);
- обід – салат з селерою і морквою, суп-пюре гороховий з грінками;
- вечеря – буряковий салат з горіхами.
Вівторок
- сніданок – сирники або сирна запіканка;
- обід – фруктовий салат, дріжджові коржі з картоплею і сиром;
- вечеря – гречані котлети.
Середа
- сніданок млинці з грибним припеком;
- обід – салат з морквою по-корейськи, плов з куркою;
- вечеря – пшоняна каша з медом.
Четвер
- сніданок – омлет пуляр або звичайний;
- обід – салат з пекінської капусти, соус з м’ясом (будь-яким);
- вечеря – котлети з сочевиці з картопляним пюре.
П’ятниця
- сніданок – кукурудзяні коржі з лляним борошном;
- обід – салат овочевий, суп з галушками;
- вечеря – вінегрет з квасолею.
Субота
- сніданок – курячі нагетси;
- обід – салат зі свіжої капусти, печеня з курячої печінки з будь-яким гарніром;
- вечеря – молочна локшина.
Неділя
- сніданок – оладки з начинкою;
- обід – салат з помідорів і огірків, локшина з курячими крильцями, піца з сиром;
- вечеря – заливний пиріг з капустою.
Крім основних страв, в меню слід включити перекуси з кисломолочними продуктами і фруктами, а також каші з гречки, вівсянки, пшона та інших круп. Крім того, не варто забувати і про різноманітні рецепти економних десертів:
- ароматний хмиз;
- галетна домашня печінка;
- сирне печиво;
- пиріг з вишнею;
- плюшки дріжджові;
- шоколадні пряники з кукурудзяної і льняної муки і т. д.
Візьміть на замітку прості рецепти деяких страв для складання економного меню, описані нижче.
Омлет пуляр
Будь-який рецепт омлету цілком можна включати в економне меню на тиждень до двох разів для будь-якої родини, у тому числі тої, що складається з 4 осіб.
Інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- молоко – 1 ст. л.;
- масло рослинне – 1 ст. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- Охолоджені яйця поділяємо на білки і жовтки. Жовтки розмішуємо з молоком в однорідну масу, присолюємо (можна додати перець при бажанні).
- Білки збиваємо з дрібкою солі до отримання щільної піни.
- На розігріту з олією сковорідку виливаємо жовткову масу, зверху кухонною лопаткою рівномірно по всій поверхні жовтків викладаємо білки.
- Нагрівання зменшуємо і готуємо під кришкою 10-12 хвилин. Якщо білкова частина омлету набула характерну щільність, відключаємо вогонь.
- Розрізаємо омлет навпіл, кладемо одну половину на іншу, з’єднуючи білкові частини.
- Подаємо ефектний і дуже смачний омлет на сніданок або вечерю. Для сім’ї з 4 осіб кількість продуктів збільшуємо відповідно.
Котлети з сочевиці
При складанні економного меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік не забуваємо про рецепт дуже смачних котлет з сочевиці.
Інгредієнти:
- сочевиця – 1 ст.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- сіль, перець за смаком;
- олія рослинна;
- борошно – 2 ст. л.
Приготування:
- Сочевицю заливаємо водою і залишаємо на ніч або на кілька годин для розм’якшення.
- До моменту приготування очищаємо овочі, моркву нарізаємо довільними шматками, зручними для подрібнення в м’ясорубці.
- Цибулю нарізаємо, як зазвичай для теплової обробки на сковороді з маслом.
- Промиту сочевицю разом з морквою подрібнюємо в м’ясорубці, додаємо обсмажені цибулю, сіль, перець і спеції.
- У фарш для котлет з сочевиці вносимо роздавлений або натертий часник і борошно, ретельно вимішуємо. Ділимо на порції і надаємо їм традиційну для котлет форму (круглу або довгасту).
- Обсмажуємо котлети з маслом з одного боку до рум’яної скоринки, перевертаємо їх, додаємо трохи води. Закриваємо сковороду кришкою і готуємо 10-15 хвилин.
- Подаємо блюдо з будь-яким гарніром на обід або на вечерю.
Коржі з картоплею і сиром
Для смачного та економного меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік цілком підійде рецепт ситних коржів з картоплею і сиром.
Інгредієнти:
- кефір – 250 г;
- яйце;
- борошно – 3 ст.;
- сода – ¼ ч. л;
- сіль, перець.
Для начинки:
- картопля – 300 г;
- сир твердий або домашній – 80-100 г;
- сіль, перець за смаком;
- часник – 1-2 зубчики;
- паприка – ½ ч. л;
- кріп, петрушка (зелена цибуля) – невеликий пучок;
Приготування:
- У рідкої суміші інгредієнтів для тіста (теплий кефір, яйце) розчиняємо сіль і соду.
- Підсипаючи просіяне борошно, замішуємо м’яке тісто, вкриваємо плівкою і залишаємо до готовності.
- Картоплю очищаємо, заливаємо окропом, щоб максимально зберегти корисні речовини і варимо до готовності.
- Розім’явши картоплю в пюре, збираємо начинку. Для цього додаємо натертий сир, подрібнену зелень і вичавлений часник, а також сіль і спеції за смаком.
- З начинки можна відразу сформувати невеликі порційні кульки 7-8 см в діаметрі або розкладати начинку ложками.
- Розділивши тісто на частини, надаємо кожній круглу форму, закриваємо плівкою. Дістаючи з-під плівки заготовки тіста по черзі, розгортаємо в невеликі коржі, кладемо начинку і защипуємо краю.
- Отриманим кулі з начинкою надаємо плоску форму і розгортаємо в тонкий коржик.
- Випікаємо коржі без масла на сухій розігрітій сковороді з двох сторін до утворення скориночки.
- Подаємо коржі, нарізавши на сегменти, з будь-яким соусом або вершковим маслом.
Картопляний соус з м’ясом
У економне меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік обов’язково слід включити м’ясне блюдо, приготовлене по простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- м’ясо (будь-якого виду, можна на кості) – 400 г;
- цибуля – 3 шт.;
- морква – 1 шт.;
- томатна паста – 1 ст. л;
- картопля – 1 кг;
- сіль, перець;
- масло рослинне для обсмажування;
- спеції, пряні трави.
Приготування:
- Промите і нарізане шматочками м’ясо викладаємо на розігріту з маслом на сильному вогні підходящу ємність з товстим дном або казан.
- Обсмаживши м’ясо до «рум’яних бочків», вогонь трохи зменшуємо і додаємо дрібно нарізану цибулю. Продовжуємо процес теплової обробки разом з цибулею до придбання ним золотистого кольору.
- Поки м’ясо з цибулею обсмажуються, нарізаємо моркву і приєднуємо її до решти інгредієнтів, продовжуючи обжарку. Все солимо, перчимо і додаємо спеції, перемішуємо.
- Наливаємо в ємність з обсмажуваними інгредієнтами окріп в бажаній кількості (в залежності від того, який консистенції потрібен соус). Залишаємо кипіти на слабкому вогні, готуємо картоплю.
- Очищений і нарізаний великими шматками картоплю (частина нарізаємо дуже дрібно, щоб розварився та «загустів» соус), викладаємо в киплячий соус і знову даємо закипіти, додавши вогонь.
- Варимо м’ясний соус з картоплею при невеликому кипінні до готовності овочів. При бажанні в соус можна злегка «загустити», обсмаживши ложку борошна на сковороді і додавши невелику кількість бульйону, потім помістити в загальну ємність.
Сирне печиво
У економне меню на тиждень для сім’ї будь-якого складу, в тому числі і з 4 чоловік, включаємо смачний і простий десерт домашнього приготування по одному з кращих рецептів.
Інгредієнти:
- борошно – 230 г;
- сир – 200 г;
- масло вершкове – 100 г;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- сіль, цукор за смаком.
Приготування:
- Сир розминаємо виделкою, позбавляючись від грудочок. У нього натираємо на тертці заморожене масло. Викладаємо на тісто розпушувач, сіль і цукор, все грунтовно вимішуємо (борошно не додаємо, поки маса не стане однорідною з рівномірним розподілом інгредієнтів).
- Викладаємо на тісто 2/3 просіяного борошна, виробляємо заміс тіста вручну. Воно повинно вийти дуже м’яким, пластичним (довго його не місимо), відправляємо в холодильник на півгодини.
- Тісто ділимо на частини (для зручності), розгортаємо в пласт товщиною 5 мм, вирізаємо гуртки, використовуючи будь-який підручний засіб. Кожен гурток макаємо в цукор, викладений на тарілку, звертаємо навпіл два рази, цукровою стороною назовні.
- Викладаємо заготовки для печива на деко, випікаємо при 180 °С 20-25 хвилин.
Курячий суп з галушками
Скласти економне меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік дуже просто, використовуючи нескладні рецепти смачних традиційних страв.
Інгредієнти на 3 літри води:
- куряче філе (або інші частини курки) – 500 г;
- цибуля – 1 шт. + 1 шт. бульйон;
- морква – 1 шт.;
- масло рослинне – 2 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- зелень – невеликий пучок;
- сіль, перець.
Для галушок:
- яйце;
- сметана – 1 ст. л.;
- борошно – 3 ст. л.;
- сіль.
Приготування:
- Промиваємо куряче м’ясо, нарізаємо невеликими шматочками, опускаємо в каструлю з водою, поставлену на вогонь. У бульйон кладемо очищену цибулину цілком, солимо за смаком і варимо 30-40 хвилин.
- До кінця варіння бульйону готуємо обжарку з цибулі і моркви, зроблену традиційно. Викладаємо обсмажені овочі в бульйон, додаємо попередньо очищену і нарізану шматочками картоплю.
- Продовжуємо варити бульйон з овочами до готовності картоплі, одночасно замішуємо тісто для галушок.
- Для тіста змішуємо яйце зі сметаною і сіллю, додаємо борошно, домагаючись отримання консистенції густої сметани.
- В кінці приготування супу викладаємо тісто чайною ложкою в бульйон.
- Варимо суп з галушками ще 7-8 хвилин, відключаємо нагрівання.
- Розкладаємо по тарілках шматочки м’яса і подрібнену зелень, наливаємо трохи постояв ситний суп з галушками, подаємо до столу.
Вінегрет з квасолею
У економне меню для будь-якої родини, у тому числі складається з 4 осіб, неодмінно включаємо страви, приготовані за рецептами з бобовими (корисний, смачний і бюджетний інгредієнт).
Інгредієнти:
- буряк – 2 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- морква – 2 шт.;
- квасоля консервована – 6 ст. л.;
- огірки солоні – 2 шт.;
- капуста – 100 р;
- цибуля – ½ шт;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- оцет – 1 ч. л;
- сіль, перець.
Приготування:
- Буряк, картоплю і моркву відварюємо в мундирі до готовності, залишаємо остигати.
- Всі овочі очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками, як зазвичай для цієї страви, викладаємо в загальну ємність.
- До овочевої нарізки додаємо дрібно нарізану цибулю, тонко нашатковану капусту і квасолю, слив маринад з банки.
- Додаємо до зібраних підготовленим інгредієнтів кубики солоних огірків, сіль, перець, рослинна олія і оцет, перемішуємо.
- Щоб салат виглядав яскравіше, і всі інгредієнти зберегли свій колір (а не придбали колір буряка), додаємо її в останню чергу.
Подаємо смачний і корисний бюджетний салат до столу як можна частіше як самостійне блюдо або як гарнір.