- Принципи дієти при панкреатиті
- Дозволені продукти
- Заборонені продукти
- Меню при панкреатиті
- Перші страви
- Сирний суп з курячою грудкою
- Суп-пюре з моркви та цвітної капусти
- Другі страви
- Суфле куряче
- Рисова каша з гарбузом
- Минтай в сирно-вершковій заливці
- Десерти
- Запечені яблука з горіхами та родзинками
- Сирний десерт зі збитими вершками і чорницею
Панкреатит – це захворювання підшлункової залози, коли вироблювані нею ферменти не викидаються в дванадцятипалу кишку, а залишаються і починають її руйнувати. При лікуванні такої недуги особлива увага приділяється харчуванню. Пропонуємо зразкове меню з рецептами, які дозволять харчуватися правильно, щоб не викликати загострення.
Принципи дієти при панкреатиті
При захворюванні підшлункової залози хворому призначають режим харчування, при якому споживається більше білка, а жири і вуглеводи виключаються. Це дієта № 5, яка була розроблена ще радянськими лікарями. У чому її принципи?
- Важливо не голодувати і не переїдати. Дієта передбачає триразове харчування з двома перекусами.
- Їжа повинна бути теплою, а не холодною і не гарячою.
- Заборонено вживати грубі продукти, які підшлунковій залозі буде важко переробити.
- При складанні меню важливо враховувати співвідношення білків, яких повинно бути більше, а також жирів і вуглеводів, їх надходження в організм потрібно звести до мінімуму.
- Всі страви повинні бути низькокалорійними, але після їх вживання хворий не повинен відчувати почуття голоду.
Підшлункова залоза не тільки відповідають за травлення, але й виробляє інсулін. Тому, щоб не захворіти на цукровий діабет, потрібно стежити не тільки за харчуванням, але і за здоров’ям в цілому.
Дозволені продукти
Якщо знати, які продукти можна при панкреатиті підшлункової залози, то скласти приблизне меню з рецептами буде просто. Отже, в такий список входять:
- молочні продукти з низьким відсотком жирності – молоко, сир і сир;
- риба нежирних сортів – минтай, судак, хек, щука;
- нежирні сорти м’яса;
- овочі, крім шпинату, редиски, редьки й ріпи;
- каші, але тільки в подрібненому вигляді;
- макарони, локшина, вермішель;
- білкові омлети, іноді жовток;
- підсушений хліб;
- рослинне і вершкове масло в обмеженій кількості;
- фрукти в запеченому вигляді.
При панкреатиті потрібно випивати до 2-х л води, щоб прискорити процес травлення і полегшити роботу підшлункової залози.
Заборонені продукти
Щоб не викликати загострення хвороби, потрібно відмовитися від таких продуктів:
- свіжий хліб і будь-які хлібобулочні вироби;
- ковбаса;
- кефір, йогурт;
- тістечка, торти, шоколад;
- тваринні жири.
Також при панкреатиті не можна пити алкоголь, міцну каву і чай, якщо він не зелений або не на травах. Кращий вибір з напоїв – кисіль, компоти, трав’яні відвари, фруктові та овочеві соки, а також мінеральна вода, тільки без газів.
Меню при панкреатиті
Не варто думати, що при панкреатиті підшлункової залози доведеться харчуватися позбавленою смаку і прісною їжею. Головне, відмовитися від смаженої їжі, а також від усього солоного, копченого і гострого. Нижче представлено зразок меню з рецептами, яке дозволить харчуватися правильно і смачно.
Перші страви
Перші страви важливі для правильного процесу травлення, особливо при такому захворюванні, як панкреатит підшлункової залози. Рецептів дієтичних супчиків багато, тому скласти приблизне меню буде дуже просто.
Сирний суп з курячою грудкою
При захворюванні можна зварити дуже легкий, але смачний сирний суп. Для приготування використовуємо курячу грудку, яка входить в список дієтичних м’ясних продуктів.
Інгредієнти:
- 300 г курячої грудинки;
- 200 г броколі;
- 1,5 ст. вершкового сиру;
- 2 ст. л. коричневого рису;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 2 черешка селери;
- 1 морква;
- 1 корінь пастернаку;
- 1 солодкий перець;
- 0,5 цибулини;
- зелень і спеції за смаком.
Приготування:
- У каструлю з водою відправляємо курячу грудку і відразу засипаємо добре промитий рис, ставимо на вогонь.
- Броколі розбираємо на суцвіття, селера подрібнюємо дуже дрібно, можна скористатися корейської теркою, і висипаємо в окрему миску.
- Тепер у загальну ємність також через тертку пропускаємо солодкий перець, цибуля, морква і пастернак.
- Зелень кропу, петрушки і цибулю дрібно шаткуємо.
- Повертаємося до грудей, після закипання варимо 20 хвилин, а потім додаємо пастернак.
- Як тільки куряче м’ясо повністю буде готове, дістаємо, а в бульйон закладаємо овочі – морква, цибуля, пастернак і перець, варимо 5-7 хвилин.
- В цей час на тонкі волокна розбираємо курячу грудку.
- Після м’ясо повертаємо в каструлю, а слідом відправляємо суцвіття брокколі.
- Також додаємо сіль за смаком, вершковий сир з низьким відсотком жирності, оливкова олія.
- Всі добре розмішуємо, доводимо суп до кипіння, чекаємо 3 хвилини, засипаємо зелень і вимикаємо вогонь.
- Даємо супу настоятися 10 хвилин і можна подавати до столу.
- Щоб полегшити стан підшлункової залози, всі овочі потрібно як можна дрібніше нарізати, а рис повинен добре розвариться, ось чому ми додаємо його в самому початку процесу приготування.
Суп-пюре з моркви та цвітної капусти
Ще одне перше блюдо, яке можна готувати при панкреатиті – овочевий суп-пюре. Виходить ніжним, легким, смачним і головне, корисним.
Інгредієнти:
- 5-6 бульб картоплі;
- 2 цибулини;
- 3 моркви;
- 50 г плавленого сиру;
- 3 скибочки хліба;
- зелень, сіль.
Приготування:
- Дрібними кубиками шаткуємо цибулю, картоплю і моркву.
- У каструлю вливаємо олію, закладаємо відразу всі овочі і злегка їх пасеруємо, але не засмажуємо. Потім вливаємо воду і варимо протягом 20 хвилин.
- У цей час нарізаємо кубиками скибочки хліба і підсушуємо в духовці до рум’яності. Нагадаємо, що при панкреатиті можна вживати підсушений хліб, але не свіжий.
- Як тільки всі овочі стануть м’якими, подрібнюємо їх за допомогою заглибного блендера.
- Пюре солимо, додаємо нарізану кубиками плавлений сир, розмішуємо до повного його розчинення.
- Готовий суп-пюре подаємо з сухариками.
Вживати картоплю при панкреатиті можна і навіть потрібно, особливо у перетертому вигляді. Він не дратує шлунок, а навпаки, знижує відтік із залози.
Другі страви
Зразкове меню при панкреатиті підшлункової залози з рецептів других страв може бути різноманітним. При такому захворюванні можна готувати рибу, нежирне м’ясо, овочі, каші, головне, щоб їжа не була жирною, дуже солоної і гострої.
Суфле куряче
Суфле куряче – блюдо, яке можна готувати не тільки при захворюванні підшлункової залози, але давати дітям з 9-10 місяців.
Інгредієнти:
- 900 г курячої грудинки;
- 400 мл молока;
- 2 яйця;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Грудку птиці нарізаємо довільними шматочками і відправляємо в блендер.
- Слідом вливаємо молоко і подрібнюємо.
- Після вбиваємо яйце, додаємо сіль за смаком і ще раз все розмішуємо.
- Отриману масу розкладаємо по змазаним маслом формочках.
- Запікаємо суфле при температурі 200 °С від 40 до 50 хвилин.
- Молоко можна замінити вершками, також при бажанні в суфле можна додати моркву і зелень, тоді страва вийде більш смачним і не таким нудним.
Рисова каша з гарбузом
При панкреатиті можна варити каші, головне, крупи добре подрібнити. Так, в меню можна включити рецепт рисової каші з гарбузом. Страва виходить не тільки корисним, але і дуже смачним.
Інгредієнти:
- 200 г рису;
- 1 л молока;
- 500 г гарбуза;
- 50 г вершкового масла;
- щіпка солі.
Приготування:
- Молоко виливаємо в каструльку і ставимо на вогонь.
- В цей час вже очищений гарбуз ріжемо на маленькі кубики.
- Як тільки молоко закипить, висипаємо гарбуз, додаємо сіль і цукор, перемішуємо.
- Після повторного закипання висипаємо добре промитий рис, перемішуємо, накриваємо і тушкуємо 15 хвилин.
- Потім вимикаємо вогонь, в кашу кладемо трохи вершкового масла, перемішуємо і страва готова.
Якщо не дуже подобається гарбуз, то рисову кашу можна приготувати з сухофруктами, наприклад, з родзинками і курагою.
Минтай в сирно-вершковій заливці
При захворюванні підшлункової залози можна готувати рибні страви. Рибу можна запікати, тушкувати, варити, а не смажити. Також доведеться відмовитися від жирних сортів, але не варто засмучуватися, адже навіть з простого минтая можна приготувати дуже смачну страву.
Інгредієнти:
- 3 тушки минтая;
- 4 помідора;
- 250 мл молока;
- 2 яйця;
- 2 цибулини;
- 150 г сиру;
- спеції, лавровий лист;
- зелень, рослинна олія.
Приготування:
- Підготовлені тушки минтая нарізаємо шматочками, солимо, перемішуємо.
- Нарізаємо кільцями цибулю і помідор.
- Дно форми змащуємо маслом і викладаємо шар цибулі.
- Поверх кладемо шматочки минтая.
- Потім розкладаємо кружечки помідорів.
- В окрему чашу вбиваємо яйця, вливаємо молоко і збиваємо до однорідності.
- Вийшла заливкою заливаємо вміст форми, а зверху посипаємо тертим сиром.
- Ставимо страву в розігріту до 180 °С духовку і готуємо 40-45 хвилин.
- Готову страву присипаємо зеленню і подаємо до столу.
Для довідки! При панкреатиті для приготування страв можна використовувати такі приправи, як засушений кріп і петрушка, базилік, чебрець, материнка, куркума, чебрець. Але всі види перців, а також часник, каррі, імбир, доведеться виключити.
Десерти
При панкреатиті підшлункової залози випічку, солодощі і кондитерські вироби, які продаються в магазинах, вживати не можна. Але з дозволених продуктів можна готувати найрізноманітніші десерти, пропонуємо кілька рецептів для зразкового меню.
Запечені яблука з горіхами та родзинками
Запечені яблука – просте, але смачне і корисне ласощі, яке особливо рекомендують готувати при захворюваннях органів травлення.
Інгредієнти:
- яблука;
- цукор;
- вершкове масло;
- сушена журавлина;
- ізюм;
- горіхи.
Приготування:
- У яблук гострим ножем вирізаємо серцевину, щоб вийшла лунка.
- Викладаємо плоди на деко, застелене фольгою.
- У кожну лунку кладемо по маленькому шматочку вершкового масла і засипаємо по 0,5 ч. ложки цукру.
- Тепер кладемо начинку у вигляді родзинок, горіхів і сушеної журавлини.
- Відправляємо яблука в духовку на 20 хвилин, температура 200 °С.
- При порушенні роботи підшлункової залози вживання вершкового масла допустимо, але тільки якщо мова не йде про гостру стадію захворювання, та в розтопленому стані.
Сирний десерт зі збитими вершками і чорницею
Сир входить в список дозволених продуктів, тому з нього можна готувати смачні і корисні десерти.
Інгредієнти:
- 250 г сиру;
- 250 г чорниці;
- 100 мл вершків (33 %);
- 3 ст. л. меду.
Приготування:
- Сир пропускаємо через сито, додаємо до нього мед і на невеликій швидкості збиваємо міксером.
- В окремій чаші до стійких піків збиваємо охолоджені вершки.
- Після збиті вершки з’єднуємо з сирною масою і збиваємо.
- Тепер у креманки і шарами викладаємо сирно-вершкову масу і чорницю.
- Готовий десерт прикрашаємо ягідками.
Чорницю можна замінити лохиною, малиною, суницями, полуницями. Також можна готувати і з черешнею, а от з вишнею вже не можна, так як в ній великий вміст аскорбінової кислоти.