Червоний борщ — традиційне українське блюдо з багатовіковою історією. У кожній країні його готують по-різному. А у кожної господині є свій секретний рецепт, який перейшов до неї від прапрабабусі. Борщ став настільки популярним, що про нього чули практично в кожному куточку світу. Але існують такі факти про борщ, які здивують навіть справжнього цінителя.
Все з часом змінюється, ось і рецепт улюбленої першої страви зазнав масу змін. За старих часів борщем називали юшку з борщівника. Пізніше-овочевий суп з м’ясом і грибами, який готували в глиняних горщиках або Казанці. Зварений в печі борщ був густий і неймовірно смачний. Зараз така техніка зустрічається рідко, в основному в селах. А які ще цікаві факти приховує це блюдо.
Цікаві факти про борщ
- Історія борщу налічує близько 500 років. Хоча точної інформації немає, але перші письмові згадки про цю страву зустрічаються в рукописах XVI–XVII століть. У ці ж роки в можна було знайти рецепти приготування борщу з борщівника, буряка і капусти.
- У першому борщі не було картоплі і томатів. Ці овочі завезли в Східну Європу тільки в XVIII-XIX століттях. Щоб додати страві кислоти, в нього додавали кислу капусту, ягоди і сироватку. А з появою американських помідорів в хід пішла томатна заправка.
- Назва страви, швидше за все, пішла від борщівника, молоде листя якого додавали в суп. Не варто плутати рослину з його отруйним і колючим родичем. Незабаром борщівник перестали вживати в їжу. Але назва так і залишилася закріплена за супом з буряком.
- Найбільш поширена думка, що борщ — традиційна страва в Україні. Але в інших країнах Східної Європи його теж люблять і готують по-своєму. У Литві віддають перевагу холодному борщу на кефірі з додаванням тертого буряка і свіжих огірків. У Білорусі не кидають капусту. А поляки придумали відразу три види: білий борщ на заквасці з житнього борошна, червоний з буряком і капусник.
- Різноманітність рецептів просто вражає. Склад і кількість інгредієнтів відрізняється не тільки у різних народів, але і в різних куточках однієї країни. Наприклад, Київський борщ варять з трьох видів м’яса, а ще додають натуральний хлібний квас.
- У США є “борщовий пояс”. В околицях Нью-Йорка існує місцевість, яку заселили євреї-Ашкенази. Це вихідці зі слов’янських країн, які привезли з собою рецепт борщу. Місцеві жителі назвали цю територію the Borscht Belt.
- Кулінарне творіння підкорило не тільки Землю, а й Космос. Рецепт для космонавтів розробили в одному з НДІ. Тепер вони можуть поласувати улюбленою стравою навіть на відстані в сотні тисяч кілометрів від дому.
- “Індекс борщу” – це неофіційний спосіб визначення реальної купівельної спроможності населення. Таким чином прораховують вартість набору продуктів для приготування каструлі борщу. За допомогою індексу на території України проводять аналіз коливань вартості споживчого кошика.
- Регулярне вживання борщу позитивно впливає на серцево-судинну систему. Буряк сприяє розширенню судин, що допомагає знизити тиск. Також овочевий суп корисний для шлунка. Він містить багато вітамінів і мікроелементів.
- Як і у інших популярних речей, у борщу теж є своє свято. У різних країнах проводять багато фестивалів. Але наймасштабнішим визнаний той, що влаштовують у вересні в невеликому містечку Борщеві Тернопільської області в Україні. Досвідчені кухарі діляться рецептами і проводять майстер-класи. А в кінці всі бажаючі можуть покуштувати зварений на багатті борщ.
Якщо ви досі не знаєте, як приготувати смачний борщ, не варто засмучуватися. Загляньте до нас на сайт, і ви знайдете багато цікавих рецептів. Сподіваємося, вам сподобалися ці незвичайні факти про борщ. А що Ви знаєте про улюблену страву?