Полба — що це за крупа, як готувати, скільки варити, користь і шкода

Полба – що це за крупа і як правильно готувати

Чим відрізняється полба від пшениці, що це за крупа, як готувати і якими властивостями володіє цей продукт?

Що це за крупа?

Біологи запевняють, що батьківщиною цієї культури є землі Ізраїлю, Вавилона і Середземномор’я. На вигляд зерно нагадує звичайну пшеницю, але в щільній лусці, практично непояснюване термічній обробці. У сучасному світі полбу називають далекою родичкою пшениці. Провести борошно з цього продукту неможливо, оскільки вона дуже щільна.

У народі крупу називають «спельта, камут, двузернянка» і використовують в основному для юшок, в приготуванні страви, косметології, для лікувальних відварів, в якості прикрас для будинку і у виготовленні оберегів.

Полба має червоно-рудий окрас, як зрілий зерновий колос. Володіє зернова культура незвичайними смаковими якостями, із солодкувато-горіховим присмаком, напевно, з-за цього крупа так подобається гурманам.

Особливістю культури вважається той факт, що рости вона може строго в екологічно чистих зонах. Крупа здатна накопичувати в собі шкідливі канцерогени та інші речовини, тому в процесі вирощування, агрономи виступають проти використання мінеральних добрив. Правильно вирощена полба має багатий склад, тому приваблива у якості вишуканого блюда.

А ви знали? Завдяки тому, що жито не піддається схрещування з іншими зерновими культурами, вона змогла зберегти багатий склад в первозданному вигляді. Як би селекціонери не старалися і не намагалися вивести новий сорт крупи, всі дослідження не принесли позитивних результатів. Саме з-за цього спельта дуже корисна.

Склад і калорійність полби

Ознайомившись детальніше з походженням полби і що це за крупа, багатьох цікавить її складу і як готувати, щоб зберегти всі корисні речовини. Отже, продукт складається з вітамінів, мінералів, амінокислот і мікроелементів. Розглянемо детальний склад полби.

Для початку зазначимо, що всі корисні речовини входять не тільки в оболонку крупи, але і лушпиння. Полба багата на рослинний білок, енергетична цінність на 100 г сухого продукту – 14 грам. білка. Завдяки цій особливості спельта користується величезною популярністю серед вегетаріанців і людей, що вживають в їжу сирі продукти.

Завдяки тому, що спельта містить корисні амінокислоти Омега 3 і Омега 6, її рекомендують вживати жінкам для підтримки краси волосся, шкіри та нігтів. Також це цінний і незамінний продукт для вагітних жінок і годуючих матерів.

Розглянемо детальний склад на 100 грамів полби:

  • вітаміни групи В -1,8 мг;
  • вітамін РР (нікотинова кислота) – 6,8 мг;
  • вітамін – 0,7 мг;
  • вітамін До -3,5 мг;
  • магній – 135 мг;
  • фосфор – 400 мг;
  • кальцій – 385 мг;
  • залізо – 4,4 мг;
  • натрій – 7 мг;
  • селен -11,5 мг;
  • цинк – 3,3 мг.

Крім цього до складу полби входять інші речовини, такі як крохмаль, жири, вуглеводи, клітковина і аргінін.

До всього іншого цей продукт низькокалорійний – на 100 грамів сухої полби доводиться 337 калорій.

Користь і шкода полби для організму

Клітковина, що міститься у великій кількості, надає благодійну дію на організм людини. Особливо користь полби полягає в позитивну дію на роботу шлунково-кишкового тракту і ендокринну систему. Якщо регулярно вживати в їжу спельту, то можна добитися відмінних результатів.

Завдяки крупі нормалізується кров’яний тиск, знижується рівень цукру в крові, поліпшується робота серцево-судинної і нервової системи, підвищується рівень стійкості до стресових ситуацій.

Неодмінна користь полби полягає ще в тому, що її можна вживати алергікам, оскільки в її складі немає глютену. Тому якщо ви не переносите дана речовина – слід дізнатися докладні рецепти з полбою. Вчені довели, що ця крупа позитивно впливає на репродуктивну функцію людини, тому парам, які хочуть народити здорового малюка, рекомендується щодня вживати її в їжу.

Крім усього перерахованого вище, полба надає благодійний вплив на зір, нервову систему, покращує реакцію, координацію і пам’ять. Враховуючи те, що спельта джерело енергії, її слід вживати при серйозному фізичному і розумовому виснаженні.

Багато людей вважають цю зернову культуру даром природи і «чорною ікрою» серед злакових продуктів. І не даремно, вона зміцнює імунну систему і підтримує роботу всіх систем організму.

Однак на сьогоднішній день вченим відомо не тільки про користь полби, але і про шкоду. Полягає вонв в індивідуальній непереносимості продукту, справа в тому, що в складі зерна велика кількість клейковини, що може призвести до здуття і діареї.

До цього часу спостерігалися випадки, коли чоловік вживав в їжу крупу, незважаючи на непереносимість, з-за чого у нього розвивалася целіакія. Це захворювання пов’язане з порушенням травлення, і, на жаль, до сьогоднішнього дня ще не придумали ліки, яке могло б допомогти в лікуванні цієї недуги.

Тому не потрібно ризикувати, краще забезпечте себе від вживання цього продукту, якщо ви входите в групу ризику.

На замітку! Для людей, які стежать за своєю вагою і здоров’ям, важливо знати, що собою являє полба що це за крупа, як готувати її, щоб зберегти всі корисні властивості. Справа в тому, що цей злак містить велику кількість вітаміну В6, завдяки яким з організму виводяться токсини і шлаки. Крім цього, готова каша сприяє виведенню холестерину і є природним антиоксидантом. Хочете зберегти молодість – вживайте більше полби!

Як правильно готувати і скільки варити

Найпопулярніша страва з цього зерна – каша. Однак не всі знають, як готувати полбу в домашніх умовах, щоб зберегти всі корисні речовини і отримати смачне поживне блюдо.

Отже, продукт можна приготувати на воді або молоці. Щоб приготувати полбу смачно слід додавати горіхи, сухофрукти, цукати, мед, родзинки, яблука, апельсини. Любителі солодкого можуть додати шоколад або згущене молоко.

Але з полби можна зварити не тільки кашу, відомо, що ця крупа відмінно підходить для супів. Також полбу поєднують з рибою, м’ясом, овочами, з неї готують запіканки. Останнім часом популярно використовувати полбу в якості основи фарш для голубців. Спортсменам рекомендують рецепти з полбою і квасолею та іншими бобовими культурами, оскільки ці продукти багаті на білок і здатні наситити організм енергією.

Як готувати полбу на воді

Незважаючи на те, що крупа вариться дуже швидко (досить 15-25 хвилин), результат виходить відмінним.

  1. Для її приготування візьміть склянку сирої крупи і три склянки очищеної води.
  2. Сіль і цукор додавати за смаком.
  3. Висипте полбу в каструлю і промийте її під проточною водою.
  4. Варити потрібно протягом 15-25 хвилин на маленькому вогні, за цей час вода повинна повністю зникнути, а крупа повноцінно розвариться.
  5. У процесі приготування обов’язково помішуйте кашу, щоб вона не пригоріла.
  6. Щоб приготувати полбу смачно, додайте трохи вершкового масла або меду.

Порада! Якщо під час варіння вся вода випарувалася, а крупа на ваш погляд ще сира, то додайте ще півсклянки води. Готувати полбу потрібно під кришкою, а краще солити, коли викладите готову кашу на тарілку. Подають страву з зеленню, горіхами, вершковим маслом, сухими ягодами.

Скільки варити полбу по часу?

Час варіння крупи в першу чергу залежить від обраного методу приготування, також від того, чи буде полба попередньо замочена. Час варіння значно зменшується, якщо перед приготуванням замочити крупу на кілька годин. Отже, розглянемо кілька способів варіння крупи:

  1. Як приготувати полбу в каструлі і скільки варити? Вариться каша протягом 25-30 хвилин. Крупу можна кидати в холодну воду, так і після закипання. Якщо спельта раніше замочувалася, то час варіння скорочується на 10 хвилин.
  2. Як готувати полбу в варильних пакетиках і скільки це займе часу? Готувати кашу таким методом просто, швидко і зручно. Пакети слід покласти в підсолену воду і довести до кипіння. Варити не більше 20 хвилин, а після отримати пакети з каструлі, дати охолонути каші і стекти воді. Пакети розрізати і викласти на тарілки кашу.
  3. Як і скільки готувати кашу в мультиварці? Це дуже зручний метод приготування крупи, завдяки чому можна заощадити час і сили. Отже, промиту і очищену від поганих зерен крупу поміщають в чашу мультиварки, заливають холодною водою, солять і ставлять у режим «рис» або «крупа». Готують 20-30 хвилин.

Якщо ви хочете приготувати полбу смачно важливо вгадати з співвідношенням рідини і крупи. Любителям розсипчастої каші варто лити не більше 2-2,5 склянки води, а от для більш в’язкої консистенції потрібно 3-3,5 склянки води.

Як вибрати крупу та де її зберігати

Важливо розуміти, що отримати максимальну користь полби можна у випадку використання свіжого та якісного продукту.

Зерна повинні мати золотистий відтінок і однаковий розмір. Уважно огляньте упаковку, вона повинна бути герметично запаяна. Не зайвим буде перевірити полбу на наявність сміття, пилу, лушпиння, зіпсованого зерна.

Не потрібно вибирати крупу з можливістю швидкого приготування, оскільки вона вже піддавалася термічній обробці, а це означає, що вона втратила частину корисних властивостей. Звертайте увагу на терміни розфасовки та реалізації продукту.

Тонкощі зберігання продукту

Ще кілька десятиліть тому полбу зберігали в сухих і темних приміщеннях, попередньо розфасувавши по мішках. В наш час рекомендують зберігати крупу в спеціальних скляних банках в холодильнику. Щоб користь полби була максимальною і продукт не зіпсувався, необхідно простежити за тим, щоб посуд була герметично закрита.

Термін зберігання полби – півроку, за цим слід простежити. Стара крупа втрачає смакові якості і корисні властивості. Не можна зберігати спельту поряд з іншими продуктами, інакше вона живить чужі запахи і буде непридатною до застосування.

Рецепти з полбою

Отже, ознайомившись з тим, що являє собою полба, що це за крупа, розглянемо варіанти того, як готувати цей цінний продукт. Кілька цікавих і смачних варіацій приготування полби.

Суп із зеленню швидкого приготування

Для приготування цієї страви вам знадобиться:

  • моркву і цибулю по 2 шт.;
  • полба 150 грамів;
  • вершкове масло-20 грам;
  • м’ясний бульйон 2 літри;
  • два яйця;
  • вершки 70 мл;
  • зелень і кріп за пів пучка.

Спосіб приготування:

  1. Очистіть овочі, крупу промийте і зелень. Все дрібно накришити, потім перемішайте з полбою і потушкуйте у вершковому маслі протягом 15 хвилин.
  2. Залийте все бульйоном і варіть на невеликому вогні півтори години. Яйця і вершки збийте в окремій ємності і влийте в суп за 5 хвилин до кінця приготування. Додайте за смаком спеції і зелень.

Як готувати полбу з овочами

Інгредієнти:

  • крупа – 259 грам;
  • морква – 2 шт.;
  • кабачки – 2 шт.;
  • оливкова олія – 4 ст. ложки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • зелений горошок;
  • петрушка;
  • орегано.

Спосіб пригтоволения:

  1. Закип’ятіть 2,5 склянки очищеної води і підсолити її.
  2. Покладіть туди чисту крупу і варіть на невеликому вогні 20 хвилин.
  3. Моркву і кабачки наріжте середніми кубиками.
  4. У невеликій каструлі тушкуйте до напівготовності овочі, горошок, цибулю, зварену полбу, ретельно помішуючи.
  5. Томити на невеликому вогні 10 хвилин.

Рекомендуємо ознайомитися з рецептами, перед тим як готувати полбу, щоб страви вийшли корисними і смачними. Сучасна кулінарія нараховує безліч різноманітних рецептів з полбою, які можна приготувати.

Крім каш і супів, з крупи роблять десерти. Крім цього, рецепти з полбою користуються популярністю в косметології.

Як бачите, крупа полба має багаті корисні властивості, а готувати її простіше простого. Знаючи, що це за крупа, ви тепер будете частіше використовувати її у своєму раціоні.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( No ratings yet )
Залишити відповідь