У переддень Великого свята в будь-якому магазині можна купити паску. Але купівельна випічка суха, позбавлена смаку, з відразливим запахом ванільної есенції. Тому багато господинь вважають за краще випікати паски своїми руками, тим більше, що сьогодні багато простих рецептів ніжної, м’якої, вологої і дуже смачної випічки.
Паска — волога, ніжна і дуже смачна
Спекти вологу, м’яку і ніжну паску на насправді дуже просто. Ніяких секретних інгредієнтів в рецепті немає, всі продукти доступні. Головне-не економити на їх якості, і тоді випічка вийде найсмачнішою.
Інгредієнти:
- 300 мл молока;
- 1,2 кг борошна;
- 5 яєць;
- 200 г вершкового масла;
- 200 мл сметани;
- 300 г цукру;
- 16 г сухих дріжджів;
- 16 г ванільного цукру;
- 1 лимон;
- 100 г родзинок;
- 100 г цукатів.
Для помадки:
- 1 ч. л. желатину;
- 2 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 6 ст. л. води.
Приготування:
- Починаємо з опари. Для цього злегка підігріваємо молоко, висипаємо в нього дріжджі, 2 ст. ложки цукру і 5-6 ст. ложок борошна.
- Ретельно все розмішуємо і залишаємо опару в теплі, накривши рушником на 30 хвилин.
- В цей час в окрему миску вбиваємо яйця, відразу засипаємо звичайний і ванільний цукор, вливаємо розтоплене і вже остигле масло.
- Також кладемо сметану і добре все розмішуємо до однорідності звичайним віночком.
- В опару на дрібній тертці натираємо цедру одного лимона.
- Слідом вливаємо підготовлену рідку масу і все перемішуємо.
- Порціями всипаємо обов’язково пропущену через сито борошно, замішуємо тісто, яке накриваємо рушником. Залишаємо в теплі на 1,5 години, щоб воно добре підійшло.
- Готове тісто викладаємо на присипаний борошном стіл і вмішуємо в нього родзинки і цукати. Родзинки потрібно попередньо промити, просушити і змішати з невеликою кількістю борошна.
- Від тіста відриваємо рівні за розмірами шматочки, кожен підкочуємо в кружечок і розкладаємо по формах.
- Після формочки з тістом залишаємо на вистоювання на 20-25 хвилин, а потім відправляємо в духовку на 30-35 хвилин (температура 180 °С).
- Готові паски повністю остуджуємо і заливаємо помадкою. Для цього просто варимо сироп, а потім його збиваємо з лимонним соком і желатином.
- Для замішування тіста підходять як сухі, але тільки швидкодіючі дріжджі, так і живі. Але вони повинні бути обов’язково свіжими, мати приємний запах і колір.
Здобні вологі паски, як у бабусі
Найсмачніші паски виходять тільки у наших бабусь. Але ми спробуємо трохи вдосконалити простий рецепт і спекти до Світлого свята м’які, ніжні, вологі і ароматні паски.
Інгредієнти:
- 100 мл молока;
- 100 г вершкового масла;
- 100 мл сметани (25 %);
- 25 г свіжих дріжджів;
- 220 г цукру;
- 550 г борошна;
- 2 яйця;
- 30 мл рослинної олії;
- 0,5 ч. л. солі;
- ваніль за смаком;
- 2 ст. л. коньяку;
- 1 ч. л. куркуми;
- 70 г сушеної журавлини;
- 70 г цукат;
- 60 г родзинок.
Для глазурі:
- 100 г цукрової пудри;
- 0,5 ч. л. желатину;
- 3 ст. л. води;
- 1 ч. л. лимонного соку.
Приготування:
- Для опари в злегка тепле молоко кришимо свіжі дріжджі. Із загальної кількості продуктів підсипаємо 1 ст. ложку цукру і 3 ст. ложки борошна.
- Все перемішуємо, грудочки розбивати необов’язково, вони потім розійдуться. Опару прикриваємо і залишаємо в теплі для підйому на 15-20 хвилин.
- В окремій мисці змішуємо яйця з цукром і ваніліном, збиваємо до пишної маси.
- Після додаємо підтоплене масло, сметану, коньяк і куркуму (для кольору). Все перемішуємо до однорідності.
- Отриману масу з’єднайте з опарою, а потім з просіяним борошном.
- Спочатку замішуємо тісто ложкою, а потім викладаємо на стіл і продовжуємо вимішувати руками. Як тільки борошняна маса збирається в ком, поливаємо олією і продовжуємо заміс м’якого, однорідного і еластичного тіста.
- Тісто кладемо в змащену маслом миску, накриваємо і даємо йому час добре піднятися (приблизно 1,5 години, але все буде залежати від температури).
- Як тільки тісто добре підніметься, викладаємо його на стіл, руками розтягуємо в пласт і зверху висипаємо цукати, родзинки і сушену ковіньку. Родзинки і журавлину попередньо заливаємо на 10 хвилин окропом, потім просушуємо. Щоб вони добре розійшлися по тісту, змішуємо їх з борошном.
- Тепер вимішуємо тісто разом з усіма добавками, потім ділимо на рівні частини. Кожен шматочок підкочуємо в кульку і укладаємо в формочки.
- Тісто у формочки має підійти, тому накриваємо і залишаємо на вистоювання приблизно на 1,5 години.
- Після випікаємо паски 30-35 хвилин в розігрітій до 180 °С духовці.
- Готову випічку остуджуємо, покриваємо глазур’ю і прикрашаємо на свій смак.
Для тіста можна взяти і сухі дріжджі, але бабусі вважають, що тісто «живе», а значить і дріжджі повинні бути обов’язково свіжими.
Волога паска на рідкому тісті
Великодня випічка на рідкому тісті – це найпростіший і «ледачий» паска, рецепт якого ідеально підходить для тих господинь, у яких не вистачає терпіння довго і ретельно вимішувати тісто.
Незважаючи на те, що тісто замішується звичайною ложкою, випічка виходить дуже смачною і ніжною, м’якою, вологою і ароматною.
Інгредієнти:
- 350 г борошна;
- 2 яйця;
- 150 мл молока;
- 2 ч. л. сухих дріжджів;
- 100 г вершкового масла;
- ¼ Ч. л. ваніліну;
- 120 г цукру;
- ¼ Ч. л. солі;
- 1 лимон;
- 150 г родзинок.
Приготування:
- Родзинки заливаємо окропом і поки відставляємо в сторону.
- У тепле молоко насипаємо сухі дріжджі, підсипаємо 1 ст. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна (інгредієнти беремо з загальної кількості).
- Все перемішуємо до однорідності і залишаємо опару на 10 хвилин, щоб перевірити, наскільки хороші дріжджі.
- В цей час на дрібній тертці натираємо цедру лимона (це тільки жовта частина, біла додасть випічці гіркота).
- У миску з розтопленим маслом і яйцями висипаємо ванілін і цукор, добре перемішуємо.
- З родзинок зливаємо воду і просушуємо ягоди на паперовому рушнику.
- В опару додаємо яйця з маслом і цукром, цедру, перемішуємо.
- Тепер в 2-3 прийоми додаємо борошно і замішуємо тісто, яке накриваємо і залишаємо в теплі на 2-3 години.
- Родзинки присипаємо борошном, перемішуємо і висипаємо в тісто, добре все вимішуємо.
- Далі розподіляємо тісто по формочках і після вистоювання випікаємо паски 25-20 хвилин при температурі 180 °С.
- При замішуванні тіста потрібно бути акуратніше з додаванням борошна. Якщо воно вийде тугим, то паски будуть щільними і швидко зачерствіють.
Паска без дріжджів
Якщо ви не дуже дружите» з дріжджовим тістом, то візьміть на замітку простий рецепт дуже ніжного і з вологим текстурою паски без дріжджів. Випічка хороша тим, що довго не черствіє, а залишається такою ж ніжною і дуже смачною.
Інгредієнти:
- 250 г вершкового масла;
- 250 г цукру;
- 3 яйця;
- 1 лимон;
- 550 г борошна;
- 1 ч. л. соди;
- 500 г сиру;
- 5 ст. л. сметани;
- 100 мл коньяку (рома);
- ванільний екстракт по смаку;
- бадьян за смаком;
- 100 г арахісу;
- 150 г родзинок;
- 100 г кураги.
Приготування:
- У миску з сиром кладемо сметану і перетираємо інгредієнти за допомогою заглибного блендера.
- В окремій ємності збиваємо яйця з цукром дочиста і збільшення маси в 2 рази.
- Тепер в яєчну суміш додаємо м’яке масло, також розмішуємо міксером.
- Після відправляємо сирну масу і знову все перемішуємо до однорідності.
- Далі додаємо цедру лимона, мелений бадьян, екстракт ванілі, коньяк, а також гашене лимонним соком соду, розмішуємо.
- Тепер в декілька заходів підсипаємо борошно, замішуємо тісто.
- Наприкінці в тісто висипаємо мелені горіхи, цукати, родзинки і подрібнену курагу, ще раз ретельно все вимішуємо.
- Готове тісто розкладаємо по формах. випікаємо паски при температурі 200 °С 45-60 хвилин.
При бажанні сир можна пропустити через сито, а потім вже збити його разом зі сметаною. Так паски вийдуть ще більш ніжними на смак.
Паска на вершках
Дуже смачна, волога, ніжна і м’яка виходить паска на вершках. Рецепт простий, при бажанні в тісто для аромату, крім ванільного цукру, можна додати мускат, кардамон, корицю або лимонну цедру.
Інгредієнти для опари:
- 200 мл вершків (20 %);
- 100 мл молока;
- 40 г свіжих дріжджів;
- 250 г борошна.
- Для тіста:
- 2 яєчних білка;
- 8 жовтків;
- 200 г цукру;
- 200 г вершкового масла;
- 0,5 ч. л. солі;
- 200 г сухофруктів;
- 8 г ванільного цукру;
- 400 г борошна.
Для глазурі:
- 2 ч. л. желатину;
- 200 г цукрової пудри;
- 6 ст. л. води.
Приготування:
- Першим ділом зробимо опару. Для цього в сотейнику з’єднуємо вершки з молоком і нагріваємо. Суміш повинна бути теплою, але не гарячою.
- У миску кришимо свіжі дріжджі, заливаємо сумішшю молока і вершків. Висипаємо борошно, перемішуємо. Маса повинна вийти, як густа сметана.
- Накриваємо миску з опарою плівкою, залишаємо на 10 хвилин при кімнатній температурі, а потім відправляємо на 10-12 годин в холодильник.
- Після до пишноти збиваємо яєчні білки, в процесі збивання від загальної кількості підсипаємо 2 ст. ложки цукру.
- В окремій ємності до світлої і пишної маси збиваємо яєчні жовтки з цукром, сіллю і ванільним цукром.
- Потім в опару додаємо збиті жовтки і білки, перемішуємо.
- Після порційно підсипаємо борошно і замішуємо тісто, накриваємо і даємо йому 20 хвилин відпочити.
- Потім додаємо в тісто м’які шматочки вершкового масла, вимішуємо 20 хвилин, накриваємо і залишаємо ще на 10 хвилин.
- В цей час запарюємо родзинки з в’яленою журавлиною, потім просушуємо і змішуємо з подрібненими цукатами. Після злегка присипаємо борошном і перемішуємо.
- Далі вмішуємо сухофрукти в тісто.
- Ділимо тісто на шматочок, кожен підкочуємо в кульку і кладемо в формочки, накриваємо і залишаємо на вистоювання на 2 години.
- Випікаємо паски 35-40 хвилин при температурі 190 °С. Готову випічку повністю остуджуємо і прикрашаємо глазур’ю.
Щоб паски вийшли м’якими і смачними, тісто потрібно довго вимішувати. На Русі жінки обминали його до 100 разів. Звичайно, сьогодні стільки сил витрачати не потрібно. Досить того, щоб тісто стало еластичним і не прилипало до рук.
Бананова паска без дріжджів
Якщо хочете спекти незвичайну паска і, щоб вона була ніжною, м’якою і вологою, варто звернути увагу на такий простий рецепт. Його особливість в тому, що тісто замішується без дріжджів, а з додаванням бананів, які і роблять великодню випічку оригінальною і смачною.
Інгредієнти:
- 2 банана;
- 1 склянка цукру;
- 2 яйця;
- 1 ст. л. води;
- 1,5 склянки борошна;
- 1 ч. л. соди;
- щіпка солі;
- ¼ Ч. л. розпушувача;
- 75 г вершкового масла;
- 30 г родзинок (цукатів).
Приготування:
- Почнемо з того, що збиваємо розм’якшене вершкове масло з додаванням солі і цукру.
- Після вбиваємо яйця і ще раз все збиваємо, відставляємо поки в сторону.
- Очищені банани ламаємо на шматочки і за допомогою заглибного блендера перебиваємо до консистенції пюре. Вливаємо воду, щоб пюре стало більш рідким.
- Тепер бананове пюре переливаємо в яєчно-масляну суміш, перемішуємо до однорідності.
- В окремій ємності змішуємо борошно з содою і розпушувачем.
- Далі борошняну суміш порційно підсипаємо у рідку масу і добре все вимішуємо.
- В кінці додаємо родзинки або цукати, ще раз ретельно перемішуємо.
- Розкладаємо тісто по формах і відразу відправляємо в розігріту до 190 °С духовку на 30-40 хвилин.
Секрет рівномірно пропеченної паски — поступовість випічки, тобто духовку розігріваємо до 180-200 °С, а випікаємо паски при температурі 140-160 °С.
Такі прості рецепти дозволять вам спекти на Світле свято вологі, ніжні, м’які, а головне, дуже смачні великодні паски. Але щоб випічка вдалася, не варто ставити тісто біля батарей. Висока температура тільки змусить тісто активно бродити і ні до чого хорошого це не призведе. Також готові паски потрібно покласти на бік і залишити в такому положенні до повного охолодження. Це дозволить випічці не просісти під власною вагою.