Рецепт смачного Київського торта по ГОСТу

торт Київський рецепт
Час приготування: 60 хв

Торт «Київський» – знаменитий десерт, який багато господинь намагаються повторити в домашніх умовах. Покроково розповімо, як спекти такий торт по ГОСТу, поділимося секретами рецепти з фото і детальним описом.

Торт «Київський» — рецепт по ГОСТу

Для багатьох київський торт – втілення самих щасливих моментів дитинства. Завдяки йому навіть звичайне чаювання перетворюється на справжній бенкет. Пропонуємо спробувати відтворити такий шедевр в домашніх умовах за запропонованим покроковим рецептом з фото. Саме так за Гостом пекли десерт радянські кондитери.

Інгредієнти для коржів:

  • 6 яєчних білків;
  • 225 г цукру (+50 г);
  • 50 г борошна;
  • 175 г горіхів кеш’ю;
  • 1 ч. л. ванільного цукру.

Для крему:

  • 275 г вершкового масла;
  • 6 яєчних жовтків;
  • 150 г цукру;
  • 175 мл молока;
  • 10 какао;
  • 1 ч. л. ванільного цукру;
  • 1 ст. л. коньяку.

Приготування:

  • Для початку відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки прибираємо в холодильник, вони знадобляться для крему. А ось білки будемо квасити, і для цього накриваємо їх плівкою і залишаємо в теплі від 12 годин до доби.

  • Тепер просушуємо кешью протягом 10-15 хвилин при температурі 150 °С.

  • За допомогою блендера короткими імпульсами або ножем подрібнюємо горіхи у велику крихту.

  • У загальній ємності з’єднуємо горіхову крихту з більшою частиною цукру і просіяним борошном. Перемішуємо сухі інгредієнти до однорідності.

  • У чашу виливаємо заквашені білки і починаємо збивати на малих обертах. Після в два прийоми підсипаємо цукор (50 г), а потім ванільний цукор.

  • Як тільки меренга стане гладкою, блискучою, і віночок буде залишати виразний слід на поверхні, міксер вимикаємо, а у збиті білки висипаємо в три заходи сухі інгредієнти. Акуратно, рухами знизу вгору, перемішуємо до однорідності.

  • На деко з пергаментом ставимо два кільця діаметром 18 см — у них будуть випікатися основні коржі. А також ставимо кільце меншого діаметру, в ньому будемо випікати корж, щоб потім подрібнити в крихту для обсипання торта.
  • У маленьке кільце відправляємо 2/3 тіста, а решту ділимо навпіл між двома іншими кільцями.

  • Рівномірно розподіляємо тісто всередині кілець та отруюємо в розігріту до 150 °С духовку, жар якої відразу зменшуємо до 120 °С. Сушимо коржі 2-2,5 години (точний час залежить від потужності духовки).
  • Після коржі дістаємо, даємо їм трохи часу охолонути, а потім витягуємо з форм. Маленький корж відразу перетворюємо в крихту, основні коржі кладемо на грати і залишаємо їх мінімум на 12 годин.

  • Для крему в сотейник вливаємо молоко, засипаємо цукор і доводимо до кипіння на середньому вогні.
  • В окремій ємності добре перемішуємо жовтки і тонкою цівкою вливаємо до них гаряче молоко.

  • Суміш повертаємо в сотейник, знову ставимо на вогонь і при інтенсивному перемішуванні доводимо до загустіння.
  • Перелити в іншу ємність, накриваємо плівкою і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
  • Дочиста і до пишноти збиваємо м’яке вершкове масло з ванільним цукром.

  • Не припиняючи збивання, у збите масло невеликими порціями вводимо заварну основу.
  • Відразу трохи крему (приблизно 2 ст. ложки) відкладаємо для прикраси.

  • Залишився крем ділимо навпіл. В одну частину додаємо коньяк, а в іншу – просіваємо какао і перемішуємо.

  • Збираємо торт: на підкладку наносимо невелику кількість крему, щоб десерт не ковзав. Кладемо перший корж гладкою стороною вниз, навколо встановлюємо кільце і викладаємо крем з коньяком.
  • Потім кладемо другий корж гладкою стороною вгору, злегка притискаємо і прибираємо в холодильник на 1 годину.
  • Після кільце знімаємо, поверхню і боки торта покриваємо кремом, в який додали какао.

  • Тепер боки обсипаємо крихтою, а на поверхні торта з допомогою кондитерського мішка малюємо сіточку з решти білого крему.

  • При бажанні прикрашаємо десерт вафельними трояндочками.

Якщо на закваску яєчних білків часу немає, то готуйте з лежавших в домашніх умовах яєць, але тільки не зі свіжих. В оригінальному покроковий рецепт з фото по ГОСТу «Київський торт» готується саме з кешью, але при бажанні можна використовувати будь-які горіхи.

Київський торт – простий рецепт

В домашніх умовах спекти торт «Київський» не так просто — потрібні час і терпіння. Але сьогодні є і більш прості покрокові рецепти з фото, які дозволять насолодитися смачним десертом.

Інгредієнти для тіста:

  • 400 г борошна;
  • 250 г вершкового масла;
  • 150 г цукру;
  • щіпка солі;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • 3 яєчних жовтка;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 3 склянки волоських горіхів.

Для безе:

  • 3 яєчних білка;
  • 200 г цукру.

Для крему:

  • 1 банку вареного згущеного молока;
  • 200 г вершкового масла.

Приготування:

  • У просіяне борошно підсипаємо цукор, сіль і розпушувач. Все перемішуємо.
  • Холодне вершкове масло нарізаємо кубиками, додаємо в борошно, перемішуємо, щоб вийшла борошняна крихта.

  • Відокремлюємо білки від жовтків. Білки поки відставляємо в сторону, а жовтки відправляємо в борошняну крихту. Замішуємо тісто і на час прибираємо в холодильник.

  • У чашу вливаємо білки і висипаємо цукор, збиваємо до пишної густої маси, яка не буде стікати з віночків.

  • Охолоджене тісто ділимо на три рівні частини.

  • Деко перевертаємо, застеляємо пергаментом, кладемо шматочок тіста і розгортаємо в тонкий пласт. Випікаємо корж 7-8 хвилин при температурі 190 °С.

  • Два шматочка тіста також розгортаємо в пласт, покриваємо поверхню білковою масою і присипаємо горіхами. Печемо коржі 12-15 хвилин, а потім їх повністю охолодити.

  • Для крему збиваємо м’яке вершкове масло, і як тільки вона побіліє, додаємо варену згущенку і розмішуємо до утворення однорідної маси.

  • Збираємо торт: перший корж з безе і горіхами покриваємо кремом.
  • Тепер зверху кладемо другий корж і також змащуємо його кремом.

  • Кладемо третій корж без безе, змащуємо кремом і прибираємо десерт в холодильник на 3 години.

Як тільки торт добре просочиться, дістаємо, обрізаємо нерівні боки і прикрашаємо за бажанням. Наприклад, можна посипати його шоколадною стружкою.

Торт «Київський» по-новому

Сьогодні сучасні господині на основі рецепту «Київського торта» по ГОСТу створюють свої версії приготування знаменитого десерту в домашніх умовах. Пропонуємо один з таких послідовних варіантів з фото, який дозволить оцінити торт по-новому.

Інгредієнти:

  • 200 мл яєчних білків;
  • 45 г борошна;
  • 180 г фундука;
  • 40 г цукру;
  • 180 г цукру;
  • щіпка солі;
  • ванілін.

Для крему:

  • 150 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 150 г цукру;
  • 250 г вершкового масла;
  • щіпка солі;
  • 2 ст. л. коньяку;
  • ванілін.

Приготування:

  • Яєчні білки заквашувати протягом доби необов’язково. Просто залишаємо їх при кімнатній температурі на 3 години, а потім з додаванням солі збиваємо в щільну піну.

  • Фундук обсмажуємо на сухій сковороді, подрібнюємо, але не дуже дрібно. Змішуємо горіхи з цукром (150 г) і борошном.
  • У збиті з сіллю білки висипаємо цукор (40 г) і продовжуємо збивати ще 7-8 хвилин. Також на цьому етапі додаємо ваніль або ванільний цукор.

  • Випікати коржі будемо на пергаменті. Для цього на папері з допомогою дна від рознімної форми малюємо кола так, щоб їх слід відображався на звороті.

  • Білкову масу в 2-3 заходу з’єднуємо з горіхово-борошняної сумішшю.
  • Перекладаємо тісто в кондитерський мішок і відсаджуємо на пергамент. Відправляємо в духовку на 1,5 години, температура — 150 °С.
  • Випікаємо чотири коржа, потім даємо їм час повністю охолонути, але краще залишити їх мінімум на 12 годин.

  • Щоб торт був ідеально рівним, коржі підрізаємо з допомогою сервіровки кільця, а залишки подрібнюємо в крихту.
  • Для крему в сотейнику змішуємо яйце з цукром і ваніліном, після вливаємо молоко.

  • Ще раз добре все розмішуємо і ставимо на вогонь, варимо до загустіння.
  • Заварну основу повністю охолодити, а потім збиваємо з маслом і з додаванням коньяку.
  • Трохи крему залишаємо для прикраси, іншу частину перекладаємо в кондитерський мішок.
  • На кожен корж наносимо крем і збираємо торт повністю.

  • Останній корж і бічні сторони десерту покриваємо кремом. У заздалегідь залишений крем додаємо какао і розмішуємо. Краї торта обсипаємо крихтою, на поверхні малюємо сіточку розтопленим шоколадом, а з крему робимо гарний бордюрчик. Перед подачею відправляємо торт в холодильник на 5-6 годин.

Торт «Київський» — рецепт без випічки

Якщо є бажання і час, то торт «Київський» можна спекти по ГОСТу, але сьогодні є більш прості варіанти приготування десерту. Як, наприклад, покроковий рецепт без випічки. Торт виходить таким же смачним і красивим, як на фото, а його приготування у домашніх умовах не зажадає багато сил і часу.

Інгредієнти:

  • 80 г безе;
  • 160 г волоських горіхів;
  • 100 г чорного шоколаду;
  • 50 г вершкового масла.

Для крему:

  • 200 г вершкового масла;
  • 200 р вареного згущеного молока;
  • 30 г какао.

Приготування:

  1. Волоські або будь-які інші горіхи подрібнюємо і висипаємо в миску.
  2. До горіхів відправляємо безе, яке розламуємо на невеликі шматочки.
  3. До масла кладемо шматочки шоколаду, розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані. Розмішуємо до однорідного стану.
  4. Шоколадну суміш перелити до горіхів і безе, акуратно перемішуємо.
  5. Прошарок готова, переходимо до крему. Для цього кладемо в чашу м’яке масло і збиваємо на максимальних обертах 3-4 хвилини.
  6. У три прийоми додаємо згущене молоко, розмішуємо до однорідності.
  7. У крем просіваємо какао і ще раз все перемішуємо.
  8. Невеликою кількістю крему змащуємо тарілку, ставимо сервірувальне кільце і в один шар висипаємо третю частину прошарку.
  9. Далі викладаємо третю частину крему, розрівнюємо і злегка придавлюємо, щоб крем потрапив в порожнечі прошарку.
  10. Таким чином робимо ще два шари з прошарку і крему. Останній шар крему можна прикрасити у вигляді піків.
  11. Накриваємо торт плівкою і прибираємо на 1-2 години в холодильник, щоб крем добре застиг.
  12. Після готовий десерт дістаємо, знімаємо кільце і подаємо до столу. Якщо торт довго стояв у холодильнику, то перед подачею дайте йому 5-10 хвилин постояти при кімнатній температурі.

Приготувати «Київський торт» в домашніх умовах за Гостом не так складно, особливо якщо є бажання порадувати своїх близьких або гостей дивним на смак десертом. Головне для покроковий рецепт з фото – використовувати борошно з малим вмістом клейковини. Якщо такий борошна немає, то можна скористатися картопляним крохмалем, з яким коржі виходять такими, як на кондитерських фабриках.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь