Пісна випічка не повинна містити молочні продукти, здобу та яйця, але навіть без таких інгредієнтів можна приготувати справжні шедеври кулінарії, які в народі називають «по-монастирськи». Пропонуємо кілька простих, але смачних рецептів з фото випічки, які зроблять пісне меню різноманітним.
Пиріг «Монастирський»
Пиріг по-монастирськи можна приготувати всього за 30 хвилин. Рецепт з фото дуже простий, всі інгредієнти доступні, пісна випічка виходить смачною, ніжною і ароматною.
Інгредієнти:
- 1 склянка міцного чаю;
- 2-3 ст. л. густого варення;
- 1 склянка цукру;
- 2 склянки борошна;
- 1 ч. л. меленої кориці;
- 10 г розпушувача;
- 1 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Заварюємо чорний чай і заливаємо гарячим напоєм густе варення, розмішуємо і даємо трохи охолонути.
- Борошно змішати з розпушувачем, просіваємо, додаємо цукор і корицю, добре розмішуємо до однорідності.
- Тепер в борошно вливаємо чай з варенням, масло і замішуємо однорідне тісто.
- Виливаємо тісто у форму, застелену пергаментом, розрівнюємо і відправляємо в духовку на 20-25 хвилин, температура 180 °С.
- Готову випічку остуджуємо, дістаємо з форми і присипаємо цукровою пудрою.
Для рецепту можна взяти будь-який чай, від якого буде залежати смак пирога. Крім кориці, можна додати імбир або кардамон. А також при бажанні покласти в тісто горіхи, родзинки або будь-які сухофрукти.
Грецький пісний пиріг
Це простий, але дуже цікавий рецепт з фото пісної випічки, яку в Греції називають «Фануропита» в честь Святого Фанурия. Пиріг виходить не тільки смачним, але і насиченим і неймовірно ароматним.
Інгредієнти:
- 120 г цукру;
- 100 мл рослинної олії;
- 1 апельсин;
- 330 г борошна;
- 15 г розпушувача;
- 2 щіпки солі;
- 50 г волоських горіхів;
- 50 г родзинок;
- 50 г сушеної журавлини;
- ванілін за смаком.
Приготування:
- Родзинки і сушену журавлину заливаємо окропом і поки відставляємо в сторону.
- Горіхи висипаємо в пакет і подрібнюємо звичайною качалкою.
- З апельсина зчищаємо цедру і вичавлюємо сік.
- У сік доливаємо води для одержання загального обсягу в 250 мл і масло, розмішуємо.
- У миску висипаємо цукор, сіль, просіяне з розпушувачем борошно, все перемішуємо.
- Тепер в борошняну суміш перелити сік з маслом і вимішуємо до однорідності.
- Після в тісто відправляємо горіхи, родзинки, журавлину і цедру апельсина, все добре перемішуємо.
- Форму змащуємо маслом, перекладаємо в неї тісто і ставимо в духовку на 45 хвилин, температура 180 °С.
Готову випічку даємо трохи охолонути у формі, витягуємо на решітку і залишаємо для повного остигання. Перед подачею можна посипати пиріг цукровою пудрою або полити розтопленої карамеллю.
Шоколадний манник
Манник – простий, але ситний і смачний пиріг, який теж можна приготувати в пост. Сьогодні є навіть кілька варіантів такої пісної випічки. Пропонуємо рецепт з фото шоколадного лепешняку по-монастирськи.
Інгредієнти:
- 1 склянка манної крупи;
- 1 стакан води;
- 1 склянка цукру;
- 1 склянка борошна;
- 3 ст. л. какао;
- 0,5 склянки рослинної олії;
- 10 г ванільного цукру;
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- горіхи, цукати, родзинки.
Для глазурі:
- 3 ст. л. какао;
- 2 ст. л. цукру;
- 4 ст. л. рослинної олії;
- 4-5 ст. л. води.
Приготування:
- Висипаємо В миску манку, цукор і вливаємо воду, перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин, щоб манна крупа набухла.
- Додаємо сіль, ванільний цукор, вливаємо олію і розмішуємо.
- Просіваємо какао з борошном, додаємо розпушувач і добре все вимішуємо.
- У тісто висипаємо рубані горіхи, але при бажанні можна додати родзинки, цукати або будь-які сухофрукти.
- Ще раз все перемішуємо і відправляємо тісто в застелену пергаментом форму. Ставимо в розігріту до 180 °С духовку на 40 хвилин.
- В цей час приготуємо глазур. Для цього в сотейник висипаємо какао з цукром, вливаємо воду і масло.
- Розмішуємо і ставимо на вогонь. Варимо глазур при постійному помішуванні до загусання.
Готовий манник остуджуємо прямо у формі, після дістаємо і поливаємо глазур’ю, подаємо до столу.
Пісний вишневий пиріг
Ще один рецепт з фото пісної випічки вишневий пиріг. Незважаючи на те, що для приготування використовуються найпростіші інгредієнти, немає яєць і молочних продуктів, пиріг виходить смачним, розсипчастим і ніжним.
Інгредієнти для тіста:
- 200 г борошна;
- 2 ст. л. цукру;
- 6 ст. л. води;
- 5 ст. л. рослинної олії;
- щіпка солі;
- сода на кінчику ножа.
Для начинки:
- 500 р вишні;
- 1 ст. л. крохмалю;
- 1 ст. л. цукру;
- 70 г мигдальної муки.
Для присипки:
- 70 г борошна;
- 70 г цукру;
- 2 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Висипаємо В миску більшу частину борошна, цукор, соду, вливаємо олію і холодну воду, перемішуємо.
- Додаємо сіль і борошно, замішуємо м’яке тісто, яке обертаємо плівкою і прибираємо на годину в холодильник.
- Для начинки беремо вишні, витягаємо з ягід кісточки, додаємо цукор, картопляний крохмаль, перемішуємо.
- Для присипки в миску з мигдальним борошном висипаємо пшеничне, цукор і вливаємо масло, перемішуємо.
- Охолоджене тісто розкачуємо товщиною 1,5 см, перекладаємо у форму, розподіляємо по всій поверхні і обов’язково робимо для начинки бортики.
- Тісто злегка присипаємо крохмалем і викладаємо вишні.
- На ягоди наносимо хороший шар присипки.
- Відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин, температура 180 °С.
Готову випічку охолоджуємо і подаємо до столу. Краще прямо у формі, так як пиріг виходить дуже розсипчастим. Мигдалеве борошно можна замінити кукурудзяним, але з мигдалем виходить набагато смачніше.
Пісний апельсиновий пиріг
У дні посту можна приготувати дуже смачний і ароматний апельсиновий пиріг. Для пісної випічки знадобляться самі доступні інгредієнти. А рецепт з фото приготування настільки простий, що з ним впорається навіть сама недосвідчена господиня.
Інгредієнти:
- 2 апельсина;
- 50 г волоських горіхів;
- 400 г борошна;
- 25 г крохмалю;
- 160 г цукру;
- 150 мл рослинної олії;
- 1 ч. л. екстракту ванілі;
- 1/3 ч. л. солі;
- 100 мл апельсинового соку.
Приготування:
- Очистити апельсини від шкірки, розбираємо на шматочки, кладемо в чашу і подрібнюємо заглибним блендером. Також фрукти можна пропустити через звичайну м’ясорубку.
- У апельсинове пюре висипаємо 6 ст. ложок цукру, додаємо крохмаль і рубані горіхи, все ретельно перемішуємо. Це буде начинка для пирога.
- Для тесту в цукор, що залишився вливаємо апельсиновий сік, підсипаємо сіль, розмішуємо до розчинення солоних і солодких кристалів.
- Перелити сік в миску з просіяним борошном, слідом вливаємо олію, ванільний екстракт і замішуємо тісто. Довго місити його не варто, просто збираємо інгредієнти в кулю.
- Від загальної кількості тесту відрізаємо четверту частину. Більшу частину відразу перекладаємо в змащену і присипану борошном форму, розподіляємо по дну і стінкам.
- Тепер кладемо начинку, рівномірно розподіляємо.
- Від решти тіста відщипуємо невеликі шматочки і розподіляємо по всій поверхні начинки.
Відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин, температура 170 °С. Готову випічку остуджуємо, дістаємо з форми, присипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.
Заливний пиріг з грибами і капустою
Пісна випічка – це не тільки солодкі десерти, але і ситні страви. Пропонуємо простий рецепт з фото дуже смачного заливного пирога по-монастирськи з капустою і грибами.
Інгредієнти:
- 250 мл води;
- 1 ч. л. сухих дріжджів;
- 0,5 ч. л. солі;
- 2 ч. л. цукру;
- 260 г борошна;
- 3 ст. л.рослинної олії.
Для начинки:
- 450 г капусти;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 200 г грибів;
- 1 ч. л. цукру;
- сіль за смаком.
Приготування:
- У миску з борошном висипаємо сіль, цукор і сухі дріжджі, перемішуємо.
- В теплу воду вливаємо олію, розмішуємо і переливаємо в суху суміш, добре все вимішуємо, накриваємо і залишаємо тісто в теплі на 30 хвилин.
- Для начинки дрібно шаткуємо капусту. Так само дрібно нарізаємо гриби і кришимо цибулю, подрібнюємо на тертці моркву.
- До капусти додаємо сіль, цукор, обминаємо руками, щоб стала м’якою.
- На сковороді з розігрітим маслом пасеруємо до прозорості цибулю, після додаємо до нього моркву і смажимо овочі до готовності.
- Потім обсмажуємо гриби, все відправляємо до капусти. При бажанні додаємо рубану зелень, перемішуємо.
- Форму застеляємо пергаментом і виливаємо половину тіста.
- Зверху викладаємо всю начинку, розрівнюємо.
- Поверх начинки розподіляємо тісто.
- Верх змащуємо солодкою водою, потім посипаємо насінням кунжуту або льону і печемо пиріг до готовності в розігрітій до 175 °С духовці.
Галети зі сливами
Галети з сливами – простий рецепт з фото дуже смачною, красивою і ароматною пісної випічки. Для начинки можна використовувати не тільки фрукти або ягоди, але і більш ситні інгредієнти, наприклад, гриби і картоплю.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 250 г коричневого цукру;
- 1 ч. л. сушеного імбиру;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 250 мл рослинної олії;
- жменя волоських горіхів;
- вода.
Приготування:
- У мисці змішуємо житнє і пшеничне борошно, додаємо цукор, розпушувач і сушений мелений імбир, перемішуємо.
- Вливаємо олію і перетираємо прямо до стану крихти.
- Після частинами підливаємо воду і замішуємо м’яке тісто, якому даємо час відпочити.
- Поки підготуємо начинку. Для цього сливи розрізаємо навпіл, дістаємо кісточку і кожну половинку нарізаємо скибочками.
- Після беремо шматочок тіста і розкачуємо на пергаменті в не дуже тонкий коржик.
- По центру викладаємо фруктову начинку, присипаємо цукром і рубаними горішками
- Краї коржі піднімаємо і загортаємо так, як показано на фото.
- Випікаємо галети 30 хвилин при температурі 200 °С і 10 хвилин при 180 °С.
- Якщо є бажання приготувати галети з грибами або картоплею, тоді замішуємо тісто з борошна з рослинною олією, водою, сіллю і розпушувачем.
Пісні пиріжки — простий рецепт
У дні посту необов’язково відмовлятися від смачних пиріжків, адже сьогодні є прості рецепти з фото пісної випічки. Тісто замішується на газованої мінеральної води, тому пиріжки виходять м’якими і повітряними.
Інгредієнти для тіста:
- 300 мл мінеральної води;
- 2 ст. л. цукру;
- 520 г борошна;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 100 мл рослинної олії;
- 0,5 ч. л. солі.
Для начинки:
- 2 буряків;
- 70 г родзинок;
- 70 г журавлини;
- цукор за смаком.
Приготування:
- У миску вливаємо газовану воду, всипаємо цукор, кришимо свіжі дріжджі, також додаємо 3 ст. ложки борошна. Добре все розмішуємо віночком, накриваємо і залишаємо в теплі на 10-20 хвилин.
- Як тільки опара підійде, додаємо сіль, вливаємо олію і добре все перемішуємо.
- Порційно просіваємо борошно і замішуємо тісто. Збираємо в кулю, кладемо в миску і, накривши рушником, залишаємо в теплі на 20-30 хвилин.
- Для начинки, відварюємо буряк, трьом на крупній тертці і віджимаємо від соку, що виділився .
- Родзинки і журавлину заливаємо на 10 хвилин окропом, після подрібнюємо ножем або в блендері. Додаємо до буряках і перемішуємо.
- Тісто ділимо на шматочки, кожен скачуємо в колобок. Потім кожен колобок розгортаємо в коржик, викладаємо начинку, посипаємо цукром і формуємо пиріжки.
- Пиріжки смажимо на сковороді або випікаємо в духовці 20 хвилин при температурі 180 °С. Гарячі запечені пиріжки можна змастити сиропом, для цього просто в гарячій воді розмішуємо цукор.
Такі пиріжки можна приготувати з будь-якою начинкою, будь то яблука, картопля, капуста або гриби. Випічка виходить дуже смачною і довго не черствіє.
Листкові пиріжки цибульні
Пропонуємо ще один простий рецепт смачної пісної випічки – це листкові пиріжки, які можна приготувати не тільки з цибулею, але і з будь-якою іншою начинкою.
Інгредієнти:
- 1,5 склянки води;
- 4,5 склянки борошна;
- 1 ч. л. солі;
- 1 кг цибулі;
- суміш перців за смаком;
- зелень за смаком.
Приготування:
- Тонкою соломкою шаткуємо цибулю, додаємо до нього зелень, сіль і суміш перців. Перемішуємо руками, щоб овоч дав сік і став більш м’яким.
- У миску з водою відправляємо сіль і просіяне борошно, вимішуємо листкове тісто.
- Після тісто ділимо на чотири рівні частини і кожну розкачуємо в тонкий пласт, поверхню змащуємо рослинною олією.
- На тісто посередині викладаємо цибульну начинку, загортаємо один край, також змащуємо маслом.
- Потім розкладаємо цибулю, загортаємо другий край і знову промазуємо маслом.
- Далі на середину викладаємо цибулю, загортаємо край, знову масло, останній шар цибулі і тісто.
- Пиріжки перекладаємо на деко з пергаментом і випікаємо при температурі 200 °С до рум’яності.
- Якщо немає часу замішувати тісто, можна купити готове і тонко його розкачати.
Запропоновані рецепти з фото смачною пісної випічки – це мала частина того, що можна приготувати в пост. Але якщо ви готуєте страви по-монастирськи, то пам’ятаєте, що їжа повинна бути простою, здоровою і поживною.