З багатьох способів приготування квасу в домашніх умовах в окрему групу виділяються рецепти на основі хліба. Даний рецепт розглядає приготування квасу з хліба та родзинок без використання дріжджів. Рецепт простий, зрозумілий, спеціальних навичок для приготування такого квасу не потрібно.
Інгредієнти
Порції: –+
- Житній хліб 250 гр.
- Родзинки 20 гр.
- Вода 2.5 л.
- Цукор-пісок 180 гр.
На порцію
Калорії: 143 ккал
Білки: 2.9 г
Жири: 1.8 г
Вуглеводи: 28.7 г
Кроки
- Рецепт квасу з хліба та родзинок без дріжджів простий у приготуванні! Закип’ятіть воду, потім розчиніть у ній цукровий пісок. Остудіть рідину до температури 28-30 градусів.
- Житній хліб поріжте невеликими шматочками і висушіть у духовці протягом 10-15 хвилин при 160 градусах. Слідкуйте, щоб сухарики вийшли рум’яними, а не підгорілими (у такому разі напій матиме присмак гіркоти).
- Коли сухарі охолонуть, відправте їх у банку, туди ж всипте родзинки, залийте охолону воду з цукром.
- Накрийте банку рушником чи марлею. Важливий момент про родзинки: їх не потрібно попередньо перед використанням промивати, тому що на їх поверхні містяться дикі дріжджі. Вони допоможуть квасу не запліснути і не скиснути.
- Після цього майбутній квас поставте у тепле місце. Приблизно за добу почнеться бродіння, після чого банку необхідно потримати в теплі ще 2 доби. У результаті квас приготується за 3 дні.
- Через якийсь час готовий квас необхідно профільтрувати через марлю – таким чином, напій вийде без домішок. Хліб з родзинками, що залишився, можна і далі використовувати для приготування квасу, так як це готова закваска.
- Квас розливаємо по зручним пляшкам або іншим ємностям, попередньо помістивши в них невелику кількість родзинок (5-6 штук).
- Ємності із квасом закриваємо кришками, ставимо у тепле місце на 6 годин. Після цього відправляємо напій у холодильник. Як тільки квас охолоне, він готовий до вживання!
Як тільки квас охолоне, він готовий до вживання! Приємного вам апетиту!