Готуємо смачну і вологу паску

Час приготування: 1 год 30 хв

У переддень Великого свята в будь-якому магазині можна купити паску. Але купівельна випічка суха, позбавлена смаку, з відразливим запахом ванільної есенції. Тому багато господинь вважають за краще випікати паски своїми руками, тим більше, що сьогодні багато простих рецептів ніжної, м’якої, вологої і дуже смачної випічки.

Паска — волога, ніжна і дуже смачна

Спекти вологу, м’яку і ніжну паску на насправді дуже просто. Ніяких секретних інгредієнтів в рецепті немає, всі продукти доступні. Головне-не економити на їх якості, і тоді випічка вийде найсмачнішою.

Інгредієнти:

  • 300 мл молока;
  • 1,2 кг борошна;
  • 5 яєць;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 мл сметани;
  • 300 г цукру;
  • 16 г сухих дріжджів;
  • 16 г ванільного цукру;
  • 1 лимон;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г цукатів.

Для помадки:

  • 1 ч. л. желатину;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 6 ст. л. води.

Приготування:

  • Починаємо з опари. Для цього злегка підігріваємо молоко, висипаємо в нього дріжджі, 2 ст. ложки цукру і 5-6 ст. ложок борошна.

  • Ретельно все розмішуємо і залишаємо опару в теплі, накривши рушником на 30 хвилин.
  • В цей час в окрему миску вбиваємо яйця, відразу засипаємо звичайний і ванільний цукор, вливаємо розтоплене і вже остигле масло.

  • Також кладемо сметану і добре все розмішуємо до однорідності звичайним віночком.
  • В опару на дрібній тертці натираємо цедру одного лимона.
  • Слідом вливаємо підготовлену рідку масу і все перемішуємо.

  • Порціями всипаємо обов’язково пропущену через сито борошно, замішуємо тісто, яке накриваємо рушником. Залишаємо в теплі на 1,5 години, щоб воно добре підійшло.

  • Готове тісто викладаємо на присипаний борошном стіл і вмішуємо в нього родзинки і цукати. Родзинки потрібно попередньо промити, просушити і змішати з невеликою кількістю борошна.

  • Від тіста відриваємо рівні за розмірами шматочки, кожен підкочуємо в кружечок і розкладаємо по формах.

  • Після формочки з тістом залишаємо на вистоювання на 20-25 хвилин, а потім відправляємо в духовку на 30-35 хвилин (температура 180 °С).

  • Готові паски повністю остуджуємо і заливаємо помадкою. Для цього просто варимо сироп, а потім його збиваємо з лимонним соком і желатином.
  • Для замішування тіста підходять як сухі, але тільки швидкодіючі дріжджі, так і живі. Але вони повинні бути обов’язково свіжими, мати приємний запах і колір.

Здобні вологі паски, як у бабусі

Найсмачніші паски виходять тільки у наших бабусь. Але ми спробуємо трохи вдосконалити простий рецепт і спекти до Світлого свята м’які, ніжні, вологі і ароматні паски.

Інгредієнти:

  • 100 мл молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 мл сметани (25 %);
  • 25 г свіжих дріжджів;
  • 220 г цукру;
  • 550 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 30 мл рослинної олії;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • ваніль за смаком;
  • 2 ст. л. коньяку;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 70 г сушеної журавлини;
  • 70 г цукат;
  • 60 г родзинок.

Для глазурі:

  • 100 г цукрової пудри;
  • 0,5 ч. л. желатину;
  • 3 ст. л. води;
  • 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування:

  • Для опари в злегка тепле молоко кришимо свіжі дріжджі. Із загальної кількості продуктів підсипаємо 1 ст. ложку цукру і 3 ст. ложки борошна.

  • Все перемішуємо, грудочки розбивати необов’язково, вони потім розійдуться. Опару прикриваємо і залишаємо в теплі для підйому на 15-20 хвилин.

  • В окремій мисці змішуємо яйця з цукром і ваніліном, збиваємо до пишної маси.
  • Після додаємо підтоплене масло, сметану, коньяк і куркуму (для кольору). Все перемішуємо до однорідності.

  • Отриману масу з’єднайте з опарою, а потім з просіяним борошном.

  • Спочатку замішуємо тісто ложкою, а потім викладаємо на стіл і продовжуємо вимішувати руками. Як тільки борошняна маса збирається в ком, поливаємо олією і продовжуємо заміс м’якого, однорідного і еластичного тіста.

  • Тісто кладемо в змащену маслом миску, накриваємо і даємо йому час добре піднятися (приблизно 1,5 години, але все буде залежати від температури).
  • Як тільки тісто добре підніметься, викладаємо його на стіл, руками розтягуємо в пласт і зверху висипаємо цукати, родзинки і сушену ковіньку. Родзинки і журавлину попередньо заливаємо на 10 хвилин окропом, потім просушуємо. Щоб вони добре розійшлися по тісту, змішуємо їх з борошном.

  • Тепер вимішуємо тісто разом з усіма добавками, потім ділимо на рівні частини. Кожен шматочок підкочуємо в кульку і укладаємо в формочки.
  • Тісто у формочки має підійти, тому накриваємо і залишаємо на вистоювання приблизно на 1,5 години.

  • Після випікаємо паски 30-35 хвилин в розігрітій до 180 °С духовці.

  • Готову випічку остуджуємо, покриваємо глазур’ю і прикрашаємо на свій смак.

Для тіста можна взяти і сухі дріжджі, але бабусі вважають, що тісто «живе», а значить і дріжджі повинні бути обов’язково свіжими.

Волога паска на рідкому тісті

Великодня випічка на рідкому тісті – це найпростіший і «ледачий» паска, рецепт якого ідеально підходить для тих господинь, у яких не вистачає терпіння довго і ретельно вимішувати тісто.

Незважаючи на те, що тісто замішується звичайною ложкою, випічка виходить дуже смачною і ніжною, м’якою, вологою і ароматною.

Інгредієнти:

  • 350 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 150 мл молока;
  • 2 ч. л. сухих дріжджів;
  • 100 г вершкового масла;
  • ¼ Ч. л. ваніліну;
  • 120 г цукру;
  • ¼ Ч. л. солі;
  • 1 лимон;
  • 150 г родзинок.

Приготування:

  • Родзинки заливаємо окропом і поки відставляємо в сторону.

  • У тепле молоко насипаємо сухі дріжджі, підсипаємо 1 ст. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна (інгредієнти беремо з загальної кількості).
  • Все перемішуємо до однорідності і залишаємо опару на 10 хвилин, щоб перевірити, наскільки хороші дріжджі.

  • В цей час на дрібній тертці натираємо цедру лимона (це тільки жовта частина, біла додасть випічці гіркота).
  • У миску з розтопленим маслом і яйцями висипаємо ванілін і цукор, добре перемішуємо.

  • З родзинок зливаємо воду і просушуємо ягоди на паперовому рушнику.
  • В опару додаємо яйця з маслом і цукром, цедру, перемішуємо.
  • Тепер в 2-3 прийоми додаємо борошно і замішуємо тісто, яке накриваємо і залишаємо в теплі на 2-3 години.
  • Родзинки присипаємо борошном, перемішуємо і висипаємо в тісто, добре все вимішуємо.

  • Далі розподіляємо тісто по формочках і після вистоювання випікаємо паски 25-20 хвилин при температурі 180 °С.

  • При замішуванні тіста потрібно бути акуратніше з додаванням борошна. Якщо воно вийде тугим, то паски будуть щільними і швидко зачерствіють.

Паска без дріжджів

Якщо ви не дуже дружите» з дріжджовим тістом, то візьміть на замітку простий рецепт дуже ніжного і з вологим текстурою паски без дріжджів. Випічка хороша тим, що довго не черствіє, а залишається такою ж ніжною і дуже смачною.

Інгредієнти:

  • 250 г вершкового масла;
  • 250 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 1 лимон;
  • 550 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • 500 г сиру;
  • 5 ст. л. сметани;
  • 100 мл коньяку (рома);
  • ванільний екстракт по смаку;
  • бадьян за смаком;
  • 100 г арахісу;
  • 150 г родзинок;
  • 100 г кураги.

Приготування:

  • У миску з сиром кладемо сметану і перетираємо інгредієнти за допомогою заглибного блендера.

  • В окремій ємності збиваємо яйця з цукром дочиста і збільшення маси в 2 рази.
  • Тепер в яєчну суміш додаємо м’яке масло, також розмішуємо міксером.

  • Після відправляємо сирну масу і знову все перемішуємо до однорідності.

  • Далі додаємо цедру лимона, мелений бадьян, екстракт ванілі, коньяк, а також гашене лимонним соком соду, розмішуємо.
  • Тепер в декілька заходів підсипаємо борошно, замішуємо тісто.
  • Наприкінці в тісто висипаємо мелені горіхи, цукати, родзинки і подрібнену курагу, ще раз ретельно все вимішуємо.

  • Готове тісто розкладаємо по формах. випікаємо паски при температурі 200 °С 45-60 хвилин.

При бажанні сир можна пропустити через сито, а потім вже збити його разом зі сметаною. Так паски вийдуть ще більш ніжними на смак.

Паска на вершках

Дуже смачна, волога, ніжна і м’яка виходить паска на вершках. Рецепт простий, при бажанні в тісто для аромату, крім ванільного цукру, можна додати мускат, кардамон, корицю або лимонну цедру.

Інгредієнти для опари:

  • 200 мл вершків (20 %);
  • 100 мл молока;
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 250 г борошна.
  • Для тіста:
  • 2 яєчних білка;
  • 8 жовтків;
  • 200 г цукру;
  • 200 г вершкового масла;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 200 г сухофруктів;
  • 8 г ванільного цукру;
  • 400 г борошна.

Для глазурі:

  • 2 ч. л. желатину;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 6 ст. л. води.

Приготування:

  • Першим ділом зробимо опару. Для цього в сотейнику з’єднуємо вершки з молоком і нагріваємо. Суміш повинна бути теплою, але не гарячою.
  • У миску кришимо свіжі дріжджі, заливаємо сумішшю молока і вершків. Висипаємо борошно, перемішуємо. Маса повинна вийти, як густа сметана.
  • Накриваємо миску з опарою плівкою, залишаємо на 10 хвилин при кімнатній температурі, а потім відправляємо на 10-12 годин в холодильник.

  • Після до пишноти збиваємо яєчні білки, в процесі збивання від загальної кількості підсипаємо 2 ст. ложки цукру.
  • В окремій ємності до світлої і пишної маси збиваємо яєчні жовтки з цукром, сіллю і ванільним цукром.

  • Потім в опару додаємо збиті жовтки і білки, перемішуємо.

  • Після порційно підсипаємо борошно і замішуємо тісто, накриваємо і даємо йому 20 хвилин відпочити.
  • Потім додаємо в тісто м’які шматочки вершкового масла, вимішуємо 20 хвилин, накриваємо і залишаємо ще на 10 хвилин.

  • В цей час запарюємо родзинки з в’яленою журавлиною, потім просушуємо і змішуємо з подрібненими цукатами. Після злегка присипаємо борошном і перемішуємо.
  • Далі вмішуємо сухофрукти в тісто.
  • Ділимо тісто на шматочок, кожен підкочуємо в кульку і кладемо в формочки, накриваємо і залишаємо на вистоювання на 2 години.

  • Випікаємо паски 35-40 хвилин при температурі 190 °С. Готову випічку повністю остуджуємо і прикрашаємо глазур’ю.

Щоб паски вийшли м’якими і смачними, тісто потрібно довго вимішувати. На Русі жінки обминали його до 100 разів. Звичайно, сьогодні стільки сил витрачати не потрібно. Досить того, щоб тісто стало еластичним і не прилипало до рук.

Бананова паска без дріжджів

Якщо хочете спекти незвичайну паска і, щоб вона була ніжною, м’якою і вологою, варто звернути увагу на такий простий рецепт. Його особливість в тому, що тісто замішується без дріжджів, а з додаванням бананів, які і роблять великодню випічку оригінальною і смачною.

Інгредієнти:

  • 2 банана;
  • 1 склянка цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. води;
  • 1,5 склянки борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • щіпка солі;
  • ¼ Ч. л. розпушувача;
  • 75 г вершкового масла;
  • 30 г родзинок (цукатів).

Приготування:

  1. Почнемо з того, що збиваємо розм’якшене вершкове масло з додаванням солі і цукру.
  2. Після вбиваємо яйця і ще раз все збиваємо, відставляємо поки в сторону.
  3. Очищені банани ламаємо на шматочки і за допомогою заглибного блендера перебиваємо до консистенції пюре. Вливаємо воду, щоб пюре стало більш рідким.
  4. Тепер бананове пюре переливаємо в яєчно-масляну суміш, перемішуємо до однорідності.
  5. В окремій ємності змішуємо борошно з содою і розпушувачем.
  6. Далі борошняну суміш порційно підсипаємо у рідку масу і добре все вимішуємо.
  7. В кінці додаємо родзинки або цукати, ще раз ретельно перемішуємо.
  8. Розкладаємо тісто по формах і відразу відправляємо в розігріту до 190 °С духовку на 30-40 хвилин.

Секрет рівномірно пропеченної паски — поступовість випічки, тобто духовку розігріваємо до 180-200 °С, а випікаємо паски при температурі 140-160 °С.

Такі прості рецепти дозволять вам спекти на Світле свято вологі, ніжні, м’які, а головне, дуже смачні великодні паски. Але щоб випічка вдалася, не варто ставити тісто біля батарей. Висока температура тільки змусить тісто активно бродити і ні до чого хорошого це не призведе. Також готові паски потрібно покласти на бік і залишити в такому положенні до повного охолодження. Це дозволить випічці не просісти під власною вагою.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь