Ранньою весною поповнити запаси вітамінів допоможе папороть орляк. З допомогою наших рецептів з покроковими фото можна приготувати масу смачних і корисних добавок до м’яса, риби чи овочів з пагонів рослини.
Орляк, смажений з томатною пастою
Їстівні тільки молоді пагони рослини (рахіси), довжина яких не повинна перевищувати 30 див. В цьому рецепті приготування папороті орляка використані стандартні компоненти, основний час займе попередня підготовка сировини з-за характерної гіркоти.
Інгредієнти:
- 400 г свіжих пагонів папороті;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 4 зубчики часнику;
- 1-2 ріпчатих цибулини;
- 2-3 ст. л. рафінованої олії;
- кухонна сіль і мелений перець – за смаком та бажанням.
Приготування:
- Замочити траву в розсолі на добу. Кількість приправи в цьому випадку не має значення.
- Злити розсіл в раковину, промити рахиси під краном і злегка віджати руками.
- Відправити пагони у велику каструлю, залити доверху водою. Довести вміст ємності до кипіння, зменшити вогонь до середнього.
- Через 20 хвилин папороть відкинути на друшляк або сито. Охолодити при кімнатній температурі.
- Нашаткувати цибулю кубиками. Обсмажити на рослинній олії, час від часу перемішуючи, до появи ароматного запаху і золотистого кольору.
- Остиглий орляк нарізати на кілька частин. Важливо не дрібнити, щоб при смаженні стебла зберегли свою форму.
- Відправити пагони до цибулі, обсмажити все разом хвилини 3-4, щоб зелень просочилася ароматом овоча.
- На окремій сковорідці 5 хвилин прогріти томатну пасту з невеликою кількістю рослинної олії. Змішати пагони з томатною пастою, заправити страву сіллю, меленим перцем і товченим часником (за бажанням).
Подавати як гарнір до відварної або запеченої картоплі, прикрасивши свіжою зеленню за смаком.
Заготівля папороті запас
Якщо вдалося знайти урожайну галявину, можна запастися делікатесом надовго. А допоможе засолити папороть орляк в домашніх умовах цей рецепт, щоб порадувати своїх домочадців оригінальними стравами власного приготування.
Інгредієнти:
- кухонна сіль крупного помелу;
- молоді пагони папороті.
Приготування:
- Промиту і перебранну сировину зв’язати в щільні пучки звичайною канцелярською гумкою.
- В підходящу за розміром ємність укласти перший шар рахисів в один ряд. Щедро присипати їх сіллю.
- Повторити маніпуляцію з рештою сировиною до кінця, останнім шаром обов’язково повинна бути сіль.
- Притиснути масу підходящою кришкою або тарілкою і поставити зверху гніт. Його вага залежить від кількості рослини.
- Відправити посуд з орляком на добу в темне і тепле місце.
- Через 24 години поміняти місцями верхні і нижні пучки рахисів, знову притиснути гнітом і залишити в теплі.
- Після закінчення доби злити розсіл в раковину і знову пересипати сіллю заготовку. Накрити ємність з папороттю кришкою з вантажем, витримати в колишніх умовах 48 годин.
- Скласти просолені рахиси пучками в банки або пластикові ємності з кришками, залити утворився розсолом. Щільно закрити посуд з соліннями, прибрати на зберігання в льох або холодильник.
- Тепер можна буде у будь-який час діставати заготівлю і робити з неї оригінальні гарніри або закуски.
Важливо стежити, щоб на поверхні солінь з папороті орляка не утворилася цвіль. Таке трапляється, якщо при заготівлі поклали мало солі.
Салат з солоної папороті по-корейськи
На ринку можна купити заготовки з рахисів. Вони підходять для приготування дуже смачних салатів. Покроковий рецепт з фото підкаже, як правильно використовувати засолену папороть орляк в закусці.
Інгредієнти:
- 600 р. солоних пагонів;
- 100 мл рослинної олії;
- 1 ч. л. меленого коріандру;
- 1/4 ч. л. меленого перцю чилі;
- 4 зубчики часнику;
- 70 мл соєвого соусу.
Приготування:
- Замочити рахиси у великій кількості прісної води на 12 годин. Протягом цього часу рідину з розчиненою сіллю потрібно міняти 3-4 рази.
- Налити у велику каструлю воду, відправити на плиту. Поки рідина закипить, вийняти з розчину пагони, віджати і нарізати на кілька частин.
- Відправити папороть у окріп, проварити близько 2 хвилин і відкинути на друшляк.
- У глибокій ємності перемішати пагони зі спеціями, роздавленим часником, олією і соєвим соусом.
- Закрити ємність кришкою, відправити в холодильник на 3-4 години, щоб трава ввібрала в себе аромати і смак приправ.
Подавати до смаженого або запечене м’ясо, присмачивши закуску дрібно нарубаної зеленню кінзи або петрушки.
Омлет з папороттю
Цей рецепт приготування орляка підійде любителям швидких і ситних сніданків. Тільки не забудьте з вечора вимочити траву у великій кількості води.
Інгредієнти:
- 4 сирих яйця;
- 1/2 великий ріпчатої цибулі;
- вимочені пагони – за смаком;
- 100 мл свіжого молока;
- рафінована і вершкове масло – для смаження;
- приправи та спеції – за бажанням.
Приготування:
- Відварити вимочені рахиси в киплячій воді до м’якості трави. Відкинути папороть на друшляк над раковиною, охолодити при кімнатній температурі. Нашаткувати орляк шматочками завдовжки 3-4 див.
- Очищену і промиту цибулину порізати дрібними кубиками.
- Розігріти в глибокій сковороді рослинне і вершкове масло в рівних пропорціях.
- Обсмажити цибульні шматочки до рум’янцю, додати до них рахиси і присолити за смаком.
- Збити в окремому посуді віночком молоко, яйця і улюблені спеції.
- Залити масою запашні папороть і цибулю.
- Накрити посуд кришкою, як тільки по краях омлет схопиться, зменшити нагрів до мінімального. Тримати страву на плиті до готовності.
- Вимкнути плиту, не знімати кришку ще 5 хвилин, щоб зберегти легкість омлету.
Подавати можна гарячим зі свіжими або печеними овочами.
Гречана каша з орляком і кальмарами
Таке частування подають камчатські жителі, благо на півострові немає недоліку в пагонах рослини. Рецепт з покроковими фото підкаже, як приготувати незвичайне частування зі звичної всім крупи і папороті орляка.
Інгредієнти:
- 300 г підсмаженої гречки;
- 300 г очищеного сирого кальмара (тушки);
- 300 г вимоченої папороті орляка;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 1 часникова часточка;
- 50 г вершкового масла;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 3-4 ст. л. рослинної олії;
- сіль і мелений перець – за бажанням і смаком.
Приготування:
- У підходящої каструлі закип’ятити 2 л води. Опустити сюди очищені тушки кальмара. Як тільки вода в каструлі з морепродуктів стане закипати знову, вийняти тушки на окрему тарілку.
- Крупу промити, залити в каструлі водою таким чином, щоб рідина знаходилася над поверхнею гречки на 3-4 см. Посолити крупу за смаком, влити 1 ст. л. рафінованої олії. Відправити кашу на плиту, варити після закипання при середньому нагріві, поки з каструлі не піде вся рідина.
- Як тільки на поверхні крупи утворюються отвори, покласти зверху масло і влити в каструлю з гречкою 1-2 ст. л. окропу. Накрити гречку кришкою, вимкнути плиту і залишити кашу доходити до готовності. Щоб процес був більш активним, можна обгорнути ємність з гречкою кухонним рушником.
- Нашаткувати тушки кальмара тонкими смужками.
- Порізати стебла орляка на шматочки довжиною близько 3-4 див.
- Цибулину почистити, промити і нашаткувати середніми кубиками.
- Часник пропустити через прес або натерти на тертці з дрібними отворами.
- Влити в глибоку сковорідку 2-3 ст. л. рослинної олії, обсмажити до золотистого кольору цибулю.
- Відправити сюди ж папороть, перемішати. Витримати на плиті близько 3 хвилин.
- Долити сюди ж соус і додати спеції.
- Додати в загальну компанію кальмарів, перемішати.
- Викласти в сковорідку готову кашу, знову перемішати.
- Накрити сковорідку кришкою і прибрати таріль з плити.
- Через хвилину заправити частування товченим часником, відразу ж подавати до столу.
Корисні поради
- Починати збір папороті орляка слід в кінці квітня – початку травня. Орієнтиром служить цвітіння черемхи, конвалій і бузку. Можна поповнити запаси корисної зелені і восени, але тоді їх буде менше.
- Зберігати зібраний урожай пагонів довше 6 годин не можна. Все це час рахиси повинні перебувати на твердій поверхні без доступу прямих сонячних променів. Інакше вони почнуть темніти і стануть непридатними в їжу.
- Завитки на кінцях рахисів краще зрізати до варіння, вони неїстівні.