Маш – крупа: що це таке і як готувати

У Україні вже давно стало доступним придбати крупу маш. Але при цьому не кожен знає, що це таке і як правильно її готувати. Маш – це бобова культура, родом зі Сходу. У крупі міститься маса корисних речовин, які збагачують наш організм вітамінами, мікро – і макроелементами.

Що за крупа маш

На полицях супермаркетів часто можна побачити крупу маш, зовнішнім виглядом нагадує наш звичайний горох. Що це таке і який він на смак цей незвичайний продукт? Це бажає знати кожен, хто зважився придбати маш.

Маш має ще одну назву – боби мунг. На зовнішній вигляд бобова культура нагадує зелений горох з глянцевою поверхнею. Вважається, що батьківщина маша – Пакистан, Індія, Бангладеш. Але сьогодні про нього знає весь світ. У Китаї, Індонезії і Таїланді мунг став одним з улюблених і головних продуктів.

На смак маш нагадує квасолю, при цьому володіє гороховим присмаком. Багато говорять, що це не гороховий, а горіховий післясмак. Коли спробуєте, скажіть свою думку!

В Україні довго не знали, що це таке маш, і так повелося, що його стали називати крупою. Можливо це завдяки великій кількості засвоюваного рослинного білка, який міститься в маше. Культуру стали широко використовувати в період посту, адже вона володіє багатими корисними властивостями і насичує організм на тривалий час. Але от ціна на продукт досить висока від 120 до 250 рублів за кг, в залежності від виробника та фасування. Якщо говорити про правильне, смачне та корисне харчування, то варто витратитися.

Склад і калорійність

Калорійність маша низька, тому її рекомендують включати в раціон для людей, що стежать за своєю вагою. У 100 грамах сухого мунга міститься 300 ккал, але після термічної обробки калорійність знижується до 103 ккал на 100 грам приготованого продукту.

До складу 100 грам маша входить:

  • легко засвоюваний рослинний білок – 23 г;
  • повільні вуглеводи – 44 г;
  • вода – 14 м;
  • крохмаль – 42 г;
  • моно – і дисахариди – 3,6 м;
  • зола – 3 г;
  • жири – 2 г;
  • харчові волокна – 11 р.

Повільні вуглеводи забезпечують тривале насичення організму, тому в людини виключається бажання перекусити.

Також мунг містить 18 амінокислот, мікроелементи (калій, магній, натрій, фосфор), клітковину, вітаміни групи В, С, А, Е, К.

Корисні властивості крупи маш для організму

Завдяки своєму багатому хімічному складу корисні властивості цієї культури безмежні:

  1. Регуляція і розслаблення нервової системи.
  2. Сприятливий вплив на зір.
  3. Зміцнення кісткової тканини, суглобів.
  4. Регуляція роботи нирок.
  5. Зміцнення серцево-судинної системи.
  6. Нормалізація АТ.
  7. Нормалізація рівня холестерину і цукру в плазмі крові.
  8. Посилення еластичності стінок артерій і вен.
  9. Попередження розвитку ракових клітин.
  10. Зміцнення імунних властивостей організму.
  11. Нормалізація гормонального фону жіночого в період менопаузи.
  12. Детоксикація організму.
  13. Усунення набряклості, спалювання відклалися жирів.

Про користь маш можна говорити нескінченно. Вважається, що регулярне вживання крупи сприяє омолодженню шкіри. Найбільш корисні паростки бобових. Їх додають в салати або вживають самостійно. Вживання паростків попереджає розвиток інфекційно-запальних патологій (бронхітів, ринітів, трахеїтів, синуситів і т. д.).

Також маш можна використовувати в народній медицині. Наприклад, корисними властивостями володіє відвар з крупи, його застосовують при набряках, для полоскання горла при ангіні, як детоксикаційний засіб при отруєннях. Пюре з маша наносять на уражену опіками шкіру і при різних запальних ураженнях (дерматити, висипання).

Цікавий факт! Маш відноситься до бобових культур, але на відміну від інших подібних культур, мунг не провокує підвищення метеоризму.

Протипоказання для здоров’я

Особливої шкоди маш не приносить організму, але в деяких ситуаціях його варто вживати помірно:

  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • вагітність і період лактації;
  • при порушеному обміні речовин;
  • при наявності проблем із сечостатевою системою і захворюваннями нирок (маш володіє високим сечогінну дію).

Як приготувати крупу і скільки варити

Як готувати маш скільки його варити до повної готовності відмінно знають кухаря східної, китайської, тайської та індійської кухні. Багато страви на основі мунга наближені до наших. Пророщений маш часто використовують в рецептурі салатів зі свіжих овочів, заправлених оливковою олією. Боби з рисом дають прекрасне поєднання для індійського плову. З перетертих в борошно бобів роблять тісто для локшини або запіканок (м’ясних, рибних).

Цікавий факт! Наші господині порівнюють маш зі звичними нам бобовими культурами (горох, квасолю тощо), тому перед приготуванням того або іншого блюда замочують крупу на кілька годин. Але робити це не обов’язково. Мунг досить ніжний продукт, якому для повної готовності вистачає 30-40 хвилин термічної обробки.

Як готувати відвареної маш підкажуть наші рекомендації:

  • замочувати крупу не потрібно;
  • маш ретельно промивається проточною водою, очищається від додаткових непотрібних домішок (камінці, інші зерна);
  • варити мунг потрібно наступним чином: бобові відправляються в киплячу воду без солі (якщо сіль додати заздалегідь, крупа буде довше варитися);
  • варити маш слід на повільному вогні протягом 30-40 хвилин;
  • солити крупу необхідно за 10-15 хвилин до закінчення готування;
  • після варіння зайва вода зливається за допомогою друшляка.

Ось ми і розібралися, що таке маш і як його готувати. Крупа у відвареному вигляді вже готова до вживання як гарнір до м’яса, риби чи овочів, але є безліч рецептів на основі цього продукту. З деякими з них ми пропонуємо ознайомитися далі.

Кулінарні рецепти з маш

Мало знати, як готувати відвареної маш, потрібно знати його поєднання з іншими продуктами, щоб в результаті отримати надзвичайно смачне блюдо. Рецепти з махаємо різноманітні, з нього готують каші, супи, рагу, плов і багато іншого.

Узбецький суп з махаємо і локшиною

Цей суп обов’язково сподобається вашій родині. Він надовго наситить організм, залишить приємний пряний присмак і збагатить організм необхідними поживними речовинами.

Інгредієнти:

  • маш – 250 г;
  • яловичина – 500 г;
  • локшина – 70 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • вода – 3 л;
  • кінза свіжа – 1 пучок;
  • куркума – 1 ч. л.;
  • коріандр – 1 ч. л.;
  • зіра – 1 ч. л.;
  • рослинна олія – 3 ст. л.;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Приготування:

  • Овочі очищаємо від шкірки. Цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву тремо на тертці для корейської моркви або нарізаємо тонкою соломкою. Картоплю ріжемо невеликими кубиками.
  • М’ясо миємо й нарізаємо великими рівномірними шматочками.

  • У каструлю з товстим дном наливаємо олії, розігріваємо на плиті. Відправляємо туди овочі (без картоплі) і м’ясо. Перемішуємо і тушкуємо близько 10 хвилин.

  • Далі відправляємо в каструлю картоплю, заливаємо гарячою кип’яченою водою і варимо під кришкою на середньому вогні до закипання.

  • Наступним кроком додаємо добре промитий маш, додаємо всі зазначені в рецептурі спеції і приправи. Залишаємо тушкуватися до напівготовності маша.

  • Коли мунг буде майже готовий висипаємо локшину і дрібно порізану зелень. Варимо до готовності локшини і вимикаємо.

  • Даємо супу настоятися протягом 15-20 хвилин, подаємо до столу. Приємного апетиту!

Машкичири

Машкичири – це національне блюдо узбецької кухні. Якщо перекласти назву страви дослівно, то вийде «каша із маша».

Інгредієнти:

  • маш – 250 г;
  • морква – 200 г;
  • рослинна олія – 150 мл;
  • сіль – за смаком;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • баранина – 400 г;
  • рис – 250 р.

Приготування:

  1. Добре промиваємо маш і замочуємо його в холодній воді на 50-60 хвилин.
  2. Очищаємо овочі від шкірки. Цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву тремо на тертці для корейської моркви або ріжемо тонкою соломкою.
  3. Баранину зачищаємо від жиру і плівок, нарізаємо рівномірними невеликими кубиками.
  4. У казан наливаємо олії, розігріваємо. Відправляємо в казан цибулю і смажимо до золотистого кольору.
  5. Коли цибуля підрум’яниться, кидаємо м’ясо. Смажимо до появи рум’яного кольору.
  6. Далі черга моркви. Відправляємо її в казан і тушкуємо під закритою кришкою до м’якості овочів.
  7. Потім заливаємо вміст казана літром води, висипаємо маш і тушкуємо 15-20 хвилин.
  8. Через зазначений час висипаємо рис, солимо за смаком, накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати на слабкому вогні.
  9. Тушкуємо машкичири до готовності рису, відключаємо плиту і даємо настоятися страви ще близько півгодини.
  • Машкичири готовий. Приємного апетиту!

Дізнавшись, що це таке крупа маш, і, як правильно її готувати, потрібно обов’язково купити цей продукт. Дієтологи радять вживати мунг в обід, так організм перетравить надійшла їжу і не викликає метеоризму. Тим більше, що регулярне вживання продукту нормалізує обмін речовин, надовго зберігає відчуття ситості і збагачує організм поживними речовинами.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь