Скинути зайві кілограми допоможе збалансоване харчування. Пропонуємо розглянути меню на 1500 ккал у день з докладними рецептами на тиждень з простих продуктів.
Як правильно складати меню на день
У раціон повинні входити продукти рослинного і тваринного походження. Особливу увагу рекомендується приділяти інгредієнтів, які не пройшли термічну обробку. Вони допомагають заповнити недолік корисних речовин в організмі, видаливши шлаки.
Основне правило дієтичного харчування — дотримання питного режиму. Ранок починають з 200 мл теплої води. Так організм прокидається, і запускається правильна робота травної системи. Добова норма — 2 літри.
Між прийомами їжі дотримуються часовий проміжок, рівний 3-4 години. Не можна голодувати, але дозволено перекушувати.
З раціону повністю виключити:
- цукор;
- борошняні вироби;
- солодкі кондитерські продукти.
У харчуванні повинні переважати продукти, які мають високий вміст білка (курка, риба, кисломолочні інгредієнти).
Дозволено їсти | Заборонено вживати |
Всі фрукти, овочі (крім картоплі), яйця, морепродукти, ягоди, м’ясо, молоко, кефір, сир (із зниженою жирністю). | Морозиво, торти, цукерки, печиво та інші солодощі, їжу швидкого приготування, жирнаю і смажену їжу, копченості, макарони. |
Парфе з бананом і корицею
При вживанні вівсянки на сніданок людина очищає шлунково-кишковий тракт від накопичених токсинів, шлаків завдяки наявності грубих харчових волокон у крупі. Тому в меню на тиждень з розрахунком на 1500 ккал у день можна включити вівсяну кашу. Нижче — дієтичний рецепт приготування смачного і низькокалорійного сніданку з простих продуктів.
Інгредієнти:
- вівсяні пластівці — 40 г;
- крутий окріп — 100 мл;
- соєве молоко — 50 мл;
- банан — 1 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- родзинки — 5 м;
- кориця мелена — на смак.
Приготування:
- Вівсяні пластівці висипати в сотейник. Залити крутим окропом. Трохи посолити. Довести до кипіння, попередньо перемішавши.
- Проварити на середньому вогні протягом 3-4 хвилин.
- Як тільки пластівці стали м’якими, влити соєве молоко, перемішати, закип’ятити.
- Після додати очищений і нарізаний скибочками банан.
- Активно почати перемішувати, щоб фрукт трохи розчинився. Варити ще 2-3 хвилини.
- Вимкнути плиту, додати яйце, швидко розмішати.
- Відправити в кашу промитий ізюм, за смаком висипати корицю.
- Розмішати, викласти у порціонну миску. Подати до столу.
Дієтична яєчня
Багато воліють готувати яєчню на сніданок. При правильному чи дієтичному харчуванні це неприпустимо, так як в традиційному рецепті яйця смажаться на рослинній олії. Але є новий варіант приготування популярної страви на сніданок.
Інгредієнти:
- яйця — 2 шт.;
- кріп — 10 г;
- мелений перець за смаком.
Приготування:
- На розпечену сковороду вилити 200 мл холодної води.
- Акуратно розбити яйця.
- Посипати трохи приправами, зеленню. Накрити кришкою.
- Через 1,5-2 хвилини яєчня готова.
- Викласти на плоске блюдо і подати до столу. Прикрасити свіжими овочами.
Жироспалюючий коктейль
Напій знижує рівень цукру, холестерину в крові, сприяє спалюванню жирового прошарку. Вгамовує почуття голоду, тому чудово підійде для невеликого перекусу.
Інгредієнти:
- кефір 1 % — 200 мл;
- яблуко зелене — 1 шт.;
- кориця мелена — ½ ч. л.
Приготування:
- Яблуко очистити від шкірки. Розділити на часточки, видалити насінну коробку.
- Відправити в чашу блендера, затока знежиреним кефіром. Збити до однорідності.
- Вилити в склянку. Всипати корицю, розмішати.
- Вжити відразу ж після приготування.
Дієтичний суп з запеченими овочами
У меню на тиждень з розрахунком на 1500 ккал у день на обід з простих продуктів можна приготувати смачний дієтичний суп. За рецептом частина овочів запікається в духовці.
Інгредієнти:
- очищений кабачок — 300 г;
- помідори — 200 г;
- солодкий перець — 150 г;
- цибуля ріпчаста — 1 маленька головка;
- часник — 1 зубчик;
- морква — 1 шт.;
- вода — 2 л;
- стручкова квасоля — 200 р.
Приготування:
- Солодкий перець, кабачок, моркву і ріпчасту цибулю нарізати кубиками.
- У томатів видалити плодоніжки і нарізати невеликими шматочками.
- Зубчик часнику подрібнити ножем або пропустити через прес.
- Деко застелити пергаментним папером, яку можна замінити фольгою. Викласти підготовлені овочі: кабачки, помідори і болгарський перець.
- Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 15-20 хвилин.
- Воду вилити в підходящу каструлю, довести до кипіння.
- Відправити в неї моркву, ріпчасту цибулю і варити до готовності.
- Після викласти запечені овочі, продовжити приготування 5 хвилин.
- Додати в суп стручкову квасолю, трохи поварити.
- Посолити за смаком, відправити часник.
- Через 5 хвилин вимкнути. Настоювати під кришкою, а після розлити по тарілках. Перед подачею посипати дрібно рубаним кропом.
Суп «Швидкий»
Перше страву сприятливо впливає на роботу травної системи. Тому пропонуємо приготувати цікавий курячий супчик з зеленню, яйцями і улюбленими приправами. Їжте і худніть.
Інгредієнти:
- куряча грудка — 300 г;
- зелень — 50 г;
- куркума, мускатний горіх, сіль — за смаком;
- яйця курячі — 2 шт.
Приготування:
- Куряче філе нарізати невеликими шматочками. Після обшпарити окропом і при необхідності ще раз подрібнити.
- Викласти в глибоку каструлю. Влити 1,5 літра крутого окропу. Варити до готовності.
- Зелень промити, обсушити, видалити палички. Листочки розрізати на кілька частин. Викласти в чашу блендера і подрібнити.
- Додати куркуму, мускатний горіх.
- Відправити відразу ж зелень. Її потрібно добре проварити. Інакше суп закисне.
- При частому помішуванні віночком додати яйця.
- Суп розлити по тарілках. Подавати до столу в гарячому вигляді.
Курка в кефірному соусі
Птах у кефірном маринаді готується за рецептом з фото з простих продуктів і без краплі жиру. Виходить дуже смачною, ніжною і соковитою. Чудово увійде в меню на тиждень з розрахунком на 1500 ккал у день.
Інгредієнти:
- куряче філе — 600 г;
- часник — 4 зубчики;
- свіжа зелень — 30 г;
- кефір 1 % — 250 мл;
- чорний мелений перець за смаком.
Приготування:
- Куряче філе промити, обсушити і нарізати невеликими кубиками.
- Очищені зубчики часнику нашаткувати на дрібній тертці. Відправити в глибоку миску.
- Зелень дрібно нарубати, додати до часнику.
- Влити знежирений кефір, трохи поперчити і все добре перемішати.
- У харчовий контейнер відправити м’ясо.
- Залити його кефірно-часниковим соусом з зеленню.
- Все ретельно перемішати, щоб птах максимально ввібрала в себе маринад. Прибрати в холодильник на 60 хвилин.
- Через зазначений час акуратно викласти курку на сковороду. Надлишки соусу виливати відразу ж не потрібно.
- Тушкувати на середньому вогні при постійному помішуванні. Додати залишки маринаду.
- Куряче філе готове до вживання. Його можна викласти на тарілку і подати з вареною гречкою, паровими овочами.
Курячі котлети з овочами в духовці
Готове блюдо виходить дуже смачним, легким і корисним. Курячі котлети з додаванням овочів відносять до розділу рецептів для правильного харчування з простих продуктів. Вони чудово підійдуть для складання меню з розрахунком на 1500 ккал у день і готуються в будь-який день тижня.
Інгредієнти:
- куряче філе — 300 г;
- морква — 1 шт.;
- капуста білокачанна — 150 г;
- вода — 50 мл;
- петрушка свіжа, сіль за смаком;
- яйце — 1 шт.
Приготування:
- Капусту і петрушку дрібно нашаткувати.
- Моркву натерти на тертці соломкою середнього розміру.
- Викласти капусту на розігріту сковороду. Влити 50 мл холодної води.
- При частому помішуванні тушкувати на середньому вогні 3-4 хвилини.
- Потім висипати морква, продовжити приготування аналогічну кількість часу.
- Перекласти в глибоку миску, залишити на столі до повного охолодження.
- Куряче філе нарізати кубиками, пропустити через м’ясорубку.
- Отриманий фарш з’єднати з овочами.
- Поперчити, посолити, вбити яйце. Покласти свіжу зелень. Добре перемішати до однорідності.
- Сформувати невеликі котлети, викласти їх в блюдо для запікання.
- Додати трохи води, відправити в розігріту духовку. Запікати при 200 градусах протягом 30-40 хвилин.
Котлети можна приготувати в пароварці або згасити на сковороді. Перекласти на блюдо, попередньо прикрасивши його свіжим листям салату.
Сирний мус
Сир ідеально підійде для перекусу. А якщо його з’єднати з невеликою кількістю свіжих фруктів чи ягід, то вийде смачний десерт. Невисока калорійність в 100 г міститься 96 ккал.
Інгредієнти:
- сир знежирений — 100 г;
- манго — 100 г;
- молоко — 50 мл;
- мед — 1 ч. л.
Приготування:
- Знежирений сир відправити в ємність для збивання.
- Влити молоко, мед.
- Додати манго.
- Подрібнити до однорідності.
- Перекласти в глибоку тарілку.
- Прикрасити за бажанням. Подати до столу.
Запіканка з кабачків з сиром
Сир і кабачок, приготовані з цього дієтичного рецепту, чудово поєднуються в страві. Консистенція виходить приємною, ніжною. Обов’язково спробуйте приготувати запіканку з простих продуктів і включити її в меню з розрахунком на 1500 ккал у день на тиждень. Страва чудово підійде на вечерю або обід.
Інгредієнти:
- кабачок — 600 г;
- знежирений сир — 200 г;
- яйця — 3 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Кабачки промити, зрізати з них хвостики. Нашаткувати на великій тертці. Дати постояти 10 хвилин. Через зазначений час віджати всю рідину.
- У миску до овочу додати пачку знежиреного сиру.
- Вбити яйця.
- Пропустити через прес часник.
- Трохи посолити, поперчити.
- Отриману масу добре перемішати. Після викласти у ємність для запікання.
- Акуратно розрівняти ложкою. Випікати при 200 градусах 40 хвилин.
- Остудити у формі протягом 10 хвилин.
- Отримана запіканка вийде на 440 ккал. Розділити на порційні шматки і подати до столу.
Дієтичні сирники
Готуються сирні коржики без манної крупи, муки і без додавання олії, тобто на сухій сковороді. Виходять дуже ніжними, смачними і прекрасно підходять для тих, хто дотримується дієтичного харчування.
Інгредієнти:
- сир знежирений — 400 г;
- рисова (кокосова) борошно — 2 ст. л.;
- яйце — 1 шт.;
- цукрозамінник стевія — 2 г;
- курага — 5 шт.;
- в’ялена журавлина — 2 ст. л.;
- ванілін, сіль за смаком;
- олія для змазування форми — 2 краплі;
- рисове борошно (для обсипання коржів) — 2 ст. л.
Приготування:
- Сир висипати в глибоку миску. Відправити до нього дрібно порізану курагу, в’ялену журавлину.
- Додати трохи солі, цукрозамінника.
- Висипати рисове борошно, ванілін.
- Вбити яйце, з’єднати все до однорідної маси.
- Сформувати з отриманої суміші порційні коржі.
- Запанірувати заготовки. Аналогічно вчинити з залишками сирного тіста.
- Сковороду розжарити, додати кілька крапель олії оливи.
- Викласти сирники, встановити мінімальний вогонь.
- Трохи придавити коржі лопаткою для кращого приготування.
- Закрити кришкою, готувати на маленькому вогні 3-4 хвилини.
- Перевернути на іншу сторону. Закрити, продовжити приготування аналогічну кількість часу.
- Готові сирники перекласти на плоску тарілку. Подати до столу разом з дієтичним йогуртом.
З представлених вище рецептів можна з легкістю скласти меню з розрахунком на 1500 ккал у день із простих продуктів. На тижні страви можуть повторюватися, тому немає необхідності постійно перебувати біля плити.