Економне меню на тиждень для сім’ї з 4 осіб

Для кращої організації різноманітного харчування сім’ї з 4 чоловік на тиждень без зайвого навантаження на скромний бюджет буде раціонально скласти економне меню. Допоможуть прості рецепти з покроковими фото, представлені далі.

Приблизний перелік основних простих страв для включення в меню на кожен день

Понеділок

  • сніданок – вівсяномлинці з яблуками (сухофруктами);
  • обід – салат з селерою і морквою, суп-пюре гороховий з грінками;
  • вечеря – буряковий салат з горіхами.

Вівторок

  • сніданок – сирники або сирна запіканка;
  • обід – фруктовий салат, дріжджові коржі з картоплею і сиром;
  • вечеря – гречані котлети.

Середа

  • сніданок млинці з грибним припеком;
  • обід – салат з морквою по-корейськи, плов з куркою;
  • вечеря – пшоняна каша з медом.

Четвер

  • сніданок – омлет пуляр або звичайний;
  • обід – салат з пекінської капусти, соус з м’ясом (будь-яким);
  • вечеря – котлети з сочевиці з картопляним пюре.

П’ятниця

  • сніданок – кукурудзяні коржі з лляним борошном;
  • обід – салат овочевий, суп з галушками;
  • вечеря – вінегрет з квасолею.

Субота

  • сніданок – курячі нагетси;
  • обід – салат зі свіжої капусти, печеня з курячої печінки з будь-яким гарніром;
  • вечеря – молочна локшина.

Неділя

  • сніданок – оладки з начинкою;
  • обід – салат з помідорів і огірків, локшина з курячими крильцями, піца з сиром;
  • вечеря – заливний пиріг з капустою.

Крім основних страв, в меню слід включити перекуси з кисломолочними продуктами і фруктами, а також каші з гречки, вівсянки, пшона та інших круп. Крім того, не варто забувати і про різноманітні рецепти економних десертів:

  • ароматний хмиз;
  • галетна домашня печінка;
  • сирне печиво;
  • пиріг з вишнею;
  • плюшки дріжджові;
  • шоколадні пряники з кукурудзяної і льняної муки і т. д.

Візьміть на замітку прості рецепти деяких страв для складання економного меню, описані нижче.

Омлет пуляр

Будь-який рецепт омлету цілком можна включати в економне меню на тиждень до двох разів для будь-якої родини, у тому числі тої, що складається з 4 осіб.

Інгредієнти:

  • яйця – 3 шт.;
  • молоко – 1 ст. л.;
  • масло рослинне – 1 ст. л.;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • Охолоджені яйця поділяємо на білки і жовтки. Жовтки розмішуємо з молоком в однорідну масу, присолюємо (можна додати перець при бажанні).

  • Білки збиваємо з дрібкою солі до отримання щільної піни.

  • На розігріту з олією сковорідку виливаємо жовткову масу, зверху кухонною лопаткою рівномірно по всій поверхні жовтків викладаємо білки.

  • Нагрівання зменшуємо і готуємо під кришкою 10-12 хвилин. Якщо білкова частина омлету набула характерну щільність, відключаємо вогонь.

  • Розрізаємо омлет навпіл, кладемо одну половину на іншу, з’єднуючи білкові частини.
  • Подаємо ефектний і дуже смачний омлет на сніданок або вечерю. Для сім’ї з 4 осіб кількість продуктів збільшуємо відповідно.

Котлети з сочевиці

При складанні економного меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік не забуваємо про рецепт дуже смачних котлет з сочевиці.

Інгредієнти:

  • сочевиця – 1 ст.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія рослинна;
  • борошно – 2 ст. л.

Приготування:

  • Сочевицю заливаємо водою і залишаємо на ніч або на кілька годин для розм’якшення.

  • До моменту приготування очищаємо овочі, моркву нарізаємо довільними шматками, зручними для подрібнення в м’ясорубці.

  • Цибулю нарізаємо, як зазвичай для теплової обробки на сковороді з маслом.

  • Промиту сочевицю разом з морквою подрібнюємо в м’ясорубці, додаємо обсмажені цибулю, сіль, перець і спеції.

  • У фарш для котлет з сочевиці вносимо роздавлений або натертий часник і борошно, ретельно вимішуємо. Ділимо на порції і надаємо їм традиційну для котлет форму (круглу або довгасту).
  • Обсмажуємо котлети з маслом з одного боку до рум’яної скоринки, перевертаємо їх, додаємо трохи води. Закриваємо сковороду кришкою і готуємо 10-15 хвилин.

  • Подаємо блюдо з будь-яким гарніром на обід або на вечерю.

Коржі з картоплею і сиром

Для смачного та економного меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік цілком підійде рецепт ситних коржів з картоплею і сиром.

Інгредієнти:

  • кефір – 250 г;
  • яйце;
  • борошно – 3 ст.;
  • сода – ¼ ч. л;
  • сіль, перець.

Для начинки:

  • картопля – 300 г;
  • сир твердий або домашній – 80-100 г;
  • сіль, перець за смаком;
  • часник – 1-2 зубчики;
  • паприка – ½ ч. л;
  • кріп, петрушка (зелена цибуля) – невеликий пучок;

Приготування:

  • У рідкої суміші інгредієнтів для тіста (теплий кефір, яйце) розчиняємо сіль і соду.

  • Підсипаючи просіяне борошно, замішуємо м’яке тісто, вкриваємо плівкою і залишаємо до готовності.

  • Картоплю очищаємо, заливаємо окропом, щоб максимально зберегти корисні речовини і варимо до готовності.
  • Розім’явши картоплю в пюре, збираємо начинку. Для цього додаємо натертий сир, подрібнену зелень і вичавлений часник, а також сіль і спеції за смаком.

  • З начинки можна відразу сформувати невеликі порційні кульки 7-8 см в діаметрі або розкладати начинку ложками.

  • Розділивши тісто на частини, надаємо кожній круглу форму, закриваємо плівкою. Дістаючи з-під плівки заготовки тіста по черзі, розгортаємо в невеликі коржі, кладемо начинку і защипуємо краю.

  • Отриманим кулі з начинкою надаємо плоску форму і розгортаємо в тонкий коржик.
  • Випікаємо коржі без масла на сухій розігрітій сковороді з двох сторін до утворення скориночки.

  • Подаємо коржі, нарізавши на сегменти, з будь-яким соусом або вершковим маслом.

Картопляний соус з м’ясом

У економне меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік обов’язково слід включити м’ясне блюдо, приготовлене по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • м’ясо (будь-якого виду, можна на кості) – 400 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. л;
  • картопля – 1 кг;
  • сіль, перець;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • спеції, пряні трави.

Приготування:

  • Промите і нарізане шматочками м’ясо викладаємо на розігріту з маслом на сильному вогні підходящу ємність з товстим дном або казан.
  • Обсмаживши м’ясо до «рум’яних бочків», вогонь трохи зменшуємо і додаємо дрібно нарізану цибулю. Продовжуємо процес теплової обробки разом з цибулею до придбання ним золотистого кольору.

  • Поки м’ясо з цибулею обсмажуються, нарізаємо моркву і приєднуємо її до решти інгредієнтів, продовжуючи обжарку. Все солимо, перчимо і додаємо спеції, перемішуємо.

  • Наливаємо в ємність з обсмажуваними інгредієнтами окріп в бажаній кількості (в залежності від того, який консистенції потрібен соус). Залишаємо кипіти на слабкому вогні, готуємо картоплю.
  • Очищений і нарізаний великими шматками картоплю (частина нарізаємо дуже дрібно, щоб розварився та «загустів» соус), викладаємо в киплячий соус і знову даємо закипіти, додавши вогонь.

  • Варимо м’ясний соус з картоплею при невеликому кипінні до готовності овочів. При бажанні в соус можна злегка «загустити», обсмаживши ложку борошна на сковороді і додавши невелику кількість бульйону, потім помістити в загальну ємність.

Сирне печиво

У економне меню на тиждень для сім’ї будь-якого складу, в тому числі і з 4 чоловік, включаємо смачний і простий десерт домашнього приготування по одному з кращих рецептів.

Інгредієнти:

  • борошно – 230 г;
  • сир – 200 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • сіль, цукор за смаком.

Приготування:

  • Сир розминаємо виделкою, позбавляючись від грудочок. У нього натираємо на тертці заморожене масло. Викладаємо на тісто розпушувач, сіль і цукор, все грунтовно вимішуємо (борошно не додаємо, поки маса не стане однорідною з рівномірним розподілом інгредієнтів).

  • Викладаємо на тісто 2/3 просіяного борошна, виробляємо заміс тіста вручну. Воно повинно вийти дуже м’яким, пластичним (довго його не місимо), відправляємо в холодильник на півгодини.

  • Тісто ділимо на частини (для зручності), розгортаємо в пласт товщиною 5 мм, вирізаємо гуртки, використовуючи будь-який підручний засіб. Кожен гурток макаємо в цукор, викладений на тарілку, звертаємо навпіл два рази, цукровою стороною назовні.

  • Викладаємо заготовки для печива на деко, випікаємо при 180 °С 20-25 хвилин.

Курячий суп з галушками

Скласти економне меню на тиждень для сім’ї з 4 чоловік дуже просто, використовуючи нескладні рецепти смачних традиційних страв.

Інгредієнти на 3 літри води:

  • куряче філе (або інші частини курки) – 500 г;
  • цибуля – 1 шт. + 1 шт. бульйон;
  • морква – 1 шт.;
  • масло рослинне – 2 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • зелень – невеликий пучок;
  • сіль, перець.

Для галушок:

  • яйце;
  • сметана – 1 ст. л.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • сіль.

Приготування:

  • Промиваємо куряче м’ясо, нарізаємо невеликими шматочками, опускаємо в каструлю з водою, поставлену на вогонь. У бульйон кладемо очищену цибулину цілком, солимо за смаком і варимо 30-40 хвилин.

  • До кінця варіння бульйону готуємо обжарку з цибулі і моркви, зроблену традиційно. Викладаємо обсмажені овочі в бульйон, додаємо попередньо очищену і нарізану шматочками картоплю.

  • Продовжуємо варити бульйон з овочами до готовності картоплі, одночасно замішуємо тісто для галушок.
  • Для тіста змішуємо яйце зі сметаною і сіллю, додаємо борошно, домагаючись отримання консистенції густої сметани.

  • В кінці приготування супу викладаємо тісто чайною ложкою в бульйон.

  • Варимо суп з галушками ще 7-8 хвилин, відключаємо нагрівання.
  • Розкладаємо по тарілках шматочки м’яса і подрібнену зелень, наливаємо трохи постояв ситний суп з галушками, подаємо до столу.

Вінегрет з квасолею

У економне меню для будь-якої родини, у тому числі складається з 4 осіб, неодмінно включаємо страви, приготовані за рецептами з бобовими (корисний, смачний і бюджетний інгредієнт).

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • квасоля консервована – 6 ст. л.;
  • огірки солоні – 2 шт.;
  • капуста – 100 р;
  • цибуля – ½ шт;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • оцет – 1 ч. л;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Буряк, картоплю і моркву відварюємо в мундирі до готовності, залишаємо остигати.
  2. Всі овочі очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками, як зазвичай для цієї страви, викладаємо в загальну ємність.
  3. До овочевої нарізки додаємо дрібно нарізану цибулю, тонко нашатковану капусту і квасолю, слив маринад з банки.
  4. Додаємо до зібраних підготовленим інгредієнтів кубики солоних огірків, сіль, перець, рослинна олія і оцет, перемішуємо.
  5. Щоб салат виглядав яскравіше, і всі інгредієнти зберегли свій колір (а не придбали колір буряка), додаємо її в останню чергу.

Подаємо смачний і корисний бюджетний салат до столу як можна частіше як самостійне блюдо або як гарнір.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь