Цей неймовірно ніжний пиріг дуже нагадує чізкейк. Але по суті ним не є – ніякого сиру в складі немає і в помині. Начинка готується на основі жирної сметани і ванільного пудингу. Додаткову ніжність йому надають збиті білки.
Обов’язкова умова для цього пирога (як і для всіх сметанників, чізкейків і сирників) – повне охолодження і стабілізація в холодильнику протягом хоча б 4 годин. Після цього ви повною мірою зможете насолодитися його ніжним смаком і консистенцією.
Якщо ви не можете знайти у продажу готовий ванільний пудинг, використовуйте замість нього 25 г кукурудзяного крохмалю, 10 г звичайного і 5 г ванільного цукру (обидва види цукру додаємо при збиванні білків).
- Тісто
- Масло вершкове 120 грам
- Цукор-пісок 70 грам
- Ванільний цукор 1 ч. л.
- Куряче яйце 3 шт.
- Борошно пшеничне 250 грам
- Розпушувач ½ ч. л.
- Начинка
- Цукор-пісок 125 грам
- Ванільний пудинг в порошку 40 грам
- Сметана 25% 600 грам
- Готуємо тісто. Масло збиваємо зі звичайним і ванільним цукром до кремоподібного стану.
- Додаємо жовтки і знову збиваємо. Додаємо просіяне з розпушувачем борошно і замішуємо пластичне тісто.
- Ділимо його навпіл, формуємо диски, загортаємо в плівку і кладемо в холодильник на півгодини.
- Білки збиваємо з цукром до середніх піків.
- Додаємо просіяний пудинг і акуратно перемішуємо лопаткою рухами від низу до верху.
- Додаємо сметану і знову акуратно перемішуємо.
- Форму застилає пергаментом так, щоб після охолодження готовий пиріг можна було вийняти за краї пергаменту.
- Виймаємо тісто з холодильника. З однієї частини розгортаємо квадрат під розміри дна форми (товщина пласта – близько 3 мм). Укладаємо в форму. З тіста, що залишилося розгортаємо бортики (для форми 24*24 см висота близько 4 см). Також укладаємо в форму. Наколюємо дно виделкою.
- Викладаємо начинку в форму. Розрівнюємо.
- Відправляємо в попередньо розігріту до 150 градусів духовку і випікаємо протягом 40-45 хвилин або трохи довше – поки начинка не схопиться. У готовому пирозі вона повинна тремтіти посередині при постукуванні по борту форми.
- Охолоджуємо пиріг у формі до кімнатної температури, потім ставимо в холодильник і даємо вистоятися протягом мінімум 4 годин.
Остиглий пиріг виймаємо з форми, нарізаємо і подаємо.