Факти про чай

цікаві факти про чай

У давнину чай вживали як ліки. У сучасному світі цей напій є важливою частиною повсякденного життя, будь то швидкий ковток на ходу або вишуканий сімейний ритуал. Коли справа стосується вибору чаю, у кожного є свій фаворит. Серед безлічі сортів чаю обов’язково знайдеться один на ваш смак. Ми розповімо вам про деякі особливості чаю, щоб ви навчилися ще краще розбиратися в найпопулярнішому напої людства.

Цікаві факти про чай

  1. Всі сорти чаю (чорний, білий, зелений, улун) походять з тої ж рослини Camellia Sinensis. На смак і запах вони стають різними тільки після обробки.
  2. Технічно, каркаде і трав’яні чаї не відносяться до сортів чаю — це трав’яні напої.
  3. Чайне листя збирають не тільки з кущів на плантаціях, а й з дерев. Але такий чай дорожче звичайного, зате містить більше корисних речовин і вітамінів.
  1. Сорт “Earl Grey” з’явився випадково: під час транспортування чаю корабель потрапив у шторм, розбилася одна з бочок з бергамотовою олією, аромат просочив мішки з чайним листям. Партію забракували і збули задешево, але покупці високо оцінили незвичайний смак і збільшили попит на новинку.
  2. Закопування чаю пуер в землю – це не більше, ніж байка. Специфічний прілий запах з’являється зовсім не тому. Пуер витримується в дуже вологому приміщенні близько місяця і регулярно збризкується водою.
  3. Зелений пуер цінується набагато вище, ніж чорний. Так що для місцевого населення виробництво чаю – відмінна інвестиція.
  1. Справжній чай ніколи не буває ароматизованим. Якщо до напою додали штучний ароматизатор, не може бути й мови про його якість.
  2. Справжній молочний улун з приємною вершковою ноткою виробляють тільки в Тайвані. Англійці побажали посилити цей присмак добавками, і, на жаль, тепер «молочний чай» практично весь ароматизований.
  3. Найбільше чаю вживають в Туреччині. На одного жителя припадає близько 3 кг чаю на рік.
  4. Чай перед заварюванням обов’язково потрібно промивати, а чайник — обдати окропом. Тільки після засипати чай, залити окропом, промити, злити воду і знову влити окріп на 15 секунд. Та, і ніякого настоювання від 3 до 5 хвилин!
  5. Заварку після чаювання обов’язково потрібно викинути: повторно заварений напій буде несмачний і токсичний для організму.

Пам’ятайте, що чай – напій тонізуючий через вміст кофеїну. Але при помірному вживанні і правильному приготуванні він виключно корисний!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь