Помідори у власному соку — проста і дуже смачна закуска на зиму, буквально пальчики оближеш. Зараз поділимося рецептом такої заготовки в різних варіантах приготування.
Помідори у власному соку без оцту
Помідори у власному соку — нескладний спосіб заготовити на зиму дуже смачну закуску. Такі томати стануть відмінним доповненням до будь-яких страв, а також їх можна використовувати для приготування соусів і маринадів.
Інгредієнти:
- 4,5 кг помідорів (щільні);
- 3,5 кг помідорів для заливки;
- 5 ст. л. солі;
- 6 ст. л. цукру;
- 5 горошин запашного перцю;
- 4 лаврових листочка.
Приготування:
- Для рецепту знадобляться щільні помідори, а також переспілі — для соку.
- Щільні томати добре промиваємо під проточною водою, сушимо і розкладаємо по стерильним банкам.
- М’які плоди ріжемо довільними шматочками і подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.
- Перетерті томати переливаємо в каструлю, додаємо сіль і цукор. За бажанням кладемо запашний перець і лавровий лист. Перемішуємо і ставимо на вогонь.
- В цей час томати в банках заливаємо окропом, прикривають кришками і накриваємо рушником.
- З томатної заливки знімаємо піну і з моменту закипання варимо 10-15 хвилин.
- З помідорів зливаємо воду і заливаємо овочі томатною заливкою, щільно закручуємо кришками.
Щоб помідори не лопнули, з плодів можна зрізати кінчик або в районі плодоніжки наколоти зубочисткою.
Томати у власному соку по-італійськи
В Італії помідори у власному соку іменують пелати. Таку консервацію часто використовують для приготування різних італійських страв. Але і самі по собі томати виходять такими смачними, що пальчики оближеш. Так що записуємо рецепт універсальної закуски на зиму.
Інгредієнти:
- 1,6 кг помідорів;
- 2 ч. л. цукру (на 1 л банку);
- 1 ч. л. солі (на 1 л банку).
Приготування:
- На томатах робимо надрізи хрест-навхрест і опускаємо в каструлю з киплячою водою, чекаємо 2 хвилини.
- Після перекладаємо овочі до повного охолодження в холодну воду.
- Потім з томатів легко чистимо шкірку і відразу щільно укладаємо їх у чисті банки.
- В кожну додаємо сіль і цукор, прикривають кришками.
- Дно каструлі застеляємо тканиною, ставимо банки з томатами, вливаємо гарячу воду і пастеризуєм 30 хвилин, а потім герметично закорковуємо кришками.
Якщо томати дали мало соку, то можна додати 50-70 мл кип’яченої води.
Помідори у власному соку з оцтом
Не всі господині люблять використовувати оцет заготовки на зиму, але цей інгредієнт — кращий консервант, який дозволить зберігати закуску навіть у звичайній квартирі.
Інгредієнти:
- помідори;
- 1,5 ст. л. солі;
- 3 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. оцту.
Приготування:
- Для закладки в банки вибираємо щільні плоди томатів, добре промиваємо і просушуємо. Більш м’які плоди подрібнюємо до отримання соку будь-яким зручним способом.
- На кожен літр отримав соку додаємо 3 ст. л. цукру і 1,5 склянки солі. Розмішуємо і ставимо на вогонь.
- В цей час в стерилізовані баночки закладаємо томати.
- Після овочі заливаємо гарячою водою і даємо їм постояти в кипяточку, накривши кришкою 10 хвилин.
- Повертаємося до соку. Якщо він закипів, то знімаємо з’явилася піну і чекаємо 10 хвилин.
- З банок зливаємо воду і в кожну вливаємо по 1 ст. ложці оцту. Можна взяти кухонна, але тільки 6 %, винний або яблучний.
- Слідом за оцтом вливаємо томатний сік і закручуємо банки з закускою кришками.
Для отримання 1 л томатного соку потрібно 1,2-1,5 кг помідорів, але все залежить від сорту.
Помідори у власному соку з томатною пастою
Рецепт з томатною пастою — швидкий спосіб заготовити на зиму помідори у власному соку. Такий варіант із серії «Пальчики оближеш» може стати в нагоді тоді, коли не вистачає свіжих томатів для заливки.
Інгредієнти:
- томатна паста;
- помідори;
- 1 ч. л. цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 20 горошин перцю;
- 3 лаврових листа;
- 1,5 ч. л. оцту (9 %).
Приготування:
- Вибираємо невеликі і щільні плоди томатів, попередньо їх промиваємо, просушуємо і закладаємо в стерильні банки.
- Тепер помідори потрібно прогріти. Для цього заливаємо їх закипілою водою і залишаємо під кришкою 5-10 хвилин.
- Для томатного соку розвести томатну пасту в кип’яченій воді в співвідношенні 1:1.
- На 1 л готової заливки додаємо по 1 ч. л. цукру і 1 ст. л. солі. Також кладемо лавровий лист, горошини перцю, розмішуємо, ставимо на вогонь і після закипання варимо 10 хвилин.
- З томатів зливаємо воду, в кожну банку вливаємо по 1,5 ч. л. оцту, а слідом — томатний соус. Закручуємо банки кришками.
За процесом варіння томатного соусу варто обов’язково стежити і періодично перемішувати, інакше він може пригоріти.
Помідори у власному соку з болгарським перцем
Для приготування такої зимової заготівлі знадобляться тільки помідори і солодкий перець без томатної заливки, солі і цукру. В результаті овочі зберігають свій натуральний смак.
Приготування:
- Першим ділом з томатів чистимо шкірку, а для цього заливаємо плоди окропом. Після воду зливаємо і з легкість знімаємо шкірку. Не забуваємо вирізати плодоніжку.
- Плоди солодкого перцю розрізаємо навпіл, вичищаємо насіння і нарізаємо овоч будь шматочками.
- Перець пересипаємо в друшляк і бланшируєм в окропі 2-3 хвилини.
- Підготовлені простерилізовані банки щільно наповнюємо пропаренним перцем і очищеними помідорами.
- Дно каструлю застеляємо рушником, ставимо ємності з овочами, прикриваємо їх кришками, вливаємо воду і стерилізуємо. Час залежить від обсягу банки — від 20 до 30 хвилин. Після закручуємо кришками.
Будь-яка консервація любить чистоту, тому не варто мити банки старої губкою з жиром і мікробами.
Помідори у власному соку часточками
Пропонуємо найсмачніший рецепт на зиму а-ля «пальчики оближеш» — помідори у власному соку часточками. Смачна закуска, яка ідеально підходить для приготування других страв, соусів і маринадів.
Інгредієнти:
- помідори;
- 1 ст. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 5-10 горошин чорного перцю;
- 2 горошини запашного перцю.
Приготування:
- Підготовлені томати розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки, ріжемо часточками і відразу відправляємо в стерильні банки.
- Тепер прямо в банку з овочами кладемо горошини чорного і духмяного перцю, а також додаємо сіль і цукор. Прикриваємо банки кришками.
- Ставимо в каструлю з водою, ставимо на вогонь і з моменту закипання стерилізуємо 40 хвилин. Потім закручуємо кришками.
Перед стерилізацією у воду можна додати сіль, так температура кипіння збільшиться до 100 °С.
З часником
Помідори чудово поєднуються з іншими овочами, різними спеціями і прянощами, тому завжди можна поекспериментувати зі смаками. Якщо додати звичайний часник, закуска стане більш ароматною і пікантною.
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів;
- 2,2 л томатного соку;
- 1 головка часнику;
- стебла кропу;
- 1 ч. л. коріандру;
- 0,5 ч. л. горошин перцю;
- 2 ст. л. солі;
- 3,5 ст. л. цукру.
Приготування:
- Всі помідори для закладки і заливки очищаємо від шкірки традиційним способом — за допомогою окропу. Томати, які йдуть на сік, нарізаємо шматочками, вирізаємо плодоніжку і відправляємо в м’ясорубку.
- Томатний сік з додаванням солі і цукру ставимо на вогонь, після закипання варимо 20 хвилин. В цей час пластинами нашинкуємо зубчики часнику.
- У сік, кладемо часник, дрібно нарізані стебла кропу, а також зерна коріандру і горошини перцю.
- Тепер — самі томати, даємо їм покипіти 5 хвилин.
- Після помідори разом із заливкою відправляємо в стерильні банки і герметично закручуємо кришками.
Для консервації можна використовувати томати вершки, вони більш щільні і після теплової обробки залишаються цілими.
Помідори у власному соку з хріном, цибулею і болгарським перцем
При бажанні в кожну банку з томатами можна покласти часник і очищений корінь хрону. Але хочемо запропонувати більш цікавий варіант смачною і пікантною закуски, яку можна буде подати навіть на святковий стіл.
Інгредієнти:
- 1,2 кг помідорів;
- 2 болгарських перці;
- 30 г кореня хрону;
- 3 великих зубчики часнику;
- ½ Пучка петрушки;
- 0,5 л води;
- ¼ Склянки цукру;
- 1/8 склянки солі;
- ¼ Склянки оцту.
Приготування:
- Почнемо з того, що готуємо суміш, якої будемо перекладати шари помідорів в банку. Для цього солодкий перець розрізаємо навпіл, вирізаємо плодоніжки з насінням і добре промиваємо плоди під проточною водою.
- Половинки болгарського перцю ріжемо будь-якими шматочками і подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.
- Підготуємо інші інгредієнти. Це часник очищаємо від лушпиння, і корінь хрону, його також потрібно почистити і нарізати шматочками.
- Часник разом з хріном теж пропускаємо через м’ясорубку і перекладаємо до перетертого перцю.
- До подрібнених овочів додаємо дрібно нарізану зелень петрушки.
- Невеликі плоди томатів розрізаємо навпіл і вирізаємо плодоніжки.
- Банки добре чистимо з застосуванням соди, промиваємо і стерилізуємо будь-яким зручним способом.
- Як заповнювати банки: викладаємо ложку суміші з перцю, зелені, часнику і хрону. На шар суміші кладемо шар половинок помідорів зрізом вниз.
- Потім на томати знову викладаємо ложку пряної суміші і так шар за шаром заповнюють банку до плічок. Останній шар помідорів повинен бути повністю покритий сумішшю.
- У каструлю з водою висипаємо сіль і цукор, ставимо на вогонь і після закипання вводимо укус. Нагрівання вимикаємо.
- Вміст банок заливаємо маринадом, прикривають кришками, ставимо в каструлю, дно якої потрібно застелити рушником. Вливаємо воду і після закипання стерилізуємо не менше 15 хвилин.
- Щільно закручуємо кришками і після охолодження переносимо на зберігання.
Маринад готувати необов’язково. У процесі стерилізації овочі дадуть сік.
Помідори у власному соку — відмінна закуска на зиму, яка порадує своїм смаком. Обов’язково візьміть запропоновані рецепти на замітку і поповните свою колекцію найкращих зимових заготовок із серії «Пальчики оближеш».