Папороть орляк і рецепти приготування з фото

Ранньою весною поповнити запаси вітамінів допоможе папороть орляк. З допомогою наших рецептів з покроковими фото можна приготувати масу смачних і корисних добавок до м’яса, риби чи овочів з пагонів рослини.

Орляк, смажений з томатною пастою

Їстівні тільки молоді пагони рослини (рахіси), довжина яких не повинна перевищувати 30 див. В цьому рецепті приготування папороті орляка використані стандартні компоненти, основний час займе попередня підготовка сировини з-за характерної гіркоти.

Інгредієнти:

  • 400 г свіжих пагонів папороті;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1-2 ріпчатих цибулини;
  • 2-3 ст. л. рафінованої олії;
  • кухонна сіль і мелений перець – за смаком та бажанням.

Приготування:

  • Замочити траву в розсолі на добу. Кількість приправи в цьому випадку не має значення.
  • Злити розсіл в раковину, промити рахиси під краном і злегка віджати руками.

  • Відправити пагони у велику каструлю, залити доверху водою. Довести вміст ємності до кипіння, зменшити вогонь до середнього.
  • Через 20 хвилин папороть відкинути на друшляк або сито. Охолодити при кімнатній температурі.
  • Нашаткувати цибулю кубиками. Обсмажити на рослинній олії, час від часу перемішуючи, до появи ароматного запаху і золотистого кольору.

  • Остиглий орляк нарізати на кілька частин. Важливо не дрібнити, щоб при смаженні стебла зберегли свою форму.
  • Відправити пагони до цибулі, обсмажити все разом хвилини 3-4, щоб зелень просочилася ароматом овоча.
  • На окремій сковорідці 5 хвилин прогріти томатну пасту з невеликою кількістю рослинної олії. Змішати пагони з томатною пастою, заправити страву сіллю, меленим перцем і товченим часником (за бажанням).

Подавати як гарнір до відварної або запеченої картоплі, прикрасивши свіжою зеленню за смаком.

Заготівля папороті запас

Якщо вдалося знайти урожайну галявину, можна запастися делікатесом надовго. А допоможе засолити папороть орляк в домашніх умовах цей рецепт, щоб порадувати своїх домочадців оригінальними стравами власного приготування.

Інгредієнти:

  • кухонна сіль крупного помелу;
  • молоді пагони папороті.

Приготування:

  • Промиту і перебранну сировину зв’язати в щільні пучки звичайною канцелярською гумкою.
  • В підходящу за розміром ємність укласти перший шар рахисів в один ряд. Щедро присипати їх сіллю.

  • Повторити маніпуляцію з рештою сировиною до кінця, останнім шаром обов’язково повинна бути сіль.
  • Притиснути масу підходящою кришкою або тарілкою і поставити зверху гніт. Його вага залежить від кількості рослини.

  • Відправити посуд з орляком на добу в темне і тепле місце.
  • Через 24 години поміняти місцями верхні і нижні пучки рахисів, знову притиснути гнітом і залишити в теплі.
  • Після закінчення доби злити розсіл в раковину і знову пересипати сіллю заготовку. Накрити ємність з папороттю кришкою з вантажем, витримати в колишніх умовах 48 годин.
  • Скласти просолені рахиси пучками в банки або пластикові ємності з кришками, залити утворився розсолом. Щільно закрити посуд з соліннями, прибрати на зберігання в льох або холодильник.
  • Тепер можна буде у будь-який час діставати заготівлю і робити з неї оригінальні гарніри або закуски.

Важливо стежити, щоб на поверхні солінь з папороті орляка не утворилася цвіль. Таке трапляється, якщо при заготівлі поклали мало солі.

Салат з солоної папороті по-корейськи

На ринку можна купити заготовки з рахисів. Вони підходять для приготування дуже смачних салатів. Покроковий рецепт з фото підкаже, як правильно використовувати засолену папороть орляк в закусці.

Інгредієнти:

  • 600 р. солоних пагонів;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • 1/4 ч. л. меленого перцю чилі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 70 мл соєвого соусу.

Приготування:

  1. Замочити рахиси у великій кількості прісної води на 12 годин. Протягом цього часу рідину з розчиненою сіллю потрібно міняти 3-4 рази.
  2. Налити у велику каструлю воду, відправити на плиту. Поки рідина закипить, вийняти з розчину пагони, віджати і нарізати на кілька частин.
  3. Відправити папороть у окріп, проварити близько 2 хвилин і відкинути на друшляк.
  4. У глибокій ємності перемішати пагони зі спеціями, роздавленим часником, олією і соєвим соусом.
  5. Закрити ємність кришкою, відправити в холодильник на 3-4 години, щоб трава ввібрала в себе аромати і смак приправ.

Подавати до смаженого або запечене м’ясо, присмачивши закуску дрібно нарубаної зеленню кінзи або петрушки.

Омлет з папороттю

Цей рецепт приготування орляка підійде любителям швидких і ситних сніданків. Тільки не забудьте з вечора вимочити траву у великій кількості води.

Інгредієнти:

  • 4 сирих яйця;
  • 1/2 великий ріпчатої цибулі;
  • вимочені пагони – за смаком;
  • 100 мл свіжого молока;
  • рафінована і вершкове масло – для смаження;
  • приправи та спеції – за бажанням.

Приготування:

  • Відварити вимочені рахиси в киплячій воді до м’якості трави. Відкинути папороть на друшляк над раковиною, охолодити при кімнатній температурі. Нашаткувати орляк шматочками завдовжки 3-4 див.

  • Очищену і промиту цибулину порізати дрібними кубиками.
  • Розігріти в глибокій сковороді рослинне і вершкове масло в рівних пропорціях.

  • Обсмажити цибульні шматочки до рум’янцю, додати до них рахиси і присолити за смаком.
  • Збити в окремому посуді віночком молоко, яйця і улюблені спеції.

  • Залити масою запашні папороть і цибулю.
  • Накрити посуд кришкою, як тільки по краях омлет схопиться, зменшити нагрів до мінімального. Тримати страву на плиті до готовності.
  • Вимкнути плиту, не знімати кришку ще 5 хвилин, щоб зберегти легкість омлету.

Подавати можна гарячим зі свіжими або печеними овочами.

Гречана каша з орляком і кальмарами

Таке частування подають камчатські жителі, благо на півострові немає недоліку в пагонах рослини. Рецепт з покроковими фото підкаже, як приготувати незвичайне частування зі звичної всім крупи і папороті орляка.

Інгредієнти:

  • 300 г підсмаженої гречки;
  • 300 г очищеного сирого кальмара (тушки);
  • 300 г вимоченої папороті орляка;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 1 часникова часточка;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • 3-4 ст. л. рослинної олії;
  • сіль і мелений перець – за бажанням і смаком.

Приготування:

  • У підходящої каструлі закип’ятити 2 л води. Опустити сюди очищені тушки кальмара. Як тільки вода в каструлі з морепродуктів стане закипати знову, вийняти тушки на окрему тарілку.

  • Крупу промити, залити в каструлі водою таким чином, щоб рідина знаходилася над поверхнею гречки на 3-4 см. Посолити крупу за смаком, влити 1 ст. л. рафінованої олії. Відправити кашу на плиту, варити після закипання при середньому нагріві, поки з каструлі не піде вся рідина.
  • Як тільки на поверхні крупи утворюються отвори, покласти зверху масло і влити в каструлю з гречкою 1-2 ст. л. окропу. Накрити гречку кришкою, вимкнути плиту і залишити кашу доходити до готовності. Щоб процес був більш активним, можна обгорнути ємність з гречкою кухонним рушником.

  • Нашаткувати тушки кальмара тонкими смужками.
  • Порізати стебла орляка на шматочки довжиною близько 3-4 див.

  • Цибулину почистити, промити і нашаткувати середніми кубиками.
  • Часник пропустити через прес або натерти на тертці з дрібними отворами.

  • Влити в глибоку сковорідку 2-3 ст. л. рослинної олії, обсмажити до золотистого кольору цибулю.
  • Відправити сюди ж папороть, перемішати. Витримати на плиті близько 3 хвилин.
  • Долити сюди ж соус і додати спеції.
  • Додати в загальну компанію кальмарів, перемішати.

  • Викласти в сковорідку готову кашу, знову перемішати.
  • Накрити сковорідку кришкою і прибрати таріль з плити.

  • Через хвилину заправити частування товченим часником, відразу ж подавати до столу.

Корисні поради

  1. Починати збір папороті орляка слід в кінці квітня – початку травня. Орієнтиром служить цвітіння черемхи, конвалій і бузку. Можна поповнити запаси корисної зелені і восени, але тоді їх буде менше.
  2. Зберігати зібраний урожай пагонів довше 6 годин не можна. Все це час рахиси повинні перебувати на твердій поверхні без доступу прямих сонячних променів. Інакше вони почнуть темніти і стануть непридатними в їжу.
  3. Завитки на кінцях рахисів краще зрізати до варіння, вони неїстівні.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь