Капрезе – традиційний італійський салат. Одна з улюблених італійцями закусок, про «антипасто».
Італійці люблять капрезе не лише за схожість з італійським прапором (хоч вони і знатні патріоти), а в першу чергу – за простоту та божественний смак. Свою назву салат капрезе отримав від італійського острова Капрі в Тірренському морі, про який ще Горький писав: «Капрі — шматочок крихітний, але смачний… Тут п’янієш, балдієш і нічого не можеш робити. Все дивишся та посміхаєшся».
Рецепт салату капрезе дуже простий. Але дуже важливими є правильні інгредієнти. Помідори потрібно вибирати стиглі, м’ясисті, ідеально прямо з грядки. Моцарелла має бути неодмінно свіжа. Базилік – зелений. А оливкова олія – холодного віджиму та високої якості.
- Сир Моцарелла 150 гр.
- Помідор 2-3 шт.
- Базилік свіжий 2-3 гілочки
- Олія оливкова 2-3 ст. л.
- Бальзамічний оцет 1 ч. л.
- Орегано до смаку
- Перець чорний мелений до смаку
- Нарізати помідори на кружечки завтовшки близько 7 мм. Перший та останній шматочки прибрати, підійдуть лише плоскі кружки.
- Моцареллу заздалегідь дістати з холодильника (мінімум за 15 хвилин до приготування), щоб довести до кімнатної температури. Нарізати на кружки тієї ж товщини, що й помідори.
- Базилік розібрати на окремі листочки.
- На плоскій (в ідеалі – білій) тарілці розкласти по колу, чергуючи, скибочки моцарелли, помідори та листя базиліка.
- Посипати зверху подрібненим сухим орегано та чорним перцем. Полити бальзамічним оцтом та оливковою олією.
- Готовий салат капрезі відразу подавати до столу. Капрезе ідеально поєднується зі шматочками хрусткого багету та келихом червоного сухого вина.