Холодець – традиційно українське блюдо, яке часто готують в домашніх умовах на свята. Його можна зварити з одного виду м’яса або з поєднання кількох, але зараз поговоримо про те, як приготувати блюдо з яловичини.
Смачний холодець з яловичини з желатином
В домашніх умовах приготувати холодець з яловичини зовсім нескладно. Головне, вибрати свіже, а не заморожене м’ясо, і краще всього віддати перевагу частин на кістки, з яких бульйон виходить більш наваристим. Зварити холодець можна як з желатином, так і без додавання желюючих речовин.
Інгредієнти:
- 2,5 кг яловичини на кістці;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 10 зубчиків часнику;
- 3 лаврових листа;
- 5 горошин перцю;
- 5 горошин запашного перцю;
- 60 г желатину;
- сіль за смаком.
Приготування:
- У глибоку каструлю кладемо м’ясо, повністю заливаємо його холодною водою і ставимо на вогонь.
- Як тільки вміст каструлі почне кипіти, воду зливаємо, м’ясо промиваємо, повертаємо назад у ємність, вливаємо чисту воду і знову ставимо на вогонь.
- Після закипання варимо яловичину на самому малому вогні протягом години, після додаємо очищену цибулину, моркву і перець горошком. Тушкуємо бульйон ще 4 години.
- Кладемо лавровий лист, подрібнений часник, додаємо сіль і варимо бульйон ще 1,5 години.
- З бульйону прибираємо м’ясо, воно повинно легко відходити від кістки, а також всі овочі. Бульйон проціджуємо від спецій та дрібних кісточок.
- Так як варився бульйон без додавання яловичих ніжок, то використовуємо желатин, який засипаємо в яловичий навар і добре перемішуємо.
- М’ясо ріжемо на шматочки, пробуємо на сіль. Після перчимо, при бажанні додаємо дрібно порубаний часник, вливаємо пару ополоників бульйону і перемішуємо.
- Розкладаємо яловичину по формочках, відносимо на холод, щоб м’ясо злегка застигло.
- Потім заливаємо його теплим бульйоном і переносимо в прохолодне місце до повного застигання.
Перед відварюванням м’ясо потрібно обов’язково замочити. Така процедура очищає його від згустків крові. Для цього яловичину заливаємо холодною водою, залишаємо мінімум на 3 години, а краще на всю ніч.
Холодець із яловичих ніжок без желатину
Приготувати в домашніх умовах смачний холодець без желатину можна, якщо використовувати такі частини туші, як яловичі ніжки. Але в ідеалі краще зварити холодець з ніжок і м’якоті яловичини.
Інгредієнти:
- яловича ніжка;
- 1 кг м’якоті яловичини;
- 1 цибулина;
- 2 лаврових листа;
- 5-6 зубчиків часнику;
- чорний перець і сіль за смаком.
Приготування:
- Почнемо з того, що розбираємо яловичу ніжку. Краще це робити звичайним ножем, а не рубати її. Також для холодцю краще вибирати передню ніжку, вона смачніша.
- Перекладаємо ніжку в каструлю з холодною водою, ставимо на вогонь, в процесі закипання знімаємо піну і варимо поки тільки одну частину туші протягом 4 годин
- Після ніжці кладемо м’якоть яловичини і після закипання варимо ще 1,5 години.
- Тепер бульйон солимо, кладемо цибулю і лаврові листочки, варимо півгодини і знімаємо з вогню.
- З звареного бульйону дістаємо все м’ясо, викидаємо цибулю і лавровий лист.
- Після в ще гарячий бульйон засипаємо дрібно покришений часник, повертаємо нарізане на шматочки м’ясо, перемішуємо.
- Даємо бульйону з м’ясом і часником трохи постояти, підсипаємо мелений перець, пробуємо на сіль, розливаємо по формах, переносимо холодець в прохолодне місце і чекаємо його повного застигання.
Бульйон повинен варитися на самому малому вогні не менше 5-6 годин, не можна допускати його інтенсивного кипіння, тільки так він вийде прозорим, смачним і наваристим.
Холодець з м’яса курки і яловичини
Приготувати холодець в домашніх умовах можна як з однієї яловичини, так і з додаванням курячого м’яса. Їх поєднання робить холодець смачним і не таким калорійним. А додавання зелені додасть страві соковитості і яскравості.
Інгредієнти:
- 400 г яловичини;
- 2 курячі ніжки;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 4 лаврових листа;
- 6 горошин запашного перцю;
- 2 головки часнику;
- пучок кропу;
- сіль за смаком;
- желатин за бажанням.
Приготування:
- В об’ємну каструлю, бажано з товстим дном, перекладаємо всі м’ясні продукти і заливаємо водою.
- Додаємо очищені цілі головки цибулі, моркву, лавровий лист і ставимо на вогонь.
- В процесі закипання не забуваємо зняти піну, а вже після того, як вміст каструлі повністю закипить, підсипаємо сіль, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо бульйон під кришкою протягом 6-8 годин.
- З готового бульйону дістаємо всі овочі, вони більше не знадобляться. В окрему миску викладаємо м’ясо, а бульйон проціджують.
- М’ясо відокремлюємо від кісток, нарізаємо шматочками або пропускаємо через м’ясорубку.
- Дрібно рубаємо зелень кропу і будь-яким зручним способом подрібнюємо часник.
- По формах розкладаємо м’ясо, зверху присипаємо кропом і часником. Хто любить погостріше, може посипати чорним меленим перцем.
- Тепер вміст формочок заливаємо бульйоном і відносимо у прохолодне місце. Якщо є побоювання, що холодець не застигне, то в бульйон додаємо желатин.
Для холодцю можна використовувати курячі ніжки, але деякі господині радять варити разом з яловичиною спинку курячої тушки. Вона жирна, і бульйон з неї виходить наваристим і красивим.
Холодець з яловичини і свинини
Деякі господині вважають за краще варити холодець в домашніх умовах з яловичини і свинини. Приготувати холодець можна з різних частин туші, але якщо не хочеться додавати в бульйон таку речовину, як желатин, то краще використовувати яловичину на кістці і свинячі ніжки.
Інгредієнти:
- 1,5 кг яловичини;
- 2,3 кг свинини;
- 1 цибулина;
- 1-2 моркви;
- 2 лаврових листа;
- 4-5 горошин перцю;
- 1 ч. л. чорного меленого перцю;
- 3 ст. л. солі;
- 3 головки часнику.
Приготування:
- Всі м’ясні продукти добре промиваємо. Якщо використовуються свинячі ніжки, то обов’язково зскрібаєм ножем з їх поверхні всі забруднення.
- Складаємо у велику каструлю, слідом вливаємо воду, ставимо на вогонь і стежимо, щоб не упустити момент закипання і прибрати всю піну. Після варимо бульйон протягом 4,5-5 годин.
- В цей час готуємо інші інгредієнти, а саме: очищаємо велику цибулину, моркву, зубчики часнику і відміряє потрібну кількість спецій і приправ. Після закінчення 3,5 годин відправляємо все це в каструлю.
- Як тільки бульйон буде повністю готовий, прибираємо з нього овочі і все м’ясо. Моркву з цибулею викидаємо, м’яса даємо трохи часу охолонути, а бульйон проціджують.
- Часник пропускаємо через прес або м’ясорубку і переходимо до оброблення м’яса його кладемо в одну миску, а всі желюючі частинки і шкіру – в іншу. Весь зайвий жир і непотрібні хрящики викидаємо.
- М’ясо нарізаємо шматочками, інші частини подрібнюємо на м’ясорубці.
- У каструлю кладемо м’ясо і все те, що перекрутили на м’ясорубці, вливаємо бульйон і додаємо сіль. Доводимо до кипіння. З поверхні бульйону знімаємо жир.
- Після закипання засипаємо зубчики пряного овоча і мелений перець. Перемішуємо, знімаємо з вогню і розливаємо вміст каструлі по формочках.
- Прибираємо холодець в прохолодне місце на 3-4 години.
Щоб холодець добре застиг, в процесі варіння не можна доливати води і заважати вміст каструлі, тому рівень води має бути на 2 см вище рівня м’яса.
Холодець з яловичини в мультиварці
Деякі господині вважають за краще варити холодець в домашніх умовах за допомогою мультиварки, адже саме завдяки такому кухонному приладі бульйон буде нудитися. Приготувати холодець можна як з однієї яловичини, так і з додаванням інших видів м’яса.
Інгредієнти:
- 1 кг яловичини на кістці;
- 700 г свинячих ніжок;
- 700 г свинячої рульки;
- 1 цибулина;
- 3 моркви;
- 2 лаврових листа;
- зелень петрушки;
- 3-4 зубчики часнику;
- горошини чорного і запашного перцю;
- 1 ст. л. солі.
Приготування:
- У чашу мультиварки відправляємо свинячі ніжки і рульку свинини, кладемо яловичину на кістці.
- Також додаємо цибулину прямо в лушпинні, очищену моркву, горошини чорного і запашного перцю за смаком.
- Заливаємо вміст чаші холодною водою до позначки 1,8, після засипаємо сіль, закриваємо кришкою і встановлюємо режим «Гасіння» на 7 годин.
- Після сигналу з бульйону прибираємо все м’ясо, овочі та прянощі, одну моркву відкладаємо для прикраси, решту викидаємо.
- Свинину і яловичину перебираємо, ріжемо на шматочки. Моркву ріжемо кружальцями.
- На дно формочок розкладаємо листочки петрушки, кружечки моркви, а зверху покриваємо все м’ясним шаром.
- Бульйон переливаємо з чаші в іншу ємність крізь дрібне сито, видавлюємо в нього зубчики часнику, розмішуємо і заливаємо вміст формочок. Витримуємо холодець в холоді до повного застигання.
Солити бульйон потрібно кілька міцніше, ніж при варінні супу, в іншому випадку після застигання холодець буде несмачним.
Приготувати холодець з яловичини в домашніх умовах досить просто, головне, не дати бульйону кипіти і варити м’ясо не менше 5-6 годин. Також не варто додавати в холодець багато прянощів, так можна перебити м’ясний аромат. Крім горошин перцю і лаврового аркуша, можна покласти корінь петрушки або селери і таку пряність, як сухий кріп, який додасть холодцю особливий аромат.