Квас – напій, кислуватий на смак, який готують на воді з житнього хліба і сусла або з житнього борошна з солодом.
Квас в Київській Русі відомий з давніх часів. Раніше він вважався і напоєм, і їжею. Квас був різноманітний на смак: солодкий, кислий, фруктовий, медовий і т. д.
В ті часи у Київській Русі навіть була спеціальна професія квасника, які займалися приготуванням напою.
Як приготувати квас в домашніх умовах
Існує величезна кількість рецептів приготування квасу, близько 150. В основі приготування квасу – заготівля сусла і процес бродіння і настою суміші наступних продуктів: хліба, цукру, солоду, води і дріжджів. Для смаку можна додавати родзинки, пряні трави, лимон. Для бродіння використовують дріжджі. Хоча раніше (до середини XX століття) квас готували на бездріжджовий основі, він був безалкогольний і абсолютно нешкідливий як дітям, так і дорослим.
Квас не тільки смачний, але ще і дуже корисний. Він оберігає від виникнення авітамінозу, має бактерицидну дію. За старих часів його активно використовували в госпіталях.
Квас з легкістю можна приготувати вдома. Набір продуктів для нього самий мінімальний: хліб, вода, дріжджі, цукор і родзинки. Ці інгредієнти завжди є практично в кожному будинку. Що стосується хліба, то найкраще для квасу підійде житній, але якщо такого під рукою не виявилося, то можна брати будь-який: чорний, білий, сірий, з кмином, з висівками і т. д.
З хліба потрібно приготувати сухарики для квасу. Для цього необхідно нарізати хліб шматочками і підсушити його в духовці на маленькому вогні протягом 10-15 хвилин. Посуд для приготування квасу потрібно брати який не окислюється (краще вибрати банку).
Дріжджі залити теплою водою і розмішати до повного розчинення. Не можна заливати їх занадто гарячою водою, інакше процес бродіння буде дуже слабким.
Настоювати квас потрібно в теплому місці і обов’язково в закритому посуді. Як правило, процеси бродіння тривають протягом двох днів. Після цього напій потрібно процідити і додати родзинки. Дати постояти ще деякий час, розлити в пляшки, бажано пластикові, і закрутити кришки. Пляшки поставити в холодильник ще на добу. Після цього напій готовий до вживання.
48 год 0 хв1
Рекомендую приготувати ароматний медовий квас у домашніх умовах. Напій стане чудовою альтернативою різноманітним шкідливим напоям із магазину. Корисний напій виходить збалансованим
168 год 0 хв3
вас – це споконвічно словянський традиційний напій, який чудово втамовує спрагу в спекотний день. Сьогодні ми з вами приготуємо квас на цілісному вівсі з додаванням меду.
24 год 0 хв4
Домашній квас як із бочки смачний! Звичайний вуличний квас готується зазвичай із цикорію. У нашому рецепті вам пропонується інший спосіб приготування домашнього квасу, який набагато
96 год 30 хв7
Для приготування нам знадобиться буряк, сухі дріжджі, цукор та вода. Загальний процес приготування триватиме чотири доби. Цей напій подобається не кожному, але чудово підійде для приготування інших страв.
72 год 0 хв6
Цей квас мені дуже нагадує той, який готувала моя бабуся. Він виходить солодким, з легкою кислинкою, дуже ароматний та смачний. У літню спеку він добре вгамовує спрагу і...
6 год 0 хв6
Квас з кави готується напрочуд швидко, всього 6 годин і у вас в холодильнику чудовий напій, що чудово вгамовує спрагу. Привіт шановні друзі! Я вітаю всіх, хто не...
72 год 0 хв2
З багатьох способів приготування квасу в домашніх умовах в окрему групу виділяються рецепти на основі хліба. Даний рецепт розглядає приготування квасу з хліба та родзинок без використання дріжджів.
4 год 0 хв3
Квас із цикорію дуже простий у приготуванні в домашніх умовах. На смак він нагадує напій з бочки, який часто можна було зустріти на вулицях радянських міст, однак позбавлений...
720 год 0 хв
Квас з березового соку без цукру, хоча сік і солодкуватий, виходить прісним, тому до нього додають для посилення бродіння або дріжджі, або сухофрукти та хліб. Вам пропонується найпростіший...
120 год 0 хв11
Квас з бузини – чудовий спосіб вгамувати спрагу в літню спеку. На приготування цього освіжаючого напою з приємним ароматом вам знадобиться зовсім небагато часу: він наcтоюється лише за.
21 хв10
Літо – час активного споживання рідини. Навіть невелика прогулянка під сонечком не пройде без пиття. Але не всі напої можуть втамувати спрагу так добре, як квас. Саме тому...
69 год 0 хв5
Ми з сусідами по дачі — кращі друзі. Поки я підживлююся мудростями в садівництві від Віри Борисівни, чоловік мотає на вус поради дядька Толі. Він і шашлик готує,...