Лечо з помідорів — закуска родом з Угорщини. На зиму воно готується без стерилізації, з різними інгредієнтами. За смаком виходить таким, що пальчики оближеш.
Класичний рецепт
Лечо має яскравий часниковий смак і аромат. Готується швидко, легко.
Інгредієнти:
- 4 кг помідорів;
- 3 кг солодкого перцю;
- 250 мл рослинного масла;
- 250 р цукрового піску;
- 2 ст. л. солі;
- перець чорний і запашний горошком за смаком;
- 5 головок часнику;
- 2 ч. л. оцтової есенції.
Приготування:
- Помідори перебрати і підготувати, нарізати невеликими скибочками. Відправити в підходящу ємність для варіння, дочекатися активного кипіння.
- Перець обробити: видалити всі непридатні частини, плодоніжки і насіння. Нарізати на смужки товщиною 1,5 див.
- Як тільки помідори закиплять, знизити нагрів, проварити 15-20 хвилин, попередньо закривши кришкою.
- Вимкнути, невеликими порціями протерти через сито. У результаті виходить чистий томат: без насіння, шкурок.
- Відміряти 4 л томату, відправити назад в каструлю.
- Знову закип’ятити. Тим часом очистити часник, розділивши його на часточки. Нарізати скибочками. Додати до закипевшему томатного соку.
- Сюди ж відправити масло, цукор, сіль, чорний і запашний перець горошком і розмішати.
- Викласти солодкий перець. Закип’ятити, варити 20 хвилин при періодичному помішуванні. Овоч має залишатися трохи жорстким, тоді консервація виходить дійсно смачною.
- Додати оцтову есенцію, продовжити приготування 2-3 хвилини.
- Не вимикаючи нагрівання, розкласти по банках. Закатати герметично. Перевернути, укрити.
- Для закуски рекомендується вибирати перець товстіший, помясистее.
Лечо з помідорів без оцту
У складі рецепту немає оцту. Лечо з помідорів на зиму використовують в якості холодної закуски і для приготування інших страв. Закуска готується швидко, легко і без стерилізації. Виходить настільки смачною, що пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів;
- 3 кг болгарських перців;
- 1 склянка цукру;
- 200 мл рослинного масла;
- 2 ст. л. солі.
Приготування:
- Томати подрібнити до пюреобразного стану будь-яким зручним методом. Вилити у відповідну тару.
- Додати цукор, сіль, масло. Встановити на плиту, виставивши повільний вогонь, і при періодичному помішуванні прогрівати до повного розчинення сипучих інгредієнтів.
- Болгарський перець підготувати до консервації, нарізати крупно. Надіслати до томатної маси. Після закипання варити 15-20 хвилин. Перець повинен дійти до напівготовності.
- Паралельно підготувати банки і кришки.
- Розлити готове лечо, герметично закрити, перевернути, накрити.
Консервацію зберігають у погребі, але таке лечо можна і залишити при кімнатній температурі.
«Ледаче» лечо
Лечо з помідорів готується на зиму швидко і легко. Закуску назвали «ледачою», так як всі продукти просто нарізають і тушкують в одній каструлі. Рецепт без стерилізації, а за смаком виходить таким, що пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 3 кг помідорів;
- 0,5 кг перцю солодкого;
- 0,5 кг ріпчастої цибулі;
- 0,5 кг моркви;
- 250 мл рослинного масла;
- 200 мл столового оцту;
- 200 г цукру;
- 100 г солі.
Приготування:
- Томати нарізати невеликими шматочками в підходящу каструлю.
- Підготувати і очистити солодкий перець. Нашаткувати соломкою.
- Моркву подрібнити на тертці для овочевих салатів.
- Цибулю нарізати соломкою.
- Зібрати овочі в одному посуді. Закип’ятити, варити чверть години. Потім додати цукор, сіль, оцет і масло. Все добре перемішати, кип’ятити ще 40 хвилин.
- Підготувати банки-яким способом. Кришки викласти у тарілку і залити крутим окропом.
- Розкласти гаряче лечо. Закрити ключем, перевернути і укутати.
- Намагайтеся не переварювати овочі, інакше готове лечо вийде смаку.
Лечо з томатами та квасолею
Найпростіше лечо з помідорів на зиму можна перетворити в справжню смакоту, що навіть пальчики оближеш. Досить додати трохи квасолі. Готується закуска без стерилізації.
Інгредієнти:
- 3 кг помідорів;
- 2 кг болгарського перцю;
- 500 г моркви;
- 500 р ріпчастої цибулі;
- півлітрова банка квасолі;
- 1 ст. л. подрібненого часнику;
- 300 мл рослинного масла;
- 3 ст. л. солі;
- 7 ст. л. цукру;
- 80 мл столового оцту;
- 2-3 лаврових листа;
- запашний і чорний перець горошком 5 шт. по
Приготування:
- Квасолю викласти в глибоку миску, замочити холодною водою. Залишити на 2-3 години до повного набухання. Відварити до готовності, відкинути на друшляк.
- Помідори промити, розділити на часточки.
- Перець обробити, нарізати крупно.
- Моркву подрібнити на тертці для овочевих салатів.
- Цибулю нарізати півкільцями.
- У миску вилити олію, розжарити. Відправити цибулю і моркву. Обсмажувати на невеликому вогні до прозорості.
- В овочі помістити подрібнені через м’ясорубку томати. Засипати нарізаний перець. Закип’ятити, варити 10 хвилин, попередньо знизивши температуру нагрівання.
- Через зазначений час викласти квасолю. Відправити подрібнений часник, лавровий лист, перець горошком, сіль і цукор. Акуратно все перемішати, варити 15 хвилин.
- За цей час підготувати банки: промити з содою, простерилізувати над парою. Прокип’ятити кришки.
- За 5 хвилин до готовності влити оцет, розмішати.
- Знизити нагрів до самого мінімуму. Акуратно розфасувати лечо по банкам.
- Закрити гарячими кришками, закатати. Перевернути шийкою вниз. Накрити ковдрою, щоб вони охололи поступово.
- Для отримання більш яскравою заготовки перець використовують різнобарвний.
Лечо з помідорів з цибулею
Лечо з помідорів на зиму — улюблена закуска на святковому столі. Воно готується без стерилізації, швидко і виходить незрівнянним — пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 2,5 кг очищеного солодкого перцю;
- 2 кг помідорів;
- 2 ст. л. солі;
- 700 г ріпчастої цибулі;
- 200 г цукру;
- 2-3 ст. л. столового оцту;
- 5 часточок часнику.
Приготування:
- Перець нарізати середніми шматочками.
- На помідорах зробити надрізи у вигляді хреста. Викласти в глибоку миску, залити крутим окропом. Для приготування консервації рекомендується брати тільки якісні плоди, так як використовуючи другосортні, можна зіпсувати смак готової закуски.
- Залишити на 2-3 хвилини, очистити від шкірки і подрібнити блендером.
- Томатну масу закип’ятити, зняти піну, варити 20 хвилин. Всипати сіль, цукор, влити олію. Перемішати, дати 3 хвилини покипіти.
- Викласти нарізаний солодкий перець, додати перець горошком. Для пікантності в заготовку можна додати сухі трави: базилік, майоран.
- Ріпчасту цибулю викласти в каструлю, попередньо нарізавши його півкільцями або соломкою. Акуратно перемішати, закип’ятити, продовжити приготування чверть години при середньому нагріві.
- Влити оцет, відправити подрібнений часник, прогрівати 5 хвилин.
- Розфасувати по банках, щільно закрити.
- Перевернути, укутати до охолодження. Перенести на зберігання в льох.
Лечо з помідорів з кабачком
Для приготування лечо з помідорів на зиму підійдуть кабачки будь зрілості. Заготівля робиться без стерилізації. Відноситься до рецептів з серії «Пальчики оближеш», для якого томати вибираються стиглі та соковиті.
Інгредієнти:
- 1 кг кабачків;
- 1,5 кг помідорів;
- 4 стручка солодкого перцю;
- 6 часточок часнику;
- 100 г цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ст. л. столового оцту;
- 1ст. л. рослинного масла.
Приготування:
- Кабачки, перець, помідори підготувати до консервації, нарізати середніми кубиками.
- Томати відправити в ємність для варіння, поставити на вогонь. Відразу ж всипати цукор і сіль. В процесі нагрівання овоч виділяє сік. Як тільки він закипів, варити 10 хвилин.
- Викласти кабачки, болгарський перець, олію, після закипання варити 30 хвилин. За чверть години до вимкнення плити додати рубаний часник. Влити оцет, накрити кришкою.
- Розлити по банках, закрити і відразу ж перевернути. Укутувати не потрібно, оскільки овочі залишаться хрусткими.
- Остудити, перенести на зберігання в підпідлогу.
Молоденькі кабачки можна використовувати не очищаючи, а у великих потрібно видалити насіння і грубу шкірочку.
Лечо з помідорів з огірком
На зиму без стерилізації можна приготувати цікаве лечо з помідорів і огірків. Такий рецепт належить до серії «Пальчики оближеш», він дозволить здивувати рідних.
Інгредієнти:
- 2 кг огірків;
- 2 кг помідорів;
- 500 г солодкого перцю;
- 200 г часнику;
- 2 стручка перцю чилі;
- 200 г цукру;
- 2 ст. л. солі;
- ½ Склянки рослинного масла;
- 7 ст. л. столового оцту.
Приготування:
- Перець, помідори промити і обсушити. Вирізати непридатні в їжу частини. Розрізати і подрібнити зручним способом.
- Томатне пюре викласти у відповідну тару. Для отримання більш ніжної текстури заготовки отриману масу додатково протирають через дрібне сито. Так видаляються насіння, грубі шкурки.
- У масу відправити рослинне масло, цукор, сіль. Ємність поставити на плиту, закип’ятити.
- Огірки нарізати невеликими скибочками. Відправити в каструлю до інших овочів, все акуратно перемішати. Закип’ятити, готувати ще 15-20 хвилин.
- Влити оцет, покіпятіть ще 2-3 хвилини.
- Розкласти по банках. Закрити, загорнути в газету і прибрати в тепле місце.
- Для консервації можна використовувати огірки-переростки. Головне, видалити з них великі насіння.
Лечо з помідорів з рисом
З помідорів і рису можна приготувати смачне лечо на зиму. Робиться воно за рецептом без стерилізації. У складі відсутня оцет, закуска виходить неймовірною за смаком, буквально пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 2,5 кг помідорів;
- 500 г моркви;
- 500 г солодкого перцю;
- 0,5 кг ріпчастої цибулі;
- 250 мл рослинне масло;
- 210 г рису;
- 125 г цукру;
- 40 г солі.
Приготування:
- У каструлю викласти нарізаний ріпчаста цибулю, нарізаний невеликими шматочками болгарський перець, подрібнену на терці моркву. Вилити подрібнене томатне пюре, масло, розмішати.
- Періодично помішуючи, варити 1 годину після закипання.
- Рис промити, а краще замочити в гарячій воді. Так крупа швидше звариться.
- До овочів відправити сіль, цукор.
- Висипати крупу, перемішати, готувати 30 хвилин (температурний режим — мінімальний).
- Гаряче лечо розфасувати по ємностях, закатати. Перевернути банки, залишити на деякий час для охолодження.
- Кількість рису можна регулювати за смаком.
Лечо з помідорів на зиму можна приготувати за різноманітними рецептами без стерилізації. Закуски виходять оригінальними і дуже смачними — пальчики оближеш! Обов’язково спробуйте заготовити кілька баночок.