Петрів піст встановлений на честь пам’яті апостолів Петра і Павла. Перед початком посту кожен християнин вивчає календар харчування по днях для мирян і що можна їсти в піст, щоб правильно скласти меню.
Правила Петрового поста
Піст – очищення тіла і душі, тому православним доведеться утриматися від деяких видів їжі, а також не скоювати грішних вчинків.
- У піст не можна вживати в їжу молочні продукти, м’ясо, яйця.
- Не можна курити і пити алкоголь, за винятком суботи, неділі та церковних свят, коли дозволяється випити трохи вина.
- У піст варто відмовитися від відвідування розважальних заходів, а всі свята відзначати в тісному сімейному колі, але без танців, пісень і гучних застіль.
- За канонами церкви не можна вступати в шлюб.
- Забороняється гадати і здійснювати магічні обряди.
- Потрібно обмежити перегляд телевізора і використання соціальних мереж.
- Подружжю варто утриматися від інтимної близькості і від зачаття дитини.
Дотримуючись посту, кожен віруючий повинен не лише обмежити себе в їжі, але і більше молитися, відвідувати церкву, робити добрі вчинки і головне, духовно зростати.
Петрів піст може тривати як 8 днів, так і через 6 тижнів, все залежить від дати святкування Великодня. У 2020 році він починається 15 червня і закінчується 11 липня.
Петрів піст – правила харчування
Петрів піст відрізняється від Великого посту тим, що він не такий суворий. Календар харчування по днях для мирян дозволяє, наприклад, у вівторок і четвер, а також у вихідні дні їсти рибу. У понеділок можна готувати гарячу їжу, але без масла. У середу і п’ятницю – вживати тільки овочі, фрукти, горіхи, мед, хліб і пити воду. Це дні сухоїдення.
На Петрів піст, а саме на 7 липня, випадає церковне свято – Різдво Іоанна Предтечі. У цей день, незалежно від того, на який день тижня випадає, дозволено їсти рибу і гарячу їжу з олією.
Самt свято апостолів Петра і Павла припадає на 12 липня і не входить у посаду. Але якщо він випадає на середу або п’ятницю, то такі дні будуть пісними, але дозволена гаряча їжа і риби.
Дотримуватися всі канони церкви зобов’язані тільки ченці, для мирян календар харчування по днях може мати послаблення. Так, при наявності захворювань, що можна їсти і те, що заборонено в пост, наприклад, молочні продукти.
Не можна строго обмежувати в їжі дітей, в їх раціоні повинно бути і м’ясо, і молоко, а ось солодощів їм можна давати менше. Послаблення посту також передбачені для військовослужбовців, для тих, хто багато подорожує або зайнятий важкою фізичною працею. Для тих, хто проходить лікування в лікарні або перебуває у в’язниці.
Щоб не нашкодити своєму здоров’ї, перед початком посту краще проконсультуватися з лікарем, а щоб не порушити церковні правила – порадитися з духовним наставником.
Пісне меню в Петрів піст – рецепти
У 2020 році Петрів піст триватиме 27 днів, але він не такий суворий, а мирянам також можна відмовитися від днів сухоїдення і просто скласти пісне меню з рецептами смачних і поживних страв.
Картопляні зрази з грибами
У піст можна готувати найрізноманітніші страви з картоплі. Його можна не тільки запекти або відварити, але і приготувати з нього дуже смачні і ситні зрази з грибами.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 500 г грибів;
- 2 цибулини;
- 150 г зеленої цибулі;
- 100 г маслин (оливок);
- 100 г борошна;
- 50 мл рослинної олії.
Приготування:
- Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності.
- У цей час ріжемо невеликими шматочками будь за смаком гриби, можна взяти звичайні печериці.
- Кубиками кришимо цибулю.
- Малими шматочками подрібнюємо маслини.
- Дрібно шаткуємо пір’я зеленої цибулі.
- На сковороду з гарячим маслом відправляємо ріпчасту цибулю з грибами, обсмажуємо до готовності. В процесі солимо і при бажанні перчимо.
- Після до грибів висипаємо зелена цибуля, маслини і все перемішуємо.
- Як тільки картопля буде готовий, зливаємо з нього рідину, залишаємо зовсім трохи і перетворюємо на пюре.
- Всипаємо борошно, ретельно перемішуємо.
- Марлю змочують у воді, розстеляємо на обробній дошці, а зверху кладемо корж з картопляного тіста.
- Тепер кладемо начинку на корж і з допомогою марлі защипуємо краю, формуємо зразу і паніруємо в борошні.
- Смажимо зрази на олії до рум’яності.
Пісні картопляні зрази можна приготувати з капустою. Для цього білокочанний овоч шаткуємо соломкою, тушкуємо разом з цибулею і морквою.
Квасолевий суп
Так як в пост доведеться відмовитися від м’яса, то заповнити втрату білка можна стравами з квасолі. Такі боби багаті рослинним білком, при цьому вони ситні, а страви з них, навіть пісні, виходять дуже смачними.
Інгредієнти:
- 300 г квасолі;
- 2 -3 бульби картоплі;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- сіль і перець за смаком;
- лавровий лист, зелень.
Приготування:
- Квасоля добре промиваємо, можна замочити на ніч. Висипаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом години.
- Очищену картоплю ріжемо кубиками і після відправляємо до бобів, варимо до готовності.
- Шаткуємо Кубиками цибулю, тонкою соломкою нарізаємо моркву. Висипаємо ріпчаста овоч на сковороду з розігрітим маслом, пасеруємо до рум’яного кольору. Після додаємо моркву, також злегка обсмажуємо.
- Тепер до овочів кладемо томатну пасту, перемішуємо, обсмажуємо протягом хвилини.
- Вливаємо півсклянки води, і овочі трохи згасимо.
- Як тільки картопля стане м’яким, відправляємо овочеву засмажку.
- Суп солимо, перчимо і кладемо лавровий лист. Варимо 5 хвилин.
- Готовий суп розливаємо по тарілочках, посипаємо свіжою зеленню, при бажанні кладемо маленький гострий перчик і подаємо до столу.
Голубці з грибами і овочами
Голубці можуть бути не тільки м’ясні, але й пісними. Для начинки використовуємо гриби і овочі. Блюдо виходить ситним і дуже смачним.
Інгредієнти:
- 1 качан капусти;
- 1 склянку рису;
- 500 г грибів;
- 3 цибулини;
- 2 моркви;
- 2 помідори;
- 1 солодкий перець;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія.
Приготування:
- Рис добре промиваємо, висипаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання воду підсолюємо крупу і варимо 5 хвилин.
- Тепер беремо качан капусти, вирізаємо качан і опускаємо в каструлю з киплячою водою.
- Через 5 хвилин листочки почнуть відділятися від качана, акуратно дістаємо.
- Для начинки дрібними шматочками, подрібнюємо гриби, обсмажуємо до рум’яного кольору. Солимо і пересипаємо їх до рису.
- Дрібними кубиками нарізаємо цибулю, натираємо на тертці моркву, томати ошпарюємо окропом, зчищають з них шкірку і ріжемо невеликими шматочками. Також малими кубиками нарізаємо солодкий перець.
- На сковороду з олією висипаємо цибулю пасеруємо до рум’яності. Додаємо моркву, перемішуємо і смажимо ще 3-4 хвилини.
- Як тільки морква злегка припустится, викладаємо солодкий перець, а потім помідори і томатну пасту. Все перемішуємо і тушкуємо 3 хвилини.
- Тепер більшу частину овочевої маси відправляємо до рису і грибів, до решти доливаємо воду, кладемо лавровий лист, перець горошком і тушкуємо 5-7 хвилин. В кінці заправку трохи підсолюємо.
- Начинку також солимо, перчимо і добре перемішуємо.
- Відразу підготуємо каструлю, на дно кладемо капустяне листя і вливаємо трохи заправки.
- Тепер беремо лист капусти, зрізаємо жорстку частину, викладаємо 2 ст. ложки начинки і загортаємо конвертиком, відразу кладемо в каструлю.
- Кожен шар голубців поливаємо заправкою, ставимо каструлю на вогонь, після закипання тушкуємо під кришкою 40-45 хвилин.
- Пісні голубці можна також приготувати з булгуром, картоплею і навіть є рецепт лінивих голубців, коли овочі подрібнюються і просто тушкуються в томатному соусі.
Плов з родзинками
Багато хто знає, що плов можна приготувати не тільки з м’ясом, але і з сухофруктами. Блюдо виходить смачною, ситною і ароматним, його можна готувати не лише в піст, а й у звичайні дні.
Інгредієнти:
- 1 цибулина;
- 3 моркви;
- 400 г гарбуза;
- 400 г рису;
- 100 г родзинок;
- 1 ч. л. зіри;
- сіль і перець за смаком;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 800 мл води.
Приготування:
- Четвертинками подрібнюємо цибулю і відправляємо в казан з розігрітим маслом, обсмажуємо до рум’яного кольору.
- В цей час тонкою соломкою нарізаємо моркву, додаємо до цибулі, солимо, перчимо, обсмажуємо ще пару хвилин.
- Невеликими кубиками ріжемо гарбуз, відправляємо в казан, перемішуємо, смажимо 5 хвилин.
- Після до овочів підсипаємо зіру, вливаємо воду і доводимо до кипіння.
- Потім додаємо родзинки і добре промитий рис, який попередньо потрібно вимочити у воді протягом години.
- Більше нічого не перемішуємо, а накриваємо казан кришкою і тушкуємо плов 20 хвилин.
- Готову страву перемішуємо і подаємо до столу.
- Ще плов можна приготувати не тільки з родзинками, але і з іншими сухофруктами, наприклад, з курагою і чорносливом.
Пиріг з рибою і овочами
В Петрів піст в дозволені дні можна готувати страви з риби. Її можна просто запекти, тушкувати з овочами або приготувати дуже смачний і ситний пиріг з листкового тіста.
Інгредієнти:
- 500 г рибного філе;
- 3 бульби картоплі;
- 2 моркви;
- 4 зубчики часнику;
- 2 цибулини;
- 2 ст. л. хмелі-сунелі;
- пучок кропу;
- пісний майонез;
- сіль і перець за смаком;
- листкове тісто.
Приготування:
- Листкове тісто розгортаємо в пласт, перекладаємо на деко з фольгою, яку змащуємо маслом.
- На тісто, відступивши від країв 5 см, викладаємо натерту на тертці картоплю, моркву і нарізану цибулю чвертькільцями.
- Поверх цибулі розкладаємо шматочки рибного філе.
- Рибу солимо, перчимо, посипаємо приправами і подрібненою зеленню кропу.
- Змащуємо все пісним майонезом. Після краї тіста загинаємо і відправляємо пиріг в духовку на 50 хвилин, температура 180 °С.
- Пісний майонез можна зробити в домашніх умовах. Рецептів такого соусу дуже багато – з кешью, авокадо, рослинної олії, квасолі і т. п.
Петрів піст – перехідне за часом свято, але він завжди випадає на літній період, тому основою раціону стануть овочі, зелень, ягоди і фрукти. Також за календарем харчування по днях для мирян можна їсти рибу, що дозволить зробити пісне меню більш різноманітним і корисним. Але не варто забувати, що справжня мета будь-якого посту – очищення душі.