Готуємо лечо з помідорів Пальчики оближеш без стерилізації

лечо з помідорів
Час приготування: 1 год 30 хв

Лечо з помідорів — закуска родом з Угорщини. На зиму воно готується без стерилізації, з різними інгредієнтами. За смаком виходить таким, що пальчики оближеш.

Класичний рецепт

Лечо має яскравий часниковий смак і аромат. Готується швидко, легко.

Інгредієнти:

  • 4 кг помідорів;
  • 3 кг солодкого перцю;
  • 250 мл рослинного масла;
  • 250 р цукрового піску;
  • 2 ст. л. солі;
  • перець чорний і запашний горошком за смаком;
  • 5 головок часнику;
  • 2 ч. л. оцтової есенції.

Приготування:

  • Помідори перебрати і підготувати, нарізати невеликими скибочками. Відправити в підходящу ємність для варіння, дочекатися активного кипіння.

  • Перець обробити: видалити всі непридатні частини, плодоніжки і насіння. Нарізати на смужки товщиною 1,5 див.

  • Як тільки помідори закиплять, знизити нагрів, проварити 15-20 хвилин, попередньо закривши кришкою.

  • Вимкнути, невеликими порціями протерти через сито. У результаті виходить чистий томат: без насіння, шкурок.
  • Відміряти 4 л томату, відправити назад в каструлю.

  • Знову закип’ятити. Тим часом очистити часник, розділивши його на часточки. Нарізати скибочками. Додати до закипевшему томатного соку.
  • Сюди ж відправити масло, цукор, сіль, чорний і запашний перець горошком і розмішати.
  • Викласти солодкий перець. Закип’ятити, варити 20 хвилин при періодичному помішуванні. Овоч має залишатися трохи жорстким, тоді консервація виходить дійсно смачною.

  • Додати оцтову есенцію, продовжити приготування 2-3 хвилини.
  • Не вимикаючи нагрівання, розкласти по банках. Закатати герметично. Перевернути, укрити.
  • Для закуски рекомендується вибирати перець товстіший, помясистее.

Лечо з помідорів без оцту

У складі рецепту немає оцту. Лечо з помідорів на зиму використовують в якості холодної закуски і для приготування інших страв. Закуска готується швидко, легко і без стерилізації. Виходить настільки смачною, що пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів;
  • 3 кг болгарських перців;
  • 1 склянка цукру;
  • 200 мл рослинного масла;
  • 2 ст. л. солі.

Приготування:

  • Томати подрібнити до пюреобразного стану будь-яким зручним методом. Вилити у відповідну тару.

  • Додати цукор, сіль, масло. Встановити на плиту, виставивши повільний вогонь, і при періодичному помішуванні прогрівати до повного розчинення сипучих інгредієнтів.

  • Болгарський перець підготувати до консервації, нарізати крупно. Надіслати до томатної маси. Після закипання варити 15-20 хвилин. Перець повинен дійти до напівготовності.

  • Паралельно підготувати банки і кришки.

  • Розлити готове лечо, герметично закрити, перевернути, накрити.

Консервацію зберігають у погребі, але таке лечо можна і залишити при кімнатній температурі.

«Ледаче» лечо

Лечо з помідорів готується на зиму швидко і легко. Закуску назвали «ледачою», так як всі продукти просто нарізають і тушкують в одній каструлі. Рецепт без стерилізації, а за смаком виходить таким, що пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 3 кг помідорів;
  • 0,5 кг перцю солодкого;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 0,5 кг моркви;
  • 250 мл рослинного масла;
  • 200 мл столового оцту;
  • 200 г цукру;
  • 100 г солі.

Приготування:

  • Томати нарізати невеликими шматочками в підходящу каструлю.
  • Підготувати і очистити солодкий перець. Нашаткувати соломкою.

  • Моркву подрібнити на тертці для овочевих салатів.
  • Цибулю нарізати соломкою.
  • Зібрати овочі в одному посуді. Закип’ятити, варити чверть години. Потім додати цукор, сіль, оцет і масло. Все добре перемішати, кип’ятити ще 40 хвилин.

  • Підготувати банки-яким способом. Кришки викласти у тарілку і залити крутим окропом.
  • Розкласти гаряче лечо. Закрити ключем, перевернути і укутати.
  • Намагайтеся не переварювати овочі, інакше готове лечо вийде смаку.

Лечо з томатами та квасолею

Найпростіше лечо з помідорів на зиму можна перетворити в справжню смакоту, що навіть пальчики оближеш. Досить додати трохи квасолі. Готується закуска без стерилізації.

Інгредієнти:

  • 3 кг помідорів;
  • 2 кг болгарського перцю;
  • 500 г моркви;
  • 500 р ріпчастої цибулі;
  • півлітрова банка квасолі;
  • 1 ст. л. подрібненого часнику;
  • 300 мл рослинного масла;
  • 3 ст. л. солі;
  • 7 ст. л. цукру;
  • 80 мл столового оцту;
  • 2-3 лаврових листа;
  • запашний і чорний перець горошком 5 шт. по

Приготування:

  • Квасолю викласти в глибоку миску, замочити холодною водою. Залишити на 2-3 години до повного набухання. Відварити до готовності, відкинути на друшляк.

  • Помідори промити, розділити на часточки.
  • Перець обробити, нарізати крупно.

  • Моркву подрібнити на тертці для овочевих салатів.

  • Цибулю нарізати півкільцями.
  • У миску вилити олію, розжарити. Відправити цибулю і моркву. Обсмажувати на невеликому вогні до прозорості.

  • В овочі помістити подрібнені через м’ясорубку томати. Засипати нарізаний перець. Закип’ятити, варити 10 хвилин, попередньо знизивши температуру нагрівання.
  • Через зазначений час викласти квасолю. Відправити подрібнений часник, лавровий лист, перець горошком, сіль і цукор. Акуратно все перемішати, варити 15 хвилин.

  • За цей час підготувати банки: промити з содою, простерилізувати над парою. Прокип’ятити кришки.
  • За 5 хвилин до готовності влити оцет, розмішати.
  • Знизити нагрів до самого мінімуму. Акуратно розфасувати лечо по банкам.

  • Закрити гарячими кришками, закатати. Перевернути шийкою вниз. Накрити ковдрою, щоб вони охололи поступово.
  • Для отримання більш яскравою заготовки перець використовують різнобарвний.

Лечо з помідорів з цибулею

Лечо з помідорів на зиму — улюблена закуска на святковому столі. Воно готується без стерилізації, швидко і виходить незрівнянним — пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг очищеного солодкого перцю;
  • 2 кг помідорів;
  • 2 ст. л. солі;
  • 700 г ріпчастої цибулі;
  • 200 г цукру;
  • 2-3 ст. л. столового оцту;
  • 5 часточок часнику.

Приготування:

  • Перець нарізати середніми шматочками.

  • На помідорах зробити надрізи у вигляді хреста. Викласти в глибоку миску, залити крутим окропом. Для приготування консервації рекомендується брати тільки якісні плоди, так як використовуючи другосортні, можна зіпсувати смак готової закуски.

  • Залишити на 2-3 хвилини, очистити від шкірки і подрібнити блендером.
  • Томатну масу закип’ятити, зняти піну, варити 20 хвилин. Всипати сіль, цукор, влити олію. Перемішати, дати 3 хвилини покипіти.

  • Викласти нарізаний солодкий перець, додати перець горошком. Для пікантності в заготовку можна додати сухі трави: базилік, майоран.
  • Ріпчасту цибулю викласти в каструлю, попередньо нарізавши його півкільцями або соломкою. Акуратно перемішати, закип’ятити, продовжити приготування чверть години при середньому нагріві.

  • Влити оцет, відправити подрібнений часник, прогрівати 5 хвилин.
  • Розфасувати по банках, щільно закрити.

  • Перевернути, укутати до охолодження. Перенести на зберігання в льох.

Лечо з помідорів з кабачком

Для приготування лечо з помідорів на зиму підійдуть кабачки будь зрілості. Заготівля робиться без стерилізації. Відноситься до рецептів з серії «Пальчики оближеш», для якого томати вибираються стиглі та соковиті.

Інгредієнти:

  • 1 кг кабачків;
  • 1,5 кг помідорів;
  • 4 стручка солодкого перцю;
  • 6 часточок часнику;
  • 100 г цукру;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. столового оцту;
  • 1ст. л. рослинного масла.

Приготування:

  • Кабачки, перець, помідори підготувати до консервації, нарізати середніми кубиками.

  • Томати відправити в ємність для варіння, поставити на вогонь. Відразу ж всипати цукор і сіль. В процесі нагрівання овоч виділяє сік. Як тільки він закипів, варити 10 хвилин.

  • Викласти кабачки, болгарський перець, олію, після закипання варити 30 хвилин. За чверть години до вимкнення плити додати рубаний часник. Влити оцет, накрити кришкою.

  • Розлити по банках, закрити і відразу ж перевернути. Укутувати не потрібно, оскільки овочі залишаться хрусткими.
  • Остудити, перенести на зберігання в підпідлогу.

Молоденькі кабачки можна використовувати не очищаючи, а у великих потрібно видалити насіння і грубу шкірочку.

Лечо з помідорів з огірком

На зиму без стерилізації можна приготувати цікаве лечо з помідорів і огірків. Такий рецепт належить до серії «Пальчики оближеш», він дозволить здивувати рідних.

Інгредієнти:

  • 2 кг огірків;
  • 2 кг помідорів;
  • 500 г солодкого перцю;
  • 200 г часнику;
  • 2 стручка перцю чилі;
  • 200 г цукру;
  • 2 ст. л. солі;
  • ½ Склянки рослинного масла;
  • 7 ст. л. столового оцту.

Приготування:

  • Перець, помідори промити і обсушити. Вирізати непридатні в їжу частини. Розрізати і подрібнити зручним способом.
  • Томатне пюре викласти у відповідну тару. Для отримання більш ніжної текстури заготовки отриману масу додатково протирають через дрібне сито. Так видаляються насіння, грубі шкурки.

  • У масу відправити рослинне масло, цукор, сіль. Ємність поставити на плиту, закип’ятити.
  • Огірки нарізати невеликими скибочками. Відправити в каструлю до інших овочів, все акуратно перемішати. Закип’ятити, готувати ще 15-20 хвилин.

  • Влити оцет, покіпятіть ще 2-3 хвилини.

  • Розкласти по банках. Закрити, загорнути в газету і прибрати в тепле місце.
  • Для консервації можна використовувати огірки-переростки. Головне, видалити з них великі насіння.

Лечо з помідорів з рисом

З помідорів і рису можна приготувати смачне лечо на зиму. Робиться воно за рецептом без стерилізації. У складі відсутня оцет, закуска виходить неймовірною за смаком, буквально пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг помідорів;
  • 500 г моркви;
  • 500 г солодкого перцю;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 250 мл рослинне масло;
  • 210 г рису;
  • 125 г цукру;
  • 40 г солі.

Приготування:

  1. У каструлю викласти нарізаний ріпчаста цибулю, нарізаний невеликими шматочками болгарський перець, подрібнену на терці моркву. Вилити подрібнене томатне пюре, масло, розмішати.
  2. Періодично помішуючи, варити 1 годину після закипання.
  3. Рис промити, а краще замочити в гарячій воді. Так крупа швидше звариться.
  4. До овочів відправити сіль, цукор.
  5. Висипати крупу, перемішати, готувати 30 хвилин (температурний режим — мінімальний).
  6. Гаряче лечо розфасувати по ємностях, закатати. Перевернути банки, залишити на деякий час для охолодження.
  7. Кількість рису можна регулювати за смаком.

Лечо з помідорів на зиму можна приготувати за різноманітними рецептами без стерилізації. Закуски виходять оригінальними і дуже смачними — пальчики оближеш! Обов’язково спробуйте заготовити кілька баночок.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь