Проста і смачна пісна випічка по-монастирськи

Пісна випічка не повинна містити молочні продукти, здобу та яйця, але навіть без таких інгредієнтів можна приготувати справжні шедеври кулінарії, які в народі називають «по-монастирськи». Пропонуємо кілька простих, але смачних рецептів з фото випічки, які зроблять пісне меню різноманітним.

Пиріг «Монастирський»

Пиріг по-монастирськи можна приготувати всього за 30 хвилин. Рецепт з фото дуже простий, всі інгредієнти доступні, пісна випічка виходить смачною, ніжною і ароматною.

Інгредієнти:

  • 1 склянка міцного чаю;
  • 2-3 ст. л. густого варення;
  • 1 склянка цукру;
  • 2 склянки борошна;
  • 1 ч. л. меленої кориці;
  • 10 г розпушувача;
  • 1 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  • Заварюємо чорний чай і заливаємо гарячим напоєм густе варення, розмішуємо і даємо трохи охолонути.

  • Борошно змішати з розпушувачем, просіваємо, додаємо цукор і корицю, добре розмішуємо до однорідності.

  • Тепер в борошно вливаємо чай з варенням, масло і замішуємо однорідне тісто.

  • Виливаємо тісто у форму, застелену пергаментом, розрівнюємо і відправляємо в духовку на 20-25 хвилин, температура 180 °С.

  • Готову випічку остуджуємо, дістаємо з форми і присипаємо цукровою пудрою.

Для рецепту можна взяти будь-який чай, від якого буде залежати смак пирога. Крім кориці, можна додати імбир або кардамон. А також при бажанні покласти в тісто горіхи, родзинки або будь-які сухофрукти.

Грецький пісний пиріг

Це простий, але дуже цікавий рецепт з фото пісної випічки, яку в Греції називають «Фануропита» в честь Святого Фанурия. Пиріг виходить не тільки смачним, але і насиченим і неймовірно ароматним.

Інгредієнти:

  • 120 г цукру;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 1 апельсин;
  • 330 г борошна;
  • 15 г розпушувача;
  • 2 щіпки солі;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 50 г родзинок;
  • 50 г сушеної журавлини;
  • ванілін за смаком.

Приготування:

  • Родзинки і сушену журавлину заливаємо окропом і поки відставляємо в сторону.
  • Горіхи висипаємо в пакет і подрібнюємо звичайною качалкою.

  • З апельсина зчищаємо цедру і вичавлюємо сік.
  • У сік доливаємо води для одержання загального обсягу в 250 мл і масло, розмішуємо.

  • У миску висипаємо цукор, сіль, просіяне з розпушувачем борошно, все перемішуємо.
  • Тепер в борошняну суміш перелити сік з маслом і вимішуємо до однорідності.

  • Після в тісто відправляємо горіхи, родзинки, журавлину і цедру апельсина, все добре перемішуємо.

  • Форму змащуємо маслом, перекладаємо в неї тісто і ставимо в духовку на 45 хвилин, температура 180 °С.

Готову випічку даємо трохи охолонути у формі, витягуємо на решітку і залишаємо для повного остигання. Перед подачею можна посипати пиріг цукровою пудрою або полити розтопленої карамеллю.

Шоколадний манник

Манник – простий, але ситний і смачний пиріг, який теж можна приготувати в пост. Сьогодні є навіть кілька варіантів такої пісної випічки. Пропонуємо рецепт з фото шоколадного лепешняку по-монастирськи.

Інгредієнти:

  • 1 склянка манної крупи;
  • 1 стакан води;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 склянка борошна;
  • 3 ст. л. какао;
  • 0,5 склянки рослинної олії;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 1,5 ч. л. розпушувача;
  • горіхи, цукати, родзинки.

Для глазурі:

  • 3 ст. л. какао;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • 4-5 ст. л. води.

Приготування:

  • Висипаємо В миску манку, цукор і вливаємо воду, перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин, щоб манна крупа набухла.
  • Додаємо сіль, ванільний цукор, вливаємо олію і розмішуємо.

  • Просіваємо какао з борошном, додаємо розпушувач і добре все вимішуємо.

  • У тісто висипаємо рубані горіхи, але при бажанні можна додати родзинки, цукати або будь-які сухофрукти.
  • Ще раз все перемішуємо і відправляємо тісто в застелену пергаментом форму. Ставимо в розігріту до 180 °С духовку на 40 хвилин.

  • В цей час приготуємо глазур. Для цього в сотейник висипаємо какао з цукром, вливаємо воду і масло.

  • Розмішуємо і ставимо на вогонь. Варимо глазур при постійному помішуванні до загусання.

Готовий манник остуджуємо прямо у формі, після дістаємо і поливаємо глазур’ю, подаємо до столу.

Пісний вишневий пиріг

Ще один рецепт з фото пісної випічки вишневий пиріг. Незважаючи на те, що для приготування використовуються найпростіші інгредієнти, немає яєць і молочних продуктів, пиріг виходить смачним, розсипчастим і ніжним.

Інгредієнти для тіста:

  • 200 г борошна;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 6 ст. л. води;
  • 5 ст. л. рослинної олії;
  • щіпка солі;
  • сода на кінчику ножа.

Для начинки:

  • 500 р вишні;
  • 1 ст. л. крохмалю;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 70 г мигдальної муки.

Для присипки:

  • 70 г борошна;
  • 70 г цукру;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  • Висипаємо В миску більшу частину борошна, цукор, соду, вливаємо олію і холодну воду, перемішуємо.

  • Додаємо сіль і борошно, замішуємо м’яке тісто, яке обертаємо плівкою і прибираємо на годину в холодильник.
  • Для начинки беремо вишні, витягаємо з ягід кісточки, додаємо цукор, картопляний крохмаль, перемішуємо.

  • Для присипки в миску з мигдальним борошном висипаємо пшеничне, цукор і вливаємо масло, перемішуємо.

  • Охолоджене тісто розкачуємо товщиною 1,5 см, перекладаємо у форму, розподіляємо по всій поверхні і обов’язково робимо для начинки бортики.
  • Тісто злегка присипаємо крохмалем і викладаємо вишні.

  • На ягоди наносимо хороший шар присипки.

  • Відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин, температура 180 °С.

Готову випічку охолоджуємо і подаємо до столу. Краще прямо у формі, так як пиріг виходить дуже розсипчастим. Мигдалеве борошно можна замінити кукурудзяним, але з мигдалем виходить набагато смачніше.

Пісний апельсиновий пиріг

У дні посту можна приготувати дуже смачний і ароматний апельсиновий пиріг. Для пісної випічки знадобляться самі доступні інгредієнти. А рецепт з фото приготування настільки простий, що з ним впорається навіть сама недосвідчена господиня.

Інгредієнти:

  • 2 апельсина;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 400 г борошна;
  • 25 г крохмалю;
  • 160 г цукру;
  • 150 мл рослинної олії;
  • 1 ч. л. екстракту ванілі;
  • 1/3 ч. л. солі;
  • 100 мл апельсинового соку.

Приготування:

  • Очистити апельсини від шкірки, розбираємо на шматочки, кладемо в чашу і подрібнюємо заглибним блендером. Також фрукти можна пропустити через звичайну м’ясорубку.
  • У апельсинове пюре висипаємо 6 ст. ложок цукру, додаємо крохмаль і рубані горіхи, все ретельно перемішуємо. Це буде начинка для пирога.

  • Для тесту в цукор, що залишився вливаємо апельсиновий сік, підсипаємо сіль, розмішуємо до розчинення солоних і солодких кристалів.
  • Перелити сік в миску з просіяним борошном, слідом вливаємо олію, ванільний екстракт і замішуємо тісто. Довго місити його не варто, просто збираємо інгредієнти в кулю.

  • Від загальної кількості тесту відрізаємо четверту частину. Більшу частину відразу перекладаємо в змащену і присипану борошном форму, розподіляємо по дну і стінкам.
  • Тепер кладемо начинку, рівномірно розподіляємо.

  • Від решти тіста відщипуємо невеликі шматочки і розподіляємо по всій поверхні начинки.

Відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин, температура 170 °С. Готову випічку остуджуємо, дістаємо з форми, присипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.

Заливний пиріг з грибами і капустою

Пісна випічка – це не тільки солодкі десерти, але і ситні страви. Пропонуємо простий рецепт з фото дуже смачного заливного пирога по-монастирськи з капустою і грибами.

Інгредієнти:

  • 250 мл води;
  • 1 ч. л. сухих дріжджів;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 2 ч. л. цукру;
  • 260 г борошна;
  • 3 ст. л.рослинної олії.

Для начинки:

  • 450 г капусти;
  • 2 цибулини;
  • 1 морква;
  • 200 г грибів;
  • 1 ч. л. цукру;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • У миску з борошном висипаємо сіль, цукор і сухі дріжджі, перемішуємо.
  • В теплу воду вливаємо олію, розмішуємо і переливаємо в суху суміш, добре все вимішуємо, накриваємо і залишаємо тісто в теплі на 30 хвилин.
  • Для начинки дрібно шаткуємо капусту. Так само дрібно нарізаємо гриби і кришимо цибулю, подрібнюємо на тертці моркву.

  • До капусти додаємо сіль, цукор, обминаємо руками, щоб стала м’якою.
  • На сковороді з розігрітим маслом пасеруємо до прозорості цибулю, після додаємо до нього моркву і смажимо овочі до готовності.
  • Потім обсмажуємо гриби, все відправляємо до капусти. При бажанні додаємо рубану зелень, перемішуємо.

  • Форму застеляємо пергаментом і виливаємо половину тіста.
  • Зверху викладаємо всю начинку, розрівнюємо.

  • Поверх начинки розподіляємо тісто.

  • Верх змащуємо солодкою водою, потім посипаємо насінням кунжуту або льону і печемо пиріг до готовності в розігрітій до 175 °С духовці.

Галети зі сливами

Галети з сливами – простий рецепт з фото дуже смачною, красивою і ароматною пісної випічки. Для начинки можна використовувати не тільки фрукти або ягоди, але і більш ситні інгредієнти, наприклад, гриби і картоплю.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 250 г коричневого цукру;
  • 1 ч. л. сушеного імбиру;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • 250 мл рослинної олії;
  • жменя волоських горіхів;
  • вода.

Приготування:

  • У мисці змішуємо житнє і пшеничне борошно, додаємо цукор, розпушувач і сушений мелений імбир, перемішуємо.

  • Вливаємо олію і перетираємо прямо до стану крихти.
  • Після частинами підливаємо воду і замішуємо м’яке тісто, якому даємо час відпочити.

  • Поки підготуємо начинку. Для цього сливи розрізаємо навпіл, дістаємо кісточку і кожну половинку нарізаємо скибочками.

  • Після беремо шматочок тіста і розкачуємо на пергаменті в не дуже тонкий коржик.
  • По центру викладаємо фруктову начинку, присипаємо цукром і рубаними горішками

  • Краї коржі піднімаємо і загортаємо так, як показано на фото.

  • Випікаємо галети 30 хвилин при температурі 200 °С і 10 хвилин при 180 °С.
  • Якщо є бажання приготувати галети з грибами або картоплею, тоді замішуємо тісто з борошна з рослинною олією, водою, сіллю і розпушувачем.

Пісні пиріжки — простий рецепт

У дні посту необов’язково відмовлятися від смачних пиріжків, адже сьогодні є прості рецепти з фото пісної випічки. Тісто замішується на газованої мінеральної води, тому пиріжки виходять м’якими і повітряними.

Інгредієнти для тіста:

  • 300 мл мінеральної води;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 520 г борошна;
  • 30 г свіжих дріжджів;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 0,5 ч. л. солі.

Для начинки:

  • 2 буряків;
  • 70 г родзинок;
  • 70 г журавлини;
  • цукор за смаком.

Приготування:

  • У миску вливаємо газовану воду, всипаємо цукор, кришимо свіжі дріжджі, також додаємо 3 ст. ложки борошна. Добре все розмішуємо віночком, накриваємо і залишаємо в теплі на 10-20 хвилин.

  • Як тільки опара підійде, додаємо сіль, вливаємо олію і добре все перемішуємо.
  • Порційно просіваємо борошно і замішуємо тісто. Збираємо в кулю, кладемо в миску і, накривши рушником, залишаємо в теплі на 20-30 хвилин.

  • Для начинки, відварюємо буряк, трьом на крупній тертці і віджимаємо від соку, що виділився .

  • Родзинки і журавлину заливаємо на 10 хвилин окропом, після подрібнюємо ножем або в блендері. Додаємо до буряках і перемішуємо.
  • Тісто ділимо на шматочки, кожен скачуємо в колобок. Потім кожен колобок розгортаємо в коржик, викладаємо начинку, посипаємо цукром і формуємо пиріжки.

  • Пиріжки смажимо на сковороді або випікаємо в духовці 20 хвилин при температурі 180 °С. Гарячі запечені пиріжки можна змастити сиропом, для цього просто в гарячій воді розмішуємо цукор.

Такі пиріжки можна приготувати з будь-якою начинкою, будь то яблука, картопля, капуста або гриби. Випічка виходить дуже смачною і довго не черствіє.

Листкові пиріжки цибульні

Пропонуємо ще один простий рецепт смачної пісної випічки – це листкові пиріжки, які можна приготувати не тільки з цибулею, але і з будь-якою іншою начинкою.

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки води;
  • 4,5 склянки борошна;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 кг цибулі;
  • суміш перців за смаком;
  • зелень за смаком.

Приготування:

  1. Тонкою соломкою шаткуємо цибулю, додаємо до нього зелень, сіль і суміш перців. Перемішуємо руками, щоб овоч дав сік і став більш м’яким.
  2. У миску з водою відправляємо сіль і просіяне борошно, вимішуємо листкове тісто.
  3. Після тісто ділимо на чотири рівні частини і кожну розкачуємо в тонкий пласт, поверхню змащуємо рослинною олією.
  4. На тісто посередині викладаємо цибульну начинку, загортаємо один край, також змащуємо маслом.
  5. Потім розкладаємо цибулю, загортаємо другий край і знову промазуємо маслом.
  6. Далі на середину викладаємо цибулю, загортаємо край, знову масло, останній шар цибулі і тісто.
  7. Пиріжки перекладаємо на деко з пергаментом і випікаємо при температурі 200 °С до рум’яності.
  8. Якщо немає часу замішувати тісто, можна купити готове і тонко його розкачати.

Запропоновані рецепти з фото смачною пісної випічки – це мала частина того, що можна приготувати в пост. Але якщо ви готуєте страви по-монастирськи, то пам’ятаєте, що їжа повинна бути простою, здоровою і поживною.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь