Рецепти при панкреатиті підшлункової залози

Панкреатит – це захворювання підшлункової залози, коли вироблювані нею ферменти не викидаються в дванадцятипалу кишку, а залишаються і починають її руйнувати. При лікуванні такої недуги особлива увага приділяється харчуванню. Пропонуємо зразкове меню з рецептами, які дозволять харчуватися правильно, щоб не викликати загострення.

Принципи дієти при панкреатиті

При захворюванні підшлункової залози хворому призначають режим харчування, при якому споживається більше білка, а жири і вуглеводи виключаються. Це дієта № 5, яка була розроблена ще радянськими лікарями. У чому її принципи?

  1. Важливо не голодувати і не переїдати. Дієта передбачає триразове харчування з двома перекусами.
  2. Їжа повинна бути теплою, а не холодною і не гарячою.
  3. Заборонено вживати грубі продукти, які підшлунковій залозі буде важко переробити.
  4. При складанні меню важливо враховувати співвідношення білків, яких повинно бути більше, а також жирів і вуглеводів, їх надходження в організм потрібно звести до мінімуму.
  5. Всі страви повинні бути низькокалорійними, але після їх вживання хворий не повинен відчувати почуття голоду.

Підшлункова залоза не тільки відповідають за травлення, але й виробляє інсулін. Тому, щоб не захворіти на цукровий діабет, потрібно стежити не тільки за харчуванням, але і за здоров’ям в цілому.

Дозволені продукти

Якщо знати, які продукти можна при панкреатиті підшлункової залози, то скласти приблизне меню з рецептами буде просто. Отже, в такий список входять:

  • молочні продукти з низьким відсотком жирності – молоко, сир і сир;
  • риба нежирних сортів – минтай, судак, хек, щука;
  • нежирні сорти м’яса;
  • овочі, крім шпинату, редиски, редьки й ріпи;
  • каші, але тільки в подрібненому вигляді;
  • макарони, локшина, вермішель;
  • білкові омлети, іноді жовток;
  • підсушений хліб;
  • рослинне і вершкове масло в обмеженій кількості;
  • фрукти в запеченому вигляді.

При панкреатиті потрібно випивати до 2-х л води, щоб прискорити процес травлення і полегшити роботу підшлункової залози.

Заборонені продукти

Щоб не викликати загострення хвороби, потрібно відмовитися від таких продуктів:

  • свіжий хліб і будь-які хлібобулочні вироби;
  • ковбаса;
  • кефір, йогурт;
  • тістечка, торти, шоколад;
  • тваринні жири.

Також при панкреатиті не можна пити алкоголь, міцну каву і чай, якщо він не зелений або не на травах. Кращий вибір з напоїв – кисіль, компоти, трав’яні відвари, фруктові та овочеві соки, а також мінеральна вода, тільки без газів.

Меню при панкреатиті

Не варто думати, що при панкреатиті підшлункової залози доведеться харчуватися позбавленою смаку і прісною їжею. Головне, відмовитися від смаженої їжі, а також від усього солоного, копченого і гострого. Нижче представлено зразок меню з рецептами, яке дозволить харчуватися правильно і смачно.

Перші страви

Перші страви важливі для правильного процесу травлення, особливо при такому захворюванні, як панкреатит підшлункової залози. Рецептів дієтичних супчиків багато, тому скласти приблизне меню буде дуже просто.

Сирний суп з курячою грудкою

При захворюванні можна зварити дуже легкий, але смачний сирний суп. Для приготування використовуємо курячу грудку, яка входить в список дієтичних м’ясних продуктів.

Інгредієнти:

  • 300 г курячої грудинки;
  • 200 г броколі;
  • 1,5 ст. вершкового сиру;
  • 2 ст. л. коричневого рису;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 2 черешка селери;
  • 1 морква;
  • 1 корінь пастернаку;
  • 1 солодкий перець;
  • 0,5 цибулини;
  • зелень і спеції за смаком.

Приготування:

  • У каструлю з водою відправляємо курячу грудку і відразу засипаємо добре промитий рис, ставимо на вогонь.
  • Броколі розбираємо на суцвіття, селера подрібнюємо дуже дрібно, можна скористатися корейської теркою, і висипаємо в окрему миску.
  • Тепер у загальну ємність також через тертку пропускаємо солодкий перець, цибуля, морква і пастернак.

  • Зелень кропу, петрушки і цибулю дрібно шаткуємо.

  • Повертаємося до грудей, після закипання варимо 20 хвилин, а потім додаємо пастернак.
  • Як тільки куряче м’ясо повністю буде готове, дістаємо, а в бульйон закладаємо овочі – морква, цибуля, пастернак і перець, варимо 5-7 хвилин.
  • В цей час на тонкі волокна розбираємо курячу грудку.

  • Після м’ясо повертаємо в каструлю, а слідом відправляємо суцвіття брокколі.
  • Також додаємо сіль за смаком, вершковий сир з низьким відсотком жирності, оливкова олія.
  • Всі добре розмішуємо, доводимо суп до кипіння, чекаємо 3 хвилини, засипаємо зелень і вимикаємо вогонь.

  • Даємо супу настоятися 10 хвилин і можна подавати до столу.
  • Щоб полегшити стан підшлункової залози, всі овочі потрібно як можна дрібніше нарізати, а рис повинен добре розвариться, ось чому ми додаємо його в самому початку процесу приготування.

Суп-пюре з моркви та цвітної капусти

Ще одне перше блюдо, яке можна готувати при панкреатиті – овочевий суп-пюре. Виходить ніжним, легким, смачним і головне, корисним.

Інгредієнти:

  • 5-6 бульб картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 3 моркви;
  • 50 г плавленого сиру;
  • 3 скибочки хліба;
  • зелень, сіль.

Приготування:

  • Дрібними кубиками шаткуємо цибулю, картоплю і моркву.
  • У каструлю вливаємо олію, закладаємо відразу всі овочі і злегка їх пасеруємо, але не засмажуємо. Потім вливаємо воду і варимо протягом 20 хвилин.

  • У цей час нарізаємо кубиками скибочки хліба і підсушуємо в духовці до рум’яності. Нагадаємо, що при панкреатиті можна вживати підсушений хліб, але не свіжий.
  • Як тільки всі овочі стануть м’якими, подрібнюємо їх за допомогою заглибного блендера.

  • Пюре солимо, додаємо нарізану кубиками плавлений сир, розмішуємо до повного його розчинення.
  • Готовий суп-пюре подаємо з сухариками.

Вживати картоплю при панкреатиті можна і навіть потрібно, особливо у перетертому вигляді. Він не дратує шлунок, а навпаки, знижує відтік із залози.

Другі страви

Зразкове меню при панкреатиті підшлункової залози з рецептів других страв може бути різноманітним. При такому захворюванні можна готувати рибу, нежирне м’ясо, овочі, каші, головне, щоб їжа не була жирною, дуже солоної і гострої.

Суфле куряче

Суфле куряче – блюдо, яке можна готувати не тільки при захворюванні підшлункової залози, але давати дітям з 9-10 місяців.

Інгредієнти:

  • 900 г курячої грудинки;
  • 400 мл молока;
  • 2 яйця;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Грудку птиці нарізаємо довільними шматочками і відправляємо в блендер.
  2. Слідом вливаємо молоко і подрібнюємо.
  3. Після вбиваємо яйце, додаємо сіль за смаком і ще раз все розмішуємо.
  4. Отриману масу розкладаємо по змазаним маслом формочках.
  5. Запікаємо суфле при температурі 200 °С від 40 до 50 хвилин.
  6. Молоко можна замінити вершками, також при бажанні в суфле можна додати моркву і зелень, тоді страва вийде більш смачним і не таким нудним.

Рисова каша з гарбузом

При панкреатиті можна варити каші, головне, крупи добре подрібнити. Так, в меню можна включити рецепт рисової каші з гарбузом. Страва виходить не тільки корисним, але і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 200 г рису;
  • 1 л молока;
  • 500 г гарбуза;
  • 50 г вершкового масла;
  • щіпка солі.

Приготування:

  1. Молоко виливаємо в каструльку і ставимо на вогонь.
  2. В цей час вже очищений гарбуз ріжемо на маленькі кубики.
  3. Як тільки молоко закипить, висипаємо гарбуз, додаємо сіль і цукор, перемішуємо.
  4. Після повторного закипання висипаємо добре промитий рис, перемішуємо, накриваємо і тушкуємо 15 хвилин.
  5. Потім вимикаємо вогонь, в кашу кладемо трохи вершкового масла, перемішуємо і страва готова.

Якщо не дуже подобається гарбуз, то рисову кашу можна приготувати з сухофруктами, наприклад, з родзинками і курагою.

Минтай в сирно-вершковій заливці

При захворюванні підшлункової залози можна готувати рибні страви. Рибу можна запікати, тушкувати, варити, а не смажити. Також доведеться відмовитися від жирних сортів, але не варто засмучуватися, адже навіть з простого минтая можна приготувати дуже смачну страву.

Інгредієнти:

  • 3 тушки минтая;
  • 4 помідора;
  • 250 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 2 цибулини;
  • 150 г сиру;
  • спеції, лавровий лист;
  • зелень, рослинна олія.

Приготування:

  • Підготовлені тушки минтая нарізаємо шматочками, солимо, перемішуємо.

  • Нарізаємо кільцями цибулю і помідор.
  • Дно форми змащуємо маслом і викладаємо шар цибулі.

  • Поверх кладемо шматочки минтая.
  • Потім розкладаємо кружечки помідорів.

  • В окрему чашу вбиваємо яйця, вливаємо молоко і збиваємо до однорідності.

  • Вийшла заливкою заливаємо вміст форми, а зверху посипаємо тертим сиром.

  • Ставимо страву в розігріту до 180 °С духовку і готуємо 40-45 хвилин.
  • Готову страву присипаємо зеленню і подаємо до столу.

Для довідки! При панкреатиті для приготування страв можна використовувати такі приправи, як засушений кріп і петрушка, базилік, чебрець, материнка, куркума, чебрець. Але всі види перців, а також часник, каррі, імбир, доведеться виключити.

Десерти

При панкреатиті підшлункової залози випічку, солодощі і кондитерські вироби, які продаються в магазинах, вживати не можна. Але з дозволених продуктів можна готувати найрізноманітніші десерти, пропонуємо кілька рецептів для зразкового меню.

Запечені яблука з горіхами та родзинками

Запечені яблука – просте, але смачне і корисне ласощі, яке особливо рекомендують готувати при захворюваннях органів травлення.

Інгредієнти:

  • яблука;
  • цукор;
  • вершкове масло;
  • сушена журавлина;
  • ізюм;
  • горіхи.

Приготування:

  • У яблук гострим ножем вирізаємо серцевину, щоб вийшла лунка.
  • Викладаємо плоди на деко, застелене фольгою.
  • У кожну лунку кладемо по маленькому шматочку вершкового масла і засипаємо по 0,5 ч. ложки цукру.

  • Тепер кладемо начинку у вигляді родзинок, горіхів і сушеної журавлини.
  • Відправляємо яблука в духовку на 20 хвилин, температура 200 °С.

  • При порушенні роботи підшлункової залози вживання вершкового масла допустимо, але тільки якщо мова не йде про гостру стадію захворювання, та в розтопленому стані.

Сирний десерт зі збитими вершками і чорницею

Сир входить в список дозволених продуктів, тому з нього можна готувати смачні і корисні десерти.

Інгредієнти:

  • 250 г сиру;
  • 250 г чорниці;
  • 100 мл вершків (33 %);
  • 3 ст. л. меду.

Приготування:

  1. Сир пропускаємо через сито, додаємо до нього мед і на невеликій швидкості збиваємо міксером.
  2. В окремій чаші до стійких піків збиваємо охолоджені вершки.
  3. Після збиті вершки з’єднуємо з сирною масою і збиваємо.
  4. Тепер у креманки і шарами викладаємо сирно-вершкову масу і чорницю.
  5. Готовий десерт прикрашаємо ягідками.

Чорницю можна замінити лохиною, малиною, суницями, полуницями. Також можна готувати і з черешнею, а от з вишнею вже не можна, так як в ній великий вміст аскорбінової кислоти.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь